nrk.no

High Speed-Blitz gir Slo-Mo-bilder

Kategori: Foto


Faksimile fra Flickr som viser et fotografi av en eksploderende tomat

faksimile fra Flickr – "Tomato Juice" av alan_sailer på Flickr

Derfor virker det

Vi har jo snakket om slow motion-video tidligere på NRKbeta. Og for å friske opp teorien: Det som får slow motion-video til å fryse øyeblikket, er at hvert enkelt bilde i filmen viser en ekstremt tynn skive av tiden.

Man kan gjøre det samme med fotografi, dersom man har uforskammet mye lys og veldig rask lukker. Eller man kan ha en spesial-blitz som fyrer av så mye lys på noen mikrosekunder at verden fryses. Alan Sailer lager sitt eget blitz-utstyr, og det er ikke skremmende dyrt. Blitzen som er brukt på fotoet over, kostet $300 å lage, og kameraet var en vanlig Nikon D40x.

Gjør det selv

Endel av NRKbetaleserne er glade i å ta bilder. Og endel er også glade i å lage ting. Dersom du er en av dem som liker begge deler, kan du jo bygge en high speed-blitz selv og ta sånne bilder. Merk dog at han sier ting som:

Without getting into a detailed lecture on voltage and current, this flash has both.
The voltage is 12 KV and the peak current is calculated at about 480 amps.
Its not quite defibrillator energy (6 joules), but I for one am happy that the flash is well insulated.

eller

If you do decide to try and build a flash from this information, please be careful. The main storage capacitor is pure death.

Alan Sailer på Flickr

Det er med andre ord lurt å vite hva man gjør og gjøre det forsiktig…

Se mer

Få med deg hele bildestrømmen til Alan på Flickr.
Og dersom du dabler litt med dette selv, del gjerne bilder både med oss og med Flickr-gruppene High Speed Photography og High Speed Photography 1/10000th Second Flash Exposure Or Faster

via Dudecraft

15 kommentarer

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Yngve Solbakken)

   Jeg er ingen elektronikk-racer, men det er jo folk blant leserne som kan regne på slikt; man ser kondensatorene som er brukt i koblingsskjemaet. Førstemann til å faktasjekke kan kjøpe seg en is!

  • Yngve Solbakken (svar til Anders Hofseth)

   Jeg tror (vet) vi kan fullstendig utelukke 12kV og 480 ampere samtidig. Da må du ha egen generator.

   480A på en lavere spenning ville jo senket effektbehovet betraktelig, men ingen av ledningene er dimmensjonert for 480A – selv hvor kort eksponeringstiden blir. De ville sannsynligvis brent av. Ditto med komponentene.

   12kV er ingen problem. De fleste blitz og andre høyeffektpærer operer på høye spenninger (xenonpærer i biler også).

   Det er bare amperen jeg ikke får til å stemme.
   Håper en blitzelektronikkentusiast kan bringe dette på det rene.
   Anders har tross alt lovet bort en is.

  • Dynetrekk (svar til Yngve Solbakken)

   6 MW ganger 10^-6 sekund gir 6 joule. Det er omtrent det han skriver på sida si, også. Komponenter smelter hvis de blir varme, men det blir ikke så varmt av 6 Joule. Derfor kan det fint gå bra med 500 A. Du kan forøvrig få mer enn dette ut av en vanlig stikkontakt, men etter kun kort tid går selvsagt sikringen.

 1. Andreas Meyer

  watt = joule per sekund.
  En High-Speed blitz opererer i kun noen få mikrosekunder.
  Mikro betyr 10E-6 eller én milliontedel.
  Mega betyr 10E+6 eller én million.
  Regnestykket blir da:
  6 millioner joule/sekund ganger to-tre milliontedels sekund som gir ca 15 joule.
  Dette er en energimengde tilsvarende ca 4 kalorier, som ikke er spesielt mye.
  Her i ligger også grunnen til at blitzen blitzer og ikke står å lyser under hele fotoshoten, for da hadde det fort blitt varmt.

  Svar på denne kommentaren

  • Yngve Solbakken (svar til Andreas Meyer)

   OK, vi nærmer oss noe plausibelt.
   Ampere er et mål på strømflyt pr tid, altså antall elektroner som passerer i en ledning pr sekund (1A = 6.24 * 10^18 elektroner pr sekund), så blir den faktiske strømmengden 2-3 milliondeler av dette.

   Siden hovedbestanddelen av min blitzerfaring stammer fra mors bruk av kompaktkamera, tenkte jeg ikke over hvor kort blitzen faktisk er i bruk.
   (Med andre ord, ingen iskrem på meg)

  • Andreas Meyer (svar til Yngve Solbakken)

   De virkelig store kondensatorene er pr dags dato på over 5000 farad. De har en lagringskapasitet på 360 milliarder joule, eller 360 gigajoule. La oss si at det var mulig å frigi all denne energien i en blitz på ett sekund så ville man endt opp med 0.36 TW(terrawatt), som er i samme størrelsesorden som norges gjennomsnittsforbruk av elektrisitet. Kjekt å vite hvis man skal ta bilde av noe veeeldig stort midt på natta.

