nrk.no

Lag din egen app på 23 sekunder

Kategorier: Apps & Mobil


Gi nettsider du bruker ofte egen «app-knapp»* på mobilen. NRKbeta viser deg hvordan.

Bilde fra værradar. Kart-utsnitt med en grafisk representasjon av nedbørsmengde

yr.no har et vell av supre tilleggsfunksjoner litt lengre ned i menyene. NRKbetas favoritt er nedbørsradaren, som viser en animasjon av hvor mye nedbør som faller -med 15 minutters intervaller- helt opp til nær sanntid. Tjenesten forklares nærmere her og selv bruker vi den daglig i den våte årstid.

Det kule med radaren, er at dersom man kan se om det finnes nedbørsområder og hvordan disse beveger seg, så kan man med god sannsynlighet anslå om det kommer til å bli vått eller ei de neste timene. Dersom man skal på tur, sykler til og fra jobb, kjører brøytebil, misliker å gå i gummistøvler oftere enn nødvendig, har båt som skal øses, skal så gress eller rett og slett har lyst til å lage en sneball, er tjenesten en god venn.

På yr.no på internett, er det greit å komme seg til værradar. Det er romslig plass på skjermen, man har bra nettforbindelse og en mus man kan klikke med. På telefonen er det mer kluntete å navigere. Derfor har vi laget vår egen «radar-app» på iPhonen.

FREMGANGSMÅTE:
(Denne oppskriften er for iPhone, fremgangsmåten er den samme på Android
– virker sikkert på flere telefoner)

Gå til m.yr.no i telefonens nettleser:

Finn stedet du vil ha radar for:
(du trenger ikke være pirkete, radarene dekker store områder)

Velg «Radar image for Southeast Norway»:
(eller tilsvarende for ditt sted)

Når du kommer til radar-siden,
velger du bokmerke-knappen:

Så velger du Add to Home Screen (iPhone):

Eller Add shortcut to Home (Android):

Sett inn et passende navn:

…og vips har du en direkte-knapp til en svært praktisk tjeneste:

Ifølge stoppeklokken tok dette (trommehvirvel):

Mesteparten av tiden som gikk med, var tiden det tar å skrive inn nettadresse og klikke frem til riktig side. Det vil med andre ord si at det å lage denne app’en* sparer seg inn igjen etter at du har brukt den bare noen få ganger.

PS: * Dette er selsagt ikke er en ordentlig app. Det er en snarvei til en nettside som ligger side om side med app’ene dine på telefonen. Bruksopplevelsesmessig er den imidlertid såpass lik en app at vi tillater oss denne unøyaktigheten. Håper dere kan bære over med det.

KAN BRUKES TIL MER
Denne fremgangsmåten virker selvsagt for enhver nettside mobiltelefonen din kan vise. Er det flere nett-tjenester som burde appifiseres på denne måten?

58 kommentarer

  • Aina Småvik (NRK) (svar til Vegard)

   Brukerveiledningen for Android ble litt kort her, men du må først lage et bookmark, og når det er laget kan du legge det til på Home screenen din ved å holde fingeren oppå bokmerket til det popper opp en meny (som bildet illustrerer). Eller du kan lage en shortcut med en av de mange widgetene som finnes for sånt for Android, uten at jeg har noen å anbefale nå.

  • Bruker man Android er Google Tasks Organizer beste «task app» på markedet. Sync mot flere Gmail- og Google Apps kontoer og offline tilgang/sortering mm. Gratis eller 12 kr i Market.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Vegard)

   Om du leser saken, vil du se at det står «Denne oppskriften er for iPhone, fremgangsmåten er den samme på Android – virker sikkert på flere telefoner)» før beskrivelsen begynner.

   Ettersom mesteparten av fremgangsmåten er helt lik enten man er i nettleser a) eller nettleser b) har vi ikke sett det nødvendig å duplisere alle bildene, men har kun eksemplifisert med den telefonen vi selv hadde i hånden.

   Beklager om dette oppleves som støtende.

  • Karl Henrik Nymo (svar til Vegard)

   Jeg er nær ved å synke ned på ditt nivå og bare kalle deg en dust, men det skal jeg ikke gjøre. Det er altfor mange som ligger i skyttergravene med skylappene på og står fram som Windowsfans eller Macfans og bare kaster dritt. Hva godt kommer det ut av det da? Det bringer bare diskusjonsfora ned på lavmålsnivå.

 1. Har gjort det samme med Google Tasks! Skriver inn handleliste eller huskeliste inne i Gmail (Tasks) på datamaskinenen, rusler til butikken, åpner tasks på iphonen og huker av etterhvert som ting blir lagt i handlekurven. Aldri mer postitlapp og penn!

  Fant ut av dette helt i begynnelsen med amerikanskimportert iphone, ingen bra todo-apps så jeg søkte rundt og fant denne løsningen, absolutt en skjult diamant! 😀 Kommer jeg på noe når jeg ikke er hjemme er det mye greiere å legge det til tasks enn i notes, digger nettskyen!

  Har gjort det samme som er beskrevet i artikkelen her med yr sitt time for time meteogram, sendte linken til kun bildet med mail til telefonen og lagde bokmerke på hjemskjermen. Google Talk har også fått seg et eget ikon, mangler bare multitasking for å kjøre det i bakgrunnen..

  Svar på denne kommentaren

 2. Nettbanken eg bruker har endelig laget ein Mobil-tilpasset side for uten litt vel liten skrift (ser ikkje ut som den tilpasser seg heilt,blir alt for liten skrift..),har laget ein snarveg til den på ein av hjemmeskjermene mine..

  Om filmweb hadde vist kino-oversikta over «mitt distrikt» ,så kunne eg laget ein svarveg til den.sIDen urlen som viser til nedlastbar *.PDF på den kommunale kino siden har ein heilt sjuk URL som endrer seg etter kvar mnd/md. Dvs. at ein permlink til det siste kinoprogrammet er vanskelig.Har prøvd å komme i webredaktøren for å legge til ein url der ein alltid kunne finne siste program.Men,får ikkje svar via epost.

  Elles brukte eg ei *.xml fil koplet opp mot internett-knappet (globusen) på min gamle SE K800iv (dvs satt *.xml som hovedside i standardnettleseren),*.xml fila var satt opp i eit rute mønster som var tilpasset mobilskjermen.Også slik at eg kunne bla med bortover som på smartmobiltelefoner.På den måten lagde eg meg hjemmeskjermen på ein «dum» mobiltelefon.I rutene så tilpasset eg bilete som linket til WATAI-koder.

  Dette fordi eg irriterte meg grønn på måtte huske kortnummeret (5-sifra telefonummer) pluss kodeord for å lese av strømmen,sjekke saldo,finne ut kven som eigde bilen framfor meg etc.

  Så når eg trykte på bilete opnet sms-programmet seg med pre-definerete kodeord og da kunne eg bare fylle inn kontonummer,passord,kilowatt timer etc og trykke på send så låg kortnummeret der automatisk.

  På min android mobil så støttes ikkje WATAI eller den den skjønner at eg vil sende ei tekstmelding og prøver å starte opp standard SMS programmet men,den skjønner ikkje kodeorda :/

  Svar på denne kommentaren

  • Det enkleste du kna gjøre for å sende en sms med et pre-definert kodeord/passord osv, er å lage en mal. På de fleste plattformer har man en egen funksjon for å lage maler til sms, du finner den helt sikkert i sms-menyen. På min SE-k550i har jeg lagt inn mappen ‘maler’ i snarvei-menyen, slik at jeg med noen få tastetrykk kan sende sms til banken og få saldo i retur.

 3. Jeg fulgte oppskriften for Android (Sony Ericsson XPERIA X10). Det virket forsåvidt fint, men jeg får bare radarbildet for ett fast klokkeslett, dvs ingen animasjon. Dermed er mye av vitsen borte. Noen tips om hvordan jeg får fram animasjonen?

  Svar på denne kommentaren

 4. For de som vil ha en Gadget i Windows Sidebar (testet i Windows 7 og Vista) så kan de lese mer her:
  toreaurstad.blogspot.com/2009/12/vrradar-gadget-for-vista-og-windows-7.html

  Nedlasting her:
  tore.aurstad.net/WeatherGadgetYr/WeatherRadarYr.gadget

  Dette er et hobbyprosjekt og siden jeg er en travel systemutvikler har jeg ikke tid til å utbedre funksjonalitet. Om man ønsker å hente ned kildekoden og ta en titt er det bare å ta kontakt..

  Svar på denne kommentaren

 5. Tråden i dette forumet har vel sklidd litt ut ift artikkel-temaet. Tillater meg derfor å ski helt ut; hva er beste nettsted for å finne de beste Android apps’ene? androlib.com har en del filtreringsmuligheter (nøkkelord, tema, popularitet osv) og virker bra. androidzoom.com og android.com/market blir for dårlig. Er konkret på jakt etter beste løsning for streaming av musikk og evt video fra hjemmeserver…

  Svar på denne kommentaren

  • Aina Småvik (NRK) (svar til knutg)

   Jeg synes appbrain.com/ funker greitt. De kan være litt dårlige på søk (hvis man søker med mer enn ett ord blir det et litt random søkeresultat), men har mulighet for ett-trykksinstallasjon til mobilen direkte fra nettsidene.

  • Takk! I hvert fall et penere design enn androlib.com – og litt flere filtreringsmuligheter. Fant uMediaPlayer som støtter UPnP/AV og DLNA media servers – men en stjerne er vel crap…

 6. Svein Olsen Fjermeroskilen 4730 Vatnestrøm

  Jeg har ett fårslag om å få ei side med fem dagers varsel son er i diagram slik som time varselet er. Jeg vet att et femdager varsel ikke er så sikkert som et to dager varsel.Dette har ikke tv 2 så kunne dere se hvor lenge det tok før de hermet etter dere.

