nrk.no

Sorry, Android…

Kategorier: Journalistikk & Mobil

en iPhone4 liggende på et bord.
I det blå hjørnet: iPhone4. Foto: mkuma443@flickr, CC-BY-SA

Du er ikke helt god nok til profesjonell bruk… ennå.

En hånd holder en HTC Desire HD
I det røde hjørnet: HTC Desire HD. Foto: John Karakatsanis, CC-BY-SA
Portrettfoto av artikkelforfatter
Gaute Zakariassen er reportasjeleder for nyheter på NRK.no, generell superbruker og teknisk altmuligmann.

I vinter gjorde vi et forsøk på å rydde opp i bruken av smarttelefoner i NRK Nyheter (avdelinga som produserer Dagsrevyen og Dagsnytt og leverer mye av nyhetsstoffet til NRK.no).

Behovet var enkelt: Vi måtte være sikre på at de telefonene vi utstyrer reporterne med, kan fungere som journalistiske basisverktøy og levere brukbare bilder, lyd og video fra felt når man ikke har mer profesjonelle verktøy for hånden. Kort sagt: Gjøre det meste i et knipetak.

Bill.mrk.journalistisk lommekniv

Dét har for så vidt vært gjort før; i 2008 fulgte vi Reuters’ eksempel, og valgte ut Nokias N82 – en smarttelefon etter datidens standard – som modellen vi skulle satse på. Rent teknisk var den svært lik datidens Rolls Royce-telefon N95, bare med et mer kompakt og robust design. Den hadde svært godt kamera, enkel betjening (igjen, etter datidens standard) og tilbød applikasjoner som lot oss streame video og laste opp bilder på egne servere forholdsvis enkelt.

Nokia klarte imidlertid ikke å følge opp modellen med noen klar arvtaker, og mens operativsystemet Symbian S60 sakte begynte å råtne på rot og applikasjonsutvalget i OVI-butikken forble begrenset, kom Apple på banen med dere-vet-hva.

Til tross for at avdelinga lenge ikke ville satse på Iphone – de første modellene hadde et nokså slett kamera og flere andre mangler i kombinasjon med høy pris – ble nykommeren raskt en favoritt blant mange journalister, som valgte å kjøpe den privat.

Selv tok jeg steget over i smarttelefon 2.0-æraen med Hero fra taiwanske HTC, en interessant, om enn litt umoden, aspirant til smarttelefon-tronen. Jeg valgte Android dels fordi jeg personlig aldri har følt meg helt komfortabel med Apples løsninger—som jeg synes ofte framstår som overforenkla og restriktive i bruk—dels fordi jeg allerede har et aktivt forhold til mange av Googles tjenester, og den tette integrasjonen med Maps, Contacts og Gmail virket forlokkende.

Det siste året har også mange andre i redaksjonen gått til anskaffelse av Android-baserte mobiler, i all hovedsak HTC-modeller. Samtidig har nye versjoner av Iphone imøtekommet stadig flere av våre reservasjoner, og Iphone4 er i dag et mer eller mindre fullverdig journalistisk verktøy som gjør alt vi som redaksjon trenger at den skal gjøre, og det på en svært brukervennlig måte.

Iphone er imidlertid fortsatt dyr, og utbredelsen av Android-mobiler i avdelinga gjorde at vi ville utrede om behovene våre kunne dekkes av mindre kostbare HTC-modeller. Jeg var en av dem som ble satt til å gjennomføre testene, langt på vei fordi jeg selv var en Android-entusiast og -bruker, og dermed bedre kunne se mulighetene som lå i plattformen.

en iPhone4 liggende på et bord.
I det blå hjørnet: iPhone4. Foto: mkuma443@flickr, CC-BY-SA

Rumble!

Som utfordrer til Iphone4 valgte vi HTCs Desire HD, som per januar 2010 2011 var den mest aktuelle utfordreren i salg i Norge. Den har stor skjerm, god lagringsplass med mulighet for oppgradering via minnekort og enkel og rask betjening.

Vi testa telefonene på følgende områder:

Lyd – Jeg gjorde opptak både med appene som fulgte med telefonene, og med mer profesjonelle verktøy (for Androids del Tape Machine og for Iphones del Report-IT og FiRe). Det ble også gjort forsøk med Soundcloud for å levere lydopptak kjapt til desk.

Begge telefonene fikk jobben gjort, men Iphones interne mikrofon leverte vesentlig bedre lydkvalitet enn konkurrenten. Ved hjelp av en spesialkonstruert adapter koblet vi den klassiske, blå NRK-mikrofonen til begge telefonene uten videre problemer. Dét utjevna forskjellene noe, men sparker samtidig litt beina under hele poenget med en reportermobil: Å ha et verktøy som fungerer også når du ikke reiser med full teknisk oppakning.

Stillbilder – Kort fortalt: HTCs kameraer er grufulle til stillbildebruk. De har kanskje grei optikk, men det hjelper ikke når lukkertida er så lang at det er umulig å trykke på utløserknappen på berøringsskjermen uten at hele bildet blir en grøt, selv i sterkt sollys. Igjen, ikke et argument mot Android-plattformen, men likevel et vesentlig skudd for baugen for vår valgte utfordrer Desire HD.

Video – Her leverer begge telefoner varene helt greit. HD eller ikke HD; det blir ikke akkurat kinokvalitet, men det duger i et knipetak og vel så det. Hvis du derimot trenger å redigere video i felt ved hjelp av mobilen, vinner Iphone på walkover. Mens App Store lenge har hatt apper som Splice og Imovie som gjør det mulig å redigere og legge kommentar på et videoinnslag uten så mye som å ta i en PC, har Android foreløpig ingenting tilsvarende.

Generell bruk – Når det kommer til basisutvalget av kommersielle apper, stiller de to plattformene mer eller mindre på like fot, i hvert fall for våre formål. Per i dag har imidlertid Iphone et langt større utvalg av applikasjoner tilpasset profesjonell bruk, som videoredigering, lydstreaming og -redigering.

Brukervennligheten til IOS blir av mange rost opp i skyene, og med god grunn; det meste er nokså intuitivt, og trenger lite eller ingen forklaring. Samtidig gjør Google store framskritt på dette feltet med hver oppdatering, og brukervennligheten til Android er på ingen måte noen showstopper.

Mens IOS utvilsomt er brukervennlig, gjør lukketheten i systemet ting litt vanskeligere; appene snakker rett og slett ikke sammen. Sett at du finner det perfekte opptaksverktøy, men det ikke støtter FTP-opplasting? Synd. Lar ikke videoredigeringsappen deg dele ting på Facebook? Det må du i så fall bare leve med.

Android har på sin side en åpnere arkitektur som lar de forskjellige applikasjonene snakke med hverandre i større grad, og som lar brukernes Facebook-, Google- og Twitter-kontoer integreres i systemet på en helt annen måte enn på Iphone. Mest nyttig er den global dele-/sendemenyen, som lar ethvert program benytte seg av alle tilgjengelige applikasjoner som kan sende eller dele. Vil du at Bridge-applikasjonen din skal dele resultatene dine på identi.ca, er det altså som regel ikke noe problem.

Og vinneren er…

Som vel tittelen på posten allerede har avslørt: Valget falt til slutt på Iphone, i hvert fall for den umiddelbare framtida. Begge plattformer har fordeler og ulemper, men det avgjørende ble at Iphone rett og slett har et større utvalg av spesialiserte applikasjoner, i hvert fall per i dag.

Faktisk er mange av radioreportasjene du har hørt på Dagsnytt, Ukeslutt og andre nyhetsprogrammer på radio de siste månedene, laget delvis ved hjelp av Iphone4, og flere av direkterapportene du daglig kan høre i sendingene er levert via Iphone-appen Report-IT.

På nett har vi fått muligheten til å filme og lage videosnutter fra ulykkessteder uten å måtte laste inn på PC og redigere – vi kan enkelt laste opp til vår egen FTP-server via f.eks. Shoot It Live. Vi har selvsagt bedre løsninger enn dette også, men som regel ikke med oss til enhver tid.

Samtidig: Vi har ikke bundet oss til Apple for all framtid, og vil følge nøye med på den videre utviklingen til Android, som blir merkbart bedre med hver systemoppgradering, og som har et økende antall mobilprodusenter i ryggen. Og det må presiseres at selv om vi fant flere tekniske mangler med Desire HD, vil det komme andre Android-telefoner som kan levere sterkere på disse feltene.

Det blir også spennende å se om Windows Phone 7 kan bli en utfordrer i dette feltet etter hvert som OS-et blir mer utbredt og applikasjonsutvalget større.

For min egen del er jeg fortsatt personlig mest glad i Android, men så har jeg også alltid vært en PC-fyr; gir du meg valget, velger jeg åpen arkitektur framfor strømlinjedeformede løsninger, i hvert fall opp til et punkt. Men inntil videre anbefaler jeg altså mine kolleger å gjøre som jeg sier, og ikke som jeg gjør…

98 kommentarer

 1. Einar Jørgen Haraldseid

  Finurlig gjort av dere å bare teste én eneste Android-basert enhet, med så mange forskjellige produsenter, modeller og fokusområder å velge mellom. Grunnen til at jeg reagerer på det er at dere trekker frem lyd- og bildekvaliteten som store minus på HTC-enheten. Javel, så finn en som er bedre, jeg er ganske sikker på de finnes.

  Har dere eksempler på video som er redigert og publisert på NRK (web eller TV) rett fra iPhone? Skulle tro det var vel så nyttig å ta opp video, sende råfila til Marienlyst (eller et av distriktskontorene) så fort som mulig, for så å få noen med riktig verktøy til å gjøre den jobben? Ville ikke det vært både mer effektivt og profesjonelt?

  Svar på denne kommentaren

  • Gaute Zakariassen (svar til Einar Jørgen Haraldseid)

   Du har selvfølgelig helt rett i det er langt flere modeller og produsenter å velge mellom på Android-sida enn bare HTCs, og det blir stadig flere.

   Dét er på sett og vis i seg selv et problem når man skal velge én modell som man skal bygge et kursopplegg og en distribusjonskjede rundt. Det vil stort sett alltid vil være en bedre Android-telefon rett rundt hjørnet, og en slik test vil dermed aldri være rettferdig mot operativsystemet som sådan. Men man kan ikke vente for alltid heller.

   Vi måtte bestemme oss for å den som var regnet for å være best der og da, og satse på å teste den utførlig. Det var flere andre grunner til at valget falt på HTC; produsenten hadde lang erfaring med Android, og hadde levert en noenlunde konsistent brukeropplevelse over flere generasjoner av OS-et. I tillegg var det allerede mange i redaksjonen som hadde tatt i bruk diverse HTC-modeller, og vi kunne dermed regne med en litt mykere innfasing.

   Hadde vi ventet noen måneder, hadde kanskje valget falt på Google Nexus S. Hadde vi ventet ytterligere noen måneder, ville kanskje Dell Streak vært aktuelt. Det er vanskelig å spå.

   Og bare for å presisere: Videoredigering på telefonen var aldri et krav, men en bonus. I mange tilfeller vil det nok som du framhever være mer naturlig å laste opp råstoff via FTP, men jeg har ennå til gode å finne en FTP-klient for Android som er like idiotsikker som Shoot It Live (som jo i tillegg fungerer som kamera-app).

   Det som ble tungen på vektskålen i denne omgang var først og fremst utvalget av applikasjoner. For radioens del var valget nesten avgjort på forhånd; Report-IT gjør det mulig å gå live og gjøre opptak for FTP-opplasting, og Android har foreløpig ingen tilsvarende løsning.

   Men som jeg også skriver, vi følger med på utviklingen. Selv ser jeg egentlig gjerne at svaret i neste omgang skal bli et annet, både av prinsipielle og prismessige grunner.

  • Einar Jørgen Haraldseid (svar til Gaute Zakariassen)

   Argumentet om at det alltid kommer en ny og bedre modell er vel det samme for Apples i-enheter som for Android? Det går fortsatt helt fint an å standardisere. Og siden operativsystemet og tilgangen på appene er stort sett likt så er det vel fort vekk snarere en fordel at det kommer nyere og bedre enheter hyppigere.

   Og en ting til lurer jeg på, hvis dere gjorde testingen for 15-16 måneder siden, hvorfor publiserer dere resultatet nå? Det dere legger fram her har jo blitt skrekkelig irrelevant siden da.

   Som andre har påpekt her, så er det den meget aldrende modellen HTC Desire HD som kommer til kort.

   Når det gjelder opplasting av filer via FTP/SFTP/Webdav eller hva man nå måtte ønske å bruke så har jeg veldig vondt for å tro at det ikke finnes brukervennlige løsninger. At FTP-funksjonalitet er nødt til å bygges inn i en kamera-app på iPhone peker vel snarere på en svakhet enn en styrke.

   Det eneste argumentet som holder vann her er da altså applikasjonsstøtten for to reelle behov: NRK bruker tydeligvis produktet Shoot-It-Live, som har laget en egen iPhone-klient, og har også behov for livestreaming av lyd (formodentlig i høyere kvalitet enn det GSM/3G selv kan tilby, for vi snakker jo tross alt om telefoner, de har jo lydoverføring innebygd …). Den virkelige saken her er da altså:

   * Shoot It Live fokuserer kun på én mobilplattform.

   * Det finnes ingen IP-basert lydstreamings-app til Android enda.

  • Einar Jørgen Haraldseid (svar til Einar Jørgen Haraldseid)

   Hmmm, ingenting skjer når jeg trykker rediger-knappen (annet enn at nettsiden blir grået ut), så jeg får slenge på en kommentar til:

   Jeg merker at jeg høres fryktelig negativ ut her nå, men forvirringen oppstår altså tydeligvis i at deres kriterier var SOFTWARE, mens artikkelen her fokuserer litt mer på HARDWARE (og OS).

   Kan dere ikke skrive en artikkel om hva slags workflow dere har/ønsker å ha på en mobil plattform, gjerne litt mer detaljert enn «vi vil ha idiotsikker FTP-opplasting»?

   Har dere vurdert å utvikle egne apps for reporter-bruk, for eksempel? Det burde ikke være mye jobb å lage en app som integrerer med eksisterende systemer og gjør det meste dere har behov for?

   I et sånt scenario går jo igjen Android ut som en klar vinner.

  • Gaute Zakariassen (svar til Einar Jørgen Haraldseid)

   Ja, vi lekte så vidt med tanken med å utvikle egne løsninger, men det ville trolig vært enda mer tidkrevende, og jeg tror nok vi må la Android «modnes» litt før vi eventuelt setter i gang.

   Jeg tror uansett jeg må presisere litt: Det var aldri tenkt at vi skulle fase inn smarttelefoner som primært arbeidsredskap, vi har tross alt profesjonelt utstyr til både lyd- og videoopptak.

   Tanken var simpelthen at reportere alltid skulle ha med seg en «lommekniv», et verktøy som kan få jobben gjort i et knipetak, og som er enkel i bruk, også for reportere som i utgangspunktet ikke er veldig teknisk kyndige. Poenget var å finne noe som funket «off the shelf», og der mener jeg Android ikke er helt ennå. Men jeg håper og tror situasjonen er en annen om 6-12 måneder.

  • Kjell Are Refsvik (svar til Einar Jørgen Haraldseid)

   Enig med min kollega her. Det hadde nok vært nyttig å være enda klarere på hvordan man skulle sammenligne/teste/vekte egenskapene til operativssystemer, håndsett og ekstrautstyr i form av hardware og software.

   Igjen, akademia har nok mye å bidra med her. La oss hjelpe dere å lage en testmetodikk og etablere en sosial kontekst der dere raskt får testet det dere ønsker samtidig som dere nyttegjør dere av et stort samfunnsengasjement for denne teknologien 🙂

   Vi ved Høgskolen i Gjøvik bidrar gjerne 🙂

   Mvh,

   Kjell Are

  • Gaute Zakariassen (svar til Einar Jørgen Haraldseid)

   Nei, det er nok ikke så enkelt.

   Vi kjørte testene i vinter, rundt regnet for to-tre måneder siden. Hvis jeg har skrevet 2010 et sted, er det altså en tastefeil.

   At du kaller en telefon som kom i salg i Europa i oktober 2010 for aldrende, understreker egentlig bare ett av mine poenger: Feltet endrer seg hele tiden. På et tidspunkt må man rett og slett bestemme seg.

   Til sammenligning kommer Iphone med én ny modell per år. Det er ikke et argument i seg selv, men det gjør det unektelig lettere å forholde seg til produsenten.

   Det finnes opplastingsløsninger for Android også, men ingen særlig brukervennlige som jeg har funnet så langt. Men hvis du har gode tips, tar jeg gjerne imot dem. Vi er som sagt åpne for å kjøre nye runder når tiden er moden for det.

