Kommentar & Mobil

Evy er den nye jødedoen


Skjermskudd av iPhone

I tidligere tider hadde mobiltelefoner kun talltastaturet tilgjengelig for å skrive alle alfabetets tegn. Det lå da flere bokstaver pr tast, og man måtte trykke flere ganger på 3-tallet for å få frem en F, for eksempel. Dette gjorde det tungvint å skrive raskt, så etterhvert ble det innført såkalt T9-ordbokfunksjon som gjettet hva man prøvde å skrive. Dette fungerte stort sett greit, men av og til kom det vektinger av alternativer som ikke nødvendigvis stemte helt med normalfrekvens, slik at man feks fikk øl i stedet for OK. Og i tillegg fikk man besnærende nyord, som jødedo i stedet for loffen.

Disse merkelighetene er utrolig nok fortsatt med oss. På såkalt smarte telefoner med touch screen er ofte tastene på skjermen mindre enn fingerpølsene og ordbokfunksjoner brukes derfor for å gjette hvor fingrene burde truffet. Av og til fungerer det helt fint, men av og til er det bare intenst irriterende. Som for eksempel når evt (en i Norge ikke uvanlig forkortelse for eventuelt om du leser dette, Steve Jobs) alltid foreslås erstattet med kvinnenavnet Evy (med stor E). Og med alltid mener jeg ALLTID. Ikke bare første gang, ikke de første ti gangene, men ALLTID.

Og iPhone’n kan også lage sine helt egne ord, gjerne med litt aparte bruk av bokstaven æ, for eksempel:

Vel. Jeg skulle ønske jeg kunne klikket på et forslag og sagt Nei, dette er feil. Hold opp, men det eneste jeg kan gjøre er å slå av hele funksjonen. Men den fungerer akkurat litt oftere enn den ikke fungerer og det er sannsynligvis da ting irriterer aller mest.

Har dere tilsvarende eksempler?

OPPDATERING:
Flere har hevdet at ev. og ikke evt. er den korrekte forkortelsen for eventuelt. NRKbeta er ganske langt fra å være en språkspalte, men nysgjerrigheten tok overhånd, her er en poll:

81 kommentarer

 1. Hei! Mener ikke å være ekstremt døll, men skal ikke eventuelt egentlig forkortes til kun ev.? Eventuelt event.?

  Anyway. Hos meg er problemet mer at den ikke lærer nye ord, som f eks navnet på sønnen min. Det er ganske langt, og det hadde vært deilig å slippe å skrive det fullt ut i hver sms som omhandler ham 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Toralf: iPhone henter staveforslag bl.a. fra adresseboken. Så jeg vil tro at du ikke har noen som heter Evy i kontaktlisten din, mens artikkelforfatteren har det.

  Men (til artikkelforfatter): Etter iOS 4, har det kommet en funksjon der man kan angre auto-rettinger – dersom du lar den rette til «Evy», får du ikke opp valg om å gå tilbake til «evt»?

  Svar på denne kommentaren

 3. På engelsk kan samarbeid skrives på to måter, enten «cooperation» eller «co-operation» og i første elektroniske ordbøkene lå kun varianten med bindstrek inne. Dette gjorde at rettingsprogrammet foreslo å endre «cooperation» til «Cupertino» – byen der Apple har hovedkvarter, og som selvfølgelig lå inne i alle disse ordbøkene.

  I mange tidligere offentlige dokumenter i statene og i FN har derfor samarbeid blitt erstattet med Cupertino og er idag kjent som Cupertino effekten

  Svar på denne kommentaren

 4. @Cecilie @hws såvidt jeg vet er ev. bokmålsforkortelsen, for oss støvete riksmålsbrukere er det evt. Ifølge Google er det 1 480 000 forekomster av evt i norske nettsider, kun noen hundre tusen mindre enn av ordet skrevet fullt ut. Vil dermed anta at jeg ikke er helt alene om å bruke evt.

  @sandåker (eller saksøker som iphonen min prøver å kalle deg): Evy for evt forekommer på 4 testede iphoner hos oss. Det finnes svært mange andre eksempler på ord iphonen hevder å vite bedre enn meg hvordan staves eller kapitaliseres (next vil den skrive NeXT, airport (som i LHR) er den skråsikker på at skal kalles AirPort osv. Om du har en iPhone som ikke har noen av disse besserwisser-som-tar-feil-trekkene, er det fascinerende.

  Svar på denne kommentaren

 5. Det er nok adresseboken, ja, men den kan dresseres. Jeg la inn en «Evy», iPhonen foreslo første gang «Evy» for evt, men jeg krysset den ut, og deretter foreslår den ikke Evy mer.

  Skriver jeg next, foreslår den bare NeXT når tastaturet er norsk, ikke engelsk (jeg bruker selvsagt engelsk tastatur når jeg skriver engelsk, tysk når jeg skriver tysk osv.) Det samme med Airport/AirPort. «Next» og «Airport» er som kjent ikke norske ord, så det er jo helt korrekte forslag å rette egennavnene – hvis man da tolererer «logoskrift» 😉

  Svar på denne kommentaren

 6. Android-ordlista mi har en underlig aksent-slagside; den insisterer på å skrive andré for andre og allé for alle. Den foreslår også konsekvent VIA for via; mulig det er en produktplassering for reisebyrået.

  Svar på denne kommentaren

 7. Men hva med hvis jeg har fått inn et ord i ordlista jeg ikke vil ha der?

  En eller annen gang har jeg i vanvare trykket på krysset da stavekontrollen prøvde å rette åå til på. Nå retter den aldri åå til på lenger. Hvordan får jeg den til å begynne å rette det igjen?

  Svar på denne kommentaren

 8. @Anders Betviler ikke at mange bruker evt. – mener bare at Steve Jobs & co ikke kan lastes for at Evy dukker opp (også hos meg uten Evy i adresselisten forresten). Vil tippe Apple bruker bokmålsordlista og ikke riksmål.

  Svar på denne kommentaren

 9. Karin W. Bjerga

  Ja dette er fryktelig irriterende. Spesielt det at telefonen er smart nok til å skjønne at jeg bruker bokstavene æøå. I tillegg er den smart nok til å huske ord jeg EN gang har tastet feil. Dette gjør at her gang jeg skal skrive til blir det toø! Hurra! Har alt for mange sånne exempler. Det verste er vel ord som på død og liv skal ha store bokstaver, som NeXT!

  Svar på denne kommentaren

 10. Jeg har en tendens til å sende veldig mange «sjokkerte» meldinger, der «og» er blitt til «oi».

  Fryktelig irriterende og unødvendig når dette skjer med et såpass vanlig ord. Hater LG-telefonen min litt for det …

  Svar på denne kommentaren

 11. Min ordliste vet ikke hva ‘grill’ er. På den gamle telefonen foreslo den ‘ishkl'(?!), mens den nye har gjort litt fremskritt og prøver ‘grikl’. Og gamle damer som meg som liker å strikke, får bare ‘rushjje’ fram, uten andre alternativer. ‘Jødedo’ forstår jeg, siden telefonen faktisk begynner å skrive ‘jødedom’. Men hva begynner på ‘rushjje’?

  Svar på denne kommentaren

 12. Det jeg virkelig hadde ønsket meg var en løsning for vår egen særnorske måte å slå sammen ord på (f. eks. «betasak»).

  Mulig dette stort sett bare er interessant for nordiske språk, men det burde vel være nok interesse for dette til at noen kunne lage en «norsk» t9-løsning som tok hensyn til dette?

  Svar på denne kommentaren

 13. Dette er faktisk et område hvor jeg har mye bedre erfaring med Anroid enn med iPhone (et av svært få områder, men Android må få skryt når Android trenger skryt).

  Både Android og iPhone er jo basert på T9-logikk, den ser på hvilke taster du trykker på, og gjør en gjetning om hvilket ord du er ute etter.

  På iPhone, så dukker ordet opp som et forslag i en blå boble om iPhonen tror du har skrevet feil, og hvis du vil si, nei, jeg har IKKE skrevet feil, må du gå opp og trykke på den bittelille x-en. Og du får bare se det ene forslaget.

  På Android derimot, så står ordet du faktisk har skrevet inn, lengst til venstre står det du faktisk skrev, og bortover til høyre så kommer FLERE gjetninger på hva du prøver å ksrive, så da kan dutrykke på det ordet du vil ha.
  Screenshot:
  developer.android.com/sdk/images/2.2/22keyboard.png
  Betyr f eks at du kan skrive «kon» for å velge «konkurranse».

  Lurer forresten på hvor lang tid det tar før tap-tap-tap-touch-qwerty-tastatur er like gammeldags som to trykk på 2-tallet for å få en B, med tanke på Swype-konseptet.

  Der drar du fingeren fra bokstav til til bokstav, og dette kombineres med T9-gjetning. Det går VELDIG kjapt!

  Et genialt konsept som må sees.

  NY Times-dekning:
  nytimes.com/2010/06/21/technology/21swype.html?_r=2
  Video-demoer:
  swypeinc.com/tips-tricks.html

  Svar på denne kommentaren

 14. Min nye Samsung Galaxy volder også meg litt besvær med sine tidvis vel kreative forslag. Særlig har den en hang til å skrive MED STORE BOKSTAVER. Og det blir jo litt slitsomt i lengden.
  Er det noen som kjenner til noe dokumentasjon av hvordan disse ordforslags-systemene fungerer? Det er jo kommet mange innsitsfulle (og morsomme!) kommentarer og eksemepler i denne posten, men finnes det noen eg. dokumentasjon? Eller er dette for bedriftshemmeligheter å regne.

  Svar på denne kommentaren

 15. Merkeligste jeg har vært borti med min iPhone; skulle skrive «Nope», telefonen rettet det til «moped». Forsåvidt greit, jeg slettet «moped» for å skrive «nope» på nytt, da rettet den det til «bioenergi»…

  Svar på denne kommentaren

 16. Etter det jeg vet, blir orda i ordboka prioritert ved å finne frekvensene til de ulike ordene i en corpus/ordsamling. Denne ordsamlingen kan bestå av avisartikler, skjønnlitteratur, en mengde nettsider eller en dump av wikipedia på et bestemt språk (det er bare å søke på Norwegian corpus for å finne ut mer).

  Problemet med å bruke slike corpora er at frekvensen av ord i artikler, romaner, avisartikler og lignende ikke nødvendigvis passer så godt når man skal skrive meldinger eller tekst på en mobiltelefon.

  T9 er patentert, og det er derfor vanskelig å lage egne, forbedrede utgaver.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *