nrk.no

Apple valgte å ikke revolusjonere TV-bransjen

Kategorier: Gadgets & TV


I kveld var det høstslipp fra planetens mest sagnomsuste teknologiselskap. Apple lanserte blant annet nye musikkspillere, et sosialt nettverk for musikkelskere og nye versjoner av sitt operativsystem for bærbare enheter: iOS.

Men Steve Jobs dro også sin sedvanlige «one more thing». Og denne gangen gjaldt det en vesentlig oppdatering av det Apple omtaler som sin hobby. En boks som heter Apple TV.

Jeg har hatt en slik boks siden den ble lansert første gang i 2007. Den er liten og stillegående. Dundrer ut musikk, bilder og film. Ser lekker ut. Og er svært enkel i bruk. Og jeg bruker den nesten aldri.

Under TV-apparatet i stuen vår står en fullverdig datamaskin fra samme leverandør. En MacMini. Den er også liten og stillegående. Den kjører EyeTV for å gi oss vanlig TV med opptak. Og Spotify for å gi oss musikk. Og en webleser for å gi oss informasjon. Og Dropbox for å plukke opp filer fra mine øvrige enheter. Når vi er på ferie kjører den Vitamin D og et webkamera for å overvåke hjemmet. Dessuten spiller vi spill på den og lar den styre andre dingser i huset.

Vår Apple TV står på rommet til syvåringen. Den krasjer aldri, bråker ikke og plukker opp TV-programmer fra den tidligere omtalte maskinen som står i stuen. Men på gutterommet står en liten og stillegående PC også. Og en Nintendo DS.

Epleboksen der inne får stort sett stå i fred. Med støv på. Den er kjedelig. For gutter som er vant til datamaskiner, DS, iPad og iPhone blir Apple TV veldig statisk. «Pappa, kan den bare vise bilder, spille TV og musikk?».

Svaret er ja, og pappa syntes også den er kjedelig.

Den nye Apple TV er fire ganger mindre og prisen er mer enn halvert. Og den er akkurat like kjedelig. Litt kult at jeg kan begynne å se en film på min iPad og så se den videre på Apple TV med et enkelt tastetrykk. Men utover det? Svaret på syvåringens spørsmål er fremdeles det samme. Den kan bare vise bilder, spille TV og musikk.

Så hvorfor gidder jeg å skrive om den? Fordi den kunne ha revolusjonert TV-bransjen.

Hadde Apple gjort slik mange trodde ville de ha hatt en sikker vinner mellom hendene. Og hva trodde folk? Hva skulle Apple gjort? Jeg har sagt det før, men kan forklare en gang til. De må åpne den for tredjepartsleverandører. La folk utvikle applikasjoner slik som med iPhone og de andre i-dingsene.

Med de siste årenes produkter fra fruktbutikken har brikkene falt på plass. Det handler ikke om nybrottsarbeid og revolusjonerende oppfinnelser. Apple har alt de trenger allerede. Her er produktet:

En boks som ser nøyaktig ut som den de lanserte i dag, men som inneholder nøyaktig de samme komponentene som en iPad. Men da selvfølgelig uten skjerm og batteri. Bare utganger for å koble til TV og eventuelt stereoanlegg.

En liten TV-boks som kjører det samme operativsystemet som de andre i-dingsene og derfor ville åpnet for en applikasjonsbutikk og det samme utrolige utvalget kreative løsninger som dagens appstore for iPhone og iPod Touch.

Spill, medieinnhold, nettinnhold, overvåkingssystem og hva det måtte være folk fant på. Vi i NRK kunne tilpasset våre eksisterende tjenester for både nettradio, nett-TV og yr.no. Og tusenvis av andre mediehus og spillutviklere kunne gjort det samme. Uten å måtte lære seg en helt ny plattform.

Angry Birds og RealRacing på TV-skjermen? Ja, takk!