  • Du har skrevet 2010 her:

   Rumble!
   Som utfordrer til Iphone4 valgte vi HTCs Desire HD, som per januar 2010 var den mest aktuelle utfordreren i salg i Norge. Den har stor skjerm, god lagringsplass med mulighet for oppgradering via minnekort og enkel og rask betjening.

   🙂

  • Henriette Storm (svar til Gaute Zakariassen)

   Du nevner ikke Samsung engang. De har gjennomgående hatt fokus på lyd og bilde, har tett samarbeid med både Google og Bang&Olufsen. Hvis jeg skulle valgt en Android å teste mot iPhone på lyd og bildekvalitet ville jeg ikke nøle med valget. Det er veldig typisk å velge en litt dårlig android modell når man sammenlikner android og apple.
   Vær litt fornuftige, bruk et merke som er kjent for sitt fokus på lyd og bilde! Spesielt når det er dette som er viktig for dere!

  • HTC Desire HD er ikke best. Det har den aldri vært. Jeg har eiet en siden Desire HD var veldig ny på markedet, og dette er et eksempel på et veldig dårlig produkt for brukeren, til tross for gode spesifikasjoner på papiret.

   Det fins bedre Androidtelefoner på markedet. Uten at jeg har testet mange, ville jeg anbefale å se til f.eks SonyEricsson eller Samsung, for en fon som holder bedre mål enn Desire HD.

   Når det er sagt, vil jeg lett være enig i at brukbarheten av en iPhone uansett overgår den brukbarhet som forskjellige produsenter har greid å få ut av Android. For å greie dét, må nok Google og håndsettprodusentene få noen år til på seg.

  • Gaute Zakariassen (svar til Øyvind)

   Ja, beklager hvis det ikke kom tydelig nok fram. Vi måtte velge én telefon å teste, og da falt valget på den som ble regnet som best egna der og da. Men lyd- og bildekvaliteten var ikke i utgangspunktet avgjørende.

 2. Atle Frenvik Sveen

  Sorry HTC burde vel denne artikkelen ha hett? Det er lydinngang og kamera som er hovedproblemet, ja da skylder man ikke på operativsystemet.

  Men, dette er vel Androids store problem: iPhone tilbyr hele pakka, hardware og operativsystem, mens med Android har man et OS i bunn, og en rekke grensesnitt på et hav av forskjellig hardware…

  Svar på denne kommentaren

  • Gaute Zakariassen (svar til Atle Frenvik Sveen)

   Spot on. Vi måtte velge ut én modell å teste, og da ble det Desire HD. Det var selvsagt skuffende at akkurat denne modellen ikke leverte, men det var ikke avgjørende for valget; det var først og fremst utvalget av applikasjoner som avgjorde.

 3. Profesjonell bruk? For hva? Hvem? Profesjonelle skuespillere? Forfattere? Anleggsarbeidere? Gartnere? Jeg er profesjonell fotograf, bruker en amatør-iphone til amatør-samtaler og bestillinger av proff-bakt pizza og profesjonelle piker.

  Svar på denne kommentaren

  • 30Søvpenger (svar til KongJudas)

   Ingen vits å være tverr KongJudas. Du leser dette på NRK-Beta og det faktum i tillegg til bruksområdene nevnt i artikkelen burde være like lett å legge sammen som 2+2. Det er ofte lettere å komme med poengene sine rett ut enn å leke seg med tekstbasert ironi.

  • Gaute Zakariassen (svar til Sigurd Rage)

   Som jeg har svart flere andre: Vi var nødt til å velge én modell, men det avgjørende var applikasjonsutvalget, og det går på OS, ikke på modell eller produsent.

   Vi kunne selvsagt kjøpt inn en hel haug med forskjellige Android-modeller og brukt noen måneder på å teste dem, men i mellomtiden ville utvalget ha endret seg vesentlig igjen. I stedet gjorde vi et valg basert på ståa der og da, men vi holder muligheten åpen for å gjøre nye tester i ikke altfor fjern framtid.

  • Gaute Zakariassen (svar til Sigurd Rage)

   Ja, jeg har registrert planene om videoredigering på Android. Men disse planene forelå ikke da vi begynte testinga, og produktet er vel fortsatt et stykke unna i skrivende stund.

   Multicam Director ser interessant ut, men å kjøre flerkameraproduksjoner fra felt er nok et stykke ned på lista over prioriterte funksjoner når vi kjøper telefoner.

 4. Jeg stiller meg også i rekken av folk som ikke forstår hvorfor dette måtte vinkles til enda en «iOs vs. Android» artikkel, når de fleste kriteriene i testen tilsynelatende var relatert til hardware.

  Svar på denne kommentaren

  • TNT (svar til Homer)

   her er vi vel på kjernen… ios er latterlig enkelt og det er det de fleste trenger. Personlig ville jeg ha foretrukket windows mobile 6.5 (Energy ROM) med dual-core prosessor!!!

 5. Vil anbefale dere å teste Samsungs nye Galaxy SII. Kameraet er, etter deg jeg har hørt, veldig, veldig bra.
  Hvis kameraet er veldig viktig, er det vel kanskje en idé å vurdere Nokia N8, den beste kameramobilen på markedet.

  Svar på denne kommentaren

  • Gaute Zakariassen (svar til Arne)

   Ja, Galaxy SII er en av telefonene jeg har hatt i kikkerten, men den kom dessverre for seint til festen i denne omgang. Samsung begynner virkelig å få vind i seilene, så de er absolutt på lista over mobiler vi følger med på.

   Hva Nokia angår, er jeg nok redd de er diskvalifisert fra start. Vi har allerede gitt opp Symbian-plattformen, og nå tyder vel ting på at også Nokia selv har gjort det.

 6. Kjell Are Refsvik

  Hei,

  Det er interessant å føllge denne tildels opphetede debatten. Det er tydelug at mobiltelefonplattformer, systemer og håndsett engasjerer og bra er det.

  Som bruker av begge plattformer kunne jeg tenke meg å foreslå at NRK endrer angrepsstrategi når det gjelder slik testing før neste utprøving. Hva om dere heller bruker tiden på å skrive en detaljert testmetodikk og crowdsourcer hele utprøvingen for å få innspill fra så mange plattformer og håndsett som mulig? Vi er en rekke fagmiljøer og engasjerte enkeltpersoner som helt sikkert vil finne motivasjon til å delta.

  Mvh,

  Kjell Are Refsvik
  Høgskolelektor
  Avdeling for informatikk og medieteknikk
  Høgskolen i Gjøvik

  Svar på denne kommentaren

  • Gaute Zakariassen (svar til Kjell Are Refsvik)

   Det er en interessant idé, men det vil avhenge litt av tidsperspektivet. Hvis testperioden strekker seg over flere måneder, vil jo resultatene være utdatert innen vi er i havn, i hvert fall når det kommer til Android-markedet, som er i rivende utvikling.

  • Kjell Are Refsvik (svar til Gaute Zakariassen)

   Joda, men poenget mitt er at dette velger dere jo selv. Om dere spesifiserer testmetodikk og hva dere vil oppnå, samt hvordan testresultatene skal leveres inn samt en frist så er jeg sikker på at dere kan klare å kanalisere det engasjementet du opplever her på kommentarsida i dag på en langt mer konstruktiv måte.

   Denne tidvise lite konstruktive religiøse skittkastingen fra ymse troll både her og andre plasser er det ihvertfall ingen som har særlig nytte av.

   Mvh,

   Kjell Are

  • Gaute Zakariassen (svar til Kari Hansen)

   Haha, jeg ventet på den. Jeg er sikker på at Steve blir glad om vi skriver det med liten i, men min indre pedant mener at det er typografisk jåleri, og at alle egennavn etter regelen skal skrives med stor forbokstav. Jeg kan for min egen del godt insistere på at navnet mitt er gAuTe, men jeg kan ikke forvente at andre skal forholde seg til det. Men: Det er en annen diskusjon.

  • Per Øyvind Moen (svar til Vegard Skjefstad)

   I henhold til norsk språk har de vel skrevet det riktig etter det jeg kan se. Alle egennavn skal starte med stor forbokstav, dermed blir det Iphone.

   «iPhone» er jo egentlig bare logoen og skal dermed ikke brukes i en vanlig tekst. Det blir på samme måte som Telenor som skriver navnet sitt med liten «t» i sin logo, men vi skriver Telenor når vi bruker det i vanlig tekst.

  • Vegard Skjefstad (svar til Per Øyvind Moen)

   Det er vel en avvenning om man vil skrive iPhone slik resten av teknologipressen skriver det eller om man skal stryke norsklærere på ryggen.

   Personlig hadde jeg gått for den første løsningen siden artikkelen ikke henvender seg til norsklærere. «iPhone» brukes heller ikke kun i logoen, skrivemåten brukes konsekvent i all tekst, i motsetning til slik Telenor har valgt å gjøre det.

  • Per Øyvind Moen (svar til Vegard Skjefstad)

   Du har helt rett i at «iPhone» blir mest brukt, og jeg bruker det ofte selv også.

   Men rettskriving blir vel ikke definert utifra demokratiske prosesser, så selv om mange (eller nesten alle) skriver «iPhone» så blir det vel ikke feil å skrive det riktig i forhold til norsk grammatikk?

  • Språkrådet har for lengst (2008) sagt at produkt- og merkenavn i utgangspunktet skal skrives slik de skrives av produsenten. Det letter lesbarheten.

   sprakrad.no/Toppmeny/Aktuelt/iPod-eller-Ipod/

   «Om nokon likevel vel eit namn med liten forbokstav og andre raritetar i skrivemåten, bør andre nytte same skrivemåte. Det dreier seg om respekt for beskytta varemerke og – kanskje ikkje minst – for andres namneval. Ein kan ikkje endre namnet på organisasjonen 4H Norge til Fireh Norge fordi ein ikkje liker skrivemåten.»

   Det synes jeg er en god kjøreregel. Bandet heter jo ikke Ac Dc, eller hur?

 7. Jeg fikk nylig en aha-opplevelse når jeg sjekket alternative programmer for bilde, video og lyd på min HTC Desire. HTCs innebygde applikasjoner er rett og slett nesten ubrukelig.

  Kamera-applikasjonen: Treg, og lagrer bilder med veldig kraftig komprimering, samt automatisk justering som ikke lar seg endre. Løsning: Camera Magic (gratis). Helt enkelt uten noe dilldall. Har aldri tatt bedre bilder med en telefon!

  Video: Treg app fra HTC, og styr unna justerings-funksjonene for kontrast, etc. Løsning: Angel VideoCam (gratis). Helt enkelt, men gir video uten dilldall i tilnærmet DVD-kvalitet. Har sammenlignet med Canon FS11 videokamera, og jeg ser nesten ikke noen vits å dra med meg sistnevnte lenger. (Men lydopptak sammen med video har uansett sin begrensning, da den lagres i et ganske komprimert format.)

  Dedikert lydopptak: Totalt ubrukelig fra HTCs app. Men PCM Recorder og Hi-Q MP3 Recorder gjør susen. Fantastisk god lyd fra den innebygde mikrofonen når det lagres i PCM eller god mp3. Har sammenlignet med Zoom H1 på et godt lydanlegg med innspilling av akustisk gitar, og min HTC Desire er imponerende bra, selv om det ikke blir på høyde med en dedikert opptaker, spesielt på lave frekvenser.

  Så etter endel tesning og utprøving av gratisprogrammer, har jeg kommet frem til Camera Magic, Angel VideoCam og PCM Recorder som mine favoritter på HTC Desire når det gjelder lyd&bilde.

  Svar på denne kommentaren

 8. Gaute:

  Smartmobil idag er det mest personlige vi bærer, og det viktigste kommunikasjonsverktøyet vi bruker.

  Android er klart best på personalisering, altså at du har mulighet til å sette enheten opp etter DINE behov og ønkser. Men Android, gjør du og de mest vanlige mobiloppgavene på en mer produktiv måte enn med iOS. Så denne overskriften på artikkelen syns jeg rett og slett ikke holder mål.

  Ellers mangler artikkelen mye i form av å sette OS og mobilene skikkelig opp mot hverandre. For eksempel har Desire HD tatt iPhone 4 i det fleste tester.

  Hva med å ta med alle de sykelige begrensningene iPhonen har? Det er jo nesten ikke engang nevnt. Nei beklager Gaute, det lukter ikke noe objektivitet i det hele tatt her. Skriv først en kompleks test og deretter publiser. Lær av mediahuset som lager ordentlige tester. Du har ikke engang nevnt at med android har du muligheten for å endre oppsettet på startskjermene etter dine egne preferanser, heller har du ikke nevnt det overlegne beskjedsystemet.

  Flere grunner til å fordømme en iPhone:

  – Sensor problems, (not fixed, and still a big issue)
  – Anetnna problems, (not fixed, but not a big issue)
  – No way to customize the handset after own needs and wishes!
  – No types of widgets
  – No way to get contacts on the homescreen
  – No Flash
  – No wireles sync
  – Notification system that is bullshit compare to Android
  – You can only sync the iPhone with ONE pc/mac
  – Social Clients buildt in where?
  – Only 3,5″ screen

  At NRK.no kan publisere en sånn test er for meg uforstålig. NRK.no skal være bedre enn som så.

  Svar på denne kommentaren

  • Kjell (svar til Kjell)

   En ting til. Du skriver «Sorry, Android» som om du skulle ha testet operativsystemer Android opp mot iOS. Det er jo ikke tilfelle?

   Det er jo hardware du har testet Gaute. Det eneste er at Desire HD har Android i grunn, og fokuset på selve Android er nesten borte i denne testen. Dermed er overskriften veldig missvisene Gaute.

   Skal du nevne Android som overskrift, ja test android da opp mot iOS da! Ikke bare hardware på et av produktene.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Kjell)

   Kjell skriver:

   Skal du nevne Android som overskrift, ja test android da opp mot iOS da! Ikke bare hardware på et av produktene.

   I saken står det:

   Begge plattformer har fordeler og ulemper, men det avgjørende ble at Iphone rett og slett har et større utvalg av spesialiserte applikasjoner, i hvert fall per i dag.

   Etter mitt syn er tilgangen til programvare som løser de konkrete oppgavene som må løses – altså økosystemet av programvareprodusenter rundt plattformen – nærmere knyttet til OS enn til hardware.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Kjell)

   Som det står i saken, er dette historien om NRK Nyheters interne evaluering av HTC Desire HD opp mot iPhone 4 for å finne den av de to som var mest egnet som verktøy for redaksjonens journalister. Det er altså ikke en test av mobilene fra et bredt standpunkt og mange av årsakene til å fordømme en iPhone du har limt inn blir dermed litt på siden; de fleste av dem er langt underordnet det å kunne ta bilder og raskt sende dem til redaksjonen, selv om det sikkert kan være nyttig for andre.

   En annen ting er at dersom en nyhetsorganisasjon skal standardisere én enkelt mobil og gi opplæring og 24/7 brukerstøtte på arbeidsflyten, så er ikke nødvendigvis «best på personalisering» et entydig gode… 😉

  • Hvorfor poste en artikkel for allmenheten som viser hva som er best for redaksjonens journalister? Burde det ikke heller vært en test for allmennheten generelt da Anders?

   Hadde det blitt testet en Samsung Galaxy S II her, med tanke på at han nesten bare har testet hardware, så hadde der jo blitt «Sorry, iOS»

   Ser du nå at overskriften er tydelig missvisene?

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Kjell)

   NRKbeta er NRKs sandkasse for teknologi og nye medier. Her gir vi innimellom publikum et innblikk i hva vi driver med, og med jevne mellomrom forteller vi om tekniske valg vi gjør og hvorfor. Denne artikkelen er en slik artikkel.

   Det hender vi tester ting, men stort sett gjør vi det utifra hvordan de passer inn i vår egen arbeidshverdag, eventuelt våre egne liv – tester av «forbrukerrapporten»-typen overlater vi til andre.

   Mht overskriften: Som jeg har nevnt i en annen kommentar, står det i saken

   Begge plattformer har fordeler og ulemper, men det avgjørende ble at Iphone rett og slett har et større utvalg av spesialiserte applikasjoner, i hvert fall per i dag.

   Utifra dette bør det være full dekning for overskriften og en utveksling av HTC’en med en Samsung i testen ville gitt samme overskrift.

  • Jeg mener fortsatt at overskriften er mindre god, på grunnlag av at det nesten ikke er nevnt noe om operativsystemene opp mot hverandre. Artikkelen er mer en telefon vs telefon hardwaremessig. Så jeg kan ikke si at artikkelen har betydelig informasjon om hverken iOS eller Android. Det er bare nevnt i små sammenhenger.

