nrk.no

Spørsmål til NRKbeta: Nett-TV, iPad og teksting

Kategori: Spørsmål og svar


Vi prøver å svare på alle spørsmål som kommer inn til NRKbeta. Både i kommentarfeltene og på mail. Det å svare en-til-en på mail er jo egentlig ganske lite effektivt. Derfor skal vi heretter prøve å løfte en del svar ut til alle. Spesielt når det gjelder spørsmål som mange er opptatt av. Vi håper at dette kan bli en fast spalte og begynner med to nylig stilte spørsmål:

Hei

Jeg har ett spørsmål angående NRK og Ipad. Jeg har nylig kjøpt en Ipad og ble utrolig skuffet i går da jeg skulle sette meg å se på NRK og fant ut at for å gjøre det måtte jeg laste ned en av to Microsoft programmer noe som viste seg å være umulig på Ipad’en. Betyr det at det er umulig å se på NRK på Ipad og i så tilfellet vil det komme en applikasjon for dette i nærmeste framtid?

På forhånd takk!

Svar:
Vi håper å ha en helt ny Nett-TV på plass i løpet av første halvdel av 2011. Den vil ha langt bedre støtte for mobile plattformer. Vi har ikke en konkret dato for iPad-støtte og kommer til å prioritere de største mobiltelefonplattformene først. I tillegg til egne applikasjoner ser vi også på mulighetene for HTML5, som automatisk vil gi støtte for en del kjente lesebrett.

Intil da kan dere laste ned NRKs iPhone-applikasjon til iPad også. Det blir ikke optimalt, men det fungerer. Applikasjonen vil da kjøre som andre iPhone-applikasjoner på iPad: i et vindu på midten med mulighet for dobbling av størrelsen.

Neste spørsmål:

Hei, dere som trekker NRK inn i den nye tiden.

Det hadde vært fascinerende om dere kunne beta-teste teksting av nett-tv. TED f.eks. har tekst-funksjonalitet i flash spilleren sin, veldig fin. Det ville øke tilgjengeligheten på NRK-innhold ganske mye.

Svar:
Teksting er i spesifikasjonen for den nye versjonen av Nett-TV. Med mulighet for å kunne slå av og på tekstingen i spilleren. Når tekstfilene er knyttet opp mot videofilene åpner det også for andre spennende muligheter. For eksempel tekstbaserte søk som tar deg rett til riktig sted i videoen der det du søkte etter blir nevnt.

Her kan vi heller ikke love noen konkrete datoer, men 2011 vil bli bra når det gjelder både kvalitet, brukervennlighet, funksjonalitet og plattformstøtte for NRKs nett-tv.

34 kommentarer

 1. Det finnes som nevnt en iPhone-app med Nett-TV, men med ganske rufsete bilde på iPad og til dels iPhone 4. Kan det være en aktuell quickfix å øke båndbredde og oppløsning (gjerne valgfritt) på denne appen? Da har man en slags iPad-TV.

  Har sett andre retina-tilpassede videoapps fungere svært bra på iPad (se Lynda.com).

  Svar på denne kommentaren

  • Kan jeg anbefale Plex. Her er det laget en egen plugin for NRK som fungerer mye bedre enn NRK sin egen nett-TV. Man har enkelt tilgang til både direkte og arkivert materiale, samt lyd- og bildepodcaster.

   Hvisman har en mediasenter PC eller en PC som står på slik at den kan brukes som server, kan denne kan også kjøre på iPad og leverer direkte NRK finfint i fullskjerm! (Arkivmateriell fungerer dessverre ikke på iOS pga Silverligth)

   Er en midlertidig løsning til det kommer noe offisielt! 🙂

  • Peder Ness Huseklepp (svar til Eirik H. Urke)

   Hvis man bruker mobilutgaven av NRKs nettsider: m.nrk.no så fungerer det knirkefritt! Da kan man se på live tv og alle programmer.

   [RED EDIT: nettadressen til NRKs nettside er endret]

  • Bjørn Tennøe (svar til Peder Ness Huseklepp)

   Takk for supert tips! Dette tipset burde NRK virkelig gi til mobil- og iPadbrukere som går inn på nrk.no/nett-tv. Per i dag får man følgende beskjed:

   «NRK anbefaler alle mac-brukere å benytte Silverlight»

   Silverlight finnes selvfølgelig ikke for iOS. Beskjeden blir ekstra tullete når det faktisk finnes mobiltilpassede videostrømmer.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Per Strande)

   Man kan ikke skrive http://www.m. osv, man må skrive enten www. eller m.. Det korrekte for å få mobilversjonen er m.

   Jeg skal rette det i kommentaren til Peder. Kan se ut som kommentarfeltet vårt liker å slenge på litt «h t t p : / / w w w .» ubedt….

  • Gjør de ikke det da? Sist jeg satt ut antenna og lekte med DVB-T adapteret mitt, kunne jeg i hvert fall velge mellom vanlig teksting og teksting for hørselshemmede (eller å slå teksting helt av) på alle NRKs kanaler.

  • Frank Eivind Rundholt (svar til Trond M.)

   Det er vel bare utenlandske og andre programmer som er tekstet der tekstinga er i DVB-strømmen. «Problemet» med å ha all teksting i DVB-strømmen er vel at alle programmer da blir tekstet, da de fleste (vil jeg tro) har valgt i sin mottaker at teksten i tekstede programmer kommer automatisk på.

  • Det hadde kanskje vært mulig å ha en til strøm, med «Norsk for hørselshemmede»? Der kunne alt vært tekstet, mens den vanlige «Norsk» bare har utenlandsk tale tekstet.

