nrk.no

Dagens mest ettertraktede utenriksekspert

Kategorier: Det sosiale nettet & Journalistikk

ReallyVirtual Sohaib Athar Bin Laden is dead. I didn't kill him. Please let me sleep now. 13 minutes ago

Twitterprofil Sohaib Athar @ReallyVirtual Abbottabad Lahore Pakistan An IT consultant taking a break from the rat-race by hiding in the mountains with his laptops. http://www.reallyvirtual.com

Sohaib Athar har twitret om militæroperasjonen mot Osama Bin Laden helt siden helikoptrene nærmet seg.

Alfred Hitchcock sa engang noe i retning av at hans favoritthistorier var om «vanlige mennesker som plutselig fant seg selv i usedvanlige omstendigheter». Sohaib Athar kan vel trygt sies å være et slikt menneske. Fra å stort sett ha twitret i ro og fred om været, kaffe, strømbrudd og liknende under twitternicket @ReallyVirtual, har han i løpet av dagen plutselig et femsifret antall Twitter-følgere og har blitt sittende og forsyne verden med små glimt av hva som skjer i den lille byen han valgte seg for å ha et fredelig eksil på landet. Han bor nemlig i småbyen der Osama Bin Laden ble drept.

Ifølge det man kan lese om ham på Twitter, er Athar en IT-konsulent som har slått seg til i trygg avstand fra Lahores kjas og mas og hyppige strømbrudd. Men nå er han plutselig innhentet av den store verden. Han er nemlig en av byens få Twitter-brukere og dermed verdensmedienes navlestreng til åstedet for likvidasjonen av Bin Laden. Dagens, ukens, månedens, og kanskje årets nyhet utfoldet seg nemlig i Abottabad, en by med noe i retning av 100 000 innbyggere trygt plassert langt unna de fleste medier, og der resten av byens befolkning, ifølge Athar, er mer opptatt av Facebook enn Twitter.

Likvidasjonen av USAs mest hatede mann på halvnært hold

Dermed har det Athar forteller om livet utenfor vinduet foreløpig vært noe av det nærmeste verden har kommet førstehåndskjennskap til «hvordan var det egentlig» fortalt av andre enn offisielle kilder. Mest spennende er det kanskje å utforske twitterstrømmen hans på egen hånd som det lille eventyr-fra-virkeligheten det er, men her er det noen utvalgte smakebiter for den utålmodige:

3 twittermeldinger: ReallyVirtual Sohaib Athar A huge window shaking bang here in Abbottabad Cantt. I hope its not the start of something nasty :-S 13 hours ago  ReallyVirtual Sohaib Athar Go away helicopter - before I take out my giant swatter :-/ 13 hours ago ReallyVirtual Sohaib Athar Helicopter hovering above Abbottabad at 1AM (is a rare event). 13 hours ago

ReallyVirtual Sohaib Athar @smedica It must have been more, I started noticing the helicpoter when the noise got irritating - which part of Abbottabd are you in? 12 hours ago  ReallyVirtual Sohaib Athar @tahirakram very likely - but it was too noisy to be a spy craft, or, a very poor spy craft it was. 12 hours ago ReallyVirtual Sohaib Athar @smedica people are saying it was not a technical fault and it was shot down. I heard it CIRCLE 3-4 times above, sounded purposeful. 12 hours ago

ReallyVirtual Sohaib Athar and here come the mails from the mainstream media... *sigh* 4 hours ago  ReallyVirtual Sohaib Athar Uh oh, now I'm the guy who liveblogged the Osama raid without knowing it. 4 hours ago

ReallyVirtual Sohaib Athar I'm sorry to all the MSM journalists trying to reach me via phone/email etc. for not being able to reply to their queries individually. 1 hour ago

Du kan lese hele twitterstrømmen til @ReallyVirtual her, bla deg ned noen sider og les oppover.

Mashable har også skrevet om dette oppdager jeg nå: One Twitter User Reports Live From Osama Bin Laden Raid, dere får tilgi om det er litt overlapp i hva vi skriver om dette….
EDIT: Les også Rapporterte live fra dødsangrepet på Osama bin Laden på VGs Digital-blogg.