   Har forståelse for at dette skal være en artikkel som er ment for dere, men når den kommer på forsiden av NRK.no, så blir det mer en allmenn artikkel, dermed vil mange tro at det er en seriøs test som ikke bare skal nå ut til jobbende journalister, men til den genrelle allmennheten.

   Hva med å heller bytte overskriften til «HTC med Android når ikke opp hos journalister?» Hadde ikke den blitt mer treffende i forhold til innholder i artekklen? Ellers var størsteparten av testen rettet mot hardware, så hvorfor ha en software-overskrift?

   Ser det er flere andre en meg som har reagert på dette her i kommentarfeltene.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Kjell)

   Her på NRKbeta fungerer overskriften greit nok, men den opprinnelige forsidepluggen på nrk.no var egnet til å skape feil forventninger til hva saken handlet om, den er nå endret til «Android: Bra nok som «reporter-lommekniv»?», håper det er mer treffende…

  • Gaute Zakariassen (svar til Kjell)

   Hei Kjell. Det går ikke an å teste operativsystemet isolert, vi måtte ta utgangspunkt i en aktuell modell som kunne være et reelt alternativ for oss.

   På det tidspunktet vi måtte ta en avgjørelse, var HTC Desire HD det nærmeste man kom et «flaggskip» for plattformen.

   Målet vårt var ikke å gjøre en vitenskapelig utredning av plattformene mot hverandre, men å se hva som kunne funke for oss her og nå, fortrinnsvis rett ut av boksen. Da var det Iphone som gikk av med seieren.

   Desire HD har ellers mange svikter på hardware-sida som jeg ikke har nevnt, for eksempel en helt horribel batterikapasitet (jeg måtte lade den to ganger i døgnet i testperioden). Som jeg skriver, er ikke hardware-manglene i seg selv et argument mot Android som OS, men hvis den antatt beste Android-mobilen på det gitte tidspunktet kommer til kort på hardware-sida, er det absolutt relevant.

  • «Målet vårt var ikke å gjøre en vitenskapelig utredning av plattformene mot hverandre, men å se hva som kunne funke for oss her og nå, fortrinnsvis rett ut av boksen. Da var det Iphone som gikk av med seieren.»

   Her sier du jo rett ut at det er testet en telefon opp mot en annen telefon, og ikke at det er testet operativsystem opp mot hverandre. Det er nettopp derfor overskriften er missvisene, som gir et annet inntrykk enn hva som faktisk er skrevet i artikkelen.

   Jeg ser det er flere her som mener at det burde ha vært «Sorry, HTC» Den hadde jo vært mer passende enn «Sorry, Android»

   Ja det er mye du ikke har nevnt. Så jeg føler at denne testen kom litt til kort. Men jeg er fan av å få inn mer sånnet stoff i media:)

  • Kjell2 (svar til Kjell)

   Jeg synes artikkelen var et interessant innblikk i NRKs bruk av mobiler og iPhone/Android. NRK beta er jo en slags teknologi-blogg. Selv om jeg er Android-entusiast, skjønner jeg godt valget som er gjort, og artikkelen hevder jo ikke akkurat å være en offisiell test av Android vs. iPhone. «Offisielle» tester for allmennheten finner man nok av på andre nettsteder.

 9. Syntes det er fint for Gaute (og journalister generelt) at han har funnet lommekniven sin. Det ligger opplagt strengt objektive tester og kriterier til grunn for valget.

  Medias sammenfallende sympatier ift Apples tilnærming til DRM (her skal jeg ikke være historieløs ift NRK), eller den nifty produktplasseringen i trendy filmer og serier har nok lite med eventuelle subjektive preferanser å gjøre.

  Selv har jeg gjort iPhone og iPad (II) til historie (siden jeg anser meg som en profesjonell bruker og oppfattet os’et til å være to ting; en plattform for applikasjoner og en ansamling ikoner for å starte disse).

  Så, mens NRK Beta har truffet sitt valg, shorter jeg Apple-aksjer på 12 til 18 måneders sikt.

  PS! Mye av det andre som publiseres på NRK beta, holder i grunn høy kvalitet – takk for det!

  Svar på denne kommentaren

 10. Torje Bjørneseth

  Hallo!!!!

  Kvifor tek dykk den mest ræva tlf,en m.t.p kamera, video og ikkje minst lyd og testar denne opp mot Iphone?? Det er jo latterleg og tydar i beste fall på elendig jornalistikk!!!! Kva har forresten HTC Desire HD med Android vs. IOS å gjere?? Her er det telefon mot telefon, ikkje operativsystem mot kvarandre. Elendig overskrift på ein reportasje!!! Mista heilt respekta for NRKBeta redaksjonen her eg no….

  Eit ærleg dags arbeid er då ikkje mykje å krevje, når dykk lev på linsensen vår….. Gjer ein innsats neste gong dykk skal lage noko!!! PLEASE!!!!

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Torje Bjørneseth)

   Leser du kommentarfeltet, vil du se at det du spør om i stor grad besvares av Gaute og undertegnede oppover siden.

   NRKbeta blir for mange av oss til innimellom andre oppgaver, så vi gjør så godt vi kan for å gjøre ærlige dagsarbeid. Gaute, som har skrevet denne saken, sitter i det daglige på desken og disponerer nettnyhetsjournalister mellom ulike nyhetssaker. Men ettersom mange av leserne våre synes det er interessant med gløtt inn i vår arbeidshverdag, har han vært så (vil jeg hevde) raus at han tilbød NRKbeta å fortelle om prosessen med valg av reporterverktøy. Det er altså ingen forbrukertest eller anmeldelse, men et innsyn i hvordan det arbeides i en mediebedrift.

   Gaute selv er en glad androidbruker, men når han skulle finne et godt arbeidsverktøy for mange ulike journalister og deres behov, var ikke verktøyene som var tilgjengelige for Androidplattformen gode nok, og det som på det tidspunktet virket som den best egnede hardware’n var heller ikke bra nok. Men det var altså på tilgjengelige verktøy det primært buttet, og der ville enhver annen Android-telefon stilt nøyaktig likt.

  • Kanskje dere burde vært mer tydelig på at NRKbeta er en intern blogg og ikke et journalistisk produkt? Det virker som om folk blir litt forvirret på dette skillet. At NRKbeta-saker presenteres på forsiden side om side med nyhetssaker gjør ikke saken bedre.

 11. Fra tid til annet stikker jeg innom her fra en link på NRK sin hovedside. Artiklene som presenteres blir mer og mer komedie. Ingen med sine fulle fem kan klare å komme fram til de konklusjoner som en er kommet fram til uten å leve i en hype. Desire HD slår Iphone med hendene bundet på nesten alle områder. NRK sine teknologiske mennesker er kjent for å velge feil og leve med sine feil. I sin tid valgte de vma som filformat for lyd og film og hevdet i sine kommentarer at det var det beste. I sin siste satsing i forhold til video er det Silverlight. Bomskudd!! Og her på beta er det omtrent bare noldus artikler om Iphone sin fortrefligheter. Testen som presenteres mangler totalt metode og er ett sammensurrium av synsinger. Men ikke noe å hisse seg opp over. Det er bare moro å lese hvor langt markedsføring og hype kan strekke seg. Og hvor overbevist en blir.

  Svar på denne kommentaren

  • Jan (svar til newman)

   Enig. Det er utrolig hvordan NRK klarer å knote det til med formater igjen og igjen. Resultatet er begrenset tilgjengelighet og dårlig kvalitet. At NRK igjen går for lukkede og sensurerte systemer er dermed ingen overraskelse.

   (egentlig er jeg her fordi NRK ikke lenger har Kometkameratene tilgjengelig som torrent, why?)

  • Henrik Lied (NRK) (svar til Jan)

   Hei, Jan!

   Viss du med dårleg tilgjengeligheit og kvalitet refererer til nett-tven, er dette noko som jobbast veldig hardt med i neste versjon.

   Denne saka handlar om produksjonsverkty for våre journalistar, og eg tykkjer at artikkelforfattaren har gjort dette ganske klart, både i saka og her i kommentarfeltet. Dette er på ingen måte ein forbrukartest av iOS vs. Android.

   Når det kjem til spørsmålet ditt om Kometkameratene, så måtte vi fjerne denne pga. utløpte rettar med skodespelarane.

