nrk.no

Hvemsomhelst kan ikke dekke iPad2-lanseringen

Kategorier: Mac,Markedsføring,Media & Snacks


Gjett hvem som ikke er bra nok for den nye iPad’en…

Onsdag 2. mars holder Apple media-events rundt omkring i verden, blant annet i London.

Kollega Eirik Solheim mottok denne invitasjonen sist uke:

Et kalenderblad merket March 2 som delvis avslører noe iPad-liknenden og teksten: Come see what 2011 will be the year of - Please join us for an invitation-only event at BBC Television Centre, London, on March 2 at 6:00 p.m. Registration begins at 5:00 p.m. Please arrive early. Come to the audience entrance located 20 metres from the main entrance. RSVP to mediarsvp@apple.com

og Apple’s kommunikasjonsbyrå i Norge, Apeland Informasjon, har fulgt opp tett hvorvidt Eirik kunne komme.

Eirik underviser imidlertid i Bergen i slutten av uka, så han kan ikke dra og foreslo fredag for Apple’s kommunikasjonsbyrå at kollega Marius Arnesen reiste over istedet og dekket arrangementet. Det var helt i orden. Detaljene ble avtalt og Marius belaget seg på et halvtidlig fly onsdag.

I dag morges kom imidlertid kontrabeskjeden: Kommunikasjonsbyrået hadde snakket med norden-sjefen, som hadde gjort det klart at invitasjonen kun gjaldt den som var invitert, og at det ikke var mulig å bytte journalist.

NRKbeta kommer altså ikke til å kunne dekke denne lanseringen fra London, men vi følger lanseringen på nett og kommer selvsagt til å holde dere informert om nyheter som dukker opp.

Her er noen Apple-saker Marius har skrevet tidligere:
Apple strammer ballegrepet
Innelåst i eplehagen

30 kommentarer

 1. Kan ikke skjønne at forfatteren av artikler som «Apple strammer ballegrepet» og «Innelåst i eplehagen» ikke var hjertlig velkommen til en Apple-event. Åsså Apple som er så åpne og tilgivende…

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Newth (svar til Dan)

   Ad omveier fikk jeg ifjor vite at Apple Norge hadde meg på en liste over profilerte Apple-motstandere. Så Marius: velkommen skal du være. * high five * 😉

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Eirik Newth)

   Oisann… det finnes en slik liste ja… Jaja… Jeg kjenner det ikke gjør meg all verden gitt…

   Det litt morsomme her er jo at jeg på ingen måte er noen Apple-motstander. Jeg liker produktene meget godt jeg…

   Jeg vil vel heller beskrive meg selv som en regime-kritiker. Apple-regimet liker jeg svært dårlig, og når regimet fungerer som det gjør, er det kanskje ikke annet å forvente seg enn at man havner i ei egen mappe…

   Historisk sett finnes det jo en haug med litt frynsete regimer som har operert med ulik grad av «mappeførsel» overfor sine kritikere… 😉

   Vi får starte en klubb! 🙂

  • Kan jeg bare få si at det er nusselig at du kaller deg for ‘regime-kritiker’. Det er en viss negativ aura rundt det ordet pga undertrykning, hemmelig politi og politiske drap osv.

   Men her tar du det inn i husvarmen igjen. Ufarliggjør det.

   😉

  • Tor (svar til Tor)

   Jeg er blitt gjort oppmerksom på at det heter undertrykking og ikke undertrykning. Samt at jeg har brukt ‘og […] osv.’.

   Jeg bøyer hodet i skam

  • Harald Korneliussen (svar til Tor)

   Skandalen er vel ikke at Marius Arnesen ikke regnes som lojal nok av Apple, men at Eirik Solheim gjør det. Dette kan du ikke ha stående på deg, Eirik! Du er nærmest forpliktet til å slakte Apple neste gang anledningen byr seg 😉

 2. Og da kan vi bare sitte og vente på at representanter for menigheten kommer med sine meningsløse analogier og evige forsvarstaler for Apples praksis.

