nrk.no

– Alle i NRK burde være på Twitter

Kategorier: Det sosiale nettet,Internett,Journalistikk & NRK


Etterspørselen etter å lære ny teknologi og sosiale medier i redaksjonelt arbeid er økende. NRK manifesterer sin deltakelse i medieutviklingen med en serie nettkurs.

Først ut er Twitter, Google Reader og RSS.

– Det er iallefall tre gode grunner til at alle i NRK burde være på Twitter, påpeker programdirektør Per Arne Kalbakk, som har bestilt kursene. Han mener Twitter er en god kilde til ting man bør lese, en kilde til å følge med på hva folk mener om aktuelle saker og at det er et sted man kan være synlig som NRK, på en ålreit måte.

De ansatte i kringkastingen får i første gang muligheten til lynopplæring på nett for å komme i gang med Twitter, Google Reader og RSS. Seinere følger kursing i Delicious, Facebook og bruk av mobil med blant annet Bambuser og Qik. Nettkursene gjør det mulig å sette seg inn i de nye redaksjonelle verktøyene når det passer inn i arbeidsdagen.

– Dette gir oss et nytt virkemiddel for å tilby kunnskap som det tradisjonelt sett ikke har vært kultur for å lage kurs på, sier Kompetanseavdelingens leder Frank Barth-Nilsen. – Mitt mål er at medarbeiderne i NRK skal få det best tenkelige tilbudet innenfor sosiale medier, slik at vi jevnt over er mest kompetente på dette i mediebransjen.

Avdelingen har valgt det åpne systemet Moodle, et Learning Management System (LMS) som opprinnelig er ment for skoler. Innholdet blir produsert etter en felles standard for e-læring (SCORM), slik at et eventuelt framtidig skifte av plattform ikke vil føre til problemer.

– Mediebransjen i Norge er ikke stor. Vi ser at informasjonsbransjen har blitt større enn oss og vi møter konkurranse fra kunnskapsrike og engasjerte privatpersoner som blogger. Videreutdanning av journalister tror jeg derfor er svært viktig, understreker Frank Barth-Nilsen.

I kommentarfeltet til posten «Hva skal NRK med sosiale medier» etterspørres kunnskapen om hva en dialog egentlig er. Flere påpeker også at NRK har et ansvar i å dele innhold i større utstrekning. Forhåpentligvis vil disse kursene bidra til økt kompetanse – og kanskje enda viktigere; erfaring med – begge deler.

21 kommentarer

 1. «og bruk av mobil med blant annet Bambuser og Qik»

  Oj, så forfriskende å se at det blir opplæring i mer enn én tjeneste innen samme felt, på ett område ihvertfall. Flott! Skulle bare ønske det var litt mer av det.

  Jeg kan nok si meg enig i at NRK-folk bør bruke Twitter, men når det er snakk om at alle bør være på en mikrobloggingstjeneste syns jeg mye heller dere bør satse på en egen StatusNet-installasjon (friprog) på f.eks. mikro.nrk.no. Der kunne dere automatisk satt opp en egen konto for hver ansatt. Slik ville dere ha kontroll over egne data og egen branding etc., pluss at alle vil vite hvor de skal gå for å finne alle NRK-ansatte. Kontoene der kan enkelt kobles opp mot Twitter for kryssposting, og alle kan følge f.eks. mikro.nrk.no/nina fra sin konto på identi.ca eller annet sted.

  Jeg mener at dette er noe alle statlige organer som vil at sine ansatte skal bruke mikroblogging burde gjøre, noe jeg nevnte i min bloggpost om departementenes rapport om bruk av sosiale medier.

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad

  Børge: Det er jo INGEN der. Det er som NRK dro ut og skulle intervju noen midt i skogen. Og dro hjem skuffet fordi det ikke var noen der. Den løsningen du skisserer med kryssposting til Twitter – og hva kalt du det andre Identica (hahahaha, privat spøk) – det ville blitt bare kaos det også. Da ville man måtte svare på flere steder også?

  Svar på denne kommentaren

 3. Twitter og flere andre «kommentar-nettsteder», er vel mer antisosiale.. Fordi:
  -Desto flere nettsteder folk «må» innom for å få med seg hele saken/programmet, desto mer tid tilbringer folk da foran PC/WAP eller liknende.
  At aktualitetssendinger i løpet programmet, enten på radio eller tv, sier «Sjekk ut mer om dette på være nettsider».. Blir jo et lokkemiddel, til å være mindre sosial i den virkelige verden. Fordi, det er jo så mye man kan gjøre på nettet..

