nrk.no

HD-merket blir borte fra NRK1

Kategorier: NRK,Snacks & TV

Logofri HD-TV: – Slik skal HD være, sier TV-sjef Arne Helsingen. (Foto: Nina Didriksen, NRK)

I ett års tid har NRK1 merket alle HD-sendinger med en egen logo oppe i høyre hjørne av TV-skjermen. Men fra 1. februar blir kanal-logoen «ren» igjen.

Logofri HD-TV: - Slik skal HD være, sier TV-sjef Arne Helsingen. (Foto: Nina Didriksen, NRK)

HD er blitt NRKs normalkvalitet og NRK ser ikke lenger noen grunn til å si fra når et program er i High Definition.

– Det viktigste er at publikum skal være sikre på at NRK til enhver tid spiller ut sin beste kvalitet, sier TV-sjef i NRK, Arne Helsingen. – Vi sender alltid de beste bildene vi har.

Han legger til at den elektroniske programguiden (EPG) og programguiden på Tekst-TV fortsatt vil inneholde informasjon om at et program går i HD.

NRK begynte med HD-sendinger da OL i Vancouver gikk av stabelen i februar i fjor. Svært mange sportssendinger sendes i HD, og nå også alt nytt drama og mange underholdningsprogrammer.

Fra februar blir også NRK2 og NRK3/Super HD-kanaler.

141 kommentarer

  • Gunnar Boman Rinde (svar til Marius A)

   Helt enig Marius A. Ser på nyheter f.eks. og de er da ikke i HD etter det jeg kan se. Veldig liten forskjell på bildet i hvert fall. Aldri vært HD logo der etter det jeg kan se.

   Når da ikke nye egenproduserte programmer lages/sendes i hd kan man ikke si at det meste sendes i hd.

   Støtter veldig forslaget om at SD sendinger merkes med SD hvis HD merkingen forsvinner.

   Håper også Get fjerner SD kanalen da og kun sender HD kanalen.

  • Erik Bolstad (NRK) (svar til Marius A)

   Alle sendingane blir merka med HD i sendeskjemaet, den einaste endringa er at HD-logoen i hjørnet blir borte.

   NRK vil frå no av alltid sende alle sendingar i den beste kvaliteten som er tilgjengeleg. D.v.s. at det blir langt meir HD i tida som kjem.

  • Frank Eivind Rundholt (svar til Erik Bolstad)

   @Erik Bolstad HD merkinga til nå i programmetoversikten har vært veldig dårlig. Håper det blir mye bedre og at alt som sendes i HD, merkes med dette.

  • Det stemmer ikke. Har opplevd flere ganger i det siste at Eurosport sender i HD kvalitet, og at NRK1 sine bilder er på langt nær så skarpe.

  • Helene S (svar til Marius A)

   Ja, det bør de så absolutt. I Japan, der så godt som alt sendes i HD og har gjort det i snart 10 år, (velkommen etter NRK!) merker de sendingene som ikke er HD med analog アナログ. NRK burde gjøre det samme.

 1. Så lenge både NRK i SD og NRK i HD ligger tilgjengelig fra distribusjonsselskapet (i mitt tilfelle Get) er jeg avhengig av en form for merking for å se om jeg har valgt kanalen med riktig kvalitet…

  Hvis dette gjennomføres bør vel SD-kanalen gjøres utilgjengelig i dekoderen?

  Svar på denne kommentaren

  • Det bør du vel kanskje heller ta opp med kabelselskapene. NRK sender DVB-tekster på alle kanalene sine på bakkenettet (både vanlige tekster og teksting for hørselshemmede).

  • Teksting for hørselshemmede (f.eks liveteksting av nyheter o.l.) er kun tilgjengelig på tekst-tv også i bakkenettet.

  • Tore B. B. (svar til ad)

   Hei!

   Om du slår på støtte for «nedsatt hørsel» eller «for hørselhemmede» eller lignende i RiksTV-boks / IDTV vil en få DVB teksting på også disse programmene!

  • Takk for tips! Ikke spesielt intuitivt, men dersom jeg var hørselshemmet hadde jeg kanskje visst at denne innstillingen fantes i menyen et sted.

   Har nå aktivert dette valget, og kan velge mellom «Norsk 1» og «Norsk 2» med undertekst-knappen på fjernkontrollen, mot bare «Norsk» før. Ser på FBI på NRK1 akkurat nå, og ingen av disse gir meg teksting, i motsetning til tekst-tv side 777. To blanke strømmer i stedet for én altså.

  • Ingve Bjerknes (svar til ad)

   Det er riktig som bemerker over at DVB tekstingen for hørselshemmede mangler hos NRK på nyheter og sport. Her er man fortsatt avhengig av å bruke Tekst TV undertekst (777).

   NRK er imidlertid i ferd med å få DVB tekst for hørselshemmede også under nyheter og sport. Det er spesielt direkteteksting som har vært utfordringen.

   Når dette kommer på plass, vil NRK sannsynligvis kutte ut Tekst TV teksting for hørselshemmede på HD kanlene. DVB teksten gir bedre fonter og passer bedre inn i HD opplevelsen.

   De som bruker HD mottakerboks og HD flatskjerm har sikkert oppdaget at Tekst TV funksjonen på TV ikke lenger virker. Dette skyldes at Tekst TV signalet ikke overføres over HDMI kabelen. Derfor må man bruke Tekst TV funksjonen i mottakerboksen. Ulempen med dette er at DVB teksten og Tekst TV teksten er to forskjellige grafiske lag. Da mottakerne bare håndterer et grafisk lag, legger Tekst TV seg over så man mister den normale DVB teksten av fremmedspråklige innslag. Man må derved velge Tekst TV av og på når man ser program med både norsk og fremmedspråklige innslag. Det er jo irriterende.

   Dette vil løse seg når all tekst for hørselshemmede kommer over på DVB tekst, så brukerne kan gå over til dette. Den tunge jobben blir nok å få formidlet dette budskapet til alle som har behov for tekst for hørselshemmede og få det formidlet på en måte som brukerne lett forstår.

 2. Bra tiltak. Neste utfordring: Få vekk den skjemmande logoen heilt! Han har irritert meg heilt sidan han dukka opp ein gong på byrjinga av 90-talet og vi berre hadde ein fjernsynskanal. Kva er den flekken oppe i hjørnet eigentleg godt for? På 90-talet var det eit symbol på mindreverdskomplekset til NRK, som gjorde alt dei kunne for å etterlikne utanlandske satellitt-kanalar. Er det framleis kulturen i NRK? Det er jo ikkje slik i 2011 heller, at fjernsyn og dekodarar manglar funksjonar for å syne kva kanal ein ser på, og eg trur heller ikkje utviklinga går i den retning at det vert vanskeleg med det første.

  Svar på denne kommentaren

  • For all del, IKKE fjern NRK-logoen helt.. I verste fall blir det som å tro at en f.eks. ser på TV3 når man egentlig ser på TV2. Hva er det som er så ille med en liten logo i et hjørne av en skjerm?

  • Sturle (svar til Anders)

   Har ikkje fjernsynet eller dekodaren din ein funksjon for å syne kva kanal du ser på? Om det du ser på er verd å sjå, har det vel fint lite å seie om det er TV 1, 2 eller 3? Eg tykkjer flekken er skjemmande, og eg pleier å vite kva kanal eg ser på. Om eg ikkje veit, skal eg alltids klare å finne det ut dersom eg er interessert. Det trur eg gjeld dei fleste. Eg trur ikkje nokon andre enn Anders her har bruk for ein flekk i hjørnet å vite kva kanal dei ser på.

   Enkelte har kanskje klart å venne seg til han dei 20 åra han har eksistert (på NRK), men for mange av oss er flekken berre i vegen. Det er ein arv frå gamle dagar med manuell justering av parabolantenne og analog mottakar på jakt etter kanalar. Då kunne det vere praktisk å vite kva kanalar ein hadde funne utan å styre med tekst-TV og programblad. Med ein digital mottakar er den praktiske nytta heilt vekke. Ville du hatt logoen til filmselskapet i hjørnet av filmar du ser på kino eller kjøper på DVD, kanskje?

 3. Frank Eivind Rundholt

  Jeg mener det bør merkes på en eller annen måte, enten om det sendes i HD eller i SD. Er fremdeles mange programmer som ikke er HD.

  EPG og programguiden på Tekst-TV må i så fall bli bedre av sin merking. Det er mange programmer som sendes i HD men som ikke er merket med dette i programmet. Det samme gjelder programoversikten på NRK.no.

  Svar på denne kommentaren

  • Dessuten er det noen programmer som står markert med HD på tekst-tv, men som bare sendes i SD. Mulig jeg tar feil, men det gjelder bl. a. «Nye triks» på lørdag kveld 🙂

  • Jeg synes det er helt uinteressant om det er fortelles at HD eller ikke. Show don’t tell.

   Skal man skrive «teksting:» over tekstingen, hvilken brennvidde man har filmet gjennom og hvilket ettebahandlingsprogram det er redigert i også?

   Hva er egentlig poenget? (annet enn å tilfredsstille nerdeandelen av seerene, som tross alt er ganske liten)

 4. Forsåvidt helt ok å fjerne merkingen, men jeg kommer til å savne å lett kunne se om madamen har valgt riktig «versjon» av kanalen i Canal Digital-boksen.

  Men problemet her er vel snarere dekoderen, noen som vet om det går an å «fjerne» eller «deaktivere» kanaler på Canal Digital HD PVR?

  Svar på denne kommentaren

  • I følge Canal Digital selv så trenger du bare skru av og på dekoderen for at de ny HD-kanalene skal byttes ut med de gamle SD kanalene. I dag ligger NRK1 HD på egen kanal, etter en restart skal da NRK1 være HD versjonen og det er ikke lengre noen egen kanal for NRK1 HD… NRK2 og NRK3 blir også «byttet ut»

  • På Canal Digital PVR dekoderen er det mulig å sette opp favorittkanaler. Da kan du selv velge hvilke kanaler du vil ha i kanallisten, og i hvilken rekkefølge disse skal ligge. En nyttig funksjon om du f.eks. ønsker å kun ha HD kanalene i listen.

   Fremgangsmåten finner du her (fra side 62).

  • Marius Krinnan (svar til Anders)

   Da synes jeg du bør skaffe deg en HDTV, så slipper du den problemstillingen, for da kan du se det sjæl.

 5. Jeg for min del er en litt større fan av måten Eurosport gjør det på, menlig at de viser «Native HD» på skjermen når sendinga er i ekte HD, og ikke oppskalert SD. På samme måte som at NRK viser HD-merket når en sending på NRK1 HD faktisk er i HD (det er jo ikke akkurat for mange HD-sendinger på NRK, med unntak av sist helg hvor alt var i HD (så å si), har 90 % av vinterens sportssendinger vært i SD).

  Ifølge avforum.no/forum/digitalt-bakkenett-kabel-tv/110382-nrk2-nrk3-hd-nar.html skal lyden opp i DD 5.1 når NRK2 og NRK3/Super kommer i HD.

  Svar på denne kommentaren

  • adrian (svar til Anders)

   Støtter denne kommentaren 100%. Eurosport er vanvittig flinke til å merke sendingene sine HD-messig. Mener det er svært uheldig at NRK velger å fjerne HD-logoen. Min dekoder har 1 kanal for NRK1 i SD og 1 kanal for NRK1 i HD og fjerning av logoen vil bare skape mer forvirring. Mange eldre sliter dessuten med å se merkbar forskjell på SD og HD og dette gjør saken mer uklar.

  • Martin (svar til adrian)

   Er det et problem at eldre som ikke ser forskjell på SD og HD velger feil?

   Hvordan skal de føle noe negativt så lenge de faktisk ikke ser forskjell?

  • Raymond (svar til adrian)

   Martin sin kommentar -må- du svare på. Og ja, eg er ganske spent på korleis du skal formulere deg vidare.

 6. Eg forstår ikkje poenget? Det er jo kvaliteten det kjem an på. Du kan få skikkeleg dårleg kvalitet på ekte HD òg, med låg nok bitrate, slik NRK gjer med lyden (kompleks lyd som fossefall høyrest ut som ein MP3 i 32kbit/s). Det er kvaliteten du ser som er viktig. Tekniske data om sendinga kan godt gøymast ein stad for spesielt interesserte. Ikkje trykkast opp i trynet på folk som ikkje bryr seg, i ein skjemmande flekk som brenn seg inn i skjermen.

  Men etter mi meining bør heile logoen fjernast. Dei som ikkje veit kva kanal dei ser på, og faktisk lurer, kan finne det ut med eit tastetrykk. Er det ein god film, vil eg heller sjå meir film enn ein teit logo som fortel kva kanal eg ser filmen på. Og eg er definitivt ikkje interessert i ein endå større flekk som seier kva oppløsying filmen går i, kva oppløysing han vart lagd i, kva bitrate han vert sendt i, kor mange kanalar lyd det er, bitrate for lyd, kva sendar eg mottek, kva kodekar som er brukt i alle delar av produksjonen eller noko som helst fjas for folk som ikkje bryr seg om sjølve filmen. Få vekk heile greia. Fjerning av HD-merket er ein god start.

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Krinnan (svar til Sturle)

   Det går jo an å gjøre som en del andre kanaler, vis merket i begynnelsen og slutten av hvert program.
   Kan godt forstå hvorfor plasmaskjerm-eiere blir frustrert over sånt.

 7. Jeg skjønner overhodet ikke problemet enkelte har her. Poenget med ‘HD’-logoen er å reklamere for kanalen, den inneholder ingen nyttig informasjon for deg som seer. Switcher du bort fra en film om du oppdager gal logo i hjørnet?

  Hvorfor trenger du en logo til å fortelle om du har bra bildekvalitet eller ikke? Det er jo helt absurd..

  Svar på denne kommentaren

 8. Veldig bra NRK med NRK2 HD og NRK3/Super H)og forhåpentligvis DD 5.1! Men det med HD-merket er egentlig en bagatell! Det er snakk om en bitte liten HD-logo som er ca en kvart/halv av selve NRK-logoen..

  MEN Noe som irriterer meg VELDIG er at NRK sender 720p, og TV2 HD, TVNorge HD og alle andre HD-kanaler sender i 1080i, for da «må» jeg inn på menyen og innstillingene på dekoderen hver gang vi ser på NRK! Om jeg ikke forandrer bildeinnstillingene fra 1080i til 720p, der sendingen er 720p ser jeg tydelig forskjell, og HD virker ikke særlig HD lenger..

  Svar på denne kommentaren

  • Feil. TVNorge er den eneste av de norske kanalene som sender i 1080i. Både NRK og TV2 sender 720p.
   Uansett er det tilnærmet umulig å se forskjell på 720p og 1080i, så om du ser forskjell er nok det mer din hjerne enn selve bildet sin feil.
   Og ja, dette er testet.

  • Martin (svar til Jarle)

   720p regnes likevel som HD. Full HD er det ikke, men HD likeså. Studerer på en medielinje, og jobber mye med film i HD. All vår programvare regner 720p som HD, men den kaller alltid 1080p og 1080i som full HD. 720p er fremdeles HD.
   Men jo, det kan være lett å se, men det kommer an på på hvilket kodeformat videoen ligger i.

  • Ingve Bjerknes (svar til Martin)

   Både 1080i og 720p regnes som HD. 1080i er et delbildeformat basert på gammel rør TV teknologi. Flatskjermene viser hele billedrammer, såkalt progresiv scanning. 720p viser derfor bildet i tilnærmet samme kvalitet som 1080i selv om oppløsningen er mindre. Ulempene med 1080i er mest synlige ved bevegelser hvor forskjellen på delbildene gir uskarphet. Når kameraet står stille og ingen beveger seg gir 1080i fantastisk flotte bilder, men det blir litt kjedelig TV.

   1080p er beste løsning, men krever dobbel datakapasitet så det brukes i produksjonssammenheng, men er ikke realistisk ennå i distribusjon.

   NRK har valgt å produsere innholdet i 1080i/25 eller 1080p/25, i noen sammenhenger også 1080p/50. Ved utsendelse blir alt innholdet konvertert til 720p. Årsaken til dette er at 720p gir bedre kvalitet i forhold til bittrate når materialet komprimeres (H264 koding) for de ulike utspillingsplattformene. Konverteringen gjøres av svært dyre og effektive formatkonvertere. Visuelle tester har vist at forskjellen på innholdet før og etter konvertering er ubetydelig.

   Utfordringen er mottakerutstyret i hjemmene. Som det sies over, er det viktig at mottakeren viser det formatet som sendes. Ideelt skal mottakeren selv velge det formatet som sendes. Hvis man velger mellom kanaler som sender 1080i og 720p vil zappetid oppleves lengre fordi mottakerne trenger tid på å omstille seg. Derfor velger noen å låse mottakeren i enten 720p eller 1080i. Dette er uheldig fordi det går ut over kvaliteten på det opplevde bildet. Det beste er derfor å bruke mottakerens auto funksjon. Noen distributører har valgt å fjerne denne, så da må selv finne beste løsning.

   Et annet sted i denne serien er det beskrevet hvordan f. eks. Canal Digital boksene kan stilles for å få best mulig visning av HD innholdet.

 9. Om NRK sender i 720 med progressive bilder (720p) eller 1080 med linjeflettede bilder (1080i) er likegyldig for min del siden TV-en jeg har bare er HD-klar og dermed bare viser 720p. Men én ting som jeg (og sikkert noen andre) lurer på om man ikke kan lage en slags dekoder som automatisk endrer på HD-oppløsninga? Altså hvis man setter på NRK1 HD endres HD-oppløsninga i dekoderen til 720p, og hvis man blar om til TV2 HD, endres oppløsninga i dekoderen automatisk til 1080i? Det samme bør også gjelde for de (få) kanalene som evt sender i 1080 med progressive bilder (1080p).

  Svar på denne kommentaren

  • Tore B. B. (svar til Anders)

   Hei!

   Jeg mener at Panasonics IDTV’r skifter til den oppløsningen som kanalene man ser på sender i.

   Mener også bestemt at TV2 tidligere har sendt i 1080I, så her har det tydligvis skjedd noe? Dette er jeg temmelig sikker på fordi Grundigs DTR 8740 hadde problemer med hakking i lyd / bilde på NRK HD (siden denne var 720P), men fungerte OK på TV2 HD (siden denne var 1080I). Dette problemet har forresten blitt rettet med en software oppdatering til denne mottakeren (samme oppdatering som gav mulighet for timehift til USB stick).

 10. Logo eller ikke. Hva med lyden? Her er det dessverre fortsatt rom for forbedringer.
  Hvorfor sender man ikke i DD5.1?
  Undertegnede synes det er i overkant kjipt å se f.eks.»The Pacific» med kun stereolyd. Serien har jo i utgangspunktet et fantastisk lydspor…. Her har NRK rett og slett bommet. HD-sendinger gjelder lyden og, ikke bare bildet.

  Svar på denne kommentaren

 11. DD5.1 er vel strengt talt ikke HD, eller tar jeg feil da? Hva er forskjellen mellom DTS-HD 5.1 og «vanlig» Dolby Digital 5.1? SVT som eksempel bruker også DD5.1 på noen av sine sendinger i standarddefinisjon.

  Jonas, ifølge et forum jeg var inne på igår, ryktes det at lyden også skal opp i DD5.1 når NRK 2 og NRK3/Super kommer i HD. Lenka til dette forumet finner du her: avforum.no/forum/digitalt-bakkenett-kabel-tv/110382-nrk2-nrk3-hd-nar.html. Om det stemmer eller ei gjenstår å se 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Jonas (svar til Anders)

   Stemmer Anders, DD5.1 er strengt tatt ikke HD-lyd, men ihvertfall en oppgradering fra to-kanals stereo. 🙂
   …og må si jeg gleder meg til 5.1 lyd!

 12. Mens trenden i Europa og USA er å promotere HD så vil NRK fjerne HD-logoen på skjermen. Jeg har sett dette komme, men i beste fall er det to år for tidlig ute. HD-logoen øker menigmanns bevissthet i forhold til om sendingen er i HD eller ikke, og ved å ta den vekk så feilvurderer dere seerne deres.

  Tenk dere om én gang till NRK. La logoen være som før.

  Svar på denne kommentaren

  • Sturle Sunde (svar til Lars H,)

   Ja, vi må for all del fylgje trendar frå USA, for dei er so bra!

