Spørsmål og svar

Spørsmål til NRKbeta: Nett-TV, iPad og teksting


Vi prøver å svare på alle spørsmål som kommer inn til NRKbeta. Både i kommentarfeltene og på mail. Det å svare en-til-en på mail er jo egentlig ganske lite effektivt. Derfor skal vi heretter prøve å løfte en del svar ut til alle. Spesielt når det gjelder spørsmål som mange er opptatt av. Vi håper at dette kan bli en fast spalte og begynner med to nylig stilte spørsmål:

Hei

Jeg har ett spørsmål angående NRK og Ipad. Jeg har nylig kjøpt en Ipad og ble utrolig skuffet i går da jeg skulle sette meg å se på NRK og fant ut at for å gjøre det måtte jeg laste ned en av to Microsoft programmer noe som viste seg å være umulig på Ipad’en. Betyr det at det er umulig å se på NRK på Ipad og i så tilfellet vil det komme en applikasjon for dette i nærmeste framtid?

På forhånd takk!

Svar:
Vi håper å ha en helt ny Nett-TV på plass i løpet av første halvdel av 2011. Den vil ha langt bedre støtte for mobile plattformer. Vi har ikke en konkret dato for iPad-støtte og kommer til å prioritere de største mobiltelefonplattformene først. I tillegg til egne applikasjoner ser vi også på mulighetene for HTML5, som automatisk vil gi støtte for en del kjente lesebrett.

Intil da kan dere laste ned NRKs iPhone-applikasjon til iPad også. Det blir ikke optimalt, men det fungerer. Applikasjonen vil da kjøre som andre iPhone-applikasjoner på iPad: i et vindu på midten med mulighet for dobbling av størrelsen.

Neste spørsmål:

Hei, dere som trekker NRK inn i den nye tiden.

Det hadde vært fascinerende om dere kunne beta-teste teksting av nett-tv. TED f.eks. har tekst-funksjonalitet i flash spilleren sin, veldig fin. Det ville øke tilgjengeligheten på NRK-innhold ganske mye.

Svar:
Teksting er i spesifikasjonen for den nye versjonen av Nett-TV. Med mulighet for å kunne slå av og på tekstingen i spilleren. Når tekstfilene er knyttet opp mot videofilene åpner det også for andre spennende muligheter. For eksempel tekstbaserte søk som tar deg rett til riktig sted i videoen der det du søkte etter blir nevnt.

Her kan vi heller ikke love noen konkrete datoer, men 2011 vil bli bra når det gjelder både kvalitet, brukervennlighet, funksjonalitet og plattformstøtte for NRKs nett-tv.

34 kommentarer

 1. Det finnes som nevnt en iPhone-app med Nett-TV, men med ganske rufsete bilde på iPad og til dels iPhone 4. Kan det være en aktuell quickfix å øke båndbredde og oppløsning (gjerne valgfritt) på denne appen? Da har man en slags iPad-TV.

  Har sett andre retina-tilpassede videoapps fungere svært bra på iPad (se Lynda.com).

  Svar på denne kommentaren

    • Det hadde kanskje vært mulig å ha en til strøm, med «Norsk for hørselshemmede»? Der kunne alt vært tekstet, mens den vanlige «Norsk» bare har utenlandsk tale tekstet.

     Litt på siden:
     Personlig synes jeg godt flere språk kunne være representert dersom det er mulig rettighetsmessig, og NRK faktisk har tilgang til tekstingen på andre språk. Det koster vel ikke mye båndbredde, i allefall. Jeg snakker tysk, men har ikke trening nok til at det alltid er lett å følge med på dialog, da hadde det vært fint å kunne velge tysk tekst i stedet for norsk 🙂

     Litt på siden 2:
     NRK sliter veldig med at teksting faller ut i innslag på nyhetene og sporten. Jeg har ikke inntrykk av at det skjer like ofte andre steder, og jeg synes generelt NRK har veldig høy standard på teksting (Oddasat unntatt), så det virker litt rart at det tillates.

     Svar på denne kommentaren

  • Jeg kan desverre ikke gi deg en nøyaktig plan, men akkurat nå er de tre største plattformene Symbian, Android og iOS. Vi følger med på og har allerede gjort tester på Winmo7.

   Men generelt prøver vi å støtte så mange plattformer som mulig med mest mulig åpne løsninger. Får en plattform spesielt stor utbredelse kan vi bruke ressurser på å bygge en egen løsning. Akkurat nå er det Symbian, Android og iOS som er store nok til at vi vurderer egne løsninger for dem.

   Svar på denne kommentaren

 2. Kommer dere å bruke litt mer tid på encodinga av programmene på nett-tv i den nye versjonen? I mange av programmene som ligger ute nå, også de aller nyeste, der blir det skikkelig kornete når det blir mye bevegelser. Faktisk litt vanskelig å få med seg hva som skjer til tider. Savner også generelt bedre videokvalitet på nett-tv. En bitrate på 1mb/s er hakket for dårlig for min smak i 2010/2011. Er lov å håpe på HD? ; )

  Kjetil

  Svar på denne kommentaren

 3. Tone Veiulfsen

  Hvorfor er det så utrolig mye feil i tekstene til NRK på TV?
  Er det fordi det er digitalt at bokstavene i mange ord er byttet om og stavet helt feil?
  For ikke å snakke om oversettelser fra engelsk.

  Svar på denne kommentaren

 4. Knut H. Caspersen

  Hei!
  Først og fremst takk for ny og velfungerende nett-tv som funker som en drøm på Ipad! Men, sportsidiot som jeg er er ksulle jeg gjerne sett enda mer av OL, og da også nettkanalene. Disse har jeg ikke fått til å funke i Ipad. Direkte på NRK1 og 2 fungerer selvfølgelig, men nettkanalene fra 1-7 ikke… Kan dette stemme??

  MVH

  Knut H. Caspersen

  Svar på denne kommentaren

 5. Forsøker å se «Oljas mørke historie» på nett-tv. Teksting er nødvendig da deler av programmet er på arabisk og russisk, men får ikke teksten på skjermen. Jeg ser den ligger under for hele programmet, men den kommer ikke opp på skjermen. Er det noe jeg gjør feil?

  Mvh Roar

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *