nrk.no

Det blir bedre

Kategorier: Det sosiale nettet & Video

Justin Aaberg, foto © Tammy Aaberg

Det siste året har flere homofile ungdommer i USA tatt sitt eget liv etter å ha blitt mobbet. Kan det sosiale nettet hindre flere selvmord?

Justin Aaberg, foto © Tammy Aaberg

Justin Aaberg (15) fra Minnesota hengte seg i sommer, etter å ha blitt mobbet. Ifølge Queerty.com har fem elever ved denne skolen tatt livet sitt det siste året og tre av selvmordene antas å være knyttet til seksuell identitet.

It gets better

Den amerikanske forfatteren, journalisten og sex-spaltisten Dan Savage sier mange av disse ungdommene ikke klarer å se for seg hvordan livene deres kan bli som åpne homofile voksne. At de ikke kan forstille seg noen fremtid for seg selv. Derfor inviterer han til å vise hvordan åpne homofile voksnes liv er, slik at de kan se hva fremtiden kan ha å by på. I september i år grunnla han It Gets Better-prosjektet.

I september hengte enda en homofil unggutt seg etter å ha blitt mobbet på skolen, 15-åringen Billy Lucas fra Indiana.

Dan Savage’s respons var da å spille inn en YouTube-video sammen med sin ektemann Terry, som aldri hadde vist seg offentlig tidligere. I videoen forteller de om oppveksten og hvordan de nå har det som voksne åpne homofile. I videoteksten skriver Savage:

If you’re gay or lesbian or bi or trans, and you’ve ever read about a kid like Billy Lucas and thought, «Fuck, I wish I could’ve told him that it gets better,» this is your chance. We can’t help Billy, but there are lots of other Billys out there—other despairing LGBT [lesbian, gay, bisexual, and transgender] kids who are being bullied and harassed, kids who don’t think they have a future—and we can help them….

It gets better

Kjendisblogger Perez Hilton laget en tilsvarende video samme dag. Et økende antall kjente og ukjente amerikanere har etterhvert bidratt med egne videoer, og det er nå over 5000 brukergenererte videoer, ifølge itgetsbetter.org. Musikere, skuespillere, politikere og vanlige folk. Mange homofile, men også flere profilerte heterofile – som for eksempel USAs president:

Som Obama sier, vet han ikke hvordan det er å bli plaget for å være homofil, men han vet hvordan det er å vokse opp og av og til føle at han ikke hører til. I NRKbeta-redaksjonen har vi snakket litt om hvordan vi selv (og sikkert endel av våre lesere) har opplevd det å være annerledes, å ikke passe helt inn. Som kollega Eirik sier «Ungdomstiden kan til tider være knallhard for de fleste, men ekstra ille for dem som stikker seg ut. Vi har vel alle hatt stunder der vi har følt oss annerledes, utenfor og ganske alene. Og kanskje spesielt om man skulle komme i skade for å like dataspill, matematikk og fysikk bedre enn fotball og sirkeltrening. Selv om det ikke er i nærheten av ting som det f.eks. Joel Burns forteller om.”

It gets better

Joel Burns, bystyremedlem i Fort Worth, Texas, brukte et bystyremøte til å fortelle sin historie:

Videoen er så sterk at CNN valgte å kjøre disse nær 13 minuttene youtubevideo uavkortet i en nyhetssending på dagtid, noe som ifølge Wikipedia aldri har skjedd tidligere.

EDIT: Morten tipser oss også om Storbritannias statsminister i kommentarfeltet:
David Cameron MP Prime Minister – It gets better…today

It gets better

Bevegelsen har også spredt seg til store bedrifter:
19. oktober kom de Google-ansattes video: It Gets Better: Google Employees
En uke senere dukket Facebook-ansatte opp: It Gets Better: Facebook Employees

It gets better

Og nå på mandag kom animasjonsselskapet Pixar på banen. Det er kanskje litt urettferdig å sammenlikne folk som jobber med film til daglig med folk som jobber i teknologibedrifter til daglig, men denne filmen er rett og slett genuint gripende:

Noe NRKbeta synes er interessant, er at denne siste videoen er ikke fra Pixar-ansatte som de andre; den er fra Pixar og har tittelen «It Gets Better» — Love, Pixar. Det er kanskje ingen stor forskjell, men USA er en nasjon som er litt annerledes skrudd sammen enn Norge. Det offisielle synet på homofili, blant annet representert ved Don’t ask, don’t tell-doktrinen i forsvaret, er mer konservativt enn i Norge og nærmere halve befolkningen mener at homofili er moralsk galt. Det er interessant at et firma som Pixar gjør noe man sett utenfra kanskje ville gjettet et animasjonsfilmstudio med familiefilmer som hovedgeskjeft ikke ville tatt sjansen på å fronte. Vi synes det er tøft gjort.

It gets even better

Vi synes også det er godt å se hvordan det sosiale nettet etter å ha blitt dyttet i gang i en god retning blir selvgående og selvforsynt – Dan Savage sier i et intervju med JJ Brewis at mange som er interessert i saken tilbyr pengestøtte. Om det har han å si:

«It’s charming, but it’s a Youtube channel which is free. We don’t need any money.»

Hvis noen har lyst til å være mer anonyme enn vanlig i kommentarfeltet, er det selvsagt helt i orden.

31 kommentarer

 1. Veldig gripende. Ble rørt; alle kan føle eller ha følt seg utenfor noen ganger. Barn kan være nådeløse i sin sosialiseringsprosses, men det vi alle kan tenke over er at de griper det ikke ut av tomme luften, de er antenner for voksenverden. Noen menns identitetsprossess er å ta avstand fra det de ikke er eller ikke vil bli oppfattet som. Begreper som «du kaster som en jente» og «er du homo eller» blir kommunisert først og fremst av voksne, og barn hermer. Og bare for å ha sagt det; for å mobbe en jente/dame er ordet hore. kanskje vi voksne skulle vaske munnen litt?

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Smestad (svar til Dølle)

   Nåvel. Det er en uting at FN ikke lenger nevner seksuell legning eksplisitt i den resolusjonen du tenker på, men den viser fortsatt til noe sånt som «andre grunner».

  • Å være klar og tydelig er viktigst. Det er enklest å kalle en spade for en spade. Men vest Europa tør ikke utfordre muslimene på det området.

  • Steffen (svar til Dølle)

   Det er ikke bare blant muslimer det finnes diskriminering og ekstreme konservative holdninger. Det finnes ignorante mennesker i alle samfunnsgrupper. Men det beviser du jo fint selv.

 2. Eirik Solheim (NRK)

  Vi er veldig stolte av kvaliteten på diskusjonene her på NRKbeta. Men for denne saken ble en del av kommentarene for langt utenfor tema og til tider direkte usaklige.

  Vi står helt fritt til å stenge hele kommentarfeltet eller begynne å kreve login med mobilnummer osv. for å sperre muligheten til anonymitet.

  Men det har vi ikke lyst til. Vi vil holde muligheten for anonymitet åpen. Som et eksperiment modererer vi derfor kommentarene på denne saken mye hardere enn ellers. For at ikke diskusjonen skal skli ut. Vi har allerede slettet noen av de mest usaklige kommentarene.

  (Eirik Solheim, redaktør for NRKbeta)

  Svar på denne kommentaren

  • Jørund Pedersen (svar til Eirik Solheim)

   Jeg synes det var flott at dere hadde med Pixar sin video, ettersom jeg er god venn av flere av de som jobber der (og er med i videoen), og har videresendt linken til denne sida til de ansatte i Pixar, som nok setter veldig pris på at dere setter lys på temaet. Godt jobba!

  • Jørund Pedersen (svar til Anders Hofseth)

   Det er allerede gjort, og linken skal være sendt til forskjellige som jobber der, dere kan jo se om det kom noen treff fra Emeryville, CA. Her er forresten svaret fra Afonso Salcedo, som er initiativtaker fra de som lagde videoen hos Pixar: (via FB)

   wow that’s so rad!!! 😀 😀

   thank you so much! i’ve been working on this for a month and been so emotional with all the responses that have been everywhere 😉

   Uansett, bra innsats NRK! 🙂

 3. Anders Hofseth (NRK)

  Denne saken handler om unge mennesker som har tatt livet av seg etter å ha blitt mobbet fordi de er homofile.

  Vi er ikke alle like vant til å forholde oss til andres følelsesliv på en moden måte, og det er kanskje fristende for noen å forsøke å skrive noe «morsomt» om homofili i kommentarfeltet … altså å bidra til å mobbe homofile. Som i USA har bidratt til at flere barn og ungdom har tatt sitt eget liv. Som er det denne saken handler om.

  Dersom du har lyst til å skrive en vittig kommentar, se denne videoen først og forestill deg hvordan det føles å være en av dem du rammer med morsomhetene dine:

  Om du fortsatt har lyst til å være «morsom» etter å ha sett videoen, bør du absolutt se denne:


  (Ordforklaring fra Urban Dictionary)
  – mange ser nemlig akkurat slik på folk som lirer av seg frykt og hat mot homofile.

  Svar på denne kommentaren

 4. Det er ikke forbudt å være seg selv, de som er eller har prøvd å framtre som homofile har blitt mobbet for å være seg selv. Det er respektløst og mot ytringsfriheten, du skal få lov til å være deg selv uten at noen skal få lov til å klage på det.

