nrk.no

Hvordan kan Facebook foreslå venner for deg som du IKKE har kontakt med på Facebook?

Kategori: Det sosiale nettet


Det var spørsmålet i en prat på Østlandssendingen her om dagen. Reporter Kalle Turkerud snakket med Øyvind Solstad om hvordan Facebook kommer fram til hvem de skal foreslå som venner for deg.

Du har sikkert lagt merke til at det lille feltet til høyre på skjermen, der Facebook foreslår nye venner for deg – og gir deg dårlig samvittighet om du ikke har skrevet på veggen til en kompis på en god stund. Det ser slik ut hos meg akkurat nå:

Her foreslår Facebook at jeg bør bli venn med Kim Are fordi vi har en felles venn i Tron. Og minner meg på at jeg ikke har hatt noe kontakt med barndomsvenn Roy på Facebook.

Men så har noen brukere opplevd at de får forslag om venner som de ikke har felles venner med. Hvordan kan det ha seg?

Mitt første svar til dette er det folk liker dårligst: At de husker dårlig.

Kanskje du skrev på veggen til vedkommende for to år siden? Kanskje du lastet opp adresseboken din fra Hotmail eller Gmail og så var vedkommende der?

«Jamen, vi har ikke hatt noe med hverandre å gjøre? Jeg har ikke sendt e-post til vedkommende?»

Det er slik at Gmail og Hotmail husker alle du har sendt e-post til, selv om du ikke lagrer dem. Dermed kan han som var med i en gruppe du e-postet til for mange år siden være med blant kontaktene dine, uten at du husker det.

Den andre grunnen er at noen andre har lastet opp en adressebok til Facebook, der du er med. Og til slutt at Facebook ser at to personer har mange sammenfallende grupper, fansider etc. og dermed antar dere har noe felles.

En venn hadde faktisk en teori om at Facebook hadde tilgang til den interne e-posten på jobben hans. Det er ikke tilfelle!

Hør innslaget her:

Hvordan kan Facebook foreslå venner for deg som du ikke har kontakt med? by NRKbeta

Hvis du skulle være allergisk mot Flash, så kan du lytte på det første innslaget rett i browseren, så lenge den støtter HTML5s AUDIO-element:

Direktelink til lydfil for nedlasting: mp3 eller ogg

Flere venner

Nederst i høyremargen på Facebook finner du disse verktøyene:

Her kan du finne venner, legge til flere venner og se hvem du inviterte som faktisk ble medlem.

Rare vennehistorier?

Har du noen rare historier om venner på Facebook? Min beste historie er da kjæresten anbefalte meg en veldig fin fantasybok som heter «The name of the wind». Jeg bruker et sosialt nettsted som heter Shelfari og la inn at jeg leste boka der. Noen dager senere fikk jeg en venneforespørsel fra en Patrick Rothfuss som jeg hadde ingen felles venner med. Jeg trykket «ignorer» og glemte det.

Tre uker senere, ny venneforespørsel. «Ignorer» igjen.

Da den tredje venneforespørselen kom, googlet jeg mannen og oppdaget at det var han som hadde skrevet «The name of the wind». Klask-i-pannen. Jeg trykket ikke ignorer denne gangen. Bra måte å behandle fansen forøvrