nrk.no

Slik pusser yr.no opp fasaden

Kategori: Design

Punktnavigasjon (Skjermbilde)

Denne sommeren har Meteorologisk institutt og NRK jobbet sammen om å redesigne yr.no. Det nåværende designet, som stammer fra oppstarten av yr.no i 2007 og baserer seg på de gamle malene til NRK.no, er modent for utskifting.

Målet med redesignet av yr.no er å gjøre det visuelle uttrykket mer moderne og tidsriktig. Samtidig trenger yr.no en opprydding i interaksjonen for å fremheve de elementene som er viktig for både yr.no og brukerne våre. Selv om dagens design er gammelt og modent for utskiftning ønsker vi ikke å gjøre altfor store og drastiske endringer i første runde. Vi ser derfor for oss at dette er ett viktig steg 1 i en kontinuerlig iterasjonsprosess for å gjøre yr.no så brukervennlig som mulig.

Vi har allerede spurt dere om oversettelsestips, og nå vil vi vise dere noen flere detaljer fra skissene i redesignprosjektet.

Skjermbilde av langtidsvarsel

Tidlig i prosjektet var vi sikre på at vi ville fjerne eller flytte venstremenyen. Vi analyserte bruken av menyen, og kom frem til at vi kunne flytte den til bunnen av siden. Klikkene i venstremenyen utgjør normalt 1-3%.

På toppen har vi laget en egen stripe. I den har vi plassert en lenke til «Mine steder» (til venstre) og en nedtrekksmeny for å skifte språk (til høyre). Senere vil vi ha mulighet til å endre stripen på toppen, for å ta høyde for mer brukerinnvolvering.

Værvarselsidene har fått de største endringene. Vi har endret navigasjonen i toppen, og flyttet den til venstre for selve værvarselet. Ved å liste ut menypunktene under hverandre, tror vi det vil bli lettere å navigere mellom de ulike varslene. Den «nye venstremenyen» vil også henge med, når de besøkende scroller nedover siden.

I bunnen av værvarselsidene har de fire nyhetssakene et nytt og mer særpreget uttrykk. Nyhetssakene har fått en egen bakgrunn og et eget typografisk uttrykk.

Hva synes dere? Vi vil gjerne høre både ros og ris, forslag og kommentarer!

34 kommentarer

 1. Odin / Velmont

  Fyrsteinntrykket mitt er veldig bra! 🙂

  Men det viktugaste er vel korleis oversikten ser ut? Biletet de la ut er jo for langtidsvarsel.

  Einaste er at eg synast gradienten de brukar i celle-overskriftane er littebitt korny og passar ikkje heilt resten av uttrykket.

  Eg har alltid likt yr godt (som ein heil del andre), og det var ikkje ein strengt naudsynt oppdatering enno (synast eg), men likevel velkomen no når han kjem.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Odin / Velmont)

   yr.no er en super tjeneste og relativt grei å bruke for de mest åpenbare funksjonene. Arkitekturen litt dypere ned bærer imidlertid preg av at tjenesten har vokst organisk med ting som har blitt lagt til underveis og det er derfor ikke alt som er like lett å finne. Endel av det som ER lett å finne er derimot ting ingen bruker. Dermed er et erfarings- og bruksmønsterbasert redesign på tide.

   En av yr.nos aller kuleste funksjoner etter mitt syn, radar, brukes bare av noen få, mens dette for mange brukere i tettbygd strøk er en funksjon som gir en langt bedre «blir det regn mens jeg er på vei til jobben»-indikator enn å se på de første par sidene man naturlig klikker seg til.

   Slik yr.no idag er designet, må de fleste brukerne klikke noen ganger for å komme frem (I juli var det 2,8 sidevisninger pr sesjon, f.eks). For oss som ikke selger reklame er det ikke noe poeng at brukerne må klikke mye og se mange sider for å finne det de er ute etter. Klarer vi å organisere informasjonen klokere, kan vi gi et bedre tilbud og redusere belastningen på maskineriet i vår ende.

   Dersom du studerer forsiden eller første siden du kommer til for et sted, slik som denne: Oslo, vil du sannsynligvis se at det er mye informasjon der du kanskje ikke så etter, mens annen informasjon du ønsker å se er et klikk eller to unna.