  Svar på denne kommentaren

 5. It get’s better | Lasse Lehre

  […] Takk til dette innlegg som gjorde meg oppmerksom på prosjektet This entry was posted in Toleranse. Bookmark the permalink. ← Blue eyes. LikeBe the first to like this post. […]

  Svar på denne kommentaren

  • a-jay (svar til Per)

   Seconded. Jeg mener vi burde hatt en lignende kampanje her i Norge. Faktum er at det ikke er lett å vokse opp som homofil i grisgrendte strøk i Norge heller. Så vi trenger å få ut dette budskapet her også.

 6. Voksen nå, til tross

  Føler bare for å poengtere at selv om det blir bedre, er det fortsatt noen som mener at ytringsfrihet skal brukes til å fortelle hvor ille de synes annerledeshet er. Om det er homofile eller mørkhudede, kortvokste eller som oftest: bare generelt smartere enn andre. Et empatisk barn blir ikke senere mobber i voksen alder. En mobber kan bli en empatisk voksen. Det er derfor fryktelig fryktelig viktig at mobberne stanses i skolealder, ikke bare at mobbeofre skal holde ut. Ofte blir det bare bedre fordi man etterhvert kan velge skoler bort fra mobberne. Mobberne får fortsette og finner andre ofre.
  Plutselig møter man dem igjen i voksen alder. På arbeidsplassen, i en foreldregruppe, på et treningssenter… Selvtilliten man har bygget opp kan for mange smuldre bort når det viste seg: man slipper ikke unna.
  Spesielt oppdager man dem i kommentarfeltene på nett. Jeg ønsker meg et mobberstempel! Noe man kan poste til svar hver gang man ser noen uttale seg diskriminerende! Lag en slik video, og jeg blir glad:)

  Svar på denne kommentaren

 7. Flotters innlegg! Blir glad når jeg ser at folk bryr seg. Er veldig glad for at alle rundt meg aksepterer meg for den jeg er.

  @Voksen nå, til tross: Enig med deg. Har hørt så alt for mange ganger at mobbeoffere har byttet skole, noe som høres stikk motsatt ut for meg. Mobberne bør bytte skole. Dessverre har man for mange rettigheter (trodde aldri jeg skulle komme til å si dette), så så vidt jeg vet kan ikke skolen tvinge elever til å bytte skole så enkelt.

  Svar på denne kommentaren

 8. USA er et kristenfundamentalistisk land. Homofili er ikke akseptabelt i følge Bibelen. Menn og kvinner er skapt av Gud til å leve sammen, ha sex, danne familie og lage barn. Da faller homser utenfor rammene for et kristent samfunn og ensomme homser føler seg utstøtt. For mange er redningen å flytte til storbyer som eksempelvis San Fransico der homsene har dannet sine egne samfunn. I Norge er det heller ikke lett å være «bygdehomsen», men kanskje ikke så vanskelig som i USA der alt lett blir ekstremt.

  Svar på denne kommentaren

 9. Positiv demokratisering – internett er bra!

  […] I en verden der medias oppmerksomhet kan se ut til å favorisere historier om at vi mobber hverandre på nett, poster skandaløse julebordsbilder på Facebook og blir distraherte og uintelligente fordi vi bruker for mye tid foran datamaskinene føler vi at det er viktig å vise noen av nettets positive sider. Noe vi også gjorde da vi viste dere fantastiske “It gets better.” […]

  Svar på denne kommentaren

 10. Jeg likte det sitatet hvor det sto: «Ungdomstiden kan til tider være knallhard for de fleste, men ekstra ille for dem som stikker seg ut. Vi har vel alle hatt stunder der vi har følt oss annerledes, utenfor og ganske alene. Og kanskje spesielt om man skulle komme i skade for å like dataspill, matematikk og fysikk bedre enn fotball og sirkeltrening. Selv om det ikke er i nærheten av ting som det f.eks. Joel Burns forteller om.” for der kjennte jeg meg igjen med en gang, ettersom jeg føler meg uttafor, men ikke på grunn av noe sexuelt. jeg er 15 år, er ikke noe interessert i sport (eller trening), men mer enn normalt i matte. favorittmusikken min er ikke electronica,hip hop eller noe slikt, men klassisk. favorittsangen/låta mi er ikke noe fra skrillex eller David g. men Cardaz. jeg er helt uintrissert i gitar, men brenner for fiolin. Og sist men ikkeinst, har jeg 0 i sosial IQ, så har ingen som vil henge med meg frivlig. ^^ Så jeg tror jeg vet hvordan det er å føle seg uttafor…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.