nrk.no

Test: Skikkelig vidvinkel til mobilkameraet ditt

Kategorier: Foto & Mobil


Hva kan du forvente av et vidvinkelobjektiv til en hundrings? Ganske mye.

Det finnes mange små objektiv til å sette foran mobilkameraet. Vi har testet JellyLens, som var morsomt men hadde usedvanlig lav optisk kvalitet. Nå har vi skaffet oss to andre objektiv. For skikkelig vidvinkel til både stills og video.

Vi fant et som heter Fish Eye 180 grader og et som heter Super Fish Eye 185 grader. Til henholdsvis $17,- og $24,- Ikke spesielt dyrt. Og vesentlig bedre enn vi hadde forventet. Begge objektivene festes med magnet. Først limer du en liten metallring rundt kamera på mobilen, så klasker du det magnetiske objektivet på.

Vi brukte en iPhone 4 med plastdeksel og festet den lille metallringen på plastdekselet. For å unngå å blokkere blitzen på telefonen måtte vi klippe av en liten bit av metallringen. Objektivet sitter likevel helt fint.

Resultatet

Og hvordan blir kvaliteten?

Originalbildet:

Med 180 graders fisheye:

Med 185 graders fisheye:

Syntes dette er ganske bra fra et objektiv til rundt hundrelappen. Og det er faktisk ganske stor forskjell på 180 og 185 grader. Du vil nok få enda litt bedre effekt om du fester objektivet direkte på telefonen og ikke på et deksel. Da kommer objektivet enda nærmere den ytterste linsen på kamera i telefonen.

Video

Når du tar video med iPhone gjør telefonen automatisk en utmasking midt i bildet. Du får ikke like vid vinkel med video som med stills. Så for video fungerer 185-versjonen best.

Her ser dere forskjellen:

Makro

Objektivene fungerer også brukbart om du vil enda tettere på motivene. Litt forvrengning, men ganske tett.

Original (så tett jeg kom):

185 Fisheye:

Objektivene kommer med fine små deksel og ekstra metallring.

Oppdatering:
Om du ikke liker den karakteristiske fiskeøye-forvrengningen kan den relativt enkelt fikses med programvare. Men så vidt jeg vet er det vesentlig vanskeligere å lage en ekte vidvinkel som tegner rette linjer enn en fisheye. Og du kan ikke fikse all uskarpheten i kantene uansett hvor bra programvare du har. Jeg gjorde et eksperiment med et program som heter PTlens på 185-gradersbildet. Her er resultatet ved siden av originalbildet:

Det ser ut som maksverdien for korrigering i PTlens er 170 grader. Så det er fremdeles en del fortegning i 185-gradersbildet. Kraftig vidvinkel, men ikke akkurat skarpt ut til kanten…

Her er en PTlens-defishet versjon av 180-gradersbildet:

Vi bestillte våre objektiv hos DealExtreme i Hong Kong. Men de finnes i flere nettbutikker rundt i verden. Her er linker til DX for dem som ikke gidder å lete andre steder: Fisheye 180 grader og Super Fisheye 185 Grader. 180-versjonen fant vi også hos teknikmagasinet. Dobbel pris, men du får den sikkert fortere enn via DX sin litt ustabile leveringstid på 1-5 uker.

19 kommentarer

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Dan)

   Godt poeng. Så vidt jeg vet er det VELDIG mye dyrere å lage kraftige vidvinkelobjektiv som tegner rette linjer. Men ting kan fikses sånn noenlunde i programvare. Har oppdatert saken med et eksempel.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Dan)

   …og så må det sies at jeg har valgt det verst tenkelige motivet for denslags optikk. Med rette linjer både horisontalt og vertikalt. Men det var bevisst for testens del for å vise kvalitet (eller mangel på kvalitet) på optikken.

 1. Heisann!

  Jeg vet at programmet Hugin takler vinkler over 180 grader, og sendte 185-gradersbildet i artikkelen gjennom, her er resultatet:
  i261.photobucket.com/albums/ii52/Programmerer/1000001219-1000001219.jpg

  Linjene er forholdsvis rette men som forventet er det betydelig chromatic aberration forvrengninger langs kantene, noe som i teorien skal la seg fikse gjennom individuelle lenseinstillinger for hver RGB-farge.

  Ganske interessant artikkel og resulatater, vurderer nå å anskaffe et vidvinkelkamera om så for å forenkle panoreringsprosesser.

  Svar på denne kommentaren

 2. Har selv testet linser og stativ/holderløsninger til iphone 4. Er dere kjent med at det finnes et kamerahus med god vidvinkel som gir rette linjer og har feste for ekstern mikrofon og lys? Ser ut som et litt spesielt kamerahus som du bare legger hele iphonen inni. Jeg har en slik. Har også steadycam til iphone 4. Funker veldig bra. Disse dingsene bør dere teste. Når det gjelder vidvinkelforsatsen som deres testa, så vil jeg si at den er mest til pynt. Sjelden man kan bruke bilder med så store buer.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.