nrk.no

iPhone 4: Det vi (ikke) visste fra før

Kategorier: Gadgets & Mobil


I går stod nok engang teknologiverdens mest sagnomsuste leder på scenen for å lansere et nytt produkt. Denne gangen visste vi som følger ekstra godt med litt mer enn ellers. Fordi lekkasjene på forhånd var mer omfattende enn det vi har vært vant til fra det hemmelighetsfulle selskapet i One Infinite Loop.

Men selv om vi hadde sett det som etter all sansynlighet var selve maskinvaren til Apples nye telefon. Og selv om den nye versjonen av operativsystemet allerede har vært presentert og betatestet ble noen detaljer som vi ikke hadde full kontroll på fra før avslørt.

Mange av NRKbetas lesere fulgte nok med på Engadgets liveoppdatering fra lanseringen. Og i går kveld rakk undertegnede å uttale seg til både moderskipet NRK.no og konkurrerende mediehus VG Nett. Som begge får oppsummert mye av det som ble presentert.

Apple får som vanlig mye oppmerksomhet rundt sine produktlanseringer. Og vi som følger med i teknologiverden kan fort føle oss overkjørt av ensporet dekning rettet mot et av mange spennende selskaper.

Men akkurat Apple har vist en forbausende god evne til å ligge litt foran og flytte listen høyere når det gjelder brukervennlighet og enkelhet. De tydeliggjør og forenkler eksisterende teknologi på en måte som gjør at flere begynner å bruke den. iPhone har revolusjonert måten vi bruker våre mobiltelefoner og satt en retning for bruk av mobilt internett. Derfor er det enten vi liker det eller ei litt viktig å følge med på hva de lanserer.

I teknologiverden er vi desperate etter et glimt av fremtiden. De fleste store teknologiselskaper er med på å gi oss slike glimt. Enten det er Google som revolusjonerer noe så veletablert som annonsering eller mail. Eller Nikon som putter video i en av sine speilreflekser og presser konkurrentene til å følge opp og dermed starter en liten videorevolusjon.

Men i går var det Apple som skulle gi oss et glimt av fremtiden. Og hva var det mest interessante?

Jeg tror den ekstremt høye oppløsningen på skjermen kan bli spennende. Den var enda bedre enn mange av oss hadde trodd. Selv om lekkasjene på forhånd antydet mye bedre skjerm. Og det faktum at Apple ikke har kastet seg på megapixel-racet og heller fokusert på bedre lysfølsomhet på kameraet er bra. Rent oppløsningsmessig er 5 megapixel helt greit til det man bruker et mobilkamera til. Og de aller fleste mobilbilder som blir dårlige blir ikke det fordi de har for lav oppløsning. Men fordi de gir for mye støy og krever for lang lukkertid i dårlig lys.

Bedre batterikapasitet er en helt nødvendig og åpenbar forbedring. Videoopptak i HD med det nye lysfølsomme kameraet kan også bli spennende. Og vi skal ikke undervurdere det faktum at Apple har lagt inn noe som ser ut som en ganske imponerende videoredigeringsprogramvare i telefonen. Selv om vi som vanlig må sitte og se på lansering av teknologi som fungerer absolutt best i USA og Japan. Skal vi bruke opptak fra iPhone 4 på TV i Norge må vi gjøre avansert konvertering fra 30 bilder pr. sekund til 25 bilder pr. sekund.

Og nytt design med antenner i selve dekselet kan bli en kjærkommen forbedring. iPhone har aldri vært kjent for å ha spesielt god antenne eller mottaksfølsomhet.

Ellers er inkluderingen av et gyroskop i tillegg til eksisterende bevegelsesensor og kompass spennende både mot spill og mot såkalt AR, «augmented reality».

Når så Steve Jobs avslutter med «One more thing» og lanserer videosamtale som den reneste revolusjon og Star Trek-aktige fremtidsteknologi kan ikke vi her hjemme på bjerget annet enn å humre litt. Jeg husker ikke nøyaktig når, men mener at det nærmer seg ti år siden første gang jeg testet videosamtale med en mobil. Og da var det ikke en begrenset versjon som bare virker mot trådløse datanett, men en ekte videosamtale over mobilnettet.

Det sies at Steve Jobs omgir seg med et «reality distortion field». Et felt som fordreier virkeligheten til alle i nærheten. Man blir sittende dypt imponert over en presentasjon som viser gammel og velprøvd teknologi. Ser man teknisk og objektivt på det hele fikk vi:

– Et batteri som varer mer enn en halv dag
– 5 megapixel kamera
– Videoredigering i telefonen
– Brukbar mottaker for 3G og WLAN
– Litt bedre bevegelsessensorer
– Høyere oppløsning på skjermen
– Videosamtale
– Multitasking

Men som med den litt større flate datamaskinen fra samme leverandør er det ikke den rent ingeniørmessige og tekniske tilnærmingen som er spennende. Det er helheten og måten alt er knyttet sammen. Det er detaljene i gjennomføringen. Så hvem vet? Kanskje Apple til og med kan få videosamtale til å bli noe vi begynner å bruke?

16 kommentarer

 1. Kris Skarbø

  Det var en spennende lansering i går, men det kan ikke sammenlignes med de første revolusjonene. At de kom med HD kamera og multitasking var jo på et måte et selvfølge. Det måtte være det neste steget.

  Jeg syns Android sin nyeste oppdatering Froyo (2.2) vant denne månedens lanseringskrig.
  Absolutt verdt å se den 45 min lange Android demoen på årets Google I/O for noen uker siden: youtube.com/watch?v=IY3U2GXhz44

  Måtte le litt da Jobs tok seg tid til å nevne at iBooks nå kan lese PDF filer. Noe som selvfølgelig burde ha vært med fra begynnelsen, eller burde vært fikset med en liten oppgradering.
  Det ble mottatt med spontan trappeklapp. Noe jeg syns var litt snodig. Jobs har virkelig sine Apple fanboys i sin hule hånd.
  Sammenlignet med lansering av Flash til Froyo som ble mottatt med et jippii her og der. Var på en måte et selvfølge at Google hadde knekket den nøtten..

  Svar på denne kommentaren

 2. Jørgen Hovelsen

  iPhone 4 er med andre ord på lik linje med andre helt oppegående smartphones som eksisterer i dag. Og den ser som vanlig fin ut.

  Så skriver dere:

  «Det er helheten og måten alt er knyttet sammen. Det er detaljene i gjennomføringen.»

  Kan dere utbrodere dette litt mer?

  Svar på denne kommentaren

 3. Nå er det slik at andre smartphones som kjører Andorid kan ha verdens beste specs med alikevel ikkke klare å utnytte dette. Android ser ikke bra ut, og mobilene som kjører det har dårlig responsiv touch. Det er ikke bra.

  Apple startet det hele, og vil (desverre for noen) alltid ligge i tet, nettopp fordi ting fungerer godt, ser bra ut og er gjennomført.

  Svar på denne kommentaren

  • Even (svar til Fredrik)

   Jeg er helt enig med deg her.

   Google, Microsoft, HTC, osv: Ja, dere har imponerende specs. Dere hadde bedre enn Apple en stund. Men jeg bryr meg ikke om hvor mange gigaherz dere har under pansret, eller hvor mange pixler dere tar bilder med. Jeg bryr meg om jeg kan bruke enheten, at jeg kan stole på den, at touchen er responsiv og at bildene jeg tar blir fine å se på. Jeg bryr meg om jeg kan bruke telefonen for å kjøre videochat med kona og vår (snart) nyfødte datter, når jeg må tilbake på jobb. Det kan jeg få til med Android også? Ja, men jeg vil ikke bruke tiden min til å finne ut hvordan. Jeg vil bruke tiden med datteren min og kona mi, og teknologiduppedittene skal bare funke.

   Derfor kjøper jeg Apple’s produkter, og ikke deres.

   PS: Det at Apple fokuserte i sin presentasjon på hvordan man kan dele «familielivet» via videocalling, det sier noe i seg selv. Microsoft hadde fokusert på hvordan man kunne hatt businessmøter fra flyplassen, og delt dokumenter på jobben.

  • Frank (svar til Even)

   Even, du vil heller bruke, grovt regnet, 4000 kr mer på å kunne videosamtale med de hjemme(når du og de er på et wifi-nett samtidig) etter 1min med telefonen, framfor å bruke 5-10 min på å finne ut hvordan man gjør det med android? Da må jeg si at jeg lurer på hva du tjener for at 4-9 min av din tid skal være verd 4000kr?
   Regnestykke:
   2 stk android telefoner = tja, 8000
   2 stk iphone 4 = minst 12000
   jaja, du skal så klart få bestemme hva du vil bruke pengene dine på.
   men apple er overpriset og oppskrytt, selv om om de lager fantastiske produkter.