Apple ville tjent penger på salg av boksen, salg av applikasjoner, salg av medieinnhold og salg av annonseplass gjennom sitt iAD-system. iPod touch og iPhone kan brukes som ekstra fjernkontroll. Både for medieinnhold og spill. Med sine bevegelsessensorer og fine skjermer.

Og i-plattformen er perfekt til dette. Det ville ikke kostet enorme ressurser å tilpasse mange av applikasjonene til fjernkontrollnavigering. De har allerede tydelige grensesnitt med store knapper. Og iOS er blodtrimmet for flyt, hastighet og respons i grensesnittet. Perfekt for navigering via fjernkontroll på skjerm.

Det blir spennende å se nøyaktig hva den nye Apple TV har på innsiden. Men et estimat basert på tall fra diverse spekulasjoner tilsier at produksjonskostnaden for en iPad uten skjerm og batteri ville blitt ca. 130 dollar. Apple har ikke for vane å selge ting med tap, så med 99 dollar er det mulig at nye Apple TV er for svak for å kjøre en fullverdig versjon av iOS.

Men det er kanskje prisen som kan bli en joker her. Apples design og brukervennlighet i en boks til 99 dollar. Den blir garantert mer populær enn forgjengeren. Men en komplett endring av TV-bransjen kommer ikke før Mr. Jobs går på scenen med en fullverdig iOS-dings til å ha under den store skjermen i stuen. Med appstore og det hele. Da slutter han å kalle den en hobby.

Eventuelt får vi sette vår lit til Boxee eller Google og deres Google TV-prosjekt.

28 kommentarer

 1. Deler mye av ditt synspunkt, men du unnlater å nevne at nye Apple TV er drevet av en A4-prosessor og dermed mest sannsynlig HAR iOS under panseret. Det er dermed ganske så lett for Apple å introdusere en App Store med akkurat det du etterlyser.

  Siden TVen ikke er touch-basert og styres via en fjernkontroll må den nødvendigvis ha et annet utseende enn en iPhone, iPad og iPod touch.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Mats Staugaard)

   Jeg håper den er kraftig nok og jeg antar at den allerede kjører en variant av iOS. Men er litt i tvil om den har nok minne og lagring for apps.

   Blir spennende å se når noen får plukket den i filler.

   Og: er det en USB-port vi ser under HDMI-porten på noen av bildene?

 2. Boksa er liten og snerten og kobler seg opp mot eksisterende dingser enkelt. Ikke så spennende kanskje, men du kan leie episoder av tv-serier for 6 kroner (eller i overkant av en hundrings for en hel sesong) og filmer for omtrent hva vi betalte i videosjappa i hine hårde dager. Om det var mulig i Norge så ville jeg glatt valgt å leie hos Apple fremfor å kjøpe DVD-er eller laste ned ulovlig.

  Svar på denne kommentaren

  • Mats Staugaard (svar til Vegard)

   Den kjører ihvertfall A4 for det sier Apple selv. A4 er en ARM-prosessor og Mac OS X 10.4 som Apple TV pleide å kjøre fungerer ikke på ARM. Det gjør derimot iOS og det vil være naturlig at Apple dermed benytter iOS med et annet skin?

   The device is running iOS, though, trust me.

   – John Gruber, Daring Fireball

   Offisielt vil de selvsagt ikke si det 🙂

 3. Jeg kjøpte ny TV og Bluray-spiller, begge i det billigere segmentet (ca. 7000 for TV, 1900 for BDP). Begge enhetene er koblet til nettverket, og begge kan gjøre omtrent akkurat det samme som Apple TV. Og litt til.

  Eneste fordelen Apple TV har er sømløs integrering med iTunes-biblioteket. Sony og LG har ikke klart å gjøre dette så pent.

  For min del vil jeg oppgradere til en nettop-PC, med XBMC.