   Det er nok forresten ikkje for å promotere HD, men for å promotere kanalen. Dess større og styggare skamflekk i hjørnet, dess betre kanal. Eller noko. Snart kjem dei på kinofilmar og. Enno større og styggare enn på fjernsyn, for det er slik folk vil sjå filmane sine der borte. Nei, USAnsk smak kan du få billig av meg.

  • At du ønsker å sitte hjemme og lage dine egne lokale trender får være din sak, men om du liker det eller ikke så er vi med i ett internasjnalt samfunn. Vi påvirkes av utenlandske impulser og trender og bør ha øynene oppe for hva som skjer i verden rundt oss.

   Å være belærende og frekk som du har tendenser til i kommentarene dine anbefaler jeg deg å kutte ut.

  • Sturle (svar til Lars H,)

   Om ein kan vere lokal trendsetter ved å la vere å fylgje teite trendar, er eg jammen trendsetter, ja! Ikkje går eg med lue inne, ikkje har eg tatovering og ikkje syt eg over straumrekninga.

   Det er ingen som tvinger deg (eller NRK) til å fylgje trendar. Det var ingen god grunn til å starte med logoen der i utgangspunktet i bakkenettet, sidan det var få kanalar som var lette å skilje frå kvarandre. Det var eit reint utslag av mindreverdskomplekset til NRK. NRK la til ein logo fordi det var «tøft» på den tida og «alle andre» hadde det. Det same som får folk til å byrje å røyke. Eg ser verkeleg ingen god grunn til å stappe andre metadata inn i det same hjørnet berre fordi det er trendy i USA.

   Eg dessutan gammal nok til at eg har lov til å vere frekk mot trendslavar, anten dei er på min eigen alder eller ikkje kom seg på nett før i september. 🙂

  • Sturle Sunde (svar til Navn)

   Jepp. I dag er laurdag den 6360. september 1993, i fylgje sdate(1). Nettet har jammen degenerert mykje i løpet av september. Sjå forresten kommentaren min om multicast i artikkelen om Spider. Nettet var mykje betre på den tida brukarane var kompetente og korkje Internet Explorer eller Outlook var påtenkt. Folk gjorde veldig mykje bra og kreativt, og kunne sitere rett i e-post. No finst ting ikkje om det ikkje er på WWW med flash, og enkelte vil helst ha logoen til internett-leverandøren sin med gjeldande bitrate oppe i høgre hjørne på skjermen.

   Noko for Tekno, forresten. God teknologi som er gløymt. Korleis netikette har endra seg radikalt på berre få år. Men det var ein annan tråd.

 13. Det er i år 11 år siden NRK innførte de logoene som vi har idag. Den logoen som de brukte fra 1996 til 2000 var mye finere etter min mening. Uansett er det på tide at NRK får en ny logo, et nytt sendeskjema, og allt det andre som hører til. Fredag 6. januar neste år er det dessuten nøyaktig 20 år siden Dagsrevyen fikk et Sky-News-aktig studio. NRK kunne benytte denne anledningen til å fornye både Dagsrevyen og NRK-logoene!

  Forresten, dere kan se hvordan Dagsrevyen så ut fra 1992 til 1996 ved å gå inn på dette Youtube-klippet, som viser introen til Dagsrevyen påskeaften 1993:

  youtube.com/watch?v=5j2JdP4bq-Y

  Svar på denne kommentaren

  • Yngvar (svar til AT)

   Vel, jeg synes å huske at en av kritikerne av den gamle NRK2-logoen (eller «NRK TO» som det ble skrevet da) var den opprinnelige designeren av NRK-logoen. Jeg husker dessverre ikke navnet.

 14. Og hva skjer da hos Altibox kanalene til NRK1? Jeg har NRK1 «vanlig» på kanal 1, og NRK1 HD på kanal 61…… dette er default oppsettet til Altibox.

  Hvordan skal jeg vite hvilken som er HD nå da?

  Svar på denne kommentaren

  • Sturle Sunde (svar til Fred)

   Om du ikkje kan sjå skilnad er det neppe viktig.

   Har du verkeleg ingen knapp på fjernkontrollen som du kan fortelle deg kva kanal du ser på?

  • Har du sett fjernkontrollen til Altibox? Neppe. Et gufs fra 90 tallet….
   Dessuten ser jeg forskjell, nesten alltid ihvertfall 🙂

  • Andreas (svar til Fred)

   Altibox: Bruk den røde knappen (av de fire med fargene rød, grønn, gul og blå) mens du ser et program, så kommer det opp info om hvilken kanal du ser på, hvilket program du ser nå, og hvilket program som kommer etter..

 15. På TV-guide på tekst-TV er de eneste HD-programmene jeg kan finne «Det fantastiske livet» og «Folk: Fyr» på NRK2. Og siden NRK2 HD ikke er lansert på de tidspunktene de programmene skal sendes, tror jeg ikke det stemmer. Siden ingen programmer de neste dagene går i HD, kan man si at «de fleste» programmene går i HD?

  I motsetning til realitetene, markerer Gets TV-guide ALLE NRK-programmene som HD-programmer.

  En annen ting er at NRKs omdømme blant enkelte vil få seg en «knekk», da de, naturlig nok, vil tro at NRK ikke sender noen programmer i HD (i alle fall ikke de programmene de ser). Selvfølgelig kan man si at man kan jo se om det er i HD eller ikke, men om man sitter og ser programmet tror jeg man bare konstaterer at programmet ikke er i HD og tenker at det er dårlig og tenker dermed ikke mer over det.

  PS: Jeg ser det blir skrevet at NRK «fra nå av» vil sende den beste kvaliteten. Hvorfor er ikke dette gjort tidligere i så fall? Uansett kan jeg umulig forestille at dette blir «de fleste» programmene.

  Svar på denne kommentaren

 16. Ingve Bjerknes, NRK

  Interessant at et lite merke i TV-skjermens høyre hjørne engasjerer så sterkt. NRK har alltid sendt programmene i den best mulige kvaliteten på de ulike distribusjonsplattformene. Det er ingen forskjell på nå og tidligere. HD endrer ikke dette.

  Fra 1. Februar vil også NRK2 og NRK3 / NRK Super bli tilgjengelig i HD-raster. HD-raster betyr at vi kan sende program i HD-kvalitet når vi har dette tilgjengelig. Alle program i SD kvalitet vil bli oppkonvertert til HD-raster. Andelen av HD-innhold vil øke framover etterhvert som produksjonsutstyret byttes om til HD og tilbudet av HD-innhold øker.

  Vi vil fjerne logoen i hjørnet for «ekte» HD-program, men innføre HD og 5.1 merking i EPG’ens tekstfelt. Dette mener vi er bedre fordi vi da opplyser seeren før programmet sendes om det er i HD-kvalitet og om det har ekte 5.1 lyd.

  Det er en fordel med minst mulig forstyrrelse i bildet og NRK-logoen bør få stå mest mulig diskret og ren. Fortsatt HD-merking vil bety at vi også må merke med 5.1 lyd, ettersom vi starter med det også fra 1. februar. For å unngå for mye støy i bildet, mener vi det er bedre å gi denne type informasjon andre steder, som i EPG’en.

  Det har vært noen kommentarer rundt EPG-merkingen. Den har til nå vært tilfeldig avhengig av hvem som har skrevet teksten. Dette blir ryddet opp fra 1. februar, hvor merkingen blir lagt inn automatisk i slutten av tekstfeltet. Det vil sikkert fortsatt forekomme noen HD-begrep i teksten, men merkingen på slutten vil vise tre varianter hvis programmet er HD eller har 5.1-lyd: HD, 5.1 eller HD/5.1. Det burde være forståelig for de fleste.

  Forøvrig kan jeg føye til at det alltid vil bli sendt flerkanals lyd. Dersom programmet bare har stereo, vil lyden bli oppmikset til 5.1. Som for HD vil bare program som innholder ekte 5.1-lyd bli merket i EPG’en. 5.1 vil bare være tilgjengelig på HD-versjonen av kanalen.

  Siste bemerkning for denne gangen; i bakkenettet er det ingen NRK HD-kanaler. Her vil alle tre kanalene være i HD-raster, dvs. ingen SD-varianter. Derfor er det ikke behov for å gi kanalene HD i navnet.

  Svar på denne kommentaren

  • Generelt veldig positivt til alt som står her. Men det er noen ting jeg lurer på.

   For det første: Kommer kanalene heretter til å vise programmene i HD om det er tilgjengelig? Jeg la merke til at 1. januar ble det tradisjonelle nyttårshopprennet vist i SD av NRK, selv om jeg kunne se det samme programmet i HD på Eurosport. Jeg finnes ikke sportsinteressert, så akkurat det gjør ikke meg så mye, men det fikk meg til å lure på om det gjelder andre programmer også.

   En annen ting: Er det håp om at det blir slutt på «PAL-speedup» når HD blir vanligere? Som bekjent vises filmer på TV litt for fort, med 25 bilder i sekundet i stedet for de korrekte 24. Noen ganger blir også lydsporet merkbart lysere (omtrent en halv tone), mens i andre er det justert ned igjen. I HD burde dette ikke lengre være nødvendig.

   Akkurat nå er jeg skuffet over at dere har startet å vise Star Wars-filmene igjen noen få dager før omleggingen. Det hadde vært fint om dere hadde ventet. Vil de andre filmene bli vist i HD? Jeg vet at de har blitt vist i HD i andre land, inkludert Storbritannia.

  • Anders (svar til Yngvar)

   Angående det med hopprenn.. Det rennet som pågår nå, går i SD på NRK og HD på Eurosport. Det samme gjaldt utforrennet fra Chamonix tidligere i dag.

  • Frank Eivind Rundholt (svar til Yngvar)

   Jeg tenkte akkurat det samme som deg angående Star Wars. Hadde jo vært flott å se dem i HD.

 17. NRK2 og NRK3/NRK Super i HD & 5.1-lyd fra 1. februar | Frank Eivinds verden

  […] vil forsvinne fra NRK1, noe som har skapt en del diskusjon. Den kan du følge på NRKbeta. Derimot vil merkingen i EPG bli bedre. Og avhengig av om programmet som sendes i HD og med […]

  Svar på denne kommentaren

 18. Skal du se NRKs sendinger med optimal kvalitet på CanalDigitals Sagem HD-mottakere, MÅ de stilles inn på 720p i setupmenyen . Det er tydeligvis en bug i softwaren i boksene som medfører at skaleringen fra 720 til 1080 blir katastrofalt dårlig. I realiteten får du halvert den vertikale oppløsningen.
  Du har da to valg:
  1. Still inn på 720p i setupmenyen. Enkelt, men det medfører at alle de andre kanalene i 1080 blir skalert ned av boksen.
  2. Kast HDMI-kabelen og kjøp en komponentkabel. Ta en factory reset, og IKKE still inn oppløsningen i setup menyen. Da vil boksen gå i tilnærmet «free-run» . dvs 576 blir skalert opp til 1080, mens 720 og 1080 slipper gjennom boksen uten skalering.

  Svar på denne kommentaren

  • Tekst-TV har full oversikt over alle sendinger som går i HD.
   Jeg syns de kunne market i starten av alle HD-sendinger slik som de gjør oss oppmerksomme på at programmet er tekstet for hørselshemmede.

  • KjellW. (svar til Jon)

   SVT 1 viser alltid i begynnelsen av sendingen en HD logo og evt 5.1 logo øverst til venstre på skjermen….
   Og de sender sine Grand Prix sendinger i HD og med 5.1 lyd….det gjorde IKKE NRK på lørdag i den norske Grand Prix finalen…det er for dårlig….
   Og en ting til: SVT1 sin utgave av the Pacific har 5.1 lyd…..
   Og når det gjelder prøvebilde så har SVT2 sendt et utmerket et i mange ti år….det meste av formiddagen…

  • Frank Eivind (svar til John)

   Alt av NRKs nyhetsendinger går i HD. Håper grafikken kommer i HD etterhvert også.

 19. Gledelig HD satsing fra NRK. Men liten info fra NRK om fjerning av HD logo, om NRK nyheter som plutselig dukket opp i HD sist uke (takk!), og om hva som vil skje på HD fronten i NRK fremover.

  Kan ikke huske å ha sett noen omtale eller info på NRK TV kanalene om det. Våkne opp! Det er lov å få frem gode forandringer og forbedringer. Med det store salget av flatskjermer i Norge de senere år, og den store HD interessen i Norge, burde dere gjort en bedre info jobb! Og laget egenreklame om NRK sin HD satsing i form av videoinnslag på NRK 1, 2 og 3. Og ikke minst laget noen spektakulære HD trailere!

  Skuffende at NRK har vært så hemmelighetsfulle om HD. Ingen grunn til det. Dere er jo nr. 1 i Norge på HD, og bildekvalitet! Og dere burde ha utnyttet det mye bedre, og rullet over skjermene med HD Info og HD trailere om hvor bra bildet kan bli.

  Dere har fått frem et meget bra HD bilde, bare å se på Dagsrevyen nå. Men dere burde jo pusset opp studio, så det hadde sett ut enda bedre, og gitt en enda bedre dybde i HD…

  Samme med lyden, nå er det 5.1. Få frem noen HD trailere med lyd som viser mulighetene. På samme måte som THX og Dolby Digital gjør.

  Pussig at NRK 1 legges ut i to versjoner. Med, og uten 5.1 lyd. Kan da ikke være så vanskelig å ha to lydspor på en kanal? På NRK Super HD bør dere snarest få to lydspor. Med tanke på alle dubbinga som er der.

  5.1 lyden haltet litt på Grand Prix finalen, og sportssendinger som dere får i HD, sendes i SD. Men der vil det skje forandringer går jeg ut i fra.