   Litt på siden:
   Personlig synes jeg godt flere språk kunne være representert dersom det er mulig rettighetsmessig, og NRK faktisk har tilgang til tekstingen på andre språk. Det koster vel ikke mye båndbredde, i allefall. Jeg snakker tysk, men har ikke trening nok til at det alltid er lett å følge med på dialog, da hadde det vært fint å kunne velge tysk tekst i stedet for norsk 🙂

   Litt på siden 2:
   NRK sliter veldig med at teksting faller ut i innslag på nyhetene og sporten. Jeg har ikke inntrykk av at det skjer like ofte andre steder, og jeg synes generelt NRK har veldig høy standard på teksting (Oddasat unntatt), så det virker litt rart at det tillates.

  • Frank Eivind Rundholt (svar til ad)

   Tenkte ikke på at man faktisk kan ha flere tekststrømmer samtidig. 1 for Norsk og 2 for Norsk for hørselshemmede. Mange programmer er jo tekstet på Tekst-TV og burde vel derfor være mulig å få denne teksting over i DVB-strømmen.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Martin)

   Jeg kan desverre ikke gi deg en nøyaktig plan, men akkurat nå er de tre største plattformene Symbian, Android og iOS. Vi følger med på og har allerede gjort tester på Winmo7.

   Men generelt prøver vi å støtte så mange plattformer som mulig med mest mulig åpne løsninger. Får en plattform spesielt stor utbredelse kan vi bruke ressurser på å bygge en egen løsning. Akkurat nå er det Symbian, Android og iOS som er store nok til at vi vurderer egne løsninger for dem.

  • Henrik Juhlin (svar til Eirik Solheim)

   Intressant att höra att ni redan gjort testar på Winmo7 🙂

   Skulle det inte vara bäst med ett öppet API så att Communityn kan bygga applikationer till plattformar som inte är bland det största?

   /Henrik

 2. Kommer dere å bruke litt mer tid på encodinga av programmene på nett-tv i den nye versjonen? I mange av programmene som ligger ute nå, også de aller nyeste, der blir det skikkelig kornete når det blir mye bevegelser. Faktisk litt vanskelig å få med seg hva som skjer til tider. Savner også generelt bedre videokvalitet på nett-tv. En bitrate på 1mb/s er hakket for dårlig for min smak i 2010/2011. Er lov å håpe på HD? ; )

  Kjetil

  Svar på denne kommentaren

  • Trond M. (svar til Magnus)

   Nå virker jo ikke nettradioen i det hele tatt, så det må vel være lov å forvente at de oppdaterer den med nye radiolenker i løpet av passelig kort tid.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Trond M.)

   du skriver at den ikke virker i det hele tatt; tenker du da på nrk.no/nettradio ?

   Jeg gikk inn og testet den nå og fikk ut både direktestreaming og klarte å høre på et program i opptak. Hva konkret er det som ikke virker? Om du er mer spesifikk kan vi prøve å få noen til å sette på litt plaster og tyggegummi.

  • Sorry, var veldig uklar, ser jeg. Det er iphone-appen som ikke fungerer lenger. Dvs. appen funker for så vidt, men den prøver å bruke gamle strømmer. Uansett hvilken kanal jeg velger, spilles det av en melding som sier at nettradioen har fått nye URLer, og at disse kan finnes igjen på nrk.no/tjenester/lyd/

   Jeg testet sist i går, så det er vel ikke umulig at noen har fått på plass en redirect, eller fikset det på annen måte nå.

  • Trond M. (svar til Trond M.)

   Ah. Nå har dere allerede skrevet en artikkel om det, ser jeg. Jeg fant ut av det i går etter å ha hørt ferdig hele meldingen som ble spilt av 🙂

   Jeg ble litt finta ut av at det var laget en ny app, istedet for at det kom en oppdatering til den gamle, men nå funker alt igjen, så da er det ingen grunn til å klage 🙂

 3. Tone Veiulfsen

  Hvorfor er det så utrolig mye feil i tekstene til NRK på TV?
  Er det fordi det er digitalt at bokstavene i mange ord er byttet om og stavet helt feil?
  For ikke å snakke om oversettelser fra engelsk.

  Svar på denne kommentaren

 4. Knut H. Caspersen

  Hei!
  Først og fremst takk for ny og velfungerende nett-tv som funker som en drøm på Ipad! Men, sportsidiot som jeg er er ksulle jeg gjerne sett enda mer av OL, og da også nettkanalene. Disse har jeg ikke fått til å funke i Ipad. Direkte på NRK1 og 2 fungerer selvfølgelig, men nettkanalene fra 1-7 ikke… Kan dette stemme??

  MVH

  Knut H. Caspersen

  Svar på denne kommentaren

 5. Forsøker å se «Oljas mørke historie» på nett-tv. Teksting er nødvendig da deler av programmet er på arabisk og russisk, men får ikke teksten på skjermen. Jeg ser den ligger under for hele programmet, men den kommer ikke opp på skjermen. Er det noe jeg gjør feil?

  Mvh Roar

  Svar på denne kommentaren

  • Jon Ståle Carlsen (NRK) (svar til Kristin)

   Vi har laget en løsning for dette som fungerer på våre interne servere, men som av en eller annen grunn feiler når videoen spilles ut via vår distributør.
   Vi er i samarbeid med dem om å finne en løsning på problemet, så det løser seg nok etter hvert, selv om det nok kan ta tid før alt er helt på plass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.