nrk.no

Vi testet gTaben

Kategorier: Gadgets,Mobil,Tester & Trådløst


Jeg som gjør denne testen er en helt vanlig journalist på NRK.no. Jeg håper dere netthoder og kravstore teknofile bærer over med rollebyttet, jeg har uansett tatt på meg å teste denne kjempetelefonen på mitt helt vanlige vis.

Noen innfall

Det første, og tydeligste utslaget av telefonen er wow-faktoren. Halvparten av alle som ser meg med den er nysgjerrige og lystne på å klå, den andre halvparten går umiddelbart inn i rollen som Dom Joly med den enorme mobiltelefonen.

Mobilkameraer gir sjelden full uttelling i dårlig belysning. gTaben er ikke noe unntak, men vi hadde kanskje håpet at det var plass til et litt bedre objektiv.

Men selv som redaksjonens største Android-fanboy er det vanskelig å la seg begeistre over Galaxyen. Greit nok at det ikke var stort innhold for iPad i begynnelsen heller, men hvem i all verden vil la seg overbevise om at Galaxy vil sette normen for Android-tabber i fremtiden? Den medfølgende Samsung App Store inneholder to programmer – begge av typen jeg ville slettet umiddelbart.

Surfingen er heller ikke noe å skryte av. Nettavisene går rett på mobilsidene, og det gjør selvfølgelig mye med surfeopplevelsen. I tillegg går det uforståelig treigt – enkelte anmeldere har klokket gTaben til nær halvparten så rask som iPaden – det hjelper selvfølgelig heller ikke på helhetsinntrykket.

For greit, den går i lomma på slåbroken eller frakken, men om jeg ikler meg ungdommens klær blir det noe verre. Den går rett og slett ikke inn i en vanlig jakke.

Skuffer på flere fronter

Og hvem i alle dager overtalte Samsung til å lage høyglanset bakside? Her burde de ha tatt lærdom av HTCs gummi/plastrygg. Da ligger telefonen tryggere i hånda og på bordet, og det finnes ikke sjanse for riping. Mulig den hadde vært vanskeligere å klemme ned i en trang lomme, men jeg hadde vært villig til å ofre det for å få en stødigere telefon.

Jeg hadde Galaxyen med som hovedtelefon da jeg var på reportasje hos Top Gear i Birmingham i forrige uke. Jeg hadde et håp om at den kunne erstatte laptop og telefon som arbeidsverktøy, men den skuffet meg i begge avdelinger.

Jeg satt og tok notater under Top Gears store, bråkete harryshow på NEC Arena. Salen var helt mørk, noe som gjorde det ideelt å bruke taben.  Men uansett hva jeg gjorde ble jeg ikke fornøyd. Jeg prøvde begge Samsungs varianter av tastatur, både det tradisjonelle og en egenutviklet variant der man trekker fingrene fra bokstav til bokstav. Ingen av dem var spesielt overbevisende, for Galaxyen har en pyntelist rundt skjermen som gjør det vanskelig å treffe spacebaren med noen som helst presisjon. Og da jeg skulle sende notatene til laptopen ble det hele nesten absurd vanskelig. Verken blåtann eller kobling til Gmail fungerte tilfredsstillende – noe som selvsagt kan skyldes stor pågang i arenaen og generelle blåtannproblemer, men det hjalp ikke på inntrykket.

Førstegenerasjon?

Så som notatblakk er den i beste fall tungvint. Som telefon krever den betydelig tilvenning. Det er vanskelig å ha handsfreesettet i ørene eller dinglende rundt halsen til enhver tid, og det er like vanskelig å ha en jobbsamtale (eller intim privatsamtale, gud forby) på full spiker med Galaxyens kraftige høyttaler.

For meg er det et mellomprodukt. Det er en førstegenerasjons iPhone, den som aldri kommer til Norge. For deg som for all pris vil unngå iPaden, og som ikke har tålmodighet til å vente på mer gjennomtenkte produkter. Dersom Samsung eller andre bestemmer seg for å bygge ut sortimentet av Androidapps til å inkludere større størrelser vil jeg klart være åpen for å endre synspunkt, men slik det er nå er det bare Angry Birds jeg har latt meg imponere over.

Og er det egentlig verdt 6000 kroner?

Men hva ville dere ha?

Brukernes test

For noen uker siden ba vi dere lesere om å sende inn forslag til hva vi kunne teste på Galaxyen. Denne uka skal jeg ta for meg en del av det som ble sendt inn, og svare etter beste evne.