  • Jeg håper virkerlig du har rett i det med kvalitet og tilgjengelighet. NRK burde prinsippielt gå for frie løsninger. Firefox som er en fri nettleser(!) spiller nå ogg theora, webm, ogg vorbis, samt meste av html5. Vil NRK støtte Firefox for nett-tv og nettradio?

   Når det gjelder saka her så er jeg ikke egentlig interessert, siden jeg ikke jobber i NRK. Men jeg registrerer at en velger lukket og ufritt, som tidligere standarisering på windows media og mp3. Ellers virker det pussig å si at Android ikke duger, når ankepunktene egentlig ligger i mic og kamera på HTC Disire HD. Kanskje finner du andre android-telefoner med bedre kamera og mic? I sammenligningen av operativsystem så er jo alle argumenter i favør android- like intuivt og brukervennlig, men mer åpent og bedre samhandling mellom programmer. Ser ut som eneste gyldige argument for iphone er eventuell programvare for redigering og streaming, dersom slikt er nødvendig og faktisk ikke er tilgjengelig på android(men hvor er programmeringsavdelingen til NRK?).

   Angående kometkameratene. Dette er vel en NRK-produksjon? NRK burde vel da sitte med rettighetene til distribusjon? Ikke skuespillerne?

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Jan)

   Ang Kometkameratene: Opphavsretten er slik innrettet at skuespillere, musikere, manusforfattere osv i utgangspunktet kan kreve betalt hver gang noe sendes på TV/formidles via internett etc. Det gjelder selv om det er NRK som er produsent. Imidlertid pleier vi kjøpe nett-rettigheter for litt lengre perioder. Den perioden er nå utløpt for Kometkameratene og da må vi vurdere om vi vil bruke penger på å forlenge denne serien eller andre ting.

   «programmeringsavdelingen til NRK» er i fullt arbeid med ting som er nærmere NRKs kjerneoppdrag enn å lage egne produksjonsverktøy for mobil.

  • Angående Kometkameratene. Jeg antar at dette har med spesifikke kontraktene som tegnes av NRK og artistene, ikke en generell lov om opphavsrett(?). I alle tilfelle burde NRK anse det som et problem. NRK har mye anseelse å vinne på fri distribusjon. Og omvendt så er det lite poeng med NRK dersom produksjonene blir utilgjengelige tross påtvunget lisens. Disse forhold vil gjelde mer jo mer internett tar andeler fra TV og radio. Mange av oss har en TV-mottaker( så betaler lisens), men bruker den knapt.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Jan)

   Vel, Lov om opphavsrett til åndsverk m.v. sier «Den som skaper et åndsverk, har opphavsrett til verket.» og skuespillerens medvirkning er definert som å skape en del av verket. Skuespilleren har derfor en del av opphavsretten i følge loven og dagens praksis av den.

   Så da kommer vi til hva dette innebærer:

   § 2. Opphavsretten gir innen de grenser som er angitt i denne lov, enerett til å råde over åndsverket […] ved å gjøre det tilgjengelig for almenheten, […] Som offentlig fremføring regnes også kringkasting eller annen overføring i tråd eller trådløst til allmennheten, herunder når verket stilles til rådighet på en slik måte at den enkelte selv kan velge tid og sted for tilgang til verket.

   Det finnes særlige regler for kringkastere som gjør at vi mot vederlag kan få tillatelse til å vise frem ting, såkalt avtalelisens.

   Dermed har for eksempel NRK og Norsk Skuespillerforbund på vegne av skuespillerne en avtale som relativt detaljert regulerer hva NRK kan og ikke kan gjøre med innhold som inkludererer skuespillere. Denne avtalen er i stor grad basert på at penger bytter hender, og har til nå vært basert på tidsavgrensninger. Og ettersom penger er et knapphetsgode må man prioritere.

   Det er, som du påpeker, en avtaletype som nok passet bedre i en annen tid, men all den tid lover, avtaler og praksiser er som de er, så er det nok slik det vil forbli enn så lenge.

  • Takk for godt svar og gode lenker.

   Det ser ut til at saken er mer et lønns-spørsmål enn et lov-spørsmål. NRK har allerede rett til evig distribusjon, men haken ligger i avtalen med skuespillerforbundet §10 om honorarer for repriser utover de første fire uker etter første publisering. Jeg kunne ikke se noe i åndsverksloven som forbyr fri og evig publisering. Men partene må vel være enige.

   Nå er det vel å bra at skuespillerne får en anstendig lønn. Men betingelsene er i dag et hinder for NRK og lisensbetalerne. Jeg ønsker at NRK gjør en ny avtale med skuespillerforbundet. En kan heve grunnlønnen tilsvarende hva skuespillerne i dag kan regne med å få etterbetalt for utvidet publiseringstid ( legg gjerne på 5%). Kanskje ville det være greit for skuespillerne?

 12. Synd dere valgte bort Nokia N8 som er en av de skarpeste knivene. Både for journalister og andre.

  Nokia har kommet med flere oppgraderinger av Symbian^3 siden N8 kom, mye av det de fikk kritikk for da N8 ble sluppet i fjor er luket bort. I mai/juni kommer Symbian Anna, en større oppgradering av OS’et.

  Nokia N8 har:
  – Svært bra kamera m/Xenon blits
  – HD videoopptak, bilde- og videoredigering i telefonen, deling til sosiale medier direkte
  – Pentaband (hvis journalistene beveger seg rundt i verden)
  – N8 kan brukes som modem og som WiFi hotspot
  – USB On-The-Go som lar deg koble til minnepinne eller ekstern harddisk (vil tro at journalister produserer noen GB i løpet av en dag)
  – HDMI ut (overgang følger selvfølgelig med) slik at du kan se (og redigere) videoer og bilder direkte på HD-TV’en
  – Batterikapasitet mer enn èn dag. N8 kan lades via USB og/eller via 2 mm laderen. Er viktig da du kan ha N8 koblet til en USB-minnepinne, til HD-TV’en og ha den på lading. Samtidig som du bruker den
  – Koble til ekstern mus og tastatur via Bluetooth og/eller USB, dermed kan journalisten skrive av seg den verste kløen i stor fart. N8 har fullversjonen av Quickoffice; skriv og rediger MS Office-kompatible filer (Word, Excel, PowerPoint)
  – Nettleser med Flash og Java-støtte
  – Push e-post klient med støtte for de fleste protokoller
  – Mail for Exchange
  – FTP-klient
  – Gratis navigasjon og kartverk, last ned kart til mobilen og naviger gratis. Dedikert «gå»-navigering, innsjekking, deling via sosiale media med meget mer. Nyttig for en «lost» journalist vil jeg tro
  – Svært solid bygget med anodisert aluminiumskarosseri og ripefritt gorilla glass.

  Jada, Symbian^3 har en forholdsvis dårlig nettleser (bruk heller Opera Mobile 11). Det er sikkert ting med OS’et som ikke er like flott som hos iOS eller Android, Symbian^3/Anna har ikke flere 100.000 applikasjoner tilgjengelig men har noen tusen som holder et godt stykke på vei.

  Nei, jeg jobber ikke hos Nokia. Men jeg har en N8 og har skrevet et blogginnlegg om den her

  Svar på denne kommentaren

 13. Heldigvis finnes det muligheter til å legge inn android på iphone(kun 3g foreløpig), så da har man muligheten til å slippe unna tvangstrøyen til apple, men samtidig få den beste maskinvaren 🙂

  Svar på denne kommentaren

 14. Takk for en objektiv artikkel. Flott å lese om egne erfaringer, prøvelser og konklusjoner, og kanskje spesielt fra NRK-ansatte. Men jeg må si – etter å ha lest gjennom innleggene her – at det er vanvittig hvor engasjerte folk blir om de IKKE har «verdens beste telefon» eller plattform.
  Selv ble jeg ikke så overrasket over at Iphone ble «best» i denne testen, for i nesten alle tilfeller får du hva du betaler for. Med det i tankene rusler jeg videre, ikke med Android eller Iphone i lommen, men en billig «Østen-telefon». Vel vitende om at den er LANGT FRA verdens beste mobiltelefon. Men hva gjør vel det? Selvtillit har jeg nok av.

  Svar på denne kommentaren

 15. Flott at NRKBeta ønsker å få litt oppdaterte verktøy og utstyre sine medarbeidere på en måte som gjøre de mer produktive!

  Jeg har benyttet Android på telefonen min i noen år nå – og – jeg er i grunnen enig i at de første versjonene av Android, og tilhørende maskinvare, ikke var helt på toppen.

