nrk.no

J.K. Rowling går solo

Kategorier: DRM & Kommentar


Wired skriver at J.K. Rowling, kvinnen bak den svært suksessrike Harry Potter-serien, nå tar en «Radiohead» og gir ut ebokversjonen av Harry Potter selv. Hun er ikke den første som gjør dette, men hun er helt klart den største – hun er en av verdens mestselgende forfattere. Og sånn sett mer mainstream enn bandet Radiohead.Nå mener hun altså at hun klarer seg bedre uten et forlag på lasset, og gir ut ebøkene på egen hånd i oktober. Bøkene ser ut til å bli tilgjengelige for både Kindle og iPad uten DRM, men kommer til å vannmerkes med kjøperens navn. De vil i utgangspunktet ikke selges gjennom de vanlige salgskanalene, men blir kun tilgjengelige på hennes nye nettsted Pottermore.com.

Oppdatering: TechCrunch går dypere i hva Pottermore kan bli: With Pottermore J K Rowling Gives Harry Potter The (Very Lucrative) Elixir of Life

Det høres spennende ut å gå rett til sine lesere på denne måten, og for forfattere av Rowlings størrelse er det nok relativt trygt. Men en fullstendig fragmentering av bokmarkedet ned på enkeltforfatternivå kan fort bli enda mer uoversiktlig enn den norske Bokskya-satsningen vi har skrevet om tidligere: Bokskya er verre enn ingenting

Les artikkelen hos Wired: Book publishing finally has its ‘Radiohead moment’ – with Harry Potter, si hva du tenker i kommentarfeltet her:

8 kommentarer

  1. Det blir nok dei færraste forfattarane som «tek ein Radiohead», det krev jo ein del ressursar, men eg ser for meg at mange kanskje kombinerer sal frå eiga side med sal gjennom ein tredjepart som ikkje krev eksklusivitet, men som altså har veldig mange forfattarar og difor trekk dei kundane som ikkje klarer å bruka søkjemotor.

    —–

    Men fragmentering/mangfald er vel ikkje like ille når det gjeld bøker som med musikk; med musikk vil du gjerne kunna bytta mellom mange sangar fort, innanfor same brukargrensesnitt, men kven er det eigentleg som les gjennom bøker så fort at dei blir utolmodige om ikkje same nettstad tilbyr alle bøkene dei les i løpet av ein time?

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.