Fra Anna:

Muligens kjedelig, men jeg ønsker å bruke et slikt brett til å lese ebøker (og ta notater på sidene) samtidig som jeg hører på musikk, f.eks. spotify, eller radio (har nrk app for slikt?) og drive internettsurfing som pauseaktivitet. Jeg ønsker å vite om Samsung Galaxy funker til dette, eller om jeg må vente på neste generasjon, så jeg håper dere tester dette.”

Neida, det er ikke kjedelig. Kindle fungerer utmerket på Galaxy, sidene blir omtrent som en liten pocketbok. Det er dog den eneste ebok-leseren jeg har testet og kan uttale meg om. Hvilke andre apper hadde du tenkt deg?

NRK har jo egen Android-app for radio, som også fungerer utmerket. Eneste er at den er skalert for mindre skjermer, så den blir litt ”trang” på skjermen.

Og selvfølgelig multitasker telefonen. Det betyr musikk og bøker og nett samtidig om du vil.

Svenn skriver:

Ble eier av en Galaxy Tab denne uka, og det dere kan ta tak i er:
* Synkronisere mot andre typiske mailservere enn Google sin. Jeg bruker gmail og det var lett, men hva med andre tilbydere som Telenor etc.?

Jeg hadde null problemer med vår Exchange-server, som krever ekstra sikkerhet. Riktige settings, så gjorde telefonen resten.

*Installering av en app er enkelt, men hvordan forsikrer jeg meg om at en app ikke tillater seg ting jeg ikke ønsker, og hvordan finner jeg den appen som passer best for meg. Selv om Google ikke har like mange apper som Apple (pun intended), er det fremdeles et par hundre tusen å velge mellom.

Det er jo vanligvis å se hva du sier deg villig til å godta når du installerer programmet. Når det kommer til hvilke apper du bør velge er det mange som tilbyr gode og mindre gode oversikter av typen ”topp ti”. Her er det ofte mye som kan være brukandes.

* Hvordan kan jeg forsikre meg om at gTab’en ikke sladrer mer om meg og mitt oppholdssted enn jeg vil. Det er veldig enkelt å bare svare ‘ja’ på alt, for man blir spurt om mye når man starter programmene første gang.

Det er det. Men det er også temmelig lett å kræsje bilen om du ikke ser hvor du kjører.

* Hva kan NRK gjøre med sine nettsendinger for at de skal oppleves som brukbare? Jeg opplever mye hakk og krasj og materiale som ikke kan avspilles. Har riktignok bare dårligste ADSL tilgjengelig, men mye av dagsnytt fikk jeg da med meg før det ble slutt og avspilleren nektet å ta opp igjen tråden. Brukte WLAN og ikke 3G.

Det er et spørsmål som stadig er oppe, og som stadig jobbes med. Ikke mist tålmodigheten, for ting skjer hele tiden!

* Hvilke eksterne tilkoplingsmuligheter har man på dockingporten. Det virker kanskje søkt, men et eksternt fulltastatur via USB kan være nyttig til mailskriving (fordrer at gTab har USB host muligheter). Det finnes også Bluetooth fulltastatur som Logitech diNovo, men også foldbare BT tastatur til PDA.

Jeg vet at Samsung har en egen tilkobling og et eget tastatur (til en lite brukervennlig pris av mellom 600 og 700 kroner). Hvorvidt de har tenkt å åpne for tredjepart er mindre kjent – det finnes iallfall ikke en like rik underskog av produkter som til Apple-familien. Men blåtann er jo et alternativ, og det finnes hauger av produkter der.

* Navigasjon i bil er jo også nærliggende, og her er det da mulighetene for oppheng som interesserer. Apper finnes det mange av, men hvordan fester man gTab perfekt i bilen?

Gaffa? Se ellers over.

* Hvilke telefonselskaper tilbyr to simkort på samme nummer. gTab er for stor til å brukes som en vanlig mobiltelefon uten øretelefoner eller BT headset. Det ser latterlig ut å holde brettet opp til øret, og alle rundt vil delta i telefonsamtalen. Man trenger en normal mobiltelefon i tillegg, og da er det upraktisk med forskjellige nummer på gTab’en og telefonen.

Tvilling-SIM skal være mulig hos de fleste operatørene. Det koster også litt.

* Hvor nøyaktig er GPS’en? Kan man finne en nål i en høystakk?

Godt spørsmål. Galaxyen bruker Google Maps og GPS’en er det ikke noe å si på. Et klart pluss for Street View i STOR størrelse (men med like STORE piksler).

* Hvordan kan jeg som programmerer tjene meg rik og feit på å tilby en app som gjør om min flere tusen kroner dyre gTab til en lommelykt?

Det høres ut som du vet bedre enn oss. Prøv deg fram, og send oss gjerne resultatet om du lykkes.

Simon K:

Batterilevetiden, over tid! Vurderer en galaxy tab uten 3g når den kommer, men gidder ikke å gå til anskaffelse av den hvis den har like dårlig batterilevetid som lillebroren galaxy s…

Jeg brukte gTaben temmelig aktivt, med wifi og 3g aktivert og skjermen oppe konstant. Da holdt batteriet litt under et døgn. Nå er jeg usikker på hvordan Galaxy S oppfører seg, men jeg var verken imponert eller skuffet over levetiden. Den er på det jevne for en smarttelefon.

Truls skriver:

Avspilling av HD video og hvor godt programmer skalerer seg opp mot den større skjermen. Spent på blant annet hvordan Angry Birds vil fungere på denne.

Angry Birds fungerer helt utmerket, og skaleres opp til fullskjerm uten hakking og tap av piksler.

La oss si at du tar med den på bussen og det plutselig begynner å regne. Når du da skal av bussen så vil det sannsynligvis være vanskelig å unngå at den vil være helt tørr før du kommer deg under tak igjen. Med andre ord en test over hvor godt den takler fuktighet i forhold til vanlig norsk bruk.

Ah. Les resten av anmeldelsen, så skjønner du kanskje at jeg kunne være villig til å teste om den er vanntett (og slagsikker). Men den skal inn i testpoolen til NRKs utviklere, så det blir vanskelig å forsvare overfor lisensbetalerne.

Dessuten sjekke hvordan batteritiden har blitt etter at man har installert alle de programmene man ser på som nødvendig.

Se svaret over. Middels.

Hvor godt fungerer fjernstyring av en datamaskin og hvor lett/nyttig det er å roote den.

I og med at det er en Android har du jo muligheten til å bruke Remote – akkurat som andre telefoner. Når det kommer til rootinga har jeg vært litt engstelig for å roote for mye med den, ettersom den igjen er kjøpt for lisensbetalernes penger.

Saken oppdateres hele uka. Fortsett å bruke kommentarfeltene for å be om innspill til tester dere vil se.

EDIT 22/11 14.58: Full fart med andre arbeidsoppgaver hele uka. Lite nytt å melde om wow-faktorer eller nytteverdi, desto mer å melde om irriterende funksjoner. Automatisk lysstyrke på skjermen vil nærmest garantere at du blir irritert.

Viktig spørsmål å avklare: Will it blend?

20 kommentarer

 1. Kan du ikke legge ut litt bilder av hvordan diverse program ser ut på den?

  Er den behagelig å lese på (i forhold til lesebrett) ?

  Kanskje en video med størrelse sammenligning med iPad?

  Jeg forstår egentlig enda mindre av disse 7″ greiene enn av 9,7″.. Jeg har mer tro på laptoper med slike dreibare touch skjermer. Er dere solgt på iPad/gTab utformingen?

  Svar på denne kommentaren

  • Henrik Brattli Vold (NRK) (svar til Simon Sølberg)

   Jeg skal prøve å oppdatere med noen bilder av programmer utover, men travel arbeidsdag gjør det noe vanskelig. Men for å svare på spm om den er behagelig som lesebrett: Jeg mener kollega Anders Hofseth oppsummerte det som at den er behagelig om boka er god.

   Det er en tft-skjerm, ikke e-blekk, og det garanterer jo at det ikke er spesielt behagelig i lengden. Men til korte strekk, pendling for eksempel, går det utmerket.

   Jeg har ingen iPad her til sammenlikning akkurat nå, men mulig en videotest dukker opp i løpet av uka.

   «Jeg forstår egentlig enda mindre av disse 7″ greiene enn av 9,7″.. Jeg har mer tro på laptoper med slike dreibare touch skjermer. Er dere solgt på iPad/gTab utformingen?»