  Det jeg finner en smule merkelig er valget av HW som skulle brukes til å sammenligne med IPhone. På meg virker valget av Hardware noe tilfeldig. Det skrives litt om hva man var på jakt etter, og da var kanskje ikke Desire HD det beste valget. Ser det er noen høyskole personer som etterlyser metodikk etc – jeg etterlyser i grunnen grunnlaget for valget av HTC Desire HD. Skal man sammenligen, hmm , lommekniver bør man jo velge noen som er sånn nogenlunde sammenlignbare da.

  Den gode nyheten er vel at man innser at man ikke kan binde seg for all fremtid til en type lommekniver – selv lommekniver er litt styrt av smak og behag 🙂

  Svar på denne kommentaren

 16. Ronny Vårdal

  Samsung Galaxy S II! Pakket den ut på onsdag og er allerede stormforelsket. God og kjapp telefon, swype, 8 MP kamera med full HD-opptak. Android 2.3.3, og alt du ønsker av skybackup, e-post, kalender, osv.

  Svar på denne kommentaren

 17. Det stemmer at Android ikke er et produkt. Android er et salig kaos. Ganske likt Linux, som ikke er et operativsystem men noen hundretalls distribusjoner. Denne overfloden er en styrke for entusiasten med mye fritid. Den samme overfloden er en overveldende ulempe for en forbruker som bare vil ha et produkt som virker.

  Denne artikkelen illustrerer nettopp problemet med å prøve å standardisere en arbeidsplass på noe som ikke er et produkt. Redaksjonen ble pent nødt til å velge et fysisk produkt de kunne gjøre en sammenlikning mot og fant produktet mangelfullt. Sannsynligvis vil mange gjennomsnittlige forbrukeres/bedrifters møte med «Android» være ganske så likt. Det er ingenting galt i å påpeke dette, uavhengig av personlige preferanser eller ideologi.

  Svar på denne kommentaren

  • Arne (svar til Kim S.)

   Dette er et eksempel på en person som ikke har forstått prinsippet med valgfrihet. For å trekke en parallell, Apple har en telefon du kan kjøpe. Liker du ikke telefonen, har du ikke et Apple-alternativ.

  • Kim S. (svar til Arne)

   Som jeg prøvde å si, valgfrihet for entusiasten blir fort valg-overflod for en gjennomsnittlig forbruker. To sider av samme sak.

   I Apple-land går forøvrig valgfriheten gjerne over produktgenerasjoner. Liker man ikke nyeste generasjon holder man seg på den forrige mens man venter på neste. I mellomtiden slipper man å måtte sette seg inn i hvorvidt noen av de hundre andre variasjonene fungerer bedre. Det er befriende for en person som verdsetter fritiden sin.

   I artikkelen sa imidlertid redaksjonen ingenting om at de ikke likte Apple sin telefon. Tvert imot.

 18. OttifantSir

  Har ikke Iphone, eller en Android-telefon, men jeg klarer ikke å forstå hva som ville vært galt med å lage egne verktøy til Android-telefoner, i dette tilfellet HTC Desire HD? Hvor mye mer ville dette krevet? Jeg ser det er snakk om standardisering, og det nevnes flere ganger fra artikkelforfatteren og andre kommentatorer her. Da skjønner ikke jeg at det kan forsvares å kjøpe flere tusen telefoner til en pris som ikke er mulig å forsvare på annen måte enn at det er et status-produkt. Androids forskjellige brukeropplevelser trekkes fram som et minus, men dette virker på meg som et pluss, selv om man skal standardisere.

  Lag et program/en app til Android som knytter sammen mulighetene dere ønsker i ETT brukergrensesnitt/EN app. Da har dere kontroll på innholdet fra kreasjon til sending. Med Apple har dere, hvis dere ikke har en spesialavtale med Apple, gitt bort kontrollen over innholdet deres FØR dere engang har laget det. Jeg har fremdeles ikke sett/lest noe som tyder på at Apple har gitt opp «retten» til å gå inn på hvilken som helst av sine telefoner og slette en app hvis de føler at det ikke lenger stemmer med deres «policy». Si da du bruker en app for å ta bilder for overføring, men fra du tar bildet/bildene til du laster dem opp, slettes appen fra telefonen din. Like sannsynlig som at månen plutselig BLIR en gul ost, men like fullt en skremmende mulighet. Hvordan kan dere forsvare å ta denne sjansen? Med et selvlaget program til Android kan dere gi full brukerstøtte, ha full kontroll på innholdet og fremdeles tillate at man har personalisering på telefonen.

  Og jeg skjønner virkelig ikke hva videoredigering på mobilen har med saken å gjøre i det hele tatt. Du har altfor liten og dårlig skjerm på en mobil til å kunne ta riktige valg om så altfor mye angående videoen til å kunne gjøre dette for en profesjonell medie-institusjon.

  Til slutt: Enig med kommentatoren som syntes det var merkelig at dere brukte usikret FTP-kobling.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til OttifantSir)

   Når du snakker om at en iPhone er dyr, forstår jeg at du ikke pleier å se på prislappen på vanlig kringkastingsutstyr… 😉 Men til orientering koster en iPhone4 ca det samme som en HTC Desire HD eller Samsung Galaxy, såvidt jeg vet.

   Og «månen blir en gul ost»-scenarier er det kanskje best å forholde seg til om de skulle dukke opp, ellers kan de fort komme i veien for rasjonell tenkning.

   Du sier du hverken har iPhone eller Android, men om du hadde prøvd å klippe video på en smarttelefon, ville du sett det var mulig å få til ganske mye og at skjermen er betydelig større enn den synes ved første øyekast. Men i felten kan behovet også være så enkelt som å klippe vekk de første 5 og de siste 7 minuttene med video der det ikke skjedde noe interessant, slik at opplastingstiden over Edge fra en fylkesvei langt fra nærmeste mast skal gå på fem og ikke femti minutter. Dette klippet kan man for den del vurdere bare ved å bruke ørepluggene.

   Men til det punktet ditt som faktisk er interessant: Hvorfor ikke lage et eget verktøy som løser de nødvendige spesialoppgavene, for vårt vedkommende opptak av lyd og video – eventuelt også som direktestreaming – samt i etterkant enkel redigering av lyd, enkel redigering av video og rask overføring av lyd, bilder og video hjem.
   Jeg ser at en slik tanke kan virke besnærende, ettersom den ville gitt akkurat funksjonene man ønsket. 

   Det er lett å tenke at vi har spesielle krav, men de fleste kringkastere og mange bloggere, musikere og lydfolk har samme behov (om enn strødd utover flere apper). Går du løpet alene med skreddersøm fordeler du utviklings- og videreutviklingskostnadene (og utviklingstakten) på noen hundre journalister i NRK, i stedet for på et tusentall brukere over hele verden. Vi har ikke utviklere hos oss idag som har kapasitet til å ta denne jobben, så vi måtte hyrt inn folk til å få gjort det. Antagelig ville det  kostet betraktelig mer å utvikle enn de hundrelappene vi må ut med pr iPhone.

   Men la oss likevel som et tankeeksperiment si at vi hadde besluttet å gjøre dette. Og at vi gjorde det i januar 2011. Da ville vi kanskje rukket å spesifisere det på en måneds tid. Deretter kunne vi kanskje hatt det ute på anbud med anbudsrunder avsluttet før sommeren en gang, litt utifra om det ville blitt så stort at det måtte ut i hele EØS-området på flere språk, eller om det hadde vært mulig å gjøre det som et mer begrenset prosjekt. La oss uansett late som vi kunne hatt en betaversjon oppe og stå på senhøsten og et fullt utrullet operativt verktøy våren 2012. Etter et slikt løp ville vi nok ønsket å holde på verktøyet og videreutvikle det i minst 2-3 år. Så la oss si at vi holdt på det til 2015 før vi eventuelt var klare for forandringer. Det ville låst oss til en OS-plattform og noen opprinnelige valg i fire år.

   Vi fortsetter tankeeksperimentet og spoler tilbake 4 år fra 2011 for å se hva slags plattform vi kunne vært låst til i slutten av levetiden til en slik tjeneste. I januar 2007 var Nokia N95 ennå ikke lansert. Antagelig ville vi derfor vært på generasjonen før det igjen da vi dimensjonerte verktøyene våre, Nokia N73. Dette var en telefon uten wi-fi, som brukte 3gp-videostandarden. Kanskje ville vi – med den horisonten – tenkt at det var slik det ypperste så ut og gjort valg knyttet til dette som vanskelig kunne endres senere. Om vi idag hadde hatt en reporterstab som fortsatt var pålagt å gå rundt med en Nokia S60-telefon (i tillegg til den private smart-telefonen de da antagelig hadde brukt), ville vi neppe vært i noen god posisjon.

