nrk.no

Unngå Facebook Places-problemer

Kategorier: Det sosiale nettet & Nettkultur

skjermskudd fra facebook

Tjenesten Facebook Places, som vi også skrev om for noen dager siden lar Facebookbrukere fortelle andre hvor de er ved hjelp av posisjoneringsutstyret i mobiltelefonen. Dermed kan man fortelle en større eller mindre del av verden at man er på punkt X. Her er tingene vi mener du bør være oppmerksom på.

Det at man kan sjekke inn på steder med en nettjeneste er ikke noe nytt. Tjenester som Gowalla og Foursquare har allerede latt interesserte nerder leke med dette lenge. Google’s Latitude, som også har vært med en stund er en mer matter-of-factly utgave av samme leketøy. Det som derimot ER nytt, er at en posisjonsbasert tjeneste brått kommer ut til et bredere publikum. For nå kommer den som et integrert tillegg til en tjeneste svært mange bruker. Gowalla-brukerne har for en stor del tilhørt propell-oppå-luen-segmentet, men her kommer altså dine gamle klassekamerater og tiåringene deres i samlet flokk. Og de kommer til bords med andre forkunnskaper og varierende grad av forståelse for hvordan man bør – og ikke bør – bruke nettet.

Sikkerhet

Da vi skrev om Places i august i fjor, skrev Tor Erik:

Veddemål og spådommer? Tja, jeg vedder på at mediene snart resirkulerer følgende forbruker-sak, med bare et nytt avsnitt om Places:


“Unngå å fortelle på Facebook at du ikke er hjemme, advarer forsikringsbransjen.”

Og det har han hatt rett i, ser det ut til. Men dette behøver ikke være noe stort problem, ettersom det finnes personverninnstillinger. Og de bør du absolutt bruke. Gjør du det, vil det bare være de tyvene du er venner med på Facebook som bryter seg inn når du ikke er hjemme. Dette vil kunne lette etterforskningen.

Sosial sikkerhet

NRKbeta tror ikke sikkerhet i klassisk forstand, altså sikkerheten mot innbruddstyver, seksualforbrytere og stalkers er den største risikoen ved Facebook Places. Med de rette personverninnstillingene i Facebook er du nemlig sikker mot alle du ikke har godkjent som Facebookvenner.

Det som derimot kan skape problemer, er at alle kan opprette steder og at alle kan sjekke inn seg selv hvor som helst. Alle kan også sjekke inn venner som ikke har reservert seg mot det på steder de selv sjekker inn.

Å eie et sted

Oslo (capital of Norway, Europe) er nå plassert i NRKbetas lokaler og kan hverken redigeres eller flyttes av menige Facebookbrukere. Vi kunne gjort det samme med Bergen, Tromsø eller hva det måtte være. Det ser ut til at ikke engang vi som opprettet det klarer å flytte Oslo til Karl Johans gate eller deromkring, men vi fant til slutt ut at det KAN slettes.

Badestranden, Fjellet og en håndfull andre generelle steder ligger nå hjemme hos meg. Hjemme og Hytta var det noen andre som hadde forsynt seg med allerede. Dette er ikke noe kjempeproblem, men først-til-møllaprinsippet på opprettelsen av steder er en potensiell kilde til kaos.

Det er heller ikke noenting som hindrer meg i å stille meg opp utenfor huset til noen jeg ikke liker og opprette et innsjekkingssted med et hvilketsomhelst navn som vil dukke opp som alternativ hver gang noen skal sjekke inn der i fremtiden. Det er ikke sikkert alle vil synes det er like morsomt at noen har kalt huset deres Kjells bordell og opiumplantasje

Å sjekke inn andre

For å finne ut mer om hvor problemstillingene i Places ligger, har jeg de siste dagene tatt med meg venner og kjente litt hit og dit. Eirik og Ståle har fått en rundtur på Blindern, ex-kollega osol har vært en tur på Sykehuspersonalets Interessekontor og Nico var med meg på badestranden i minusgrader igår. Jeg vet ikke om han har oppdaget det ennå. Jeg lurte også litt på om jeg skulle sjekke inn noen av facebookvennene jeg ikke kjenner så godt på Diakonhjemmet Sykehus Psykiatrisk Avdeling, men da brøt min indre voksenperson inn et kort øyeblikk og sa at psykisk sykdom er dessverre stigmatiserende for mange også i 2011.

Å sjekke inn hos andre

Når man trykker innsjekking, får man tilbud om opprettede steder i en radius rundt der man er. I tillegg kan man søke. Mange har kalt hjemmet sitt med sitt eget navn. Det er derfor fullt mulig for meg å sjekke inn både meg selv og venner som ikke har beskyttet seg mot det hos folk vi slett ikke er hos. Det er for eksempel mulig å sjekke inn hos flere kulturpersonligheter som bor i nærheten av NRK og har gitt sitt eget navn til hjemmet sitt, og de kan ikke beskytte «sitt» sted mot dette.

Mesteparten av dette er kanskje uskyldige pranks, men det kan likevel i uheldige konstellasjoner med innsjekking av folk hos ex-kjærester eller hva det måtte være kunne få ubehagelige sosiale konsekvenser.

Og det er der risikoene sannsynligvis er størst. Facebookbrukere kan beskytte seg mot noe av det.

Slik stiller du inn sikkerheten

NRKbeta-leser Christian Løverås gjorde oss oppmerksomme på hvordan man stiller inn sikkerheten, vi har laget en norsk step-by-step:

Det følgende er det lettere å gjøre på PC enn på mobil.

Velg Brukerkonto oppe til høyre:
skjermskudd fra facebook

Velg Personverninnstillinger i dropdown-menyen:
skjermskudd fra facebook

Trykk på Tilpass innstillinger:
Skjermskudd fra facebook

Velg Steder jeg sjekker inn på og huk av for Kun venner
Skjermskudd fra facebook

Du kan også fjerne haken på Ta meg med i Folk som er her nå når jeg har sjekket inn:
Skjermskudd fra facebook

Isåfall vises du ikke for andre på samme sted i en oversikt som denne:
Skjermskudd fra facebook

Nå har du sørget for at det kun er facebook-vennene dine som kan se hvor du er (og ikke er) og at du ikke dukker opp med fullt navn og foto for sleazy bargjester på samme utested.

Til slutt skal du sikre deg mot at «morsomme» venner har mulighet for å pranke deg:

Trykk Endre innstillinger ved Venner kan sjekke meg inn på steder:
skjermskudd fra facebook

Og sørg for å sette denne til deaktivert:
skjermskudd fra facebook

EDIT: Så er det en innstilling til det kan være greit å gjøre, nemlig å sørge for at ikke posisjonen din lekker ut til applikasjoner via venner.

Trykk på Applikasjoner og nettsteder
skjermskudd fra Facebook

Velg Informasjon som er tilgjengelig gjennom vennene dine:
skjermskudd fra facebook

Fjern haken ved Steder jeg sjekker inn på:
skjermskudd fra facebook

Lag ditt eget sted

Dersom du vil ha litt kontroll på hva stedet du bor, stedet du jobber osv heter, kan du sørge for å være førstemann som gir det navn. Det gjør du slik (vi forutsetter at du har en mobiltelefon med GPS og internett):

Plassér deg i nærheten av der det vil være naturlig å sjekke inn, helst med noe fri sikt til himmelen slik at GPS-satellitt-signalene når telefonen din. Vær gjerne på samme sted en liten stund, slik at GPS’en får en bra fix.

Dra igang Facebook og sjekk inn på Places via telefonen.

Gi stedet et godt navn, dobbeltsjekk at du har stavet det slik du ønsker, med stor bokstav riktig sted osv, legg gjerne til en god beskrivelse og et bilde som fungerer. Dette siste kan du som oppretter stedet også gjøre senere fra en PC, så lenge du er innsjekket der.

Nå EIER du stedet. Yay!

Det kan være smart å før du står der ute og fryser på hendene bestemme seg for en bra tittel på stedet. Selv ville vi unngått å bruke fornavn-etternavn på stedet, men det er opp til deg hva du er komfortabel med.

Poenget med å stå nær der det vil være naturlig å sjekke inn, er at forslagene til innsjekkingssteder kommer i radius rundt der du er når du sjekker inn og det ser ikke ut til at du kan redigere punktets plassering i etterkant.

Business Class

Dersom stedet ditt er en butikk, et utested e.l. kan det være et poeng å gi navn til stedet ditt før en misfornøyd kunde gjør det. Facebook vil kanskje etterhvert gi utestedeiere større spillerom enn de gir vanlige brukere til å redigere eller få slettet steder, ettersom det ligger penger i det, men for oss vanlige blir det kanskje like lett å ha kontrollen. Pr idag er det kun den som har opprettet et sted som kan redigere eller fjerne det, og det er litt omstendelig, men man kan rapportere misbruk.

Dersom man redigerer på et sted man har opprettet og har sjekket inn på, kan man gjøre krav på det som en business. Da kan man legge inn mer info etc, men det kreves endel dokumentasjon.

Er du trygg nå?

Enkelte av NRKbetas lesere mener at man ikke er trygg før man slutter å bruke Facebook, men nå har ihvertfall de av dere som har vennene samlet på Facebook og trives der gjort det dere kan gjøre for å redusere risikoen forbundet med Facebook Places.

Da gjenstår det bare ett spørsmål:

hva skal man med Places?

Tja. Som resten av Facebook, så er det primært et leketøy, en timekiller og en conversation starter med stor utbredelse, en viss sosial betydning og noen praktiske sider. Man kan fortelle hvor man er, se hvor andre er, gå dit og treffe dem og bli bombet med mer eller mindre relevant reklame underveis. Det er svært langt fra det viktigste i verden, men det er det også svært mye annet vi driver med som er.

19 kommentarer

  • artig at du nevner kristiansand. tror det er det stedet i norge jeg har opplevd verst service. (i verden, om jeg ser bort fra en mentalt forstyrra kafevert i makedonia.)

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Mats)

   Jeg prøvde å opprette «hjemme», men da fikk jeg bare melding om at «det finnes allerede et sted i nærheten som heter hjemme», og så ville dingsen at jeg skulle sjekke inn hos enellerannen nabo istedet? Fikk ikke lov å lage noe konkurrerende hjemme.

  • Og det kan vel bety at du må ha et «unikt» navn innen viss omkrets. Så du kunne jo gjøre et forsøk på å bruke et annet navn?

   Og det vil i så tilfelle bety at jeg kan stille meg på nesten samme punkt som det en bedrift eller et utested har brukt til å registrere det offisielle navnet og så registrere et eller annet som virkelig viser hva jeg mener om stedet eller bedriften…

   Jau, dette kan jo bli moro.

 1. Yngve Solbakken

  Før i tiden tagget man gjerne på veggen.
  Yngve was here.

  Noen bøller skrev til og med på baksiden av setene på bussene. Med tusj eller lighter.
  Yngve was here.

  Nå derimot, nå kan vi effektivisere.

  Yngve was everywhere.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Chris)

   Såvidt jeg husker, var det innstilt som OK by default hos meg, og jeg får etter et nettsøk også inntrykk av at det er slik det er fabrikkinnstilt fra Facebook, men er åpen for at det kan være variasjoner. Det er uansett greit å sjekke at alt er på stell.

   Under søkeekspedisjonen fant jeg forøvrig
   en innstilling til det er greit å vite om
   , takket være denne saken i PCWorld. Har nå oppdatert saken med dette.

 2. Marius Krinnan

  Setter man hele profilen sin til «Kun for venner» og huker av for at den ikke skal være søkbar i søkemotorer, er vel ikke dette noe problem?
  ..med mindre en har innbruddstyver som venner, da.

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg var tidlig ute med å begrense tilgang til deler av profilen min, og når jeg sjekket Places så var alt satt til «avslått» som default. Dvs. omtrent slik som dere har anbefalt i denne artikkelen. Så jeg trengte ikke endre noe.

  Kan være at default følger det du hadde fra før i instillingene dine?

  I tillegg har jeg vel ikke norsk oppsett – kjører engelsk språk og bor i Brasil, så jeg får kanskje andre ting enn typisk norske brukere?

  Svar på denne kommentaren

 4. Places er morsomt 🙂
  Du kan opprettet steder selv uten å sjekke inn. Da kan faktiskt ingen andre se hvem som har opprettet stedet. Sålenge vi holder oss innenfor det som er lovlig regner jeg med facebook ikke gidder å gjøre noe.
  Tips for stedsnavn:
  Et annet sted, på jordet, hjemme, borte, zoologisk, himmelen, beelzebubs ungdomshus, diktatur.

  Uskyldige stedsnavn som er marginalt morsomme, men poenget blir da å tilpasse stedet til de som bor/arbeider der.

  Svar på denne kommentaren

 5. Tusen takk for denne guiden.
  Jeg er lite aktiv på facebook og bruker det egentlig bare til å holde sporadisk kontakt med gamle venner. Derfor er jeg lite kjent med hvordan jeg kunne endre dette. (trenger visst en walkthrough for dummies)
  Har engelsk språk men alt dette var enabled som default. Herlig å kunne stenge dette. Har gjort dette for min kjære også.

  Nok en gang. Takk for den grundige guiden.

  Svar på denne kommentaren

 6. Vil disse innstillingene også gjøre at man unngår meldinger i newsfeeden fra venner som insisterer på å spamme ned alle med Placesmeldinger? Jeg bryr meg virkelig ikke hvor folk er, ever. FB gir deg derimot ikke meldingen til å «hide all by Places»….

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.