  «…Apple er i sin fulle rett til å bestemme hvem som er tilstede, det er jo DERES lansering!»

  eller

  «…jeg liker Apples produkter fordi de bare funker, og Apple-haterne har ingenting å gjøre på et sånt event»

  eller

  «…Hva er problemet?? Det finnes masser av andre pressekonferanser de kan dra til, f.eks hos Google eller Adobe»

  eller

  «…personlig syns jeg dette er en bra ting for forbrukerne, det vil gjøre det mye enklere å få presentert Apples budskap uten forstyrrende spørsmål fra salen»

  …osv……

  Ha en god debatt folkens 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. John Kristian Aasen

  Tja… Jeg er ingen apple fan … LANGT ifra.
  Men på et vis kan jeg skjønne dette. Dette er en poppis event der man må ta hensyn til mye rart annet enn bad press. Det får de uansett… det er mulig det ligger andre ting til grunne. F.eks. noe så idiotisk som sikkerhet. Hvis Jobs er så skjør som pressen påstår tåler han ikke CS-gass… det må jo alle skjønne! ^^

  Hvis det faktisk ER slik at apple har en liste over profilerte apple-hatere, så kan jeg også fra en viss, smal vinkel også se poenget, men poenget er absurd. Samtidig føyer det seg inn i rekken til dårlige konspirasjonsteorier som månelandingsskepsis osv.

  Ut fra artikkelen tolker jeg det dithen at det faktisk var Solheim som var invitert. Når jeg blir invitert på events kan jeg ikke bare sende noen andre uten videre bestandig. Det er snakk om en personlig invitasjon, direktesendt til Erik Solheim, ikke til pressekontakt att ennærrkå.no (litt tilfeldig, men likevell).

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til John Kristian Aasen)

   Det var en personlig invitasjon. Og Apple har sin fulle rett til å invitere hvem de vil (…som Geir H. nevner over her). Dette er ikke uvanlig. Ofte sendes pressemeldinger og invitasjoner direkte til meg som redaktør og ikke til den generelle NRKbeta-mailen.

   Men det er heller ikke uvalig praksis at jeg så kan ta kontakt og få sende den journalisten som det passer best for. I dette tilfellet var det Arnesen.

   Når det gjelder sikkerhet så var det altså her snakk om London-eventet. Mest sansynlig streaming fra USA. Om noen står på scenen i London er det isåfall i følge ryktene Stephen Fry og ikke på noen måte Steve Jobs.

  • Odin Hørthe Omdal / Velmont (svar til Eirik Solheim)

   Huh, men Stephen Fry likar jo fri programvare! Kvifor vil dei ha ein ulojal person på scena? 😐

 4. Herlig sak. Marius stå på og pass også på de andre som skal lukke oss inne. Både Google, Adobe og Microsoft «haben andre metoden» for og registrere, selektere, blokkere o.s.v. få det opp og ut og lag ett «DataEgypt opprør» 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. I år er det 20 år siden jeg fikk min første Mac, og ca 5 år siden jeg sluttet å være stolt av det. Gleder meg til det kommer alternativer dustehuer som meg kan dra nytte av uten å bruke for mye tid…

  Svar på denne kommentaren

 6. «NRKbeta kommer altså ikke til å kunne dekke denne lanseringen fra London, men vi følger lanseringen på nett og kommer selvsagt til å holde dere informert om nyheter som dukker opp.»

  Hvorfor ikke bare gi faen når de oppfører seg som de gjør?

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Matsemann)

   NRKbeta synes Apple har håndtert dette klønete. Men det gjør ikke at produktene de lager er uten nyhetsinteresse. Den allmenne interessen for nettbrett er stor, og de er for tiden også viktige for mange mediebedrifters strategi. Ettersom Apple foreløpig er firmaet som drar markedet, kan nyhetene som måtte komme ikveld absolutt være av offentlig interesse, uavhengig av hvordan Apple og deres norske kommunikasjonsbyrå måtte bevege seg rundt i grønnsaksbedet.

   Det er opp til ethvert firma å oppføre seg på en hvilkensomhelst måte de vil overfor kunder, media osv. Hvilke strategiske grep firmaene gjør er absolutt interessant å diskutere (noe vi også gjør), det er imidlertid selve produktene som lager størst bølger. En medienekt på basis av å ikke få dekke et arrangement fremstår som etellerannet sted mellom furtent og fjollete. NRKbeta prøver i det lengste å unngå å være furtne eller fjollete.

  • Øyvind Vasaasen (svar til Anders Hofseth)

   ….eller så kan det vise at dere har det pressetiske på plass. Kilder har ingenting med å velge ut hvilke journalister en redaktør peker ut til å dekke en sak.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Øyvind Vasaasen)

   Kilder har ingenting med å velge ut hvilke journalister en redaktør peker ut til å dekke en sak. Men all den tid det fortsatt er Marius Arnesen som dekker en av 2011s hittil større teknologinyheter, mener jeg NRKbeta er godt på rett side av både Vær Varsom-, Tekstreklame- og Redaktørplakaten ?

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Matsemann)

   Edit: Her satt vi og skrev svar samtidig hver fra vår kant. Selv om hovedbudskapet er det samme lar vi begge stå.

   Hehe. Så ille er det ikke. Vi følte at det var greit å informere om hvorfor vi ikke dekker live fra London. Men skulle vi droppet alle som i enkelte sammenhenger sender ut personlige invitasjoner, har lukkede visninger på messer eller styrer hvem som får tilgang først hadde det sansynligvis blitt få å skrive om til slutt.

   Og enten man liker dem eller ikke: Apple lager innovative produkter som publikum er interessert i. Det ville være svært unaturlig å slutte å dekke dem.

  • En mulig løsning er at du, Eirik Solheim, skriver noen poengterte artikler om negative aspekter ved Apple sin business. Da vil Apple enten måtte nekte nrkbeta adgang altogether, eller løsne litt på restriksjonene sine. Vi vet jo fra før av at Apple går hardt ut – men ikke er fremmede for strategiske tilbaketog/endringer her og der. Ikke vær redde for å utfordre dem!

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til J-P)

   …det blir jo spennende å se om vi får en eneste invitasjon fra den kanten etter denne saken. 🙂

   Vi dekker uansett produkter vi mener våre lesere kan ha interesse av, så om vi skal slutte å dekke Apple må det være fordi de begynner å lage produkter som er skikkelig kjedelige.

 7. Kjell Are Refsvik

  Hei,

  Dette var virkelig interessant diskusjon. Jeg tror vi i Norge ikke er så vant med at firmaer siler ut journalister som har uttrykt seg kritisk til det firmaet gjør, men her ser vi altså et eksempel.

  Personlig ble jeg litt overrasket over den klart tendensiøse overskriften «Apple strammer ballegrepet» fra Marius sin side, og jeg gjetter at slike utspill der man i effekt lager en knagg for alle som misliker ikke går Apple hus forbi.

  Eirik sin overskrift «iPad – Hva savner vi på de flate datamaskinene?» og påfølgende artikkel fremstår for meg som litt mer balansert og konstruktiv og jeg gjetter at det bidrar til at Eirik er invitert og at Marius ikke er ønsket.

  Men misforstå meg ikke – vi trenger et kritisk blikk på all teknologi, også den som kommer fra Apple. Her mener jeg at dere gjør dere alle en viktig og god jobb, men jeg tror det kan være verdt å se på hvordan man gjør dette og personlig tror jeg at tendensiøse overskrifter ala den Marius har laget IKKE er konstruktiv i det litt større perspektivet. Til tross for artikkelteksten til Marius er balansert så er det mange av leserene (og Apple + Apples representanter) ikke kommer så langt før de har dannet seg et bilde av denne formen for journalistikk.

  Mvh,

  Kjell Are Refsvik

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.