nrk.no

Svarttrost versus iPad

Kategorier: Moro & Video


En liten lydtest fører til en lang samtale mellom en trost og en datamaskin.

Da jeg satt på balkongen min i går kveld og testet lydopptak på iPad begynte en trost å synge i et tre. Jeg tar opp den fine lyden og begynner å redigere. Da oppdager jeg at trosten begynner å svare på lyden av seg selv.

Da er det jo bare å ta opp telefonen og dokumentere den søte lille passiaren mellom trost og lydopptaker.

Takk til Anne Havåg Holter-Hovind som bekreftet at det var snakk om en svarttrost. Men det slår meg også at jeg savner to applikasjoner: en slags «shazam for fugler» som kan fortelle meg hvilken fugl det er. Og ikke minst: google translate for dyr, som kunne fortalt meg hva trosten sier…

Dere som kan mer om fugler enn meg kan sikkert si noe om hvorvidt dette bare var tilfeldig, eller om troster pleier å «snakke med hverandre».

Teknisk

Jeg bruker en Røde Video Mic, et lite USB-lydkort koblet til kamerakoblingsovergangen til iPad og programmet MultiTrack DAW.

19 kommentarer

 1. Når det gjelder fuglelyder (og bilder samt fakta) så er denne appen et must for enhver fuglekikker/fugleinteressert: Birds of Northern Europe på iTunes.

  Fugler svarer som regel alltid på andres artsfrenders låter. Å spille av fuglelåter for å «lokke» frem forskjellige arter er vanlig. Jeg antar at det er for å markere territorium, som et slags nærvær, «her er jeg».

  Svar på denne kommentaren

 2. Vidar Andreassen

  Dette kan også gjerne ha vært en stær. Den ligner ganske mye på svarttrosten, men er berømt/beryktet for sin evne til å imitere lyder den hører – både andre fuglers lyder, og lyder vi mennesker lager.

  Husker fra min barndom vi fikk en lokal stær til å plystre Colonel Bogey March fra Broen over Kwai tilbake til oss 🙂

  Se også:
  fjalar.no/natur_og_friluftsliv/artikkel.asp?kid=2383&artikkel=10723
  «I Danmark forårsaket en stær mye problem da den sendte tog avgårde ved å etterligne stasjonssjefens fløyte.»

  Svar på denne kommentaren

 3. hehe, veldig moro.

  Jeg vet noen kunder på jobben har kjøpt en slik hama soundbag for å ha med seg til sør-amerika for å «lure» fuglene til seg for å ta bilde. Veldig enkelt å laste ned fuglelyden over på en liten MP3-spiller og legge den inni boksen 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg var og er nerdete: Til konfirmasjonen min i forrige årtusen fikk jeg en cd med fuglelyder. Da var det ganske moro å spille av svarttrostsang på steroen for å plage nabofuglen. Den hisset seg voldsomt opp. En gang tredde jeg en svart sokk på en pinne, da gikk den helt bananas på rivalen.

  Svar på denne kommentaren

 5. Det er ikke bare fugler som reagerer på imitatorer.
  Selv har jeg skremt vettet av bikkjer ved å imitere dem. Selv større bikkjer har gjemt seg under bordet og reist bust fra nesetipp til hale.

  Svar på denne kommentaren

 6. Så heldige…
  Velkommen, 40 år etter.
  En ipad og en app var det som måtte til…
  Jeg drev med det samme for 40 år siden, Edison for 100 år siden.
  Men det er jo «kult» da, at nye generasjoner følger…
  Historien gjentar som kjent seg selv.
  Skikkeli kult æsse!
  Og det på forsiden til NRK…
  Himmel og hav sier jeg bare, har ikke mere å tilføye…

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (svar til Mad_Hatter)

   Hehe. Å gjøre det samme for 40 år siden er jo uten tvil mye kulere. Selv om lydopptak i seg selv ikke var spesielt cutting edge selv på 70-tallet.

   Men jeg lurer jo umiddelbart på hvilket opptaksutstyr du brukte ute i felten og ikke minst hvilket avspillingsutstyr du hadde? Hvor lenge varte batteriene?

 7. Hei Eirik!

  Fuglesang kan faktisk oversettes 🙂
  Svarttrost har både lokkelyd, urolyd og varsellyd.

  Siden du ser ut til å ha blitt litt fascinert av fugler og fuglesang, vil jeg tipse deg om fugleforum.no
  Fin side for å dele sin fugleinteresse og spørre om alle fuglerelaterte ting man måtte lure på.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.