nrk.no

J.K. Rowling går solo

Kategorier: DRM & Kommentar


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Wired skriver at J.K. Rowling, kvinnen bak den svært suksessrike Harry Potter-serien, nå tar en «Radiohead» og gir ut ebokversjonen av Harry Potter selv. Hun er ikke den første som gjør dette, men hun er helt klart den største – hun er en av verdens mestselgende forfattere. Og sånn sett mer mainstream enn bandet Radiohead.Nå mener hun altså at hun klarer seg bedre uten et forlag på lasset, og gir ut ebøkene på egen hånd i oktober. Bøkene ser ut til å bli tilgjengelige for både Kindle og iPad uten DRM, men kommer til å vannmerkes med kjøperens navn. De vil i utgangspunktet ikke selges gjennom de vanlige salgskanalene, men blir kun tilgjengelige på hennes nye nettsted Pottermore.com.

Oppdatering: TechCrunch går dypere i hva Pottermore kan bli: With Pottermore J K Rowling Gives Harry Potter The (Very Lucrative) Elixir of Life

Det høres spennende ut å gå rett til sine lesere på denne måten, og for forfattere av Rowlings størrelse er det nok relativt trygt. Men en fullstendig fragmentering av bokmarkedet ned på enkeltforfatternivå kan fort bli enda mer uoversiktlig enn den norske Bokskya-satsningen vi har skrevet om tidligere: Bokskya er verre enn ingenting

Les artikkelen hos Wired: Book publishing finally has its ‘Radiohead moment’ – with Harry Potter, si hva du tenker i kommentarfeltet her:

8 kommentarer

 1. Willy Bergsnov

  Interresant. Spesielt fordi det er DRM-fritt. Bokskya viser jo at forlagsbransjen er jo ferd med å gjøre akkurat samme feilene som musikkbransjen gjorde for ti år siden, nemlig fortelle folk at det ulovlige alternativet er det beste.

  Svar på denne kommentaren

 2. Kevin Brubeck Unhammer

  Det blir nok dei færraste forfattarane som «tek ein Radiohead», det krev jo ein del ressursar, men eg ser for meg at mange kanskje kombinerer sal frå eiga side med sal gjennom ein tredjepart som ikkje krev eksklusivitet, men som altså har veldig mange forfattarar og difor trekk dei kundane som ikkje klarer å bruka søkjemotor.

  —–

  Men fragmentering/mangfald er vel ikkje like ille når det gjeld bøker som med musikk; med musikk vil du gjerne kunna bytta mellom mange sangar fort, innanfor same brukargrensesnitt, men kven er det eigentleg som les gjennom bøker så fort at dei blir utolmodige om ikkje same nettstad tilbyr alle bøkene dei les i løpet av ein time?

  Svar på denne kommentaren

 3. NRKbeta diskuterer fragmentering av bokmarkedet etter Pottermore – The Daily Prophet

  […] (via Wired) kommer inn på,  i artikkelen “J.K. Rowling går solo“, hvordan fremtidens bokmarked vil bli om flere forfattere vil gjøre som Rowling med […]

  Svar på denne kommentaren

 4. hannelk – Siste Harry Potter med en “muggle”

  […] Les mer hos andre: Siste kveld med Harry Potter Boka bak filmen: Harry Potter og Dødstalismanene Siste kapittel i Harry Potter! How Harry Saved Reading Harry Potter-eufori og inspirasjonskick Harry Potter and the Prisoner of Azkaban in Fifteen Minutes No story lives, unless someone wants to listen Harry Potters Last Stand J.K. Rowling går solo […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.