nrk.no

Binärpilot: gratis musikk og hyllest til pirater

Kategorier: Fildeling,Markedsføring & Musikk og lyd


Alexander Støver lager musikk under navnet Binärpilot. Han har et internasjonalt publikum og nettet er hans viktigste scene. Alt kan lastes ned gratis og piloten selv mener at en mer kommersiell tilnærming fort vil gå utover kvaliteten:

Tror sekundet man firer på prinsippene starter nedturen, og før man vet ordet av det gjør man en Crazy Frog-remix med en eller annen C-kjendis og lurer på hva faen som skjedde.

NRKbeta møtte musikeren og webdesigneren under en Creative Commons-workshop i Gøteborg nylig og fikk svar på en del spørsmål. Før du begynner å lese bør du laste ned hans siste album og ha det som lydspor til denne artikkelen.

Hva er motivasjonen din?
– Jeg lager musikk fordi jeg elsker det. Er helt overbevist om at det var det jeg ble født til å gjøre. Målet er å kunne se tilbake en dag og føle at jeg gjorde noe unikt. Jeg bestemte meg tidlig for at om det skulle være mulig måtte ikke penger spille en rolle. Grunnen til at Binärpilot er gratis er rett og slett for at jeg ikke skal falle for fristelsen til å lage drittmusikk.

Hvor lenge har du laget musikk?
– Jeg har alltid vært fascinert av musikk, og sang i ymse band gjennom hele oppveksten. Startet å skrive egne låter tidlig i tenåra. Fikk min første datamaskin når jeg var 15 og oppdaga demoscenen. Da var det meste gjort egentlig, for der ble jeg sittende. Det er 13 år siden nå.

Hva er din daglige jobb?
– Jobber som webutvikler for Manual design. Vi gjør bla. sidene til Øyafestivalen, by:Larm og andre musikk-gira folk. Mange kreative kunder generelt, så det passer meg bra.

Hvilken type lisens bruker du på musikken?
– CC (Creative Commons): http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Hvilke verktøy bruker du (både programvare og maskinvare)?
– Jeg tracker! +1 nerdecred til de som vet hva det er. Har lekt med utallige inkarnasjoner av tracker-programvare, men de siste åtte årene har vært dominert av MadTracker 2. Jeg har dog bestemt at Nordland er siste plata i MT2 og skal skifte over til Renoise. Hardware består av et bra lydkort, en microKORG (donert av fans) og en SM58 til å ta opp dårlig vokal med.

Hvor mye har du tjent på donasjoner så langt?
– Det er vanskelig å si, og må ærlig talt innrømme at jeg ikke har holdt telling, men timelønnen er definitivt ikke noe å skryte av. I følge PayPal har det i så langt i oktober gått inn 5,368.93 NOK på donasjonskontoen. Men det er en god del høyere enn normalt som følge av plateslippet.

Alexander Støver benytter også Flattr for å få inn litt penger. Et system som blant andre tidligere Pirate Bay-pressetalsmann Peter Sunde står bak. Flattr har ikke bragt inn store summer ennå, men Støver har stor tro på tjenesten. Den gjør det enkelt for folk å donere små summer til innholdsprodusenter de liker.

Har du en plan om å leve av musikken din i fremtiden?
– Å lage musikk på heltid hadde vært helt utrolig kult, hvis jeg kunne fortsatt å gjøre akkurat som jeg vil. Jeg er veldig beskyttende når det kommer til låtene mine og vil ikke sette meg selv i en posisjon der jeg mister kontrollen over dem. Uansett om det så bare er å legge til et ekstra refreng. Pretensiøst? Kanskje, men det er utrolig viktig for meg.

Med det jeg har sett av betalingsvilje fra folk så er det langt fra umulig å leve av å slippe låtene dine gratis, men tror jeg ikke det kommer til å skje for meg med første. Det fremstår som utrolig tungt å leve av noe så flyktig som kreativitet.

Nei, det blir nok med drømmen, med mindre en rik raring finner det for godt å donere en haug med penger. Nå er det heldigvis slik at jeg elsker å holde på med web så selv om musikken må ta baksetet noen ganger klager jeg ikke.

Hva var motivasjonen for å lage en egen liten hyllest til piraten aXXo?
– Kort fortalt bestemte han seg for å slutte og det synes jeg var trist. I tillegg er det fascinerende hvor mye hat han får fra dedikerte scenere. Elitisme er alltid interessant for meg, og jeg kaster gjerne noen kjepper på det bålet der. Jeg er en av millioner som hadde aXXo å takke for å slippe vente til distribusjonsrettighetene var kranglet ferdig før jeg fikk se det amerikanere for lengst hadde sett på kino.

Jeg elsker å gå på kino, og gjør det ofte, men mesteparten av filmene jeg vil se blir ikke plukket opp engang. Å da måtte vente på DVD er vanskelig når man blir påminnet daglig av utenlandske venner om hvor bra den er. Det er hovedgrunnen til at jeg personlig heiser piratflagget.

Hva tror du mediebransjen bør gjøre for å kunne fortsette å produsere innhold som ikke bare lages av folk som har andre jobber i tillegg?
– Du ignorer et viktig skille her ved å frasere deg sånn. Altså mellom distribusjon og produksjon. Produsenter bør gjøre som de alltid har gjort. Behold fokus på å lage bra greier, men få en distributør som ikke er redd for ny teknologi. Distribusjon? Det de skulle gjort for tyve år siden, se på internett som en fantastisk mulighet for økt omsetning i stedet for en trussel. Det virker for meg som om pirater har blitt en unnskylding for å ikke tilpasse seg. Alt dette tullet med at pirater dreper musikk er en løgn. Det var ikke altfor lenge siden det kom ut en undersøkelse som viser at artister aldri har tjent så bra som de gjør nå. Folk er mer enn villig til å betale for ting de liker så lenge det ikke oppleves som urettferdig. Er 100 spenn for en digital kopi av en plate rimelig? Hvor mye penger går egentlig til artisten?

Personlig tror jeg mikro-transaksjoner og abonnement-baserte tjenester er veien å gå på internett. Flattr har enormt potensiale og vil nok fortsette å vokse. Når det gjelder musikk er også Spotify en kul løsning, men det bør bli enklere for artister å administrere selv og lettere for brukere å kunne gi ekstra til favorittene.

Alle er redd for forandring, men noen tydeligvis mer enn andre. I visse segment trengs det nok en holdningsendring i forhold til det å betale for innhold på nett, men å kjempe mot pirater er dødfødt. Du slåss mot symptomene og ikke sykdommen. Det er rett og slett for tungvint å finne det man vil ha og samtidig kunne betale et rimelig beløp for det. Av det jeg har lest ser det ut til at folk som laster ned mye er også de som bruker mest penger på underholdning. Merkelig dette.

Alexander Støver har også skrevet en lengre artikkel på sin egen side der han sier mer om hva han syntes om musikkindustrien, pirater og annet: Piracy kills no music.

5 kommentarer

  1. Har vært fan av binãrpilot i sikkert ti år nå? Hørte først om Støver for mange herrens år siden da jeg bodde i Bodø. All ære til ham som artist! Han lager fantastiske låter, og at de er CC-lisensiert gir meg bare lyst til å virkelig betale for musikken hans. Slike artister støtter jeg gjerne med noen kroner selv om jeg er student.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.