  Svar på denne kommentaren

 20. Pål Brynhildsen

  Som nevnt over her så var det meget dårlig lyd på Grand Prix finalen i går.
  Hvilken lyd er det dere sender på NRK 1 SD?

  Kjøre 5.1 på NRK HD men da gikk det ikke å høre på den kanalen. Lyden gikk opp og ned hele tiden. Fikke heller ikke full lydstyrke.

  Bruker GET HD boks.

  Svar på denne kommentaren

  • Frank Halberg (svar til Nora)

   Det er nå lett å se forskjell da. Men til NRK sin «unnskyldning» må det sies at SD materiale som sendes i NRK1 HD blir bra, takket være den høye båndbredden. Men skulle CNN gå over fra grumsete og dårlige SD i 4:3, til 16:9 og HD, da måtte vel selv Ola Nordmann se forskjell. Men sikker er jeg ikke 🙂

   Folk flest har ikke peiling på hva som er hva, eller hvordan tv’en er innstilt. Det blir gjerne Dynamisk kontrast, overdrevne farver og skarpet på 100%. Værste er at folk tror at bildet skal være sånn…

 21. Det er også et moment til å tenke på. Har man en «for liten» skjerm på lang nok avstand vil man ikke lenger se forskjell heller. Ta en titt på denne tabellen.

  s3.carltonbale.com/resolution_chart.html

  Har funnet denne til å stemme bra med de erfaringer jeg selv har med forskjellige skjerm størrelser og avstand vs oppløsning. Husk å regne om avstanden fra fot til meter. Å dele på 3 gir sånn ca rett avstand.

  Svar på denne kommentaren

 22. Oppfordrer NRK til å lage en «TV-skole». En video om HD, digital 5.1 lyd, og ikke minst riktig innstilling av flatskjerm:

  -Hvordan få best mulig bilde?
  Om å sette tv’en i standard eller naturlig.
  Skru av de fleste «bildeforbedringer!.
  Dempe kontrast og lysstyrke, ned med skarpet osv.

  -FÅ TILBAKE PRØVEBILDE PÅ NRK!
  Med 3 tv kanaler burde det være all mulighet til å
  sende prøvebilde. Aldri vært mer aktuellt enn nå,
  med tanke på alle de feiljusterte flatskjermer i de
  tusen hjem…

  Kom på banen NRK og hjelp alle dem som ser på NRK HD med å få innstilt best mulig bilde 🙂

  Med «Hjelpe og demo» video som kan rulle med jevne mellom rom på skjerme. og få PRØVEBILDET tilbake!

  Svar på denne kommentaren

 23. NRK burde gjøre som SVT og markere med HD og 5.1 lyd øverst i bilde i starten av sånne programmer. Det burde da ikke være så vanskelig å få til vel? Har ennå ikke sett noen programmer merket med 5.1 lyd i tekst-tv oversikten…

  Svar på denne kommentaren

  • KjellW. (svar til Jon)

   Helt enig…det virker som om innkjøpsavdelingene i div avd. i NRK ikke har fått med seg at det skulle innføres 5.1 lyd….the Pacific går med 5.1 lyd på SVT1, og lørdagens svenske Grand Prix sending gikk selvsagt både i HD og med 5.1 lyd….men den norske Grand Prix finalen ble avspist med oppskalert SD….er alle HDkameraene parkert i Holmenkollen allerede??

 24. I følge Arne Helsing og NRK skulle EPG-teksten merkes med når sendingen er i HD og/eller 5.1-lyd som et substitutt til at logoen fjernes. Jeg har CD-kabel og har overhodet ikke sett ett eneste program fra NRK som er merket etter denne standaren. Som oftes er EPGen til NRK svært lite utfyllende informativ. Eks: «Britisk drama (1)».

  JA til bedre EPG samt HD-logoen tilbake!

  Svar på denne kommentaren

  • Ingve Bjerknes (svar til Lars H,)

   NRK sender ut EPG data (Programinformasjon) til alle distributørene, både gjennom TV signalenes datastrømmen og som egne XML filer til de som ønsker det. Noen distributører har valgt å hente EPG dataene fra andre kilder.

   NRK kan ikke påta seg ansvar for distributørenes EPG utover å levere riktig programinformasjon. Manglende informasjon i EPG’en må tas opp med distributøren direkte.

  • Frank Halberg (svar til Ingve Bjerknes)

   Nå som alt om HD info er ute av kontroll, bør dere i NRK våkne opp, og ta ansvar. Noen får HD info via Epg, noen ikke. Forsett med HD logo et halvt års tid. Nå er både vi som ser på NRK forvirret. TV leverandørene er forvirret. Og det virker som om dere i NRK er like forvirret. Dere kunne jo i det minste vist litt ydmykhet og forståelse overfor kundene. Det er jo det vi er, med vår betaling av lisens. Og da går det ikke an å vise en sånn mangel på forbrukerrespekt som vi ser her.

   Nå får ledelsen gripe inn, og få orden på denne HD saken. Takker for glimrende HD bilder, men alt rundt denne HD satsingen har gått feil. Det er lov å snu, og fortsette med HD logo til alt ar falt på plass, og mesteparten av programmene er i HD.

   Dette bør nå igrunnen være en sak for FBI på NRK………..

  • Ingve Bjerknes (svar til Frank Halberg)

   Jeg ser ikke hva som er ute av kontroll. Jeg har nettopp sjekket på Canal Digitals HD PVR for satellitt. Her kommer HD informasjonen opp i EPG’en for de programmene som er «ekte» HD.

   Canal Digital bruker samme leverandør av HD mottakere til kabel TV, så da burde dette være tilgjengelig også her. Hvis dette ikke er tilfelle, foreslår jeg å ta kontakt med Canal Digital. Mulig det må lastes ned ny programvare i boksene, men dette vet kundetjenesten.

  • Frank Eivind (svar til Lars H,)

   EPG-teksten markeres med både HD og/eller 5.1 hos RiksTV, men bare tre dager fram i tid. For de resterende fire dagene i EPG er det heller ingen programbeskrivelser, kun program tittel. Om dette er NRK eller RiksTV sin feil vet jeg ikke.

 25. Flott at NRK nå sender i 720p på alle 3 kanalene. Men hvorfor måtte de være det første TV selskapet i verden som ikke opplyser med logo når det sendes program som virkelig er innspilt i HD. Er det for at folk ikke skal oppdage hvor lite HD materiale de virkelig sender.

  Et godt eksempel er vinteridrett der i stort sett alt sendes i full HD 1080i på Eurosport, imens de samme produksjonene sendes som oppskalert SD på NRK, forstå det den som kan.

  Vi som bruker Canal Digital HD-PVR må, grunnet dårlig software, skifte output til 720p for og få optimal bildekvalitet på sendinger som er produsert i 720p. Da er det greit med HD logo for å slippe lete seg frem i tekstTV. Info i EPG er ikke å stole på, noen ganger opplyses det om HD, andre ganger ikke.

  Nei, la oss få tilbake HD logoen med en gang!