  Svar på denne kommentaren

 4. Det jeg finner veldig rart er at Apple ikke introduserte 2 A4 chipper på samme kort som jobbet sammen. Legger man til en ram-bump så vil man nok fint kunne spille HD1080P og andre godsaker. Ellers synes jeg den streaming only greia ødela veldig potensialet. Hvor vanskelig er det å lage en luke under med harddiskbay for lagring av Apps, Filmer og musikk?
  Har man det og legger til et lokalt bibliotek, så vil jeg tro alt er i orden…

  Svar på denne kommentaren

  • 1. Den ville blitt dyrere.
   2. Den ville blitt større.
   3. Den ville blitt mer avansert.

   Og alt uten å glede andre enn et lite mindretall avanserte brukere hvorav flesteparten ikke ville kjøpt den uansett.

  • Daniel Brenden (svar til Vegard)

   1: ikke mye større, dessuten er det eneste de trengte å gjøre var en 1/2 redusering av den totale størrelsen, ikke gjøre den så veldig håndholdt.. det valgte Apple for oss. Det at de ikke inkluderte en liten brikke på 64 GB eller lignende for intern lagring av forskjellig innhold forundrer meg.

  • Tipper det er et poeng i seg selv at man ikke har noe lagringsmedium. Med en gang man åpner for noen form for lagring får man «problemet» med at noen kan finne på å lagre det de streamer for å se det om igjen/gi det til andre/dele det på nettet. Mange innholdsleverandører liker ikke det, og det fører til at man må drive forhandliger om hvordan hardwaren skal virke i hvert enkelt marked.

   Sony har slitt med dette for bl.a PlayTV (PVR for PS3), hvor de i enkelte markeder (Australia bl.a) har måttet blokkere for kopiering av programmer til «desktopen» (hvorfra det er mulig å ta dem ut på en USB). Der har de også måttet fjerne funksjonen for å hoppe et minutt fram (for å hoppe over reklame).

 5. Morsomt at du skriver dette. Kommer akkurat fra et internship i et 8 måneder gammelt startupfirma i USA som lager nettopp det du spør etter, en applikasjonsplattform for TV. Har allerede avtaler med store tv-leverendører, og om alt går riktig er den installert i maskinvaren(!) til tven din i februar 2010. Et utrolig spennende marked, med ufattelig mange store konkurrenter. (GoogleTV/Sony, Yahoo TV, Microsoft Mediacenter+++). Det du etterspør er på vei, det kommer bare ikke fra Apple denne gangen 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Det er én grunn som gjør at denne boksen havner under min TV: AirPlay.

  Muligheten til å filme en liten videosnutt av datteren min for deretter å bare trykke på en knapp for å se den på TV, direkte fra iPhone, virker helt fantastisk. Eller et bilde for den saks skyld. Jeg håper selvsagt at iTunes åpner for leie av film og serier i norge også. Men med AirPlay, så kan jeg se alle de seriene jeg allerede har lagt i iPad´en min med bare et klikk. Fiffig.

  Svar på denne kommentaren

 7. Hvis nye Apple TV vil fungere med Boxee en gang i fremtiden (og det er nok mange som vil prøve de) har jeg egentlig fått det jeg trengte: En Airport Express med bilde i tillegg til lyd.

  1080p hadde selvfølgelig vært best, men man kommer jo langt med 720p på 46″ og mindre.

  Uansett blir prisen her på berget avgjørende: 1000,- , ikke 2000,-

  Svar på denne kommentaren

 8. Hele poenget med denne utgaven av Apple TV er å unngå alt som minner om datamaskin og apps. Som Jobs sa, det er når man går FRA datamaskinen og setter seg i sofaen for å bli underholdt at Apple TV og billige streamingtjenester er aktuell.

  Så all diskusjon om maskinvare og apps er helt irrelevant, det er snakk om å skape et nytt marked for filmbransjen, og ikke noe annet.