   Tjah, det er et godt spørsmål. Om vi er solgt er nok et spørsmål som er oppe til diskusjon. gTaben er jo viktig i at den er første utfordrer til Apple i storformat. I teksten over gjør jeg det også klart at jeg håper Samsung ikke vil være markedsledende på å utvikle tavle-pcer – det gjør de ikke bra nok. Det gjenstår å se hva andre produsenter gjør framover, og hvordan appene vil kunne tilpasses andre formater.

   Les gjerne anmeldelsen i teksten over én gang til, og vit at ingen her på huset har vært mer positive til gTaben enn jeg.

 2. Du svarte ikke hvordan den oppførte seg på hd video.
  Siden iPad takler ikke hd video noe særlig er dette spesielt interessant.
  (med mindre du kjører uncompressed eller prores som er lite aktuelt pga plass og tilgjengelighet, og hvem faen har tid til å kode om video man skal se til prores?)

  Så hvordan takler den forskjellige codecer ?
  divx/xvid,mkv.

  Hvordan kjører den torrent program ?
  Da mener jeg om du får makset tilgjengelig kapasitet etc.
  Torrent programmene til div andre bærbare enheter har en tendens til å være crappy pga connection limits.
  Og generelt støtter få bærbare torrent clienter rss feeds. (som er kjekt om du bruker http://eztv.it

  Hvor kjapt overfører du filer fra PC/MAC til den?
  Skrive/lesehastighet, får du hastighetene som er oppgitt av produsent eller er dette som vanlig oppskrytte tall ?
  (dette er interesant om man overfører mye video spesielt)

  Hvordan java-støtte har den?
  Støtter den f.eks minecraft.net ?
  (det alene er jo kjøpsargument)

  Hvordan flash støtte har den ?
  Kjører den spillene på 123spill.no/123skole.no ?
  Isåfall utkonkurrer den jo ipad på antall apps!

  Svar på denne kommentaren

  • Kryllbeta: mvk er ikke noe codec, men en container. En mkv-fil kan innholde en mengde forskjellige codecs med varierende støtte fra enhet til enhet.

   «Episode 1: A Digital Media Primer for Geeks» – xiph.org/video/vid1.shtml

   «The Matroska Multimedia Container is an open standard free container format, a file format that can hold an unlimited number of video, audio, picture or subtitle tracks inside a single file» –
   en.wikipedia.org/wiki/Matroska

   Google WebM f.eks. er en strippet variant av Matroska med VP8 video codec og Vorbis audio codec.

   Selv bruker jeg VP8 i .mkv filer når jeg arkiverer TV, DVD, og annet i disse dager.

 3. Har du testet den med andre nettlesere enn de(n) preinstallerte?
  Jeg tenker f.eks på xSxope og Dolphin HD. Disse kan du jo sette til at skal identifisere seg som pc, hvilket burde eliminere problemet med at du bare får opp mobilsidene.

  Svar på denne kommentaren

 4. Torleif Sagstad

  Får ingen treff på Android Marked på nrk bortsett fra «Radioresepsjonen» og et par andre forslag. Skulle laste ned nrk radio. Har en Xperia mini pro oppdatert m nyeste versjon av Android. Hva gjør man da?

  Svar på denne kommentaren

 5. Nettleseren kan stilles inn til å ikke vise mobilversjonen av sidene, dermed får du normale nettsider som på en pc.

  Samsungs appstore er et supplement til Android Market, så det er bare å laste ned i god Android fanboy stil.

  Får i grunn følelsen av at anmelder ikke har brukt mye tid på Android…

  Svar på denne kommentaren

  • Henrik Brattli Vold (NRK) (svar til Mr. T.)

   Skulle vel gjerne sett at Samsung hadde laget noe eyecandy til Taben sin, ikke bare slengt ut noe som virker temmelig uferdig og lite gjennomtenkt? Noen nytte-apps spesialtilpasset det nye formatet?

   Det var lite innhold til iPad i begynnelsen også, men markedet er i ferd med å komme seg. Jeg minner om at førstegenerasjonen av den ennå ikke er kommet til Norge (og vårt enormt aktive forbrukerråd).

   Og ja, jeg er klar over at du kan skru om Taben til å gå til nettavisenes normalsider, men det hjelper ikke akkurat på hastigheten. Jeg har testet taben både på 3g-nettet og på trådløsnettet hjemme, og har ikke akkurat fått bakoversveis.

