nrk.no

Tekno episode 1 – Med blant annet nettbrett, TV-opplevelse og bokskya

Kategorier: TV & Video


Episode 1 – Sesong 6, våren 2011

Tirsdag 3. mai starter en ny runde med Tekno på NRK2. Denne gangen skal vi følge opp med en artikkel på NRKbeta for hver episode. Her vil vi legge ut programmet og legge inn linker og ekstra informasjon. Og siden du er såpass interessert at du leser NRKbeta får du selvfølgelig programmet før alle andre. Du finner linker for nedlasting og selve episoden lenger nede i artikkelen.

Litt om serien

Tekno er i sin sjette sesong og har hatt forskjellige former frem til måten det er bygget opp nå. For høstsesongen i fjor ble det lagt opp til et rolig tempo med vekt på diskusjoner i studio. Denne formen fungerte veldig bra og ble godt mottatt av publikum. Vårens episoder bygger på samme format. Fagfolk og eksperter besøker oss i studio og diskuterer forskjellige tema. Noen ganger har vi korte videoklipp som illustrerer eller utdyper temaene og noen ganger demonstrerer vi ting i studio.

Tekno produseres i Trondheim og er knyttet til den samme redaksjonen som blant annet lager Schrödingers Katt. Hanne Kari Fossum er programleder for alle teknoprogrammene. I tillegg er jeg medprogramleder / teknologikommentator og Rune Håkonsen fast gjest og spillkommentator.

Dere kan laste ned tidligere sesonger via torrentlinkene på følgende ikke spesielt vakkert designede sider: Sesong 2, Sesong 3, Sesong 4 , Sesong 5

Denne sesongen går over seks programmer og sendes tirsdager på NRK2 klokken 21:30. Med reprise på NRK3 onsdager 23:10 og torsdager på NRK2 kl 19:15. I tillegg til det legger vi ut programmene i Nett-TV, på YouTube og for nedlasting via BitTorrent her på NRKbeta.

Om dere vil diskutere Tekno på nettet bruk merkelappen #teknonrk, så finner vi meldingene.

Episode 1

Du kan se den i Nett-TV etter sending eller laste ned i HD via BitTorrent med en gang:
Tekno.s06e01.1920×1080.h264.NRK.torrent
Tekno.s06e01.1280×720.h264.NRK.torrent


Link til programmet på YouTube.

Først ut er en diskusjon om nettbrett. I fjor ble Apples iPad lansert. Hva har skjedd siden da? Hvilke konkurrenter har kommet på banen? Og hva bruker vi egentlig disse flate datamaskinene til? Gjester er Finn Jarle Kvalheim og Magnus Rudolfsen.

Og litt kuriosa: den fine lommedatamaskinen som jeg henter frem i programmet er en Toshiba e805. Spesifikasjonsmessig var den revolusjonerende. Og kunne nesten holdt mål fremdeles. 400 mhz prosessor. En skjerm med 640×320 billedpunkter, WLAN, både CF og SD-kortleser og mulighet for VGA-utgang og USB-port via en adapter. Du kan lese en test av den hos The Gadgeteer. Revolusjonen de siste årene har i stor grad handlet om interaksjonsdesign. Selv om prisutvikling, batterikapasitet og prosessorhastighet har gjort sitt til at dagens dingser er mer nyttige. Men hvor ble det egentlig av begrepet PDA? Personlig Digital Assistent… Er det ikke akkurat det dagens mobiltelefoner og nettbrett faktisk er?

Neste tema er et fenomen som blir vanligere og vanligere: folk ser på flere skjermer samtidig. De sitter med laptop, nettbrett og mobiltelefon foran seg mens de ser på TV. Her i NRK så vi en omfattende aktivitet på Twitter mens vi sendte den syv timer lange dokumentaren om Bergensbanen. Folk kommuniserte med hverandre via nett mens de så på TV.

Andre ganger samles publikum rundt en diskusjon på for eksempel Coverit Live. Og etter hvert via tjenester som blir satt opp spesielt for den type bruk. Vi i NRK har eksperimentert med noe vi kalte TV-Prat. Og i USA har nettsider som OxygenLive blitt populære.

I tillegg dukker det opp egne tjenester for mobiltelefon og nettbrett. I teknostudio demonstrerte vi IntoNow som Marius Arnesen har skrevet om her på NRKbeta tidligere. Denne applikasjonen er foreløpig kun tilgjengelig i USA.

Vi bevegde oss så videre til Bokskya. Bokbransjens forsøk på å samle de elektroniske bøkene du kjøper i Norge. NRKbetaredaksjonen ble ganske forvirret av systemet og filosoferte litt over det etter lanseringen. Det er i denne sammenhengen også verd å merke seg at forlagene også ikke nødvendigvis syntes at kryptering og rettighetshåndtering er spesielt brukervennlig.

Neste tema er hvordan nett, spill og datamaskiner påvirker oss. Blir vi avhengige? Klarer vi å styre bruken? Gjest er førsteamanuensis Faltin Karlsen. Han har en fin kronikk om temaet i Aftenposten.

Episodens dings

Til slutt introduserer jeg en fast spalte der jeg skal prøve å dele litt erfaring med forskjellige dingser og duppeditter. Jeg bruker mye teknologi både i jobben min og som en hobby. Det går med en del tid for å finne de riktige og nyttige verktøyene så i hvert program tar jeg frem en dings som kan ha interesse.

Først ut se selve sekken jeg har utstyret mitt i. Jeg gikk lenge rund med en skulderbag, men til slutt ble utstyret for tungt og jeg måtte se meg nødt til å skaffe meg en sekk. Jeg ville ha en som hadde plass til laptop, en del ekstrautstyr og kamera med litt optikk. Det var også viktig for meg å enkelt kunne ta kamera inn og ut av sekken. Helst uten å måtte stoppe og sette den ned.

Sekken jeg fant har all funksjonaliteten jeg lette etter. Jeg har brukt den i omtrent to år og nå er den ganske utslitt. Jeg skulle gjerne hatt en sekk med samme størrelse og funksjonalitet, men mye høyere kvalitet. Den er for eksempel ikke vanntett. Sekken jeg viser i programmet er en LowePro FastPack 250. Den finnes også i en større versjon. Skulle jeg kjøpt ny i dag ville jeg vurdert en Kata Owl 272. Som har samme funksjonalitet, men kommer med regntrekk og generelt virker litt med solid.

Før jeg kom frem til episodens duppeditt var det to andre tips å komme med. Først et triks som jeg lærte av den selverklærte gadgetfriken Martha Stewart: Pakk hver dings i en egen liten pose og skriv på hva som et i den. Når du pakker ut lar du posene ligge i sekken eller kofferten. Når du så pakker ned ser du fort som det ligger en tom pose igjen. Da vet du at du har glemt noe og du vet til og med hva det er. Denne teknikken har hjulpet meg å huske på mang en lader og dings på hytter og hotellrom rundt i verden.

Tips nummer to er å alltid merke strømforsyningene med en gang du mottar en ny dings. Det er fort gjort å gå i surr. Skriver du på en lapp nøyaktig hva strømforsyningen hører til unngår du forvirring.

Selve dingsen i dette programmet er en liten trådløs ruter som kan sette opp et WLAN for meg dersom jeg er på steder som bare har kablet nett. Mobiltelefoner og nettbrett trenger trådløst nett. Og fremdeles er det en del steder som ikke tylbyr dette, men likevel har internett via kabel fra veggen. Boksen jeg viser frem er en liten sak fra ASUS som har mange bruksområder.

28 kommentarer

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Jørgen)

   Jeg har nå oppdatert artikkelen med linker til sesongene 2-5. Sesong 1 var i stor grad innkjøpt, så der hadde vi ikke rettigheter til nedlasting.

 1. Frank Eivind Rundholt

  Flott at Tekno er tilbake, godt første program. Ser fram til de neste programmene.

  Posetrikset skal jeg benytte meg av. Har alt for mange ledninger som slenger. Jeg har gått i fellen å bruke feil strømforsyning på feil dings. Det funker dårlig.

  Liker at jeg kan laste det ned med torrent, og fint at det ligger på YouTube også.

  I artikkelen kunne dere nevnt at #TeknoNRK blir brukt på Twitter.

  Svar på denne kommentaren

 2. Hei.

  Er det mulig å få en RSSfeed så jeg kan laste ned de neste episodene automatisk når de blir lagt ut?

  Ser det er kommentert tidligere også. Dere bør ha en generell RSSfeed for alle TVprogrammer så folk selv kan sette begrensning på program og kvalitet.

  Svar på denne kommentaren

 3. Atle Røijen

  Fint at Tekno er på plass igjen! Interessante temaer dere tar opp i første utgave, men jeg synes at det ble lite TV og mye radio… Visualisering av det man snakker om er jo TVens fortrinn og tekno-området er jo så visuelt. Gode tips fra Eirik, men han viste ikke fram merket på den gode sekken han hadde funnet fram til. Det var sikkert bevisst, men likefullt ergerlig for den som vil finne den. Men som sagt: godt at dere er tilbake og så håper jeg på mer TV… (jeg liker radio også…).

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Atle Røijen)

   Takk for hyggelig tilbakemelding. Diskusjonsformatet egner seg fint for radio også ja. Men det tilfører faktisk mer enn man tror at man ser personene som snakker. For eksempel er Dagsnytt 18 på TV svært populært…

   Det varierer litt fra program til program hvor mange videoinnslag vi har og hva vi viser frem i studio, men totalt sett er dette mer et rent prateprogram enn et reportasjeprogram.

   Dette handler også mye om budsjett og ressurser. Slik programmet er lagt opp nå får vi belyst mange tema innen de rammene vi har. Men i en perfekt verden skulle vi selvfølgelig hatt mer ressurser og mulighet til å krydre det hele rent visuelt.

   Når det gjelder dingsene jeg viser frem er tanken at internett er mye bedre på detaljer. Derfor skriver jeg en artikkel pr. episode og tilfører detaljene der. I denne saken kan du blant annet lese:

   «Sekken jeg viser i programmet er en LowePro FastPack 250. Den finnes også i en større versjon. Skulle jeg kjøpt ny i dag ville jeg vurdert en Kata Owl 272. Som har samme funksjonalitet, men kommer med regntrekk og generelt virker litt med solid.»

   …med linker og det hele. Se nederst i artikkelen.

 4. Hei!

  Var nyfiken og lastet ned torrenten i går.

  Har vært litt skuffet over Tekno i noen sesonger no,føler det har manglet litt retning,skal det være eit «program for alle» eller prøvde ein å lage eit program for «spesielt int.»?

  Og savnet i ein del episoder,meir dyptgånde høgttekning.Som noen nok allerede har tatt opp i «Hjelp TEKNO»-kommentarfeltet allerede så er det nok fleire enn meg som kunne ønsket at ein av til viet eit program til eit bestemt tema,i staden for at det blir litt grunn informasjon om fleire emne.

  HD torrenten hadde god biletekvalitet,men er lyden lagt på igjenn i etterkant?Synest ikkje den var heilt synkron.

  Svar på denne kommentaren

 5. Det vanskelige valget « Barnehageblogg om medier og IKT

  […] rundt seg på alle kanter? Nå er en ny Teknoserie i gang på NRK. Mer info om programmet finner du NRKbeta.  Der er programmet lagt ut med lenker og  ekstra informasjon. Du kan også se Tekno i reprise […]

  Svar på denne kommentaren

 6. andreas meyer

  (25:32) «Det er et poeng å lære tålmodighet og kjedsomhet.»
  Tålmodigheten kan jeg saktens si meg enig i, men er det et poeng i seg selv å lære seg kjedsomhet? Eller sagt på en annen måte: hvis det er slik at vi i livet uungåelig vil ende opp i situasjoner hvor det er tvingnede nødvendig å holde ut kjedsomhet uten oppstuss, vil vi ikke da i de x antall første situasjonene lære oss kjedsomhet. Og hvis vi i løpet av livet IKKE ender opp i situasjoner hvor vi må holde ut med kjedsomhet, hva er da poenget med å lære seg kjedsomhet?
  Ja det er mulig at «de yngre» om noen år kan virke uhøflige for «de eldre» fordi de har en høyere terskel for å akseptere kjedelige situasjoner, men DET er et argument med liten tyngde.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til andreas meyer)

   Du har et poeng. Formuleringen min blir ikke riktig. Det er ikke viktig å lære kjedsomhet. Det er viktig å utsettes for kjedsomhet slik at man lærer å snu kjedsomheten til noe spennende og slutter å kjede seg. Det er en prosess som blant annet oppøver kreativiteten.

