nrk.no

Vil du jobbe for NASA?

Kategorier: Det sosiale nettet & Konferanser og messer

Foto av NASA tweetup-deltakere på launch-pad. Flickr Creative Commons av Leyink
Foto av NASA tweetup-deltakere på launch-pad. Flickr Creative Commons av Leyink

Romfartsorganisasjonen NASA har gjennomgått store forandringer de siste årene. Som en statlig organistasjon i USA, med ansvaret for aktiviteten i rommet, har også NASA opplevd store budsjettkutt. Dette har blant annet gitt seg utslag i at organisasjonen nå i langt større grad ser ut til å involvere publikum. Fra å være en relativt lukket statlig organisasjon som drev med sine rom-programmer på egen hånd, frir nå NASA i stor stil til publikum.

NASA på SXSW2011
NASA på SXSW2011

I en av foredrags-rekkene på SXSW2011 hadde NASA sine tilmålte 15 minutter, som de benyttet til å fortelle om ni forskjellige måter hvordan folk flest kan bidra til romforsningen og i samme slengen få «jobbet litt dugnad» for organisasjonen. Noen jobber dog morsommere og mer oppnåelige enn andre…

1. Centennial Challenges

Delta i en av de mange konkurransene NASA med jevne mellomrom utsteder. «Centennial Challenges» heter konseptet og du finner en oversikt over både tidligere og pågående konkurranser hos NASA.

2. InnoCentive

Vær med å bidra i problemløsingskollektivet InnoCentive. Nettstedet tar problemer fra forskning og utviklingsmiljøene og «konverterer» disse til «utfordringer» som hvem som helst kan være med å løse. Enhver utfordring som løses, belønnes med pengepremier.

3. LunarXprize

Send en robot til månen. Ved å være med på Googles LunarXprize, og konkurrer om 30 millioner dollar, til den første private organisasjonen som er i stand til å sende en robot til månen, og få denne tilbake igjen med data fra ferden. NASA har allerede forpliktet seg til å kjøpe data fra flere av deltakerne i prosjektet.

4. Random Hack of Kindness

Meld deg på en av de mange  «Hackathons» som arrangeres i regi av NASA, Google, Microsoft , Yahoo og Verdensbanken: Random Hacks of Kindness heter konseptet med følgende oppgave:

Random Hacks of Kindness: a community of developers, geeks and tech-savvy do-gooders around the world, working to develop software solutions that respond to the challenges facing humanity today.

5. Fragile Oasis

En av de mer overkommelige oppgavene er å bidra inn i communityet Fragile Oasis. Dette er NASAs overvåkningsprogram for jorda, hvor planen er å få hvermannsen til å være med å bidra. Prosjektet er enda ikke åpnet for registrering, men en presentasjon av konseptet kan leses på SlideShare.

Our Fragile Oasis: Each of us has the responsibility to leave this world a little better than we found it.

6. GalaxyZoo

Går du med en liten astronom i magen er prosjektet galaxyzoo.org stedet for deg. Her har du mulighet til å være med å studere NASAs bilder av fjerne og nære galakser, klassifisere disse basert på utseende og form. Allerede har 250,000 astronomspirer registrert seg og vært med på jobben. Er du riktig heldig og oppdager noe revolusjonerende, som i sin tur resulterer i en vitenskapelig artikkel, lover NASA at du vil bli oppført som medforfatter av artikkelen.

7. Zooniverse

Zooinverse er det NASA beskriver som «citizen science projects», og er en samling av flere aktive prosjekter hvor man kan være med å bidra. Ta en titt på listen og se om du har lyst til å bidra med noe i prosjektoversikten.

8. #nasatweetup

Foto av NASA tweetup-deltakere på launch-pad. Flickr Creative Commons av Leyink
Foto av NASA tweetup-deltakere på launch-pad. Flickr Creative Commons av Leyink

I forbindelse med historiens to siste planlagte romfergeoppskytninger (det er strengt tatt mulig det kun blir en, da nummer to enda ikke er finansiert), søker NASA personer som kan være med å dekke begivenheten i sosiale medier. Twittere du, blogger, er usedvanlig aktiv på Facebook eller på en eller annen måte mener du kan bidra, bør du snarest sjekke ut www.nasa.gov/tweetup og registrere deg. Er du en av de heldige utvalgte vanker det orkesterplass under oppskytningen og helt sikkert en opplevelse de færreste forunt.

9. Virgin Galactic

Siste mulighet for deg som virkelig går med en Astronaut i magen er å kjøpe seg en billett på Virgin Galactic. Er du i tillegg såpass heldig at du forsker på noe som kan være relevant for «Southwest Research Institute», har du mulighet til å få bli med på en av de første turene til Virgin Galactic, da SRI allerede har kjøpt to plasser hos Virgin Galactic, og har oppsjon på seks til.

NASA kan på ingen måte klandres for ikke å ta folk flest med inn i sine prosjekter. Vi skulle gjerne sett mer initiativ, kreativitet og åpenhet også blant norske statlige organer.

NASAs mange prosjekter finnes det nok noe for enhver som måtte gå med en liten astronaut i magen og som kan tenke seg å bidra inn i den amerikanske romfartsorganisasjonens «citizen science projects».

2 kommentarer

  1. Nasa har hatt mange god oppskytninger i løpet av det siste tiåret, men hvor er alt tauet?

    Månelandingen i 2003 var spektakulært, og ett stort skritt for østapene (Homosapiens).

    Jeg går 3DAT og ønsker å jobbe for dere.
    Jeg har mange 4’ere og resten 6’ere (Har en toer men det var i gym så det er ok)

    Her på ELektro ekspirimenterer vi med tau, og vi har mange gode ideer.

    Mvh
    Arn

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.