nrk.no

Nettbrett, pad, tab, fjøl, padde… Alle vil lage flate datamaskiner.

Kategorier: Gadgets & Konferanser og messer


Det som er lettest å se på store elektronikkmesser er hovedtrendene. Og som vi har vært inne på var flate datamaskiner en av hovedtrendene på gigantmessen IFA i Berlin i år.

Samsung var på banen med flere modeller, men det var også andre produsenter. Blant annet lanserte Sony sine Tablet S og Tablet P. Førstnevnte har en skjerm på 9,4 tommer med en oppløsning på 1280×800 punkter.

Den er litt tykkere i den ene enden og sitter behagelig i hånden. Operativsystemet er en spesialtilpasset versjon av Android. Sony har bygget inn funksjoner i flere av enhetene sine slik at de kan snakke sammen og motta innhold seg imellom. For eksempel kan du sende bilder direkte fra Tablet S til nærmeste DLNA-kompatible TV.

Den kan også brukes som en vanlig infrarød fjernkontroll mot de fleste stereoanlegg og TV-apparat.

Lillebroren heter Tablet P og har to skjermer som brettes mot hverandre.

Formfaktoren gjør at den blir enklere å pakke med seg og har bedre beskyttelse av skjermen når du slenger den i vesken. Dessuten kan den benyttes på forskjellige måter. Brett den helt ut og bruk den som en tradisjonell flat maskin.


Link til video på YouTube.

Eller bøy den litt mer sammen og spill spill med navigering på nederste skjerm.

Men generelt er der altså flate datamaskiner uansett hvor du snur deg på årets IFA. Toshiba kunne skryte av at de hadde verdens tynneste og letteste 10,1-tommers tablet.

Hanspree har også forskjellige størrelser. Og HDMI, USB og plass til MikroSD.

Archos, som var tidlig ute med avanserte MP3-spillere viste frem sine 8- og 10-tommersmodeller.

Og beveger du deg inn i de såkalte «international halls» er utvalget Android-baserte tablets i alle former og farger intet mindre enn formidabelt.

De sistnevnte er ofte svært billige, har dårlige skjermer og kjører sjelden siste versjon av Android.

Kampen kommer til å stå mellom Apple og de andre store som har satset på skikkelige maskiner med siste versjon av Android. Både Samsung og Sony viste lovende små maskiner på IFA i år. Men det gjenstår å se om de innfrir. Og ikke minst om de får lov å selge dem.

10 kommentarer

  1. De fleste skaffer seg pads for surfing og multimedie-avspilling, inkl video. Akkurat nå er det et skille blant pads mellom dem som klarer å spille av H.264 high-profile og de som ikke greier det. Jeg tror bla at mange kjøperer av tegra2-baserte brett vil bli skuffet når de oppdager begrensningene. Denne plattformen er hypet som kapabel for HD, men får problemer i praksis både med HD-innhold fra nett og avspilling av lokale opptak. Det er mulig dette er grunnen til at f.eks Samsung har valgt et annet brikkesett i sine siste modeller. Det er også synd for forbrukerne at tekno-media ikke vektlegger dette. F.eks er det langt mellom tester som påpeker variasjonene i brettenes evne til å håndtere de ulike profilene i H.264-spesifikasjonen.

    Svar på denne kommentaren

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til Per)

      Et viktig poeng. Skal absolutt ta hensyn til det om vi bestemmer oss for å gjøre skikkelige tester av de nye brettene som kommer.

  2. Dette er bare begynnelsen. Snart er også TV touchskjerm. For ikke å snakke om datamaskinene som blir en stor glassplate du legger opp på bordet.
    Grep meg selv i her forleden dag å skulle rulle på Mac-skjermen med fingrene!
    Dette er et brukergrensesnitt som blir mer og mer vanlig på elektroniske dippedutter. Derfor tror jeg det det etterhvert kommer alle steder. Ut med tastaturet og musen!

    Svar på denne kommentaren

  3. Trur det blir særs spanande å sjå kva Amazon får til. Dei står i same posisjon som Apple og kan droppe pris på hardware for å satse på inntening gjennom tenester.
    Om Amazon kjem med skikkeleg hardware som er billigare ein konkurrentane, trur eg dei har ein vinnar. Spørsmålet er berre kva blir bakdelen…?

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.