 7. Ja savner mere visuelt stoff, innslag o.s.v. gjør gjerne som Nrk har gjort i hele sin levetid, se på Click fra store mor bbc…Skal man diskutere er det lov og kalle en skandale en skandale = bokskya, i dagens form ikke livets rett. Jeg mener Kindle modellen med apper på alle platformer og «one click buy» er den beste (og eneste?) modellen som finnes.

  Svar på denne kommentaren

  • Jørgen Leangen (svar til Geir)

   Jeg er enig i at vi burde hatt med flere innslag, samtidig så vil du se i episodene som kommer at disse diskusjonen i seg selv er ganske så interssante. Neste sending f.eks handler om datalagringsdirektivet – det blir en ganske heftig diskusjon der – så sånn sett funker det. Men jeg tar det med til neste sesong av Tekno – BBC har helt klart tatt noen riktig valg med Click.

   Setter veldig pris på tilbakemeldingen – tusen takk.

   Jørgen Leangen – Prosjektleder Tekno

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Øyvind Fallet)

   Fordi vi diskuterte hvem som hadde kommet lengst når det gjelder å utnytte de nye mulighetene. Jeg sier i programmet at det er amerikanerne. Så tar jeg frem en app laget for det markedet og gir en demonstrasjon for å vise publikum noe av funksjonaliteten de har der.

  • Øyvind Fallet (svar til Eirik Solheim)

   Jeg synes bare det kom litt dårlig fram.
   Det satt nok folk rundt omkring som søkte i Appstore uten å finne noe.
   Så at dette ble sagt eller det ble lagt ut en tekst som forklarte at den kun var i få i USA hadde kanskje ikke vært så dumt.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Øyvind Fallet)

   Enig i at det kunne kommet tydeligere frem. Har oppdatert denne artikkelen med den informasjonen nå. I tillegg til at det allerede nevnes i saken som Marius Arnesen skrev. Og for å unngå forvirring burde jeg ha nevnt det i programmet også. Skal tenke på det neste gang jeg demonstrerer teknologi som ikke er tilgjengelig her på bjerget enda. 🙂

 8. Hei

  Synes det er et interessant program, men jeg er enig med andre her at det blir noe overfladisk. Jeg hadde satt pris på mer dedikert programmet.

  For eksempel programmet i dag handlet om nettbrett. Men jeg følte ikke jeg fikk så veldig mye informasjon om nettbrett. Kanskje jeg som hadde feil forventninger?

  Svar på denne kommentaren

 9. 10, nummeret er 10! « simenrudi

  […] som er dyktige på å ta tempen på medielandskapet og teknologi. Gode tips er NRKs programmer: Tekno, Kurer, og nettsiden NrkBeta. Et av svenske motstykket er programmet Kobra på Svt. Programmer det […]

  Svar på denne kommentaren

 10. Tekno episode 3 – Med blant annet sensorer i kroppen og direkte oversettelse av telefonsamtaler

  […] episode 1 – Med blant annet nettbrett, TV-opplevelse og bokskya Tekno episode 2 – Med DLD, Watson og […]

  Svar på denne kommentaren

 11. Tekno episode 5 – Betalingsløsninger, virtuelt forbruk og spillutvikling

  […] episode 1 – Med blant annet nettbrett, TV-opplevelse og bokskya Tekno episode 2 – Med DLD, Watson og fremtidsvisjoner Tekno episode 3 – Med blant annet […]

  Svar på denne kommentaren

 12. Tekno episode 6 – Med blant annet LED-lys, LED-TV, spill og læring

  […] episode 1 – Med blant annet nettbrett, TV-opplevelse og bokskya Tekno episode 2 – Med DLD, Watson og fremtidsvisjoner Tekno episode 3 – Med blant annet […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.