 2. Jeg simpeltehen elsker å lese kommentarene her på NRKbeta. Hvorfor er ikke alle så hyggelige mot hverandre på dagbaldet og VG sine nettsider? 🙂
  Prima artikkel også.

  Svar på denne kommentaren

 3. Sorry folks, jeg så ikke diskusjonen før nå. Men jeg har et spørsmål: hvorfor MÅ alle hakke sånn på hverandre? Dere skremmer jo unna alle som ikke er dr.ing!? Og de som virkelig KAN dette, gidder vel ikke å bry seg med å komme med innspill? Kan vi ikke heller motiverer hverandre til noe kult og kreativt? (Puuh; der fikk jeg tømt meg;-))

  Uansett: problemet er lukkertid, dvs hvor kort tid du klarer å fryse en eksponering. Skal du ta et skarpt bilde av noe som er i fritt fall eller nærmer seg LYDhastigheten, så nytter det ikke med vanlige kameraer. Eller…? For å være seriøs: dette handler om EFFEKTIV lukkertid og svært korte avstander til motivet. Sjekk den tekniske infoen om blitsen din, se hvilken «brenntid» den har på de SVAKESTE innstillingene. Selv hadde jeg for 30 år siden en billig «skit-blits» fra Agfa. MEN: jeg kunne stille den manuelt til 1/64 av maks, og det gav en «brenntid» for lampen på 1/40.000 sekund. Hm… Hva med å ha det HELT mørkt i rommet, låse blenderen og sette kameraet på manuell lukkertid på uendelig (åpne/lukke med fjernkontroll), da blir vel «effektiv lukkertid lik blitzens brenntid?) Oh yesss..

  Og sannelig; jeg tok fantastiske fotos av vanndråper som «hoppet» i et vannglass! Kamera: Olympus OM10, billigste Ilford-film, brukt «jallah-blitz», std objektiv. Du må fokusere på forhånd i lyse for å se hvor det skjer. Det STORE problemet er å synkronisere «hendelsen» med å løse ut blitzen. Men med digitalkameraer er det «gratis å ta bilder, så hold ut! trenger ingen superavansert lyd/lys sensor som setter av blitsen. (Det må være HELT mørkt i rommet ja…) Men resultatet? Et bilde med «lukkertid» 1/40.000 sekund!!!

  Hva med dagens blitzer? De leverer blink helt nede i 100.000 sekund!! Blås i spenning og strøm og motstand. De beste bildene er tatt av folk som bryter reglene i håndboka, regelbrudd i fotohåndbøkene gir ingen straff!! Folkens: bruk fantasien! Foto er kunst. Som astronomi er «folkets vitenskap», alt er lov, DU kan delta og oppdage nytt..

  Ha en god 17.mai alle betafans;-

  JonAD

  Svar på denne kommentaren

 4. PS, må rette meg selv på to ting:

  – Nye blitzer blinker så raskt som ETT- hundretuendedels sekund (1/100.000 sek, tror jeg skrev feil). I dag kan du med flaks «fryse» et prosjektil i 1500 m/s. HVIS du klarer å time blitzlamp;_)
  – Sa jeg at foto er kunst? JA! MEN PÅ GRUNN av vitenskapen! Den skapte lukkere, optikken og all mekanikk vi er avhengige av. Ikke blås av ekspertene. DE gjør feilene. Vitenskapen ligger i å lære av andres feil så du slipper å gjøre dem selv… (TigerGutt i OleBrum ble satt i fengsel for å ha brutt tyngdeloven. Og vitenskapen utelukker vel ikke en skaper…? Huff, nå gikk jeg visst over en bloggstrek…Igjen?))

  Kan noen motsi meg? Eller bli med på å starte en «kreativfotobevegelse basert på empiri»?? Retrobloggere savnes! Jeg begynner å bli gammel, men tror folk kan oppnå mere sammen? Og hvorfor blir jeg stemplet som radikal fordi jeg misliker hva foto(kjemikalier/mineralutvinng) har gjort for lokalsamfunn…? Ved å lære av andres feil (les: de gamles!), så kan det vel skapes et fora for åpen utveksling av foto/video-ting? Fysikken har ingen klart å endre på. men for de av oss som ikke er mattegenier, men kan lese, så kan vi samle mye erfaring og «what to do/ NOT to do» og lære hverandre muligheter med foto/video/optikk ??

  Uansett, takk for en fin anledning til lufte meninger, OG:

  NÅ er det 17.mai!!!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.