  • Erik Bolstad (NRK) (svar til Odin / Velmont)

   Det trengst oppdateringar – ta berre ein titt på koden (som i stor grad er skrive av meg og altså ikkje er særleg god) og du vil sjå kvifor.

   yr.no har fått mykje skryt av blinde og svaksynte o.l., men 12.000 liner med CSS (!) er kanskje litt i overkant…

 2. Ser bra ut, forsåvidt fornøyd med eksisterende versjon.

  Men det som MÅ gjøres er å fikse radarbildet, det fungerer svært dårlig hvis man sitter på en <10Mb-linje. Og det fungerer ikke i det hele tatt på mobil, som jo er en svært viktig usecase…

  Ser heller ikke behovet for å skille mellom "normalt" og "detaljert" timevarsel, forskjellen er minimal.

  Nåværende versjon har litt vel stor skrift og mye luft i tabellene, gjør scrolling nødvendig. Bør ses på.

  Svar på denne kommentaren

 3. La oss unngå ting som beveger seg, uten at vi selv aktiverer de!

  Dagens side er godt lesbar og jeg opplever den lett å navigere i. Masse «stash» gjør at jeg ikke besøker siden så ofte!

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Berglund (NRK) (svar til Jens Christian)

   Hehe, godt observert, Jens Christian!

   Oversettelsen har ikke blitt oppdatert i skissen du ser i denne artikkelen. Vi skal sørge for at deres innspill blir brukt til å lage en bedre oversettelse enn «hovedfavoritt».

 4. Servietter er fremtiden

  […] Kvelden før første konferansedag kunne man også få nettstedet sitt evaluert av flere av foredragsholderne. Martin Berglund, som redesigner yr.no, tok utfordringen og viste skisser. […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Ser bra ut så langt. Oversiktlig

  Har dere prøvd å plassere navigasjonen som nå ligger i venstremargen (oversikt, langtidsvarsel,etc) i høyremargen?

  Har lyst til å ta en titt på de andre sidene også! Hvordan ser forsiden ut?

  Svar på denne kommentaren

 6. Dette ser veldig bra ut, stusset litt over at oslo ble gjentatt to ganger i brødsmulestien.

  Enig i at gradientene i celle-overskriftene ikke helt passer inn.

  Jeg er veldig uenig i at det er for stor skrift og at det er for mye luft i tabellene, dette gir et mye renere og tydligere design. Kunne gjerne brukt mer luft og større skrift for min del – luft gir fokus, og det å måtte scrolle er ikke noe problem.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Jørgen)

   Oslo er et litt tricky sted, fordi det er en by som heter Oslo som ligger i en kommune som heter Oslo, som ligger i et fylke som heter … Oslo. Strukturen på stedsnavn i yr.no er slik og brødsmulestien har alltid sett slik ut. Finnes ikke nødvendigvis noen fullgod løsning på det.

  • Kjør en spørring mot sted-databasen for å finne unike stedsnavn (i Norge), sortert etter størrelse/popularitet. La et utvalg av disse, f.eks. de hundre største stedene med unike navn få yr.no/Bergen, yr.no/Oslo

 7. Det ser veldig bra ut dette. Er fornøyd, og nå syns jeg yr.no som den er i dag plutselig er litt avleggs! Det tenkte jeg ikke før jeg så dette.

  Jeg har en annen ting, som jeg har lurt litt på på ei stund – og jeg lurer på om dette er riktig forum for å adressere dette, men jeg veit ikke hvor ellers jeg skal skrive det – men når jeg søker etter mitt bosted, Gran, kommer det opp merkelige treff. Normalt ville jeg tru at når jeg har tasta g-r-a-n i søkefeltet, ville disse fire bokstavene komme opp øverst. Men der står det, i følgende rekkefølge:

  Grand Turk (Hovedstad, Turk og Caicosøyene)
  Grand Dakar (By i Dakar, Senegal)
  Grane (Nordland)
  Granvin (Hordaland)
  Gran (Oppland)

  der den nederste er faktisk det jeg har skrevet inn. Det er muligens noen velbrukte bokstaver, men tidligere har ikke engang Gran kommet opp på lista. Når jeg trykker ‘værsøk’, for for eksempel å komme til Gran Rådhus, eller Gran stasjon (ikke at det er noen forskjell, egentlig), dukker plutselig New York (?) opp som mest populære forslag. Deretter Las Palmas de Gran Canaria.

  Greit nok at de er populære, men søker man på de fire bokstavene g-r-a-n vil man ikke til Gran Canaria eller New York, da hadde man skrevet dette. Og som norsk værtjeneste, burde ikke de norske stedene komme før de utenlandske? Eller?

  Mye skriveri om ingenting, egentlig. Det er ikke vanskelig å finne fram, men det virker litt rart. Jeg er glad i yr.no jeg!

  Svar på denne kommentaren

  • Håvard Skaug (svar til Henning)

   Vi er klar over at vi må jobbe litt med tuning av relevansen på forslagsboksen. Eksemplet ditt illustrerer det veldig godt. Nå den nærmeste måneden har vi full fokus på å få ut redesignet, men dette er en problemstilling vi kommer til å se nærmere på senere i høst og i vinter. Rangeringslogikken for stedsnavn på yr er gammel, og trenger da en liten oppfriskning.
   Takk for innspill!

  • Erik Bolstad (NRK) (svar til Henning)

   New York kjem opp fordi nokon har lagt inn «Le Gran Mansa» som eit alternativt namn på byen i Geonames. Eg sletta det no, så det blir borte neste gong vi lastar ned Geonames-basen.

   Gran kjem under Grand Turk fordi hovudstader vanlegvis er viktigare enn norske tettstader. Eg har gjeve Gran på Hadeland eit lite dytt oppover, og alle stader på Turks- og Caicosøyane eit lite dytt nedover på rangeringslista.

   Det tek nokre veker før søkjefilene oppdaterer seg.

   Det er mykje handplukk i søkjealgoritmar, men så er det veldig gøy når ein får slike (absurde og) gode eksempel frå brukarane.

 8. Camilla Klevstrand

  Gleder meg til å se de nye sidene! Morsomt også at dere deler så mye av prosessen. Det er spennende å følge med på:) Mine umiddelbare tanker når jeg ser skissen, er:

  -Det føltes veldig, veldig riktig med ny venstremeny. Lurt trekk, og mye mer brukervennlig!

  -Litt vel mye informasjon i tabellcellene? Tror det er «eselørene» i rødt, gult og grønt som gjør det. Har dere vurdert noen andre måter å vise denne farge-vurderingen på? Jeg tenker også at hvis fargene skal gå igjen på alle varsler, bør forklaringen tydeligere (større?) frem.

  -Er det litt trangt der øverst? Hadde vært ok med litt mer luft, når det er så tett med info.

  -Liker at de redaksjonelle artiklene er sortert ut til slutt, og at de skiller seg ut visuelt sett fra selve værvarslingen. Den nederste delen virker veldig mye roligere enn øverste del, og det funker fint som kontrast. Etter mye info slapper jeg av litt når jeg kommer ned dit. Og når en slapper av blir en jo som kjent mer åpen for ekstra input, så da passer det bra med redaksjonelle artikler her.

  -Stusset også over oslo>oslo, men forklaringen er jo grei. Kanskje det kunne stått oslo kommune>oslo by..

  Håper dere fortsetter å legge ut ideene og tankene deres rundt dette..En amatør som meg lærer mye av det!:) Lykke til videre!

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Berglund (NRK) (svar til Camilla Klevstrand)

   Jeg er enig at «eselørene» med rødt, gult og grønt i hver eneste tabellcelle kan bli litt mye. Dersom du eller andre lesere av NRKbeta har gode forslag til andre måter å vise varselsikkerhet, setter vi stor pris på innspill.

  • Martin Berglund (NRK) (svar til Michael Onarheim)

   Jeg er ikke sikker på om vi kan trekke den konklusjonen.

   Ulike enheter har sine fordeler og ulemper. En værtjeneste som yr.no bør absolutt fungere godt på touch-baserte enheter. På samme måte bør tjenesten også fungere godt på «vanlige» datamaskiner.

   Utfordringen ligger hos oss som jobber med tjenesten. Vi må sørge for at innhold, konsept, interaksjon, design og utvikling tar høyde for alle de ulike enhetene.

  • Steinar Kjærnsrød (svar til Martin Berglund)

   Enig i at man må passe på at alt er godt tilgjengelig for alle typer plattformer. Samtidig må man passe på at dette ikke fører til en slags «minste felles multiplum» design. Da får man ikke tatt ut mulighetene i hver plattform. Med tanke på mouseover mener i hvert fall jeg at det er en funksjon som brukt riktig er svært effektiv for brukeren. «Brukt riktig» betyr bla brukt på en konsistent måte på hele nettstedet og med ikke for mye informasjon i popupen som dukker opp. Eksempler på feil bruk er f.eks. mange karttjenester som bruker mouseover (istf klikk) til å vise popup bokser og der de aktive sonene i kartet ligger så tett at det ikke er mulig å flytte musa uten at det dukker opp en popup …

   Stå på folkens, yr.no er alt en utrolig bra tjeneste rent webteknisk og brukergrensesnittmessig, og bedre ser det ut til å bli!

  • Eirik (svar til Eirik)

   En annen ting er at jeg gjerne vil ha detaljert meteogram som standard. Det er litt irriterende å måtte klikke en ekstra gang for å få det frem ved hvert nytt søk (Søk->Resultat->Time for time->Detaljert).

  • Håvard Skaug (svar til Eirik)

   Vi har tatt med relativt lite personalisering av denne typen i denne redesignprosessen, men det er definitivt noe vi ønsker å jobbe med fremover. Takk for tips, og dere vil nok bli informert om den prosessen også her på NRKbeta når vi begynner å jobbe mer konkret med det 🙂

  • Håvard Skaug (svar til Eirik)

   Ja, det burde være mulig å få til! Takk for tips 🙂

   Det kunne i tillegg også vært en ide å legge en vekting på favorittsteder i forslagsboksen/autocomplete til søkefeltet for å sikre at de kommer høyere kommer opp når man søker etter de stedene. Tenker da kun at ditt sted skal komme over andre steder med samme navn. Kunne det vært nyttig?

 9. Ser veldig bra ut! Gleder meg til disse endringene kommer ut til «folket».

  En ting som jeg har lurt litt på er om det er mulig å få «detaljert-timevarsel» når man printer ut gjennom valget «utskriftsvennlig utskrift»? Hadde vært kjekt dette.
  Hadde også vært greit å fått treffsikkerhet som en del av langtidsvarselet på den utskriftvennlige versjonen.

  Svar på denne kommentaren

 10. Kan brødsmulestien beskrives slik?

  […] jobbet med å skrive HTML og CSS til det nye designet av yr.no, som vi skrev om for en uke siden i Slik pusser yr.no opp fasaden. I forbindelse med kodingen, dukket det opp et spørsmål som jeg gjerne vil diskutere med […]

  Svar på denne kommentaren

 11. Jeg er en glad yr.no-bruker og håper dere tar det piano med redesignet. Steg for steg høres bra ut! MEN jeg må jo likevel ønske meg noe, og jeg ønsker meg en kartløsning hvor «punktene» med værmelding er markert, slik at jeg kan zooome meg inn på et område jeg skal besøke, og så velge meg det punktet som er tettest opp til (eller på annen måte representerer best) det stedet jeg skal til. Spesielt viktig når jeg besøker et området jeg er ukjent i, for eksempel på fjellet rett og slett 🙂

  Svar på denne kommentaren

 12. Dette ser meget bra ut.

  Det som jeg synes kan forbedres er det detaljerte langtidsvarselet.

  Der står det f.eks. kl 06-12, sol, 12 grader, 0 mm.

  Dette er litt forvirrende. Tidsperioden på 6 timer gjelder nok bare for nedbør og vær, hvis jeg har fortstått det rett. Temperaturen er imidlertid gitt for et spesifikt klokkeslett.

  Jeg vet ikke hvordan det kan forbedres, men hvis dere skriver det på denne måten burde det være middeltemperaturen fra kl 06 til kl 12.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.