  Svar på denne kommentaren

  • Lars Nielsen (svar til Marius Krinnan)

   Jo, men PVRen gjør grunnet dårlig software en elendig jobb med oppskaleringen. Det er uansett ikke gunstig og konvertere et progressivt signal til linjeflettet (1080i) for og så konvertere tilbake til progressivt (1080p) igjen i TVen.

 26. Pål Brynhildsen

  Jeg bruker GET HDPVR og HAR aktivert Dolby Digial på dekoderen.
  Men lyden er ikke bra på når du velger NRKHD på dekoderen.Velger du NRK så er lyden meget bra.
  Er det ikke andre som har den feilen?
  Ligger feilen hos GET eller NRK?

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg opplever også mye dårligere lyd på NRK1 HD etter at det ble innført DD 5.1. Jeg kjører Get HD PVR med DD 5.1 aktivert gjennom en moderne Pioneer forsterker men lyden er flat og dialoger/sang er ofte helt i bakgrunnen. Her er det åpenbart noe galt med oppmiksingen fra stereo til DD 5.1 eller alt for lav bitrate.

  • Tore B. B. (svar til Kaj Johnsen)

   Jeg opplever også det samme på parabol (Canal Digitals sending). Jeg bruker en Technisat HD S2X mottaker. Jeg kan lese av bitrate på lyd, og den sier at den er på 640 kbit, så den er nok ikke for lav. Det er heller noe rart med oppmiksingen til DD 5.1. Opplever dette på både NRK1, 2 og Super/3 i HD-MPEG4 format på 10.934 V

   -Tore B.B.

  • Kaj Johnsen (svar til Tore B. B.)

   En liten observasjon; noen få programmer har faktisk helt topp lyd med DD 5.1. Kanskje de er produsert og distribuert med 5.1 lyd mens de som krever oppmiksing fra stereo til DD 5.1 får elendig lyd?

  • Kaj Johnsen (svar til Kaj Johnsen)

   Det har nå gått noen uker siden NRK startet med DD 5.1 sendinger og nå virker det som om de har fått orden på lydproblemene ved oppmiksing fra stereo til DD 5.1. Det fungerer i allefall svært bra på min Get box HD PVR.

  • Jeg ser på alle de tre NRK(HD) kanalene på Canal Digital parabol, Viasat parabol og gjennom min TV=RiksTv…
   Selv om jeg ikke ennå har hørt/sett noen programmer med ordentlig 5.1 lyd, så har alle programmer jeg har vært innom siden 1 februar hatt upåklagelig lyd
   med oppmikset 5.1. All tale og musikk er klar som dagen…gjennom min Yamaha RX-V2067 via HDMI..Skal sjekke GET i morgen hos min datter…

  • offline (svar til KjellW)

   Ja til mer informasjon om lyd og bilde!
   Er det slik at NRK sender materiale som er orginalt i 2-kanals stereo gjennom en digital «re-mix» for å skape falsk 5.1 lyd? Eller holder de seg tro til kildeformatet og gir oss det som er best til enhver tid? Tidligere viste displayet på min Denon reciver «Stereo» på NRK sendinger. Nå står det «DTS» og jeg regner da med at VM sendingene, som vises nå, er orginalt i 5.1, at de faktisk mikser 6 kanaler on the fly.. Noen som kan belyse dette litt nærmere?

  • Ingve Bjerknes (svar til offline)

   Ettersom du får «DTS» på displayet tyder det på at du bruke bakkenettet. I bakkenettet kan du, dersom du har en RiksTV mottaker boks, velge om du vil høre original stereo PCM miks eller 5.1 miks (oppmikset stereo eller original 5.1). Dette gjøres ved å velge «stereo» eller «5.1» i menyen. Når du ønsker 5.1, må du også velge «Norsk2» under lydvalg i opsjonsmenyen. Bakkenettets mottakerbokser har DTS koder innebygget. 5.1 strømmen ut på HDMI eller S/PDIF kontakten vil bli dekodet av DTS dekoderen i forsterkeren.

   På satellitt og kabel TV som henter signal fra satellitt vil man bare få Dolby Digital lyd, enten opp/nedmikset eller ekte 5.1. Dette skyldes at Canal Digital og Viasat bare ønsker å formidle dette.

   Stereo oppmiksen er gjort konservativt, nærmest 3.0, dvs. minimal lyd i bakhøytalere og sub. Dette er gjort for at mottakerens nedmiks skal bli så lik den originale stereomiksen som mulig.

   For å se om lyden sendes i «ekte» 5.1, må du se i EPG’ens tekstinformasjon. Her vil det i tilfelle stå (HD/5.1). VMs direkte sendinger er produsert i 5.1 og sendes i 5.1. Redigerte opptak i nyhetssendingene o. l. vil bare være stereo.

  • Takk for svar. Jeg testet dette litt nå under VM sendingen. Nå sto det faktisk at sendingen var HD og 5.1 lyd i EPG’n. Det har jeg ikke sett før. Uansett, når jeg satte riks-tv boksen, som er en Grundig DTR-8720, på «Norsk2» under options menyen, byttet reciveren over fra DTS til Stereo. Dette er vel helt motsatt av det du beskriver? Mulig det er forskjellig.
   Jeg for min del, foretrekker å høre lyd i sitt originale format og vil nok ende opp med å benytte stereo det meste av tiden. Håper informasjonen kommer godt frem når det er sendinger i ekte 5.1 lyd som sendes, slik at jeg kan bytte lydspor. Jeg syntes det er litt jalla av NRK å jukse til lyden på denne måten. Det blir tungvint å se på tv. Ikke bra.

  • Ingve Bjerknes (svar til Offline)

   Jeg sjekket dette på DTR-8720. Du har rett med hensyn til den mottakeren. Grundig har gjort den genistreket å bytte om dette på DTR-8720 og DTR-8860, PVR’en. På DTR-8720 får du 5.1 på Norsk1 og på DTR-8860 må man velge Norsk2 for å få 5.1.

   NRK sender både stereo og 5.1 lyden parallelt. Dette er gjort for at brukeren skal kunne velge. Det er ikke noe jalla eller juksing i dette, men vi må ta hensyn til at brukerne har forskjellige ønsker og behov.

  • Ingve Bjerknes (svar til ad)

   Kjenner ikke til den software versjonen. Har sjekket mot DTR-8720 med software versjon 280.

   Prøv å oppgrader eller sjekk din mottaker mot RiksTV på 09595.

  • Det står 280 på siden «system-informasjon», og 4.9bb under «nedlastings-informasjon». At det er forskjell selv med samme software er enda rarere, men det var uansett bare ment som kuriosa, ikke et problem 🙂

  • Tore B. B. (svar til ad)

   Hei!

   Kan det være så enkelt at disse blir motsatte om man har valgt eller ikke ikke har valgt «5.1» under Dine Valg / Audiomodus?

  • Ingve Bjerknes (svar til Tore B. B.)

   Sjekket nok en gang DTR-8720 mottakeren. Det er riktig som du sier. Når man velger «5.1» i lydmenyen, får man 5.1 på Norsk1 og stereo på Norsk2 i opsjonsmenyen. Dette blir motsatt når man velger «stereo» i lydmenyen.

   Kan også bekrefte at Nedlastingsmenyen viser 4.9bb også på denne mottakeren. Hvorfor det gis to forskjellige software referanser i to forskjellige menyer virker litt unødvendig i forhold til brukerne.

 27. Nå har jeg levd med NRK 1-2-3 og 5.1 lyd i 2 måneder…
  Det er vel som å kaste perler for svin…
  Eneste program med ordentlig 5.1 lyd jeg har fått med meg var SKI VM live fra Holmenkollen…

  I Sverige har man derimot gått over til MYE mer DOLBY 2.0.også på SVT2 som kom på CD 1 april..samme som TV3HD(Sverige)og TV3+(Danmark).
  Det gir mye klarere og definert lyd fra 2 kanals kilder….og når det evt. kommer(kanskje før jul) et program som er ordentlig kodet i 5.1, så kan man evt skru på de ekstra kanalene som de gjør i Sverige..(SVT)
  Kanaler som National Geographic HD har virkelig skjønt det med 5.1 lyd på dokumentarer….samme med BBC HD….
  Oppmikset analog 2 kanals lyd låter ikke bra i lengden…Sorry NRK.

  Svar på denne kommentaren

  • KjellW (svar til KjellW)

   PS: I kveld viser Svensk TV 3 HD en film…da gikk kodingen over fra Dolby 2.0 til 5.1….når reklamen kom tilbake til 2.0….så elegant kan det gjøres..:-)

 28. Hva er vitsen med å legge ut all lyd i 5.1 i alle kanaler når dere ALDRI (bortsett fra Grand Prix)
  sender noen programmer: musikk,(rock og klassisk) drama, tv-serier og ikke minst filmer osv, osv.i ordentlig 5.1 Nå er det 5 måneder siden…dere begynte med 5.1 lyd Hva er/var vitsen????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? osv osv
  osv

  Svar på denne kommentaren

  • KjellW (svar til Tom)

   Fordi ett eller annet hos NRK….???????
   Har gjort at de fremdeles koder signalene sine som 5.1 men sender ut bare lyd i STEREO….
   Hvorfor er det INGEN som vet,men etter ca et halvt år med 5.1 koding på 3 kanaler, så klarte NRK bare å formidle ordentlig surround lyd på to-2 sendinger…Direkte fra Holmenkollen under SKI VM og Grand Prix finalen fra Tyskland….
   På parabol sendingene til Canal Digital er 5.1 erstatttet av vanlig Stereo, men ikke hos Viasat(parabol) og i det digitale bakkenettet som leser
   5.1 signalet som DTS 5.1….I mellomtiden så sender SVT1+2 og svensk TV4 på satleitt i Dolbu Digital 2.0 og 5.1…det samme gjør Svensk TV3 HD og Dansk TV3+ også i HD…
   Hva som er problemet aner jeg ikke…i mellomtiden sender NRK bøtter og spann med filmer og serier og konserter som sannsynligvis finnes med 5.1 lyd, men som ikke NRK tar seg bryet med å formidle videre…
   Hvor lenge har filmkanalene på CD og Viasat sendt filmer med full 5.1 Dolby Surround….mer enn 5 år….

 29. Har dere stoppet 5.1 sendingene på NRK1, 2 og 3 HD hos Canal Digital kabel? Hadde 5.1 lyd en periode, men nå er det kun stereo. Kontaktet først Canal Digital, men i følge de måtte jeg kontakte dere.

  Svar på denne kommentaren

 30. Lørdag 08102011 klokken 12.15 Lord of the Dance på
  NRK 1. Med nydelig 5.1 lyd…..men bare på Viasat parabol….ikke Canal Digital parabol, og ikke det didgitale bakkenettet….skjønn det den som vil…
  Har noen i NRK trykket på feil knapp, eller var det det man glemte????? 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Jarik (svar til KjellW)

   Her bør du sjekke andre enn NRK, tror jeg:

   Du ser på en sending fra NRK som har 5.1-lyd og får riktig lyd på Viasat, men ikke riktig lyd på CD eller Riks-tv?
   Jeg kan vanskelig skjønne at NRK sender samme program fra TRE forskjellige bånd-maskiner samtidig.
   Det er sendt ut riktig fra NRK, siden du har hørt at lyden er riktig på Viasat. Altså ligger eventuell feil ikke hos NRK, men på distribusjonsveien et eller annet sted. (Eller du har en feil innstilling i menyoppsettet på boksene.)

  • KjellW (svar til Jarik)

   Nei, det tror ikke jeg heller at NRK gjør…poenget er et dette er det aller FØRSTE programmet jeg har fått med meg hvor det har vært ordentlig Dolby Digital 5.1 lyd….med tanke på at NRK la ut dette den første februar på alle tre NRK kanalene…en av ideene var å mikse opp STEREO lyd til 5.1(noe ingen andre har drevet med såvidt jeg vet)…har aldri merket det på noen program…i sommer sluttet NRK med dette og sender bare ut Stereo i 2 kanaler selvom kodingen sier 5.1….Canal Digital tok konsekvensen av dette, og legger bare ut 2 kanals PCM lyd på parabol(og såvidt jeg vet også kabel).
   Når det gjelder RiksTv så sender de ut en variant av dette 5.1 signalet som kommer fram som DTS 5.1 på bokser som kan ta i mot bakkenettet. Og her er det stadig vekk bare STEREO. Også i dag under det aller første programmet som jeg har hørt med DD 5.1 lyd. Lord of the Dance….og mitt opplegg er det ikke noe i veien med. Men såvidt jeg vet gjennom A/V Forum så er det ingen som tar i mot det digitale bakkenettet som får noe som ligner på DD 5.1 på noen kanaler….
   På SVT1 og 2 brukes det mye DD 2.0(1), det samme på alle de tre HD kanalene til tv3=Viasat….når det er film så switches det til 5.1….men har ikke fått med meg om det er virkelig 5.1 lyd på disse filmene.kan ikke se oh sjekke alt….men det kommer nok…så får vi se hvilke overraskelser NRK har å by på i fremtiden 🙂

  • KjellW (svar til tom)

   Det er du nok ikke alene om….min Canal Digital parabolboks(hvor NRK nå ligger bare med STEREO lyd) kan ta i mot det digitale bakkenettet=Riks TV, men ingen 5.1 lyd der på dette programmet,selv om boksen tar i mot 5,1 lyd som den dekoder som DTS(omtrent det samme som Dolby Digital) som forøvrig er det ANDRE programmet jeg har opplevet med 5.1 lyd siden første februar 2011. Grand Prix finalen ble sendt i 5.1, men ingen god miks av lyden…:-(
   Den som venter får se…send mail til RiksTV…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.