nrk.no

Mange data små blir en stor å

Kategorier: Internett,Konferanser og messer & Open Source

Bildet «Linked data», tatt av Reed Sturtevant.

NRKbeta har skrevet mye om frie offentlige data. Førstkommende lørdag skal en gjeng geografi- og linked data-nerder samles på Blindern i Oslo for å videreutvikle ulike åpne og frie datasett. Det er en så pragmatisk tilnærming til temaet at vi vil oppfordre så mange som mulig om å delta!

Hva er så spesielt med Linked Data? Det er en av de store retningene for fremtidens nett. I dagens teknologi, der data er spredt utover diverse filer, i tabeller som bare er menneskelesbare, eller i formater der meningen til et felt ikke er klart, må man ha et menneske til å tolke hvert enkelt format og hvert enkelt felt. Denne personen må som oftest også være en programmerer. For hvert format som skal tolkes, går kostnaden opp, mens antallet som er interessert i en bestemt mashup går ned: det blir fort økonomisk umulig å jobbe på denne måten.

Med Linked Data kan man f.eks. ta utgangspunkt i stedsnavndatabasen Geonames, deretter undersøke hvilke gårder som var på stedet, for så å undersøke hvem som eide den i 1886, deretter se hvilke historier som er knyttet til stedet og personene i Wikipedia, før vi hopper til data fra yr.no for å se om været innbyr til en tur dit, og for å gjøre det, sjekker man busstider. Med Linked Data kan en «vanlig bruker» få en maskin til å gjøre alt dette for seg, mens i dag må man gjøre det manuelt ved å sjekke en masse nettsider selv (alternativt sitte i flere dager og programmere).

Linked data hackfest i Oslo lørdag 4. desember

Lørdag 4. desember har blitt den første globale Open Data Day, en dag da «man skal komme sammen om å frigjøre og bruke data til vårt felles beste». I Oslo vil Institutt for Informatikk i samarbeid med Fornyingsdepartementet arrangere en Linked Open Data Hackfest.

På Hackfesten kan alle som har lyst samles for å lenke norske data til den store mengden andre data som finnes allerede. Deltakerne kan selv bestemme hva slags data man vil jobbe på, men det er allerede planlagt å bruke mye tid å forbedre den store Geonames-databasen. Planen er å blant annet se på norske kommunesentre, og få disse riktig plassert og kategorisert. Videre står lista til yr.no over viktige steder og få disse inn i Geonames. Det er også planer om å gårds- og bruksnummer listene fra 1886 og lage en database over disse, i påvente av en moderne versjon av den såkalt matrikkelen (dette er data som er nyttig for blant annet slektsforskere og folk som er interesserte i eiendomsutvikling. Til slutt er det også mulig at man kan se på en Linked Data-versjon av yr.no.

Arrangørene ønsker alle velkommen til Linked Open Data Hackfest lørdag 4. desember, men ber om at alle som vil delta melder seg på på sida. Undertegnede har tenkt å delta (arrangementet er med andre ord åpent for oss som ikke kan programmere også!).

5 kommentarer

 1. Knut-Olav Hoven (NRK)

  Dette arrangementet skulle jeg veldig gjerne vært med på, men dessverre får jeg ikke presset det inn i tidsskjemaet nå i førjulstida.

  Debatten om åpne data på JavaZone i høst touchet bare overflaten. Jeg tror ikke mange forstår nytteverdien av Linked Data, rett og slett fordi det er vanskelig «å se det» uten å være programmerer.

  Ingen tvil om at Linked Data er stort og blir større og gleden er stor over at også norske organisasjoner får øynene opp for verdien dette gir.

  Som med alt annet nytt her i verden, noen må lede an og vise andre hvordan det gjøres.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.