nrk.no

Dugnad: Digital ferie-huskeliste

Kategorier: Foto,Mobil & Musikk og lyd


I de gode gamle dager (for 10-20 år siden), kunne huskelisten foran ferien se omtrent slik ut:

Noen av disse tingene har dødd ut av seg selv. Man får aldri papirpost lenger og film til kameraet er erstattet av lyse sommerkvelder kastet bort foran laptopen med å slette de 150 dårligste av dagens bilder.

Men det har kommet til nye ting, slik som:

1. Backup

Husk å ta en ordentlig backup og oppbevar den et annet sted enn hjemme hos deg selv, i tilfelle innbrudd. I gamle dager orket sjelden tyvene å ta med seg fotoalbumene, platesamlingen og Hjemmets Mappe der alle viktige dokumenter lå samlet, men nå følger alt dette med på kjøpet idet de tar en 2-kilos laptop under armen og løper ut av vinduet.

2. Sync musikk

Husk å lage noen svære offlinespillelister og synkronisere musikkstreamingtjenesten mens du fortsatt er koblet til hjemmenettverket – det blir MYE dyrere å gjøre det over 3G på Rivieraen. Har du ingen passende spillelister, kan du f.eks. prøve noen av disse: Spillelister fra alle NRKs radiokanaler, inkl. Spotify-lister. Selv har jeg med Spotifylisten Mr Sandman 2.0, som jeg lagde i 40-årsgave til en venn av meg og jevnlig fyller opp med ting som måtte passe.

3. – 99. Her trenger vi deres hjelp

…og sannsynligvis er det mye mer å passe på. Derfor vil vi gjerne koble opp Den Store Hjernen (dere) og samle inn alle de gode husk før ferien-tipsene. Det beste tipset vil bli premiert med en T-skjorte fra NRK. Resten av tipsene premieres med at vi alle sammen får en god liste over ting vi må huske før sommeren er igang og vi sitter der på toget, slår oss for pannen og tenker Oh, nooooo!

Gode ting til huskelisten og pakkelisten mottas med takk og glede i kommentarfeltet!

39 kommentarer

 1. Jeg driver med gjemming før vi drar på ferie: Gjemmer lap’topen, iPod’er og eventuelt annet elektronisk stæsj vi måtte finne på å legge igjen hjemme. Det kan godt være at tyvene finner laptop’en til slutt, men det er ikke noen vits å servere det på gullfat (les: la den ligge på stuebordet).

  Svar på denne kommentaren

 2. Husk å pakke: Mobil, mobillader, Bluetooth headset, Bluetooth headsetlader, kamera, kameralader, Bærbar spillkonsoll, bærbar spillkonsollader, lesebrett, lesebrettlader, elektrisk håndholdt vifte, batterier. Kanskje en PC også, men da må du huske lader og mobilt bredbånd!

  Lykken går på strøm!

  Svar på denne kommentaren

 3. Sommerferie handler om å slappe av og stresse med minst mulig. Ta derfor kun med det aller mest nødvendige:

  -iPhone, med etui/beskyttelse mot sand og skitt
  -iPad, med etui/beskyttelse mot sand og skitt
  -Ladder til ipad (2.1A) som også ladder iphone.
  -Apple World Travel Adapter Kit om du skal til utlandet.
  -Apple camera connection kit for iphone / ipad
  -In eat headphones for handsfree samtaler og casual musikklytting (apple in-ear)
  -Noise cancelling headphones for bra lyd og mindre forstyrrelser (bose qc3)
  -et skikkelig kamera
  -notatbok
  -pen

  Med mindre du har et monster dslr-kamera får alt dette plass i en pen veske eller messengerbag. (og det er fortsatt plass til et par øl!)

  Sørg for å ha lastet ned noen gode album, spill, serier og filmer som du kan kose deg med på flyet / toget.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jens Christian

  – Programmere støvsugerroboten og eventuelt gressklipperen
  – Programmere lysstyringssystemet sånn at det ser ut som om folk er hjemme
  – Sette PVR-boksen til å ta opp alle seriene man ønsker å følge med på
  – Sjekke at RDP fungerer tilfredsstillende
  – Legge over sommerens lånte lydbøker på musikkspilleren og levere tilbake på biblioteket sånn at vi andre kan gjøre det samme
  – Bestille Telenor maks-40kr-dagen-for-10mb-datatrafikk-i-utlandet-tjenesten på http://www.telenormobil.no
  – 12v lader med usbutgang
  – Legge inn NRKBeta-feed på egnet mobil RSS-leser

  – Vanne blomstene (det må fortsatt gjøres analogt tror jeg) Tips: Fyll en halvannenlitersflaske med vann og sett den oppned i jorden til planten.

  Svar på denne kommentaren

 5. Kristin K. Wangen

  Må innrømme at jeg begynte å le når jeg så bildet til denne posten, siden «vanne blomster» var min jobb nr. 1 i ferien da jeg bodde hjemme og jeg glemte det alltid 😀

  Uansett; et tips fra meg er å se til at alle CMS-drevne nettsteder man har, er oppdatert og kjører med nyeste kode, for en ting man ikke ønsker å komme hjem til er en nettside som har blitt hacket.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Antiflashfanatiker)

   Vi har ikke for vane å slette kommentarer her på NRKbeta, så vi lar til og med denne stå.

   Men: dette er ikke LITT off topic. Det er laaaaaaaangt ute på viddene.

   Et par søk på NRKbeta så finner du artikler der din kommentar passer bedre.

   Og ja: sleng den gjerne inn der. For det er et viktig spørsmål. NRKs støtte på Linux bør forbedres. Men diskusjonen tar vi et annet sted.

 6. Frank Eivind Rundholt

  Ha med mer enn et minnekort til kameraet i tilfelle det skulle bli fult eller gå i stykker (tenker på lese/skrivefeil, data kan reddes).

  Ta gjerne å merk laderne for hvilken dings de tilhører. (jeg ødela en mediespiller for noen uker siden ved å kjøre 19V inn på en dings som kun trenger 5V).

  Lei en film eller to. Bla. CDon lar deg laste ned filmene til PC med god holdbarhet (har hatt filmer på PC i over et halvt år før jeg så dem, og DRM hadde ikke gått ut).

  Skal du oppdatere programvare på telefon, mediespiller eller liknende, gjøre det minst en uke før du drar. Du kan være sikker på at noe går galt om dette gjøres kvelden før avreise.

  Ha gjerne noen lys i huset/leiligheten som er koblett til en timer slik at det slår seg av/på til ulike tider. Da ser det ut som at noen er hjemme.

  Jeg tar ofte med meg backup av bilder og andre viktige ting når jeg besøker mine foreldre. Ikke at de skal se på dem, men kan legges igjen på «gutterommet» hvis mor ikke har omgjort dette til hobbyrom.

  Analoge tips:
  – Kast alt i kjøleskapet som kan komme til å råtne.
  – Omadresser posten eller ha den til oppbevaring, eventuellt la naboen ta den inn for deg.

  Svar på denne kommentaren

 7. Husk å bytte passord på jobb-e-posten til noe du ikke husker. La det nye passordet ligge igjen på papir på kontoret du forlater for mange uker, skjult mellom noen ekstra tegn før og etter.

  På denne måten unngår du å plutselig gå inn på jobb-e-posten av gammel vane midt under ferien. Samme kan også gjøres med Twitter og andre kontoer. Å bare bestemme seg for å holde seg unna gjør det alt for lett å gå innom fra stranda når det dukker opp noe, og dermed å spolere avkoblingen.

  Svar på denne kommentaren

  • Elisabeth Irgens (svar til Martin Aa)

   Men! På den private eposten som du trenger å sjekke underveis for hotellbooking og lignende, sørg for å ha et passord som kun inneholder tegn du vil klare å finne igjen på utenlandske tastatur…

 8. Fjern e-postinnstillingene fra mobilen sånn at du ikke kan sjekke e-post i ferien. Har du en jobb hvor du står oppført med navn og nummer lett synlig på nettsidene til jobben din, fjern dette i ferien.

  Svar på denne kommentaren

 9. I tillegg til å gøyme datamaskina du legg att heime kan det nok svare seg å tømme alle passordlistene i nettlesarane du bruker. Er kjipt nok å miste alt av data du har lagra på maskina om ikkje uvedkomande skal ha tilgong til e-post, jobb og facebook i tillegg.

  Svar på denne kommentaren

 10. Ola Njå Bertelsen

  Hmm, det viktigste er kanskje å lage en fin «jeg er på ferie» e-post melding som sørger for at det er opp til den som prøver å kontakte deg å ta kontakt igjen etter ferien, på den måten kan du bare slette alt av mail som er kommet i løpet av ferien (i teorien, det går i hvert fall mye raskere å bla igjennom). Også huske å sette opp hvilke alternativer de har dersom det haster, ring denne og denne personen ol. Prøve å minne seg selv på at verden går videre uten at du er på e-post. I hvert fall noen uker. Dersom den ikke gjør det, må du endre noen av vanene dine for planlegging 😉

  Nr 2
  Foto, sørg for å ta med noe å sikkerhetskopiere bildene på. Ikke la alt ligge på ett minnekort hele ferien. Enten ha flere minnekort, helst ha bildene lagret alltid to steder på en gang. F.eks på laptoppen og på en ekstern disk. Ev. i skyen, om du har nett og laptoppen er med.

  Er noen som har tips til gode sikkerhetskopieringsløsninger hvor en kan droppe laptoppen?

  Svar på denne kommentaren

 11. Jan Ingvoldstad

  Det første man må ha på huskelisten sin er:

  Ikke les nettaviser, diskusjonsfora, blogger o.l. kvelden før du skal dra!

  Tiden flyr, og den brukes bedre til punkt 2-99 på listen.

  Svar på denne kommentaren

 12. Simon Sølberg

  Hmm mye bra her..

  Husk å ta med ladere og usb kabler. Og laptop! Også sånn stikkontakt-til-usb-plugg. Du får kjøpt det på elkjøp hvertfall. Sikkert clas ohlson også.

  Og en mobillader med solceller:
  elkjop.no/product/telefoni-gps/mobiltilbehor/SOLARCHARGER/mobillader-med-solceller

  Og en sånn 12v-til-USB om du skal på biltur:
  dealextreme.com/details.dx/sku.34040
  clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=147455179

  Men det beste tipset jeg har er dette: Stikk innom biblioteket med laptopen og last over noen mp3 lydbøker. Dette er sykt genialt. Gratis og til og med lovlig! Også fører du over disse på android telefonen din (eller om du mot formodning skulle ha en annen type telefon), eller på mp3 spilleren din.

  Svar på denne kommentaren

 13. Ida Aalen / @idaAa

  Men hvorfor ikke bare bruke The Universal Packing List?

  Det løser jo stort sett alle disse problemene, ber deg til og med å ta oppvasken før du pakker kofferten:

  upl.codeq.info/

  Gir deg den ultimate pakkelista.

  Hvor varmt er det der du skal, hvor mange netter er du borte?
  Hak av for om du har mye eller lite bagasje, skal internasjonalt, om du skal reise med fly, buss, gå, haike etc, trenger du briller, skal du snorkle?

  Svar på denne kommentaren

 14. Trond Gunnar Rasmussen

  Bidrag til huskeliste før ferien:

  1. Tidligere har jeg ofte tatt med et fotoalbum for å vise fram hjemland, årstider, familie og aktiviteter. Nå kan man lage album på smarttelefon, iPod e. l. Hvis man har iPhone eller iPod med AV composit/component kabel må man huske å lage QuickTime fil av fotoalbumene så kan man plugge seg inn på TV-apparat hos dem man besøker.

  2. For samme formål, lag iPod-versjoner av norske filmer med engelsk dialog. Eks: Flåklypa, Orions belte og Aberdeen.

  3. Lag spilleliste med cruisemusikk til lange kjørestrekninger.

  4. Legg viktige dokumenter i nettskyen, f. eks. scannet vaksinasjonskort, reiseforsikring med vilkår, pass, samt dokument med kontakttelefoner (pårørende, alarmselskap til villaen hjemme, sperring av kort)
  Mister en absolutt alt på reise, kan man gå til en nettcafé, laste ned fra nettskyen og få en effektiv start på oppryddingen etter katastrofen.

  Svar på denne kommentaren

 15. GIRLS ONLY: Hva engasjerer jente-nerds? (NRK)

  […] vi spurte NRKbeta-leserne hvem de var i fjor høst, viste det seg at bare ~ 8% av leserne våre er jenter. Men vi har merket oss at da vi […]

  Svar på denne kommentaren

 16. Den digitale feriehuskelisten

  […] Vi ba NRKbetas lesere om hjelp til å lage en liste over hva det var viktig å huske før ferien og konklusjonen er: Den ene digitale feriehuskelisten finnes ikke. Noen mener det er viktig å ha med seg mest mulig av sitt digitale liv, andre minst mulig. Noen skal oppsøke høye fjell, andre dype daler. Kaldt vær, varmt vær, med unger, uten unger… […]

  Svar på denne kommentaren

 17. Nina Nordbø

  En GPS som funker (Standardkartet på iPhonen funker ikke godt nok)!

  Sist jeg reiste på ferie tok jeg med hensikt ikke med Mac´en. Det var en delt opplevelse, så neste gang tar jeg den med for å se om det funker bedre. Om jeg ikke har fått iPad´en til da, den virker greiere på tur.

  For ikke å glemme: Tøm kjøleskapet før du stikker!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.