  Svar på denne kommentaren

 7. Plattformene NRKbeta-leserne bruker

  […] har hatt veldig god trafikk – de har stått for 24% av sidevisningene våre denne måneden: Lag din egen app på 23 sekunder Ultrarask digitalisering uten skanner Blindpassasjer: Kultserie fra […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Ernst Rattenhuber

  Intressant artikel. Jag skulle gärna vilja göra det här men för den radarbilden som visar hela Norden. Men jag kan inte lura ut hur jag hittar den via mobilen. Kan någon hjälpa mig?

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Ernst Rattenhuber)

   Hei Ernst.
   Radarbildene du får frem på mobil navigeres til via stedsnavnene, ettersom det ikke er en egen mobilversjon av radar-siden.

   Det ligger idag bare radar-lenke på steder i Norge, så dermed har jeg ikke foreløpig klart å finne noen løsning på det du spør om.

   Radar-siden for Norden fra www-yr er i Flash, dermed er det ikke så mye nytte i den fra en iPhone.

   Du kan forsøke å bruke SMHI’s norden-radar men da må du manuelt trykke SEKVENS til høyre på skjermen.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Guruslask)

   radarvarsler er oftest knyttet til det enkelte lands meteorologiske institutt og utveksles dessverre ikke i samme grad som andre vær-ting. Men du kan ofte finne en side som f.eks. dmi.dk/dmi/radar på de ulike lands værtjenester.

  • Ja det er nok dessverre slik. Det landet der jeg bor har dataene, men lager ikke så fine websider for mobil som MI gjør i Norge. Fjær i hatten til dem.

 9. “Lag din egen app på 23 sekunder” « next.kolumbus.no

  […] her henviser til den mest leste  artikkelen på NRKbeta den siste tiden, der de viser hvordan du selv kan lage en “app” til iPhone’n (eller Android’en) din. Vil du prøve selv? I videoklippet under viser vi […]

  Svar på denne kommentaren

 10. Haha!
  Den overskrifta der hører hjemme i VG.
  «Lag din egen app på 23 sek» :p

  Begynte å lure hvordan man skulle kunne lære seg objective c på 23 sek.

  Sorry ass, men ett bokmerke er ikke en app. Det er en snarvei for Safari… Safari er en app.
  Nå må vi slappe av litt her 😉

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Daniel Mellum)

   Jeg ser den, Daniel, og vurderte litt frem og tilbake da jeg lagde overskriften.

   Overskrifter er en balanseøvelse mellom tydelighet og presisjon. Det viktigste for oss når vi lager en overskrift, er å kommunisere det viktigste man kan forvente å finne – og da må vi nødvendigvis forenkle.

   Denne saken retter seg mer mot den jevne smarttelefonbruker enn mot hardcore-geeks’ene. Jeg tror saken du forventet å finne heller ville hett Lær deg objective C på 23 sek eller legg grunnstenen for å bli app-millionær på 23 sek – skjønt jeg ville ikke holdt pusten mens jeg ventet på den 😉

   Overskriften i denne spesifikke saken var ment som en forklaring på hva man lager utifra et brukermessig ståsted, og i dette tilfellet ville det neppe vært særlig forskjell på en app og en link til en nettside: Appen ville sansynligvis ikke gjort noe annet enn å åpne og så be yr.no om det oppdaterte kartet. Dermed tillot jeg meg et lavere presisjonsnivå for å tydeligere kunne kommunisere hva brukeren ville oppnå.

   For å beklage presisjonen ligger det en disclaimer i saken som utdyper dette:

   PS: * Dette er selsagt ikke er en ordentlig app. Det er en snarvei til en nettside som ligger side om side med app’ene dine på telefonen. Bruksopplevelsesmessig er den imidlertid såpass lik en app at vi tillater oss denne unøyaktigheten. Håper dere kan bære over med det.

   Om du mener forenklingen går for langt og overskriften går på troverdigheten vår løs, beklager jeg det.

  • Daniel Mellum (svar til Anders Hofseth)

   Neida det var ikke vondt ment Anders.

   Jeg kan skjønne overskriften.
   Fulgte en link, trodde det hadde noe med apps å gjøre 🙂

   Finnes jo nettjenester som faktisk lager app for deg, men det koster ca$h og tar ikke 23 sek. Trodde det kanskje var noe i den duren.

 11. Desidert enklest og sikrest av vær-appene. Appen kan ikke kjøres i bakgrunnen, men kan likevel multitaskes både i 3D og 4D. Start «GotoDoorStep 4.0» fra elevated position. Press «Doornob» og gi døra et litet spark…. K(l)ikk skrått oppover og då får et høyoppløst og millisekundoppdatert bilde av været. 24/7

  Svar på denne kommentaren

 12. gerry o’byrne

  I am amazed by the accuracy of your forecasts (by the hour) for Dublin which I use every day to plan golf or gardening. Regretably I don’t understand much of your content in norwegian, but I have a small amount of danish which helps me understand quite a bit of your material. Mange takk

  Svar på denne kommentaren

 13. Hold deg tørr med værradaren på yr.no

  […] Det er ikke bare hjemme og på jobb det er nyttig med værradar, har du en smarttelefon eller et nettbrett kan du enkelt lage deg en snarvei til yr.nos værradar, slik at du er regnsikker nær sagt overalt. NRKbeta forklarer hvordan i saken Lag din egen app på 23 sekunder. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.