nrk.no

Last ned mappa di

Kategorier: Det sosiale nettet,Internett & Webutvikling

nedre menylinje i Facebook, rød ring rundt "Norsk (bokmål)"

Mark Zuckerberg gir deg mappa di hvis du ber om den. Alt sammen! En nådeløs samling privat historikk ligger og venter på deg. Hvis du tør; for Facebook glemmer aldri…

Skjermdump: Last ned mappa di.
Facebook lar deg laste ned all historikken fra brukerprofilen din, men dataene mangler metainformasjon som ville gjort det enklere å importere dem til andre tjenester.

Den nye funksjonen har kanskje ikke fått så mye oppmerksomhet som den fortjener. Under kontooppsettet har det kommet en ny lenke med tittelen «Download your information».

Facebook-gründer Mark Zuckerberg skrev om den nye funksjonen i et blogginnlegg 6. oktober:

«(…) we’ve built an easy way to quickly download to your computer everything you’ve ever posted on Facebook and all your correspondences with friends: your messages, Wall posts, photos, status updates and profile information».

Full pakke, nesten

Vi testet funksjonen, og den holdt delvis hva den lovet. Samtlige statusoppdateringer, hele venne-listen, events, e-poster etc. pakkes sammen til en brukervennlig, zippet pakke.

EDIT: Funksjonen eksisterer ikke i den norskspråklige versjonen av Facebook, så om du vil gjøre dette, må du først gå nederst på siden og sette språket til engelsk. Klikk der det står Norsk (bokmål) og velg English (US) eller English (UK) i menyen som kommer opp:
nedre menylinje i Facebook, rød ring rundt "Norsk (bokmål)"

Deretter kan du velge Account til høyre i menyen i toppen av siden, Account Settings og Download your information.

Når du klikker på lenken for å laste ned dataene dine, får du en e-post med lenke til nedlastingen etter noen timer. Størrelsen på eksportfilen varierer med aktivitetsnivået og avhenger ikke minst av hvor mange bilder eller videofiler du har postet på veggen.

Med fryd og gremmelse kan man gjenoppleve sine første, vaklende steg på vei inn i verdens største nettsamfunn, der begynnelsen kanskje er preget av en litt mer ukritisk holdning til de personvernmessige implikasjonene av å høylytt utmale helgefylla på veggen.

Problemet er at dataeksporten i realiteten er ubrukelig til annet enn nostalgisk lesing av lokale html-filer.

De som håpet at det nå bare er å pakke kofferten, sjekke ut av Facebook og ta med seg profilen og hele historikken til konkurrerende nettjenester, blir skuffet.

Navnesøsken lager krøll

Ulempen er at dataene mangler metadata. Datafilene mangler for eksempel tagging av unik bruker-id på veggpostene, og venne-oversikten din kommer også uten noen form for unik identifikator.

Eventuelle navnekonflikter vil dermed forkludre hele databaseimporten.

Funksjonen vil ikke bli virkelig nyttig før vi kan få dataene normalisert og forsynt med metadata i et import-vennlig format som for eksempel CSV, XML, JSON eller YAML.

Zuckerberg vil med andre ord ikke gjøre det for enkelt for Facebook-brukerne å flytte profilene sine over til eventuelle konkurrerende tjenester…

18 kommentarer

 1. Du kan laste ned stort sett det meste av dine facebook data i json format ved hjelp av graph.facebook.com, dokumentasjon finnes på developers.facebook.com/docs/api. Det vil kreve en del koding og i tillegg skal du lage noe fornuftig ut av det etterpå. Du vil også stadig være begrenset av personvernsinnstillinger osv. Jeg tror ikke det vil være så vanskelig for konkurrerende tjenester å importere data på den måten, men det kan hende at det ligger noen hinder i brukervilkårene.

  Svar på denne kommentaren

 2. Øh…
  Jeg blir ikke mobbet på facebook.
  Jeg laster ikke ned fra facebook.
  Jeg lever lykkelig
  og er veldig sosial
  Jeg snakker med folk
  og ser dem i øya
  Jeg har god oversikt over mine venner
  Gjør livet ditt enkelt
  Glem asosiale medier som tryneboka og kvitter
  Livet er for kort til å oppsøke problemene

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (svar til nissen)

   Det tror jeg faktisk de fleste av de 2,4 millioner nordmenn som bruker Facebook hver uke gjør: Ser ingen tegn til at Facebook erstatter menneskelig kontakt. Tvert i mot: Folk bruker det for å komme mer i kontakt med andre de liker, se dem oftere og bedre.

  • Samme her. Når jeg bladde litt tilbake på profilen min på fb og sammenlignet det med den nedlastede versjonen var sikkert bortimot halvparten av veggpostene mine borte.

 3. Kan bare konkludere med at fremdeles er FB er enveisgate. Kan heller ikke si at jeg er overrasket, dette virker mest som en Donaldplaster for å stillne kritikkstormen bittelitt. Kansje er noen av grunnen til av FB ikke flagger dette så kraftig er at det ikke er helt ferdig (håper jeg).

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.