OPPDATERING

Les mer

Vår kollega Eivind Molde i Utenriks har sendt oss noen flere lenker:
TechCrunch: Here’s the guy who unwittingly live-tweeted the raid on Bin Laden
NY Times Media Decoder: How the Bin Laden Announcement Leaked Out
CNN: Bin Laden’s death sets Twitter record
CNN: Bin Laden death sends Internet traffic soaring

I tillegg plukket vi opp denne tidligere idag, som sier litt om forholdet mellom mainstream media (resentert ved CNN) og Twitter: cnet: News agencies don’t race Twitter on bin Laden

Nyhetsstrømmen endrer seg

Måten vi får tilgang til nyheter på er i stadig endring. Denne saken er – i likhet med mange andre nyhetshendelser som har skjedd plutselig ute blant folk – en nyhet der Twitters hastighet og allestedsnærvær løper ringer rundt MSM som Athar kaller det; MainStream Media. Men i motsetning til hendelser som skjer der mange twitrere er til stede og der den sammensatte strømmen gir oss et tilsammen detaljert inntrykk, har dette skjedd et sted der det langt mellom twitrerne og hvor vi nær er henvist til ett enkelt øyevitne – og han var 3-4 km unna da det smalt. Det var riktignok nærmere enn verdens samlede utenrikskorrespondentkorps, men var det nær nok? Hva tenker dere? Hva slags utbytte får dere av å lese dette?

12 kommentarer

 1. Veldig interessant. Takk for tipset! Har dere dere skrevet noe om hvordan dere tror fremtiden til journalister blir på NRKbeta? Dere har jo skrevet om musikkindustrien, men har dere skrevet noe om avisindustrien, nyhetsformidlerindustrien og/eller journalistenes fremtid?

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til KP)

   Vi har ikke skrevet Den Ene Store Gjennomgangen, nei, men jeg har tenkt endel på det.

   Jeg fulgte en session-serie om den nye journalistikken på SXSW og har begynt å kladde litt på noen tanker, men det er en stor og sammensatt greie. Musikkbransje-serien (som fortsatt ikke er avsluttet, har nok egentlig to-tre saker til som bør skrives) tok det noen måneder å trenge helt inn i, så du får håpe på en regntung sommer, om det skal komme noeherfra. 😉

   I mellomtiden anbefaler jeg Jay Rosen’s PressThink-blogg og Jeff Jarvis’ BuzzMachine. De sitter ikke på alle sannhetene, men er to herrer som har brukt mye tid på å sette seg inn i dette.

 2. George Gooding

  Denne karen var jo egentlig ikke med på å spre nyheten da den skjedde, han visste jo ikke selv hva som hendte, men hans tvitring er et slags uavhengig bevis for at det skjedde og er interessant å se tilbake på i ettertid.

  Twitter gjør jo også at det er lett å komme i kontakt med folk som er der noe skjer, som han fyren her har fått erfare med alle henvendelsene.

  Hvis han hadde hatt nok venner i andre steder så hadde kanskje folk begynt å koble to og to sammen og skjønt hva han egentlig var med på å rapportere.

  Svar på denne kommentaren

 3. Veldig spennende å lese Twitterstrømmen hans, og få ta del i hans opplevelse av å gå fra en vanlig mann i gata til «verdenskjendis» på få timer.

  Jeg klikket meg inn på bloggen hans også, og fikk lese litt om bakgrunnen for at han tok med seg sin lille familie og flyttet fra storbyen til det han trodde var et fredelig sted på jord.

  Tilsammen ga dette meg en fin opplevelse av å få ta del i et liv som er fjernt fra egen hverdag.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Gunn)

   Ikkesant?

   Det er kanskje det aller kuleste med Twitter; ta del i hundrevis av liv som er fjerne fra egen hverdag.

   🙂

 4. Erland Flaten

  Observasjonene til fyren er jo virkelig eksklusive, da det var ytterst få siterbare øyenvitner i morgentimene. Kilden er meget viktig. Andre kilder er jo kun amerikanske offisielle.

  En annen ting jeg begynte å tenke på er mulighetene for automatiserte søk i twitter etter ord som tja.. helikopter, kombinert med geografisk avgrensning. Hvordan plukke opp slike twitts?

  Svar på denne kommentaren

 5. Anders Hofseth (NRK)

  Nå twitret han akkurat om noen bilder fra Abbottabad:

  RT @Rahat Wondering what Abbottabad looks like? Here are some lovely pics bit.ly/jZQhMR
  32 minutes ago Retweeted by ReallyVirtual

  Stemmer ikke på noen måte med de mentale bildene jeg har hatt av stedet Osama Bin Laden skulle gjemt seg. Jeg ventet snarere et mørkt system av jordhuler i ørkenen…

  Svar på denne kommentaren

 6. Anders Hofseth (NRK)

  Da har vi oppdatert saken med noen flere lenker.

  Og for dem som lurer på dette merkelige navnet Abbottabad, så skyldes det at byen ble grunnlagt av den engelske majoren James Abbott i 1853, ifølge Wikipedia. Et lite stykke P.G. Wodehouse fra virkeligheten der, altså.

  Svar på denne kommentaren

 7. Journalistikk på høyt og lavt nivå | geir

  […] og andre sosiale medier i stor grad erstatter de store mediene. Et god eksempel på dette er twttreren som plutselig ble hele verdens mediekanal nummer en fordi han var nærmeste vitne (med tilgang til omverdenen) til drapet på Osama Bin Laden. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.