nrk.no

Et helt år i ett enkelt bilde

Kategori: Foto


De siste årene har jeg hatt et lite hobbyprosjekt gående. Det går ut på å dokumentere årstidene i parken utenfor der jeg bor. Noe jeg gjorde både i 2008 og 2009.

I 2010 har jeg hatt et kamera stående i vinduet mitt gjennom hele året. Det har tatt et bilde hver halvtime. Målet er å lage noen fine timelapse-videoer. Maskinene mine står faktisk akkurat nå og knasker på bilder og musikk. Så videoene finner du om noen dager her på NRKbeta.

Men intil da kan jeg vise dere en annen liten greie jeg laget av noen av bildene kameraet i vinduet har tatt. Det slo meg at jeg nå kunne vise et helt år i ett og samme bilde. Ved å velge ut 3888 bilder og bygge et nytt bilde av en og en linje fra hvert av de 3888 som er tatt i løpet av et helt år.

Jeg fikk hjelp til å lage et script som gjorde jobben for meg etter å ha beskrevet problemet på bloggen min. Både Jo Christian Oterhals, Nikolai Kristiansen og Aslak Hellesøy kom med komplette løsninger. Jeg valgte scriptet fra Aslak og laget dette bildet:


Klikk på bildet for å få det større.

Det viser hele 2010. Januar til venstre og desember til høyre. Du kan se at vinteren og sommeren er ganske lang. Og at våren og høsten egentlig er ganske kort. Og at snøen smelter ganske fort. I fjor skjedde det helt i begynnelsen av april. Bladene på trærne begynner å springe ut i begynnelsen av mai.

Et eksperiment som dette viser også veldig tydelig hvor mye lys og tidspunkt har å si for et bilde. De 16 000 bildene jeg nå sitter på er tatt fra nøyaktig samme posisjon. Med nøyaktig samme fokuspunkt og blenderåpning. Det eneste som har forandret seg er eksponeringstiden og tidspunktet bildet ble tatt. Likevel har det ført til bilder som er så forskjellige som dette:

…men nå har jeg noen spennende videoer å lage ferdig…

43 kommentarer

 1. Kult konsept, men har du vurdert å ha en mer glidene overgang mellom linjene. bilde ville kansje da blitt litt mer klart. Synes de blir litt brutalt med alle linjene fra de forskjellige bildene uten noen overgang

  Gleder meg til filmen… Lykke til…

  Svar på denne kommentaren

 2. Christoffer Steinsvåg

  Dette ble jo tøft, et meget spesielt bilde får man si 🙂 Gleder meg til å se timelapsene dine også med så mye materiale, har selv begynt så smått å leke meg med dette i det siste.

  Svar på denne kommentaren

  • Det burde være lett å skrive et python-script som lagde et horisontalt bilde også. For å få bort de «skarpe kantene» kan en jo prøve seg på et 1D fourierfilter, det burde også være lett å slenge sammen, selv om det kanskje kommer til å ta noen timer å kverne gjennom alle dataene. Har bildene kommet som torrent ennå?

 3. Lars Erlend Leganger

  Timelapse-videoer har det jo etterhvert blitt lassevis av på nettet, men en-linje-fra-hvert-bilde løsningen har jeg aldri sett før, og resultatet ble fabelaktig tøft! Synes det var et riktig valg å ikke softe overgangene på noe vis, jeg digger den ekstra teksturen bildet får av at ikke alle de vertikale bildestripene ligner nabene sine!

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (svar til LP)

   God ide, trykk alle 16 000 bildene etter hverandre på en laaaaang stripe og send inn til høstutstillingen.

  • Hallvor Engen (svar til Øyvind Solstad)

   Glimrende ide.

   Hvis bildene er 3888 piksler og vi velger 300 piksler per tomme (det er jo trykk vi snakker om) får vi: 3888/300*2,54 = 32,91 cm per bilde 32,91*16000/100 = 5265,6 meter. Alternativt kan man jo legge de på tvers da blir det bare 3511,3 meter.

   Noen små logistiske utfordringer fører det nok med seg uansett hvilken vei du legger de :).

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Frank Eivind Rundholt)

   Hehe. Ja, noen vier livet til å forske frem vannmeloner uten steiner. Jeg vier livet til å dokumentere den engelske park i Oslo. Og noen redder liv… Sånn er det. 🙂

  • Mr.Hassan (svar til Eirik Solheim)

   Hehe..Det er mykje viktig dokumentasjonsarbeid som blir utført/passet i vårt landstrakte land og som vi kanskje ikkje til dagen tenker på at er så viktig,men,plutslig får vi bruk for informasjonen/observasjonene,og da er vi glade for at det finnes dedikerte menneskere med både vide,ut av boksen,og sære interesser 😉

   Likte biletene dine og og du gir dei ein CC,så har eg nesten lyst å kjøre eit av dei opp på lerret/ramme og ha i stua.Trenger noe som erstatter det svartkvitt tre/skog/sti bilete eg fekk av tanta mi (kjøpt på IKEA,av søskenbarnet mitt) 😉

   Liker at det også er noen som tenker litt nytt ang. time-laps,syneset det var kewlt når noen tok bilete av håret,skjegget sitt kvar dag i fem år, eller utanfor stue døra si til å begynne med.Men,merker det skal litt meir enn før for før eg blir like imponert som tidligare.

   Har du forresten vært i ei kyrkje i Jula?Ser jo nesten ut som årstid bilete er inspirert av smaleløpere som henger sammen i kyrkja eg sokner til som til slutt og sammen representerer kyrkjeåret/årstidene..

   Er ikkje så veldig relgiøs av meg,men husker det fra siste besøk,og trur kanskje løper bilete finnes i fleire kyrkjer..Eller så er det jo ikkje umulig at du har hatt deg ein Vestlandstur 😛

   Kewlt uansett inspirasjon til ÅRSTID-bilete.

  • Magnus Greni (svar til Eirik Solheim)

   Vannmeloner uten steiner, den er god!
   Onkel Skrue ville i min favoritthistorie krysse druer med meloner for å få druer så store store meloner, men endte dessverre med meloner så små som druer…
   Slik jeg ser det er dette er en delikat og unik fremstilling av en park i engelsk landskapsstil på en kunstnerisk måte:-)

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Emma Vartdal)

   ….det heller mer og mer mot en publisering av alle bildene med CC. Slik at folk der ute kan få gjøre ting med dem. Hadde jo vært kult å gjøre som du foreslår. Lage et gjennomsnittsbilde.

 4. Hele 2010 på to minutter

  […] Hva skjer om du setter et speilreflekskamera i et vindu i et år mens det tar et bilde hver halvtime? Da får du litt over 17 000 bilder. Som du kan sette sammen på forskejllige måter. For eksempel vise et helt år i ett enkelt stillbilde. […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Hei!

  Historien gjentar seg. Hva med å lage «lag» på bildet, slik at når du flytter musa over bildet (fra f.eks. venstre til høyre), så forandrer årstidene seg til høyre. Men dette blir vel avansert?

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Henning Pedersen)

   Det er to grunner til manglende symetri:

   1. Vinteren begynner ikke før langt ut i November, men snøen blir liggende til begynnelsen av april. Mao 1,5 måneder vinter på slutten av året og 3 måneder vinter på begynnelsen av året (om man måler vinter i når det ligger snø)

   2. Jeg rendret ut dette bildet i slutten av desember i fjor. Så det mangler et par dager i selve bildet også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.