nrk.no

Utilgjengelig tilgjengelighetsfunksjon

Kategorier: Internett & Nettjenester


(YouTube-lenke)

I kampen mot frekke spam-roboter og annet, har teknologiverden gitt oss CAPTCHA – Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Brukeren må da gjengi forvrengte tegn og tall (noe som er svært vanskelig for maskiner) for å bevise at vedkommende er et menneske, før hun får lov til å kommentere artikler, endre passord osv. Det hjelper i kampen mot spam, men det er ikke like tilgjengelig for alle.

På Google Apps-sidene våre må vi gjennom en CAPTCHA for å endre passord. Der er det en knapp som tilbyr opplesing av bokstavene for synshemmede. Videoen over viser hvordan det høres ut. Det skiller seg ikke vesentlig fra Justin Bieber strukket ut. Det besitter også den samme weirde sjarmen. Og er fullstendig ubrukelig.

Vi har testet dette både i Chrome på PC og på Safari / Mac og det oppfører seg likt. Man skulle nesten tro de bare hadde tatt en funksjon de hadde liggende og klasset den på uten å sjekke hvordan det hørtes ut?

Kunne dette vært løst annerledes?

10 kommentarer

  1. Nja. Den var vanskelig, men ikke umulig. De har en norsk utgave der de sier tallene på norsk, og det er litt enklere.
    Men i stedet for all den bakgrunnsstøyen, kunne de for eksempel spurt et matematisk spørsmål. F.eks. 12+1 (twelve plus one) også skrev man inn svaret.

    Svar på denne kommentaren

  2. De prøver vel på en variant av Cocktai party-effekten, at vi mennesker klarer å fokusere på en enkelt stemme/samtale i et hav av flere. en.wikipedia.org/wiki/Cocktail_party_effect

    Jeg tror dette er en god løsning, da det ville vært veldig vanskelig å få en datamaskin til å skille disse stemmene fra hverandre, men de har rett og slett gjennomført hele greia litt dårlig.. Hvis stemmen som leser opp bokstavene hadde vært litt tydligere, og samtalen i bakgrunnen litt mer normal, tror jeg det skulle gått veldig bra..

    Svar på denne kommentaren

  3. Det er jo laget en Captcha hvor man skal trykke på det riktige bildet. Dette må jo være mye bedre.
    For de som er syns hemmed kan man vel lage dyrelyder og skrive navnet på dyret eller noe =)

    [img]http://en.wikipedia.org/wiki/File:Airplane_CAPTCHA_JPG.jpg[/img]

    Anders

    Svar på denne kommentaren

  4. Høres ut som om stemmen sier demismaro på engelsk, men nå er det endel lavere kvalitet på youtube video.
    Pluss på at opptaksutstyret ditt ikke nødvendigvis er det ultimate og du får en feilfaktor på over 9000.

    Svar på denne kommentaren

    • Kryllbeta (svar til Kryllbeta)

      Tror at det høres dårlig kan skyldes lydkortet ditt.
      (hvis man ser bort fra de 9000 faktorene med opptaket og konverteringa/komprimeringa på utub)

      Lyden fungerer helt utmerket her direkte fra tjenesten. Lyden fungerer med ie8, chrome, firefox og opera.
      Har ikke testet med safari da jeg boikotter alt apple lager.
      (itunes minner meg mer og mer om realplayer, bloated crap)

  5. Sjokkerende!

    Riktignok hørtes det noe bedre ut når jeg testet på CAPTCHA nettsiden, men feilet selv i å taste ordene 3 ganger på rad.

    Selv synes jeg det er vanskelig ofte å lese de der ordene i boksene og når jeg nå hører hvor utrolig vanskelig det er å bruke audiofunksjonen så tenker jeg:

    Trenger vi egentlig CAPTCHA i det hele tatt? Kan man ikke finne på smartere som ikke er så innmari PAIN IN THE ASS?

    Relevante spørsmål i denne sammengeng er:

    – Hvor mye spam-trøbbel får man uten en slik funskjon? (mange siter bruker det jo ikke, for eks så er det ikke det på kommentarer her på NRK beta for eks)

    – Kan man bruke andre former for autensiering? (som IKKE innebærer fæle kodebrikker fra Bank ID slik som @Dan foreslår her).

    – Hva med å lage enkle små spill eller morsomme features sånn at det blir litt underholdende å bevise at man er menneske?
    Treff frosken på hodet – eller putt nøkkelen i nøkkelhullet eller stapp kaninen i hatten eller lignende.

    Et annet tips er å spille på humor som bare mennesker skjønner for eks husker jeg at jeg hadde en morsom greie på min gamle DOS maskin som het «Svensk IQ-test». Det var basert på Q&As hvor riktig svar ga høy IQ. For eks var et av spørsmålene «Vad är Norges hovudstad?». Svarte man Oslo, fikk man som respons: «Svaret är fel. Du har låg iQ». Svarte man derimot Bergen, så fikk man «Sväret är rätt. Du er svensk!»

    Uansett – infotainment kan være svaret?

    Svar på denne kommentaren

  6. Hans-Petter Fjeld

    Det mange av oss «se-braer» gjør feil her er at vi forventer at lyden skal ha noe med ordet vi ser å gjøre, men det har det jo ikke. Det som leses opp var i hvert fall når jeg forsøkte noe helt annet enn ordet. Forsøk selv, lukk øynene og ikke forvent noe ord.

    Hva med å høre hva noen blinde mener?

    Svar på denne kommentaren

  7. Roy Bjørnesset

    Disse kryptiske tegnene er slitsomme syns jeg. Det er fordi jeg er sterkt svaksynt å bruker nettet ofte i hverdagen som blogger og ivrig bruker av facebook. ofte dukker de opp når jeg skal poste i grupper osv. Da må jeg gå igjennom disse uleselige tegnende en til lere ganger når det er aktuelt. Liker ikke disse lydgreiene for de er ikke lett å forstå. ofte klarer jeg o komme meg inn på første forsøk, andre ganger kommer jeg meg ikke inn i det hele tatt. ikke går det ann å lese tegnende med syntetisk tale.så da føler jeg meg utestengt når jeg skal poste noe i disse gruppene. Det må vel gå ann å finne på noe som er lettere for alle å lese og som er vanskelig for disse spam robotene å finne.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.