  Geekfaktoren er med andre ord zero. Det er i mange tilfeller en stor fordel 🙂

  Svar på denne kommentaren

 9. Svend Andreas Horgen

  Steve Jobs hevder at en ikke trenger mer enn 720p, men den er litt tynn. Hvorfor ikke full HD? Jeg tror det har primært med båndbredde å gjøre. Streaming over full HD krever mye mer enn 720p, og her snakker vi potensielt et veldig stort antall brukere som hele tiden skal streame. Kneling/hakking ville ikke vært bra for omdømmet, så da er det lurt å starte med 720p. I tillegg kan det være de ønsker å spare en «nyhet» til en senere oppdatering av Apple TV (now-full HD).

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg ser svært liten forskjell på 1080p og 720p på en 46″, og det er vel omtrent den størrelsen de fleste har i dag. Video i 1080p er betraktelig større enn video i 720p og krever kraftigere maskinvare. Apple har nok vurdert det så hen at kostnadene ikke er verd det. I denne omgang. Helt greit i mine øyne.

 10. Kjetil Kjernsmo

  Det som er veldig uklart er om man ville få lov til å kjøre noe sånt som dette på noen nettverk. Hvis man skal legge Forbrukerrådets nett-rettigheter til grunn, er det helt klart at man kan, men hvis man skal følge kontraktene man har men distributørene (noe som ikke er klart for meg om man faktisk er bundet av, siden åndsverksloven var ment å bare regulere opphavsrettslige forhold) så er det forbudt.

  Og hvis det er lov, ligger MythTV og LinuxMCE allerede mange år foran denne boksen. Ikke at Apple kunne ha klart å lukke dette gapet på kort tid, men…

  Uansett, det er uklarheter i åndsverksloven som gjør denne innovasjonen så godt som umulig, og det er vel derfor de har valgt å ikke prøve å revolusjonere noe som helst. Jeg burde ha skrevet en kronikk om temaet…

  Eller kanskje noen rett og slett har lyst til å ta saken til høyesterett?

  Svar på denne kommentaren

 11. Jeg priser meg lykkelig over at Apple ikke vinner fram med denne.

  Hvorfor? Ikke fordi det hadde vært dumt om Apple hadde laget et bra produkt. Grunnen er denne bloggposten, som også går inn en rekke av Apple-sentrerte bloggposter på NRKbeta.

  Som du sier hadde kanskje NRK da satset på denne plattformen. Det tror jeg ganske sikkert hadde gått utover tilbudet til oss som ikke bruker Apple-produkter. Allerede idag bruker NRK ressurser på å lage plattformspesifikke løsninger istedet å satse på en brukbar plattformnøytral løsning.

  Jeg synes det er helt greit at NRK lager løsninger for spesifikke plattformer. Derimot synes jeg det ikke er greit at dette gjøres før det foreligger en god løsning som fungerer for alle.

  Konkrete forslag:
  – Dere lager en offisiell XBMC- eller MythTV-plugin for NRK Nett-tv.
  – Dere lager en nettside med API og instruksjon om hvordan NRK mener man skal lage tredjeparts pluginer.
  – Dere oppretter en wiki hvor vi alle i samarbeid kan lage en oversikt over hvordan NRKs materiell kan benyttes til lisensbetalernes glede.
  – Dere videreutvikler dagens nett-tv-tjeneste basert på åpne standarder. Jeg vet ikke hva slags kompetanse dere besitter, men det ligger stort potensiale i html5. Da tenker jeg ikke bare på WebM. Om ønskelig kan brukergrensesnittet på en nettside bli som om det var et program (eller applikasjon om man snakker Apple-sjargong). Mulighetene er enorme. Det kan lages en miniutgave laget med tanke på små enheter. Alt som trengs for å lage et mobilt NRK-program er da å laste inn en nettside.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til gaute)

   Takk for gode innspill. Vi prøve å balansere både dings- og plattformfokus på NRKbeta. Og generelt i NRK har vi et ønske om å nå så mange som mulig, men må hele tiden balansere vår fokus mellom hva som er så åpent som mulig og hva som når flest mulig mennesker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.