nrk.no

Magisk app oversetter det du ser på

Kategorier: Apps,Foto & Mobil


En av trendene som NRKbeta har tro på for 2011 er mer avansert bruk av kameraene i mobiltelefonene våre.

For ikke lenge siden lot vi oss imponere nok en gang. Applikasjonen heter Word Lens og oversetter tekst i sanntid. Vipp opp telefonen og pek kameraet mot for eksempel en spansk tekst, så kan du lese den på engelsk i skjermen på telefonen. Vi nærmer oss Douglas Adams’ berømte babel fish.

Først dro vi den enkle testen. Printe ut noen korte fraser på et papir og rette kameraet mot teksten.

Det fungerer rett og slett imponerende bra. Siden telefonen jobber kontinuerlig med å både analysere bildet og oversette teksten faller ordene av og til litt inn og ut, men du har en stor pauseknapp som fryser bildet om du er fornøyd med oversettelsen på et visst tidspunkt. Og som med det meste av denslags teknologi gjelder regelen «shit in – shit out». Dersom lyset er dårlig, teksten liten, fonten komplisert eller kameraet på telefonen dårlig blir resultatet deretter.

Så da var det på tide med en litt mer avansert test. Her retter vi Word Lens mot en spansk avis på nettet.

Ikke så ille det heller. Vår lille og teknologisk sett ganske bortskjemte redaksjon ble imponert. 2011 blir spennende.

19 kommentarer

 1. Artig artikkel og fin app med kombinasjon av kjente teknologier.

  Spørsmålet mitt er språklig: Skriver NRKBeta bevisst ny norsk betydning av ‘simpel’ (‘den simple testen’)? I mine øyne ser det litt rart og tildels uklart ut.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Sondre)

   Det var egentlig bare et dårlig forsøk på variasjon i språket. Og er enig i at det var en litt merkelig bruk av ordet simpel. Har endret det nå.

 2. Ser bra ut. Liker at applikasjonen kun viser et stort vindu som reflekterer det foran kameraet manipulert. Disse kamerabaserte applikasjonene er det noen av de beste argumentert realitet eksemplene som finnes. Har brukt Layar mye på min Hero, men på grunn av svak prosessorhastighet har det vært mye lagging fra tid til tid, dette reduserer brukeropplevelsen litt, men liker aktiv bruk av kameraet i applikasjonene.

  Svar på denne kommentaren

 3. Eg har vore med på litt testing av denne appen i Spania. Han er rett og slett vakker.

  Eg har bruka liknande omsettingsfunksjonalitet med Google Goggles, men den appen kjem totalt til kort her, sjøl om det er gratis.

  Svar på denne kommentaren

  • Plagiat! Denne handsfreeløsningen designet meg og min gode venn Nils for over 15 år siden. Den var riktignok rikere utstyrt, med blant annet sidespeil, motvekt bak (batteripakke), lys, retningsvisere, dorullholder og uttak til 12 volt til f.eks. støvsuger eller barbermaskin. See you in court!

 4. Noen som har funnet ein lignende applikasjon for robot-telefoner?
  Blei fascinert over AR effekten første gang eg såg demonstrajonsvideoen men,i følge utvikler websiden så konsentrerer dei seg om å forbedre applikasjonen til ein plattform før dei eventuelt porter/koder den for andre.Sist eg testet Google sin «lignende» app. synest eg ikkje den fungere like bra.Noko kan nok Hæ endet seg,må kanskje gi den ein sjanse til om ingen veit om andre alternativ.

  Svar på denne kommentaren

 5. Tekno episode 3 – Med blant annet sensorer i kroppen og direkte oversettelse av telefonsamtaler

  […] Microsoft har laget en del spennende eksperiment. Og vi tar en titt på telefonen som oversetter språk mens du snakker. Og i den sammenheng passet det å gi en demo av Word Lens. […]

  Svar på denne kommentaren

 6. William Bratlie-Jensen

  Veldig artig å lese dette! På noen områder har ikke utviklingen gått så rasende fort likevel, med tanke på at dette er skrevet for 12 år siden…. Helt tilfeldig at jeg kom over denne. Jeg driver litt research i forhold til oversettelsesarbeide og snublet over denne.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.