  Svar på denne kommentaren

  • Det er jo litt ironisk at en som klager på at «kommentar-nettsteder» er antisosiale, selv kommenterer på et slikt nettsted.

 4. Den vernede bedriften NRK er på tur til å bli enda mer et utplasseringssted for å holde nede arbeidsledigheten.

  Eldre mennesker, ofte aleneboende, ofte med lite penger, betaler sin lisens, med samme kronebeløp som en familie på 2-10+ personer.

  Eldre mennesker finnes ikke i NRK sin tankegang. De vet ofte ikke hva data og internett er, jo de vet muligens litt men har det ikke og forstår det ikke.

  At NRK til stadighet tar «overskriften» til noe i nyhetene og deretter henviser til nrk.no har liten nytte for de som ikke har data, ja det har liten nytte for de som har data også siden de som har data ikke trenger denne påminnelsen/opplysningen. Nå skal vel alle innom alle tilgjengelige media for å få nytte av NRK.

  Nei jeg er så drit lei denne NRK-kanalen som er like tendensiøs som annen kringkasting at jeg holder på å spy.

  Dette innlegget blir vel slettet av NRK/KGB/CIA men jeg tar en kopi før det sendes.

  Til slutt vil jeg si: Les også den glimrende kommentaren til «Erik H» over.

  Svar på denne kommentaren

  • Tor Egelien (svar til Animal)

   Nå kan tidligere ungdom også hevde at alt unntatt «Halvsju» var for eldre… Nå er det jo noe for enhver uansett alder og plattform.

  • Synd at du drukner innlegget ditt i vrøvl, for du har et lite poeng. Henvisninger fra nyhetssendingene i NRK til nyhetsoppslag på nett er bare irriterende. Jeg tviler sterkt på at slike irriterende «hint» får flere til å gå på nett og sjekke hva som har skjedd, når de alt sitter og ser på nyhetene på TV og forventer å få nyhetene presentert der.

   Du sier at eldre mennesker ikke har eller forstår internett. Det stemte i stor grad for 10-12 år siden, men stadig mindre i dag. Det er ikke uvanlig lenger at 70-80-åringer er på nett. Jo, jeg vet om folk i den alderen som ikke er på nett, men jeg vet også om folk langt opp i 80-årene som kan vel så mye om internett som det jeg kan. Det blir stadig flere av dem.

   Til resten av vrøvlet ditt… Alle vet at alle journalister og politikere er sosialister/kommunister/nazister. Helst alt på en gang, altså nasjonalsosialistkommunister. Alle spionerer på oss og kontrollerer på oss, og alle er ute etter å ta oss. Det er bare VI som står opp for gode, kristne, norske verdier. Så det er helt opplagt at KGB og CIA kommer til å slette innlegget ditt. De vet hvor du bor!

  • Animal (svar til Karl)

   Hahaha – jeg vet at jeg drukner innlegget mitt i vrøvl – det er snart eneste måten å nå frem litt på i dag 😀

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Animal)

   Vi sletter sjelden kommentarer på NRKbeta utover å fjerne grovere personangrep eller spam.

   Hva CIA eller KGB (som såvidt vi vet ble nedlagt i 1991) vil velge å gjøre med innlegget ditt kan ikke NRKbeta stå inne for, men de har ikke pleid å slette ting hos oss tidligere. Vi får håpe på at de ikke plutselig begynner nå ;).

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Animal)

   Jeg tror vi makter å skille spøk og personangrep ganske bra. Og det er nok derfor vi svært sjelden sletter kommentarer her.

   Og du har nok rett i at ironi, sarkasme og overdrivelse kan være en effektiv måte å få frem sitt budskap mange steder på nettet. Men akkurat her på NRKbeta kommer du nok lengre med en litt mer moderat, velbegrunnet og analytisk argumentasjon.

   Men som du ser: vi lar folk velge om de vil være anonyme eller fremstå med navn. Og vi sletter sjelden. Alle friske innspill mottas med takk. Og dere velger selv hvilken tilnærming dere vil benytte for å nå ut med deres budskap.

 5. Kanskje burde alle i NRK være på twitter.
  Men hvordan har det seg at NRK har et så til de grader dårlig debattforum (nrk.no/debatt) – som er så uendelig dårlig at det forlengst burde vært kastet i søppla. (med refundering av lisens).
  ??

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.