   Jeg har sett liknende proprietær-feller utspille seg tidligere, der man sitter med utdaterte løsninger på grunn av at man ikke har basert seg på utskiftbar hyllevare, og jeg tror ingen av de involverte har vært særlig glade…

   Når vi istedet velger noe som er godt nok ut av boksen, slipper vi f.eks. unna med å betale 165 kr pr Report-IT Live-app inkludert alle fremtidige oppdateringer, men vi kan hoppe av imorgen, om det kommer bedre soft- eller hardware – også den antagelig i hundrelapper-prisklassen.

   Denne fleksibiliten og den åpne innstillingen til at teknologi utvikler seg på måter vi ikke kan forutse årevis tidligere er nødvendig for å kunne håndtere nyhetene mens de skjer, der de skjer.

  • OttifantSir (svar til Anders Hofseth)

   Du legger frem at det er flere enn NRK som har (noenlunde) de samme kravene til funksjonalitet, og da blir argumentet for å bruke Iphone enda dårligere i mitt syn, da NRK faktisk kan TJENE på å lage et program som utfører de oppgavene dere ønsker, og legge det ut for salg på Android Market. For jeg regner med at dere ikke har en selvlaget løsning på server-siden for opplasting av materiale. Dermed er det bare for andre brukere å innstille opplasting og annet slik det passer dem.

 19. Jeg bruker xperia x10 en del. Vi bruker både iphone og android på jobb. Har en xperia x10 privat også. Den privat har et mye dårligere kamera enn den på jobb. Får mye mer uklare bilder med privatmobilen. Den på jobb er en av de siste x10 utgavene. Tydelig at det er litt forskjell på hardwarekvaliteten på disse telefonene. Så til det med gode opptak av tale. Jeg har brukt en sony ericsson x1 tidligere som jeg har tatt opp en god del tale med. det ble meget bra opptak. Kan ta opp i mp3. Det heter vito audio notes. Jeg har ikke helt funnet en like bra opptaker for android ennå. Bruker litt en som heter tape a talk, er tålig bra, men ikke i nærheten av audio notes for windows 6.1. Har ikke så mye erfaring med video på mob ennå. Marked hos android har jo et vanvittig utvalg av apps. Noe er jo helt elendig, noe litt bedre og noe som er veldig bra.

  Svar på denne kommentaren

 20. Kona pakket ut en skinnende ny Samsung Galaxy ace for to dager siden. Det er visst den nye standard-telefonen i hennes 800 ansatte-firma. River seg fortsatt i håret her over et krøkkete OS og synes ingenting er gøy med mobil mer. Iphonen hennes tok de tilbake, men nå vil hun straks ut å kjøpe en ny og heller putte adroid telefonen i skuffen.

  Tenkte jeg skulle hjelpe henne i gang over kneika, men ga opp jeg og. Vi vil ha det enkelt og det er jo det som er det overlegent gode med alt fra eple-fabrikken!

  Svar på denne kommentaren

 21. Jeg sender alltid de som har råd, og som vil ha noe som bare funker over til «barnehagen» (Apple). Personlig, foretrekker jeg Linux på PCen og Android på telefonen. Det er to fantastiske oppfinnelser for oss som er litt opptatt av hva som faktisk skjer inne i duppedittene våre, og mener dette kan ha en betydning for vårt privatliv og personlige sikkerhet. Dessuten er det mulig å bytte batteri på min LG Optimus 2x «on the road». Slå den, Apple. Men for all del, så lenge folk er fornøyd med det de har er alt godt.

  Svar på denne kommentaren

  • Morten (svar til Morten)

   Forresten, det er jo Android som er den virkelige «lommekniven» av de to. For hvem vil ha en «kniv» som plutselig nekter deg å bruke den slik du finner det mest formålstjenlig? Jeg fant fort ut at en del fine apps ikke veiet opp for «lukketheten» og mangelen på fleksibilitet (alternere mellom flere batterier, koble til USB, HDMI osv). Det er uansett få apps som har noen reell interesse eller verdi, og jeg vil ikke betale fem øre for dem.

 22. ser at mange feiltolker dette litt. her snakker vi vel om behovet til nrk, ikke hver enkelt annen manns behov.
  så om android fungerer for deg så fungerte det ikke for nrk.

  jeg skjønner hvordan nrk tenker. få en telefon som kan være reserve hvis noe går galt med det andre utstyret.
  da er det interessant at tingene fungerer rett ut av boksen og ikke at 1500 telefoner må inn sentralt for å få lagt inn den programvaren som må til for at det skal fungere.
  hvor mye kostnader ekstra ville det medføre?
  hvor mye bedre kunne iphone vært om samme konfigurering var gjort på den?

  nrk trengte iphone i denne omgang. neste gang så har kanskje htc kjøpt opp alle programmene som var nevnt i kjells post her:
  nrkbeta.no/2011/05/18/sorry-android/#comment-102003

  forøvrig kudos til ham da jeg selv er for lat/lettvint til å teste disse tingene. nå kan jeg også få oppgradert ting litt på min htc 🙂

  MrM

  Svar på denne kommentaren

 23. Et behov består ubesvart gjennom Andro-Applekrangelen; sende til FTP-server! Jeg har selv dette behovet, men har endt opp med å bruke Dropbox. Uansett hvilken fil man fikler med på Android så kan den _særs_ enkelt sendes ut av telefonen med Dropbox. Det finnes «ekte FTPprogram» osv, men intet slår enkeltheten og «iherdigheten» til Dropbox, den gir seg ikke før fila er vel oversendt!

  Svar på denne kommentaren

 24. Jeg lurer på hvordan Android skal overleve etter hvert…. I USA, i særdeleshet, er ingen lyste på å betale for apper. De eneste som faktsik er villige til å betale for seg er iphone-brukere. Uten gryn, ingen utvikling. Ikke alle gidder å ha en reklamebefengt app.

  Svar på denne kommentaren

  • Det er ikke det at folk ikke er villig til å betale, men at det er flere gratis alternativer på Android. Da jeg gikk over fra iphonen fant jeg tilsvarende apps gratis på Android som det jeg hadde måttet betale for på iphone. Ser ikke helt nødvendigheten med å betale for noe som ligger der gratis. Ihvertfall ikke hvis appen holder samme eller bedre kvalitet.

   Ellers vil jeg si pengene sitter løst på android market for min del. Jeg har ikke noe problem med å støtte utviklere med en slant hvis jeg liker appen dems.

  • GS (svar til M)

   Trur nok desverre ikkje at alle tenkjer på den måten der.
   Personleg gjer eg det, fordi eg og veit at det ligg ein del arbeid bak ein god app, og ikkje har noko imot å betale ein liten slant for det arbeidet utviklaren gjer. Dei fleste appane kostar jo heller ikkje særleg mykje.

   Men eg trur kanskje mange gir opp eller lar vere å utvikle/porte til android nettopp pga. at det er få som gidd å betale for appane.

   Me fåt håpe at dette er ein trend som etterkvart vert snudd, slik at utvilklinga av gode apps til android ikkje stoppar opp..

 25. Håkon Henriksen

  Etter å ha lest artikkelen kjøpte jeg en brukt N82 på Finn.no av ren nysgjerrighet.

  Etter fem dagers bruk koblet jeg den til internett for oppdatering av programvare og kart. Jeg gikk fra telefonen og PC-en en stund, men da jeg kom tilbake var telefonen avskrudd.

  Nå er telefonen stein død. Jeg får ikke skrudd den på, den viser ingen tegn til lading og det er ikke mulig å få noe som helst tegn til liv i den.

  Jeg har ikke vært borti noe lignende før, så nå er jeg nysgjerrig på hva det kan komme av. Så vidt jeg vet så skal det visst være forskjellige systemer som kan aktiveres for sporing og sperring av telefoner dersom de mistes eller blir stjålet.

  Er det noen som vet noe om dette og hvordan det virker og om det kan være slik at telefonen min har blitt «sporet» da jeg koblet den til nettet (Nokia Ovi Suite) og at at den deretter er blitt blokkert?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.