  • Even (svar til Frank)

   Jeg bruker gladlig litt mer penger på en telefon som ikke lagger når jeg scroller med fingern 🙂

   Det blir som å si at den nye bilen jeg kjøpte har skikkelig stor motor, masse kraft, kjempegod benplass, osv. Hva gjør det når den hakker på tomgang, og du noen ganger må gå ut og inn av bilen og evt. sjekke vekta fordi den blir for tung? 😀

  • Even (svar til Even)

   PS: Om vi skal snakke makroregnskap. Hva om det bare tar 4-9 minutter ekstra å finne ut hvordan man setter opp videochat på Android?

   I Norge er det solgt ca. 400 000 iPhones.
   Dersom alle disse skulle bruke BARE 4 minutter på å finne ut videocalling, så tar dette totalt 1 600 000 minutter. Dette er 1111 dager eller 13,6 årsverk!

   ….og dette er bare knotet med å sette opp videocalling… for en middels oppegående bruker. Glem bestemor! 🙂

  • Bjørn B. (svar til Even)

   Enig med det Even sier. For de fleste handler det ikke om antall gigahertz og pixler, det handler om å ha en mobil som er enkel å bruke. Touchteknologien på HTC er visst blitt bedre nå, men det er fortsatt et gigantsprang mellom HTC og Iphone. Sistnvente føles mye kjappere ut selv om prosessoren bak er svakere.

 4. Dere kunne kanskje også tatt med at de bruker IPS-panel i skjermen, som fører til et mye skarpere og klarere bilde. Det er ikke bare selve oppløsningen som fikk en oppgradering.

  Svar på denne kommentaren

 5. At publikum reagerer med trampeklapp på lenge etterlengtede oppdateringer har vel mer å gjøre med at dette er en utviklerkonferanse enn fanboyisme. Men det er klart, fanboyfenomenet er jo fint å kunne ta fram som forklaring på det meste som går rett vei for Apple.

  Svar på denne kommentaren

 6. Ole Kristian

  Det å bruke betegnelsen (Apple) fanboy er ganske nedsettende og respektløst.

  Ja, Apple sine produkter har svakheter. Det har alle. Det er prioritering og gjennomføringen til Apple som tiltaler oss som kjøper deres produkter.

  Vi er også bevisste forbrukere som sammenlikner pris, spesifikasjoner, design og levetid. Og dermed kommer til, for vårt behov, og til tross for alle svakheten, velger Mac, eller iPhone eller iPad.

  Respekter det, og vennligst kom med argumenter og ikke kall oss navn 🙂

  Svar på denne kommentaren

 7. Støtter meg til kommentarene pro Apple over. Prøvde en HTC Desire her om dagen og holdt ut i to døgn før jeg måtte tilbake til iPhonen min. Alt blir tungvint i forhold.

  Vedrørende Gyro, sjekk denne videoen der forskjellen på ytelser i aksellerometer og gyro blir demonstrert: youtube.com/watch?v=K0Ta-wAdvh8&feature=player_embedded

  Til det negative:
  Veldig merkelig at Apple ikke kommer med en skikkelig oppgradering av kontaklista med integrasjon av sosiale nettverk. Dette har Android/Sense/Xpedia etc fått til i varierende grad, men de har ihvertfall prøvd. Mulig de jobber med saken, alt annet vil være merkelig.

  Svar på denne kommentaren

  • Fredrik Kilander (svar til Vebb)

   Det kan jo tenkes at de vil gå frem som med multitasking og klipp/lim, «get it right from the start», som hans hellighet Jobs omtrentlig uttalte det. Kanskje fører det til at de ender opp med å henge etter, men når man ser hvordan Jobs sitt «reality distortion view» fungerer mtp for eksempel multitasking og klipp/lim, så klarer de sikkert å hale det også i land 😉

   Eventuelt kan det tenkes at de faktisk vurderer de implikasjonene en slik tjeneste kan få for personvernet?

   Jeg tror uansett at Jobs hadde mye rett i det han sa i dag om at telefonutviklingen endret seg dramatisk med introduksjonen av iPhone. Om iPhone 4 viser seg å være en like stor nyvinning tviler jeg på, men på mange måter blir det sikkert nok et steg konkurrentene vil måtte følge etter.

 8. Next generation, eller? « krokeide.net

  […] dager har jeg lurt litt på hvorfor jeg ble så imponert som jeg faktisk ble, svaret fant jeg på NRKbeta. Erik Solheim forklarer det hele ganske så greit: Det sies at Steve Jobs omgir seg med et […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.