nrk.no

Last ned spennende amerikansk serie via BitTorrent

Kategorier: DRM,Fildeling & TV


I en verden og bransje der ordet «nedlasting» snart bare forbindes med ulovligheter og copyrightbrudd er det fint å kunne komme med noen unntak.

Pioneer One er en lavbudsjettserie som produseres for nett og distribueres via nedlasting og streaming. Du kan se hele første episode på for eksempel YouTube. Eller laste den ned i HD via BitTorrent. Og de av oss i NRKbetaredaksjonen som har sett første episode er imponert.

Pioneer One har en Creative Common-lisens og første episode ble produsert for 6000 dollar. De tre neste episodene er allerede sikret finansiering ved at folk som har sett den første har donert penger.

Pioneer One kan ikke sammenlignes med store amerikanske serier som 24, Heroes, Lost og andre greier som produseres med millionbudsjett. Og det kreves mye av fiksjon og drama for at det ikke bare skal virke teit og billig. Men både historien og dialogen i Pioneer One er bra. Jeg ble revet med og så hele første episode uten avbrudd. Og gleder meg stort til de neste episodene. Du kan selvfølgelig se at de ikke har hatt budsjett til de fete effektene, store lysriggene og de aller dyreste skuespillerne, men det savner du ikke fordi historie, dialog og det meste annet sitter som et skudd.

Du kan laste ned og donere via Pioneer Ones hovednettsted. Eller følge bakomfilmer og informasjon via Pioneerone.tv.

Og om du ikke har tid til å laste ned i HD kan du se hele første episode på YouTube.

Oppdatering:
Som jeg nevner i artikkelen: man kan se at episoden er billig, men jeg likte den. Og som vanlig kommer det mye fornuftig frem i kommentarene her på NRKbeta. Paul K. Egell-Johnsen er sterkt uenig i at Pioneer One fungerer spesielt bra. Og for å gjenspeile mangfoldigheten løfter jeg likegodt hele hans kommentar opp hit. Egentlig enda en grunn til å ta en titt på Pioneer One:

Kommentar av Paul K. Egell-Johnsen
Jeg må dissentere sterkt i lovprisningen av denne pilotepisoden.

Først kom en ulidelig lang voiceover lest av en uinspirert voiceover-artist, hvis beste kvaliteter er at han var tydelig og lett å forstå.

Episoden er preget av mye prat som hverken bygde rollepersonene eller driver handlingen fremover.

Dialogen skjemmes av selvfølgeligheter, slik som når en blir overrasket over at den i andre enden har skjønt seg på Caller ID…

Det mest positive med serien er at den foregår i kontorlokaler som er gjenkjennelig norske, ikke store luftige kontorlandskap og store hjørnekontor, det løfter troverdigheten.

Konflikten mellom hovedpersonen og hans overordnede virker veldig tilspisset på et tidlig stadium i etterforskningen, når man vanligvis skal være åpen og følge alle spor til de stopper.

Lydmessig kunne det gjort seg med en del arbeid, en foley artist anbefales sterkt.

Kameraføringen er håndholdt flere steder, uten at det bringer nerve eller nærhet til rollepersonene. Noen ganger var den heller forstyrrende.

Klippingen var slapp og nærmest ikke eksisterende; noe som kunne vært flott om det hadde vært en kunstnerisk mening i å lage scenene sammenhengende. Slik det utarter seg er det mer preg av å fylle tiden enn av å bruke den til å bringe handlingen framover.

Lyssettingen er faktisk okay.

Pilotepisoden bærer preg av å være billig, og det lave målet de har satt seg i dollarverdi for å lage tre episoder til lover ikke godt.

Det merkelige er at produsentene også har stått bak en annen serie som er sluppet på web, og som har fått mye god omtale. Jeg er heller skeptisk til å prøve meg på den.

26 kommentarer

 1. Marius Krinnan

  Flott å se at de ikke går til USA-ekslusive distributører, som en del spennende serier har gjort i det siste, men at de distribuerer internasjonalt.
  Skal definitivt sjekkes ut.

  Svar på denne kommentaren

 2. Børge A. Roum

  Kult at dere skriver om dette, og at dere liker den! Jeg har ikke sett den selv ennå, men lastet den ned for en stund siden.

  Jeg syns egentlig VODO i seg selv er vel verdt en egen bloggpost her på NRK Beta, forresten.

  Svar på denne kommentaren

 3. Stian A. Giltvedt

  Til den store overraskelsen så har de subtitles tilgjengelig til nedlastning og på YouTube! I tillegg også i flere språk å velge mellom!

  Synes det er svært imponerende for en slikt lavbudsjett serie som faktisk tilbyr teksting slikt de får flere seere. Dette kommer jeg til å se på når jeg har fått lastet ned hele første episoden.

  Som Marius Krinnan allerede har nevnt så synes jeg også at det er tøft at «Pioneer One» distribuerers på den måten uten å knytte seg til en distributør.

  Her har dere, NRK, noe å lære av de som jobber med lavbudsjett serie. Tilby underteksting på NRK Nett-TV, YouTube klippene og ved torrent materialene. Hvor vanskelig er det å tilby teksting på nett når dere faktisk allerede har tekstet på TV? NRK har penger som blant annet kommer fra lisenspengene og likevel er tilbudet fra lavbudsjett serien bedre enn NRK, når det kommer til teksting på nett.

  Jeg har tidligere bedt dere å legge til undertekster for enkelte klipp/serier og som oftes blir de tilgjengelig i ettertid. Det irriterer meg at jeg må be om det hver gang og det tar tid før tekstingen er på plass og det tar tid før jeg får sett det.

  Ennå venter jeg på å få tilgang til undertekster for «Ingen Grenser» og «Tekno». Det burde vært slikt at NRK tilbyr undertekster fra dag en når video/serie/klipp blir publisert på Nett-TV, torrent og YouTube.

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Krinnan (svar til Stian A. Giltvedt)

   Nå er det vel ikke Pioneer One -folka som har mekket alle tekstene selv. I alle fall ikke sånn jeg forsto det.
   Men ja, det hadde vært greit med tekstet NRK på nett også. Men så koster det jo å betale noen for å gjøre dette. Kan jeg foreslå at sånt gjøres på dugnad?

  • Stian A. Giltvedt (svar til Marius Krinnan)

   For meg spiller det ingen rolle hvem som har skrevet undertekster til episoden. Jeg er fornøyd med at de tilbyr underteksting på YouTube og til nedlastning for de som ønsker det.

   Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være dugnad for å få tekstet innholdet til NRK. NRK som distributør og lager innhold med lisenspenger betalt av TV eiere, og andre midler, har allerede stort sett tekstmaterialene selv. De tar seg tid til å legge ut innholdet Nett-TV, YouTube og torrentfilene, men tekstingen uteblir. Fleste av innholdene er allerede sendt på TV og tekstene er stort sett tilgjengelig på Tekst-TV.

   At det er mangel på underteksting hos Nett-TV grunnen tekniske begresninger forstår jeg, men håper at NRK tar seg vett til å ha støtte for undertekster i nye løsningen.

   Hadde vært best om at de gjør det som YouTube fungerer i dag. Å laste opp undertekstfilen som *.srt (evt andre formater) sammen med videoen. Samme type fil som man kan få lastet ned sammen, eller ved, torrent filene.

  • NRK bør også støtte nedlasting/opplasting av mkv/WebM video-filer som innholder teksting og dubbing/andre språk.

   mkvinfo gir informasjon om en mkv/WebM fil:
   «mkvinfo Pioneer.One.S01E01.REFIX.720p.x264-VODO.mkv»

   I dette tilfellet innholdt Pioneer.One.S01E01.REFIX.720p.x264-VODO.mkv følgende mkv (matroska) :

   Trac 1: Engelskspråklig lyd.
   Trac 2: Video.
   Trac 3: Engelsk teksting.
   Trac 4: Tysk teksting.
   Trac 5: Spansk teksting.
   Trac 6: Intaliensk teksting.
   Trac 7: Portugisisk teksting.
   Trac 8: Russisk teksting.

   mkv formatet støtter også alternative talespråk og mye annet.

   mkv/WebM er hva Google jobber med å innføre som global Internet standard.

  • Marius Krinnan (svar til Martin)

   .mkv er en fin container.
   Men hva skal man bruke som encoding format? H.264 er lisensbelagt under MPEG. Finnes det noen gode alternativer til h.264 ennå?

  • Mye av det NRK lager er allerede tekstet for hørselshemmede når det sendes på TV (du får frem teksten via tekst-TV, side 777 på NRK1, 444 på NRK2 og 333 for NRK3/Super). Så det eneste man trenger å gjøre er ofte bare å legge ut teksten som NRK allerede har laget. Jeg har lenge savnet at denne teksten legges ut på Nett-TV, og håper det kommer i den nye versjonen.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Stian A. Giltvedt)

   Vi jobber med med å få på plass teksting også på nett. NRK tekster jo det meste av det som sendes for hørselshemmede på tekst-tv side 777. Disse tekstene håper vi å kunne benytte i større grad på nett også.

   Men, som med så mye annet er det noen tekniske utfordringer og en del dataflyt som må på plass.

 4. Frank Eivind Rundholt

  Høres spennende ut, så dette må jeg sjekke ut. Laster ned episoden nå.

  Uten at jeg har sjekket så nøye, men når det gjelder teksting av programmer så blir vel de fleste av programmene i beste sendetid tekstet på en eller annen måte (Text-TV eller i selve programmet), så tekstfiler av dette må jo finnes. Problemet er jo å få det i en grei form på nett.

  Nå har jeg ikke selv behov for teksting, men det er det mange andre som trenger. Håper NRK tenker på det nå som de jobber med nytt nett-TV.

  Svar på denne kommentaren

 5. Lydia Thomas

  Har nettopp sett første episode og donert. Denne skal jeg sannelig tipse mine venner om 🙂

  Bra at dere tipset om denne!

  Sånn, nå har dere fått en kommentar fra ei dame, som dere har mast om på NRKbeta ;->

  Svar på denne kommentaren

 6. Har laget ny versjon av tekstingen som er syncet til den nye versjonen (REFIX-VODO), den kan lastes ned på addic7ed-siden det lenkes til. Synd de herpet det akkurat mens den ble promotert på NRK.

  Svar på denne kommentaren

 7. Paul K Egell-Johnsen

  Jeg må dissentere sterkt i lovprisningen av denne pilotepisoden.

  Først kom en ulidelig lang voiceover lest av en uinspirert voiceover-artist, hvis beste kvaliteter er at han var tydelig og lett å forstå.

  Episoden er preget av mye prat som hverken bygde rollepersonene eller driver handlingen fremover.

  Dialogen skjemmes av selvfølgeligheter, slik som når en blir overrasket over at den i andre enden har skjønt seg på Caller ID…

  Det mest positive med serien er at den foregår i kontorlokaler som er gjenkjennelig norske, ikke store luftige kontorlandskap og store hjørnekontor, det løfter troverdigheten.

  Konflikten mellom hovedpersonen og hans overordnede virker veldig tilspisset på et tidlig stadium i etterforskningen, når man vanligvis skal være åpen og følge alle spor til de stopper.

  Lydmessig kunne det gjort seg med en del arbeid, en foley artist anbefales sterkt.

  Kameraføringen er håndholdt flere steder, uten at det bringer nerve eller nærhet til rollepersonene. Noen ganger var den heller forstyrrende.

  Klippingen var slapp og nærmest ikke eksisterende; noe som kunne vært flott om det hadde vært en kunstnerisk mening i å lage scenene sammenhengende. Slik det utarter seg er det mer preg av å fylle tiden enn av å bruke den til å bringe handlingen framover.

  Lyssettingen er faktisk okay.

  Pilotepisoden bærer preg av å være billig, og det lave målet de har satt seg i dollarverdi for å lage tre episoder til lover ikke godt.

  Det merkelige er at produsentene også har stått bak en annen serie som er sluppet på web, og som har fått mye god omtale. Jeg er heller skeptisk til å prøve meg på den.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Paul K Egell-Johnsen)

   Takk. Bra med flere syn. Jeg løftet like godt hele kommentaren din opp i artikkelen. Så får folk lese alt, se hele episoden og gjøre seg opp en mening selv. 🙂

  • Børge A. Roum (svar til Paul K Egell-Johnsen)

   «Det merkelige er at produsentene også har stått bak en annen serie som er sluppet på web, og som har fått mye god omtale. Jeg er heller skeptisk til å prøve meg på den.»

   En annen serie? Du tenker ikke på filmen Lion Share, som de står bak? Jeg begynte å se den, men syntes den var så dårlig at jeg ikke orka se hele. Men den har fått mye skryt, ja.

  • Paul K Egell-Johnsen (svar til Børge A. Roum)

   Du har rett, det var den filmen jeg tenkte på, jeg trodde det var serie ut fra konteksten jeg leste det i (på reddit eller noe slikt).

 8. Så er andre episode av ‘pioneer one’ ute. Har ikke fått sett den, da jeg bare ønsker å se den, ikke laste den ned. Finner ikke ut av det 🙁 Prøvde å installere vlc, men det bød visst på problemer, gitt! Noen som har en pålitelig lenke til vlc-programmet?

  Svar på denne kommentaren

 9. Neste episode av Pioneer One er ute

  […] nedlasting. Dette er lavbudsjettdrama som er verd sine minutter. Eventuelt ikke. Diskusjonen under vår første artikkel er delt. Men vi liker serien og syntes både innhold, produksjon og distribusjonsmetoden er […]

  Svar på denne kommentaren

 10. Frank Iversen

  Episode 3 og 4 er nå ute, og historien begynner å skru seg til ! Det politiske spillet rundt “karantenen” til vår mann fra Mars gir assosiasjoner til “West Wing” eller “Presidenten” som den ble kalt her.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.