   Jeg testet Opera Mini uten å få de helt store forandringene også, så det er ikke stort som hjelper på helhetsinntrykket, selv halvannen uke inn i testperioden.

  • hmmm har brukt en Galaxy Tab i 14 dager nå, og sammenlignet mot min iPad er den mye raskere og surfe med, så enten må det være noe med oppsettet eller noe annet gale som gjør at den er treg på surfing. Her har du en liten sammenligning:

   youtube.com/watch?v=q5-xTBApW94

   Etter jeg installerte Dolphin HD browser på min ble det en mye bedre surfeopplevelse:)

   Andre ting som er genialt er DLNA funksjonen, at den er DivX sertivisert.

   Kjører man programmet «SPAREPARTS» sørger det for og oppskalere alle programmer fra Android Market til fullskjerm…

  • ole hermansen (svar til Ingar)

   Du for de Norske avisene som er tilgjengelig gjennom PressDisplay, tror det er 15 norske aviser der i skrivende stund.

   Magasiner er tilgjengelig gjennom tjenesten Zino, samme som til iPad, bare med muligheter for Adult seksjonen i tilegg;)

 6. Ole Andre Schistad

  Selv satt jeg på gjerdet i nesten et år, og ventet på at noen skulle lage en Android-tablet av et fornuftig format. Til slutt ga jeg opp, og kjøpte en iPad.

  Hvorfor?

  For det første: jeg mener ærlig og oppriktig at 16:9 er et fullstendig ubrukelig format for alle andre formål enn filmframvisning, og at dette forsterkes desto mindre tverrsnitt skjermen har.

  For det andre: 5 tommer er den ytterste øvre grense for hva som kan kalles praktisk for en portabel enhet. Alt som er større enn dette er ikke portabelt uten egen bæreveske eller ryggsekk. Herfra er det vekten, samt hvor lett det er å holde med en hånd, som representerer det neste stadiet av ubekvemmelighet. Vurdert ut ifra dette kriteriet er det ikke så stor forskjell på 7 og 10 tommer.

  Men duverden så stor forskjell det er på å konsumere innhold på en 10-tommer versus en 7-tommer. Spesielt for websurfing, som jo er primærformålet med disse dingsene.

  Ergo: Den korrekte formfaktoren på en tablet eller pad som ikke er liten nok til å passe i en lomme er rundt 10 tommer i et 4:3 format. Og det eneste firmaet som ser ut til å ha skjønt akkurat dette er dessverre Apple.

  Etter å ha gjort denne erkjennelsen endte jeg derfor opp med å plukke med meg en iPad sist jeg var i ytlandet, og er forsåvidt ganske fornøyd med kjøpet. Jeg hater iTunes, jeg har null glede av appstore, men jeg har i det minste en praktisk håndholdt PC som kan presentere innhold i et kurant format. Og jeg kan leve med at youtube spilles i letterbox….

  Svar på denne kommentaren

 7. Har testet den noen dager og er delvis fornøyd med den.

  Veldig mobil, god ebok leser, bra apps butikk, men noe treg å surfe på tung sider, ikke så elegant som apple sine produkter med bare å fungere enkelt.

  Eksempelvis fungerer ikke DLNA tilfredsstillende, den medfølgende allshare låser seg når jeg prøver å koble den til min NAS- noe som eksempelvis ikke apple touch gjør,ei heller pc’er (win 7 og ubuntu). noen som har en løsning her?

  Veldig enkelt med at den fungerer uten å måtte koble den til pc for å få den til fungere.

  Svar på denne kommentaren

 8. Verdig iPad-konkurrent fra Samsung

  […] av Galaxy Tab basert på en kort test. Vi har nå hatt Galaxy Tab en stund og testet den skikkelig. Og vi er ikke spesielt fornøyde. Får håpe Android modnes fort for en mer strømlinjeformet opplevelse på […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Favorittapplikasjoner til iPad

  […] uken ble Apples iPad lansert i Norge. Tidligere i høst kom Samsung med sin Galaxy Tab. Og mer eller mindre bekreftede rykter svirrer om de fleste store leverandører. Både publikum og […]

  Svar på denne kommentaren

 10. Hvorfor jeg aldri ble venner med Samsung Galaxy Tab, selv om jeg intenst ønsket å like den

  […] Galaxy Tab, men en analyse av hvorfor vi to aldri kom overens. NRKbetas anmeldelse finner du her: Vi testet gTaben. Häxli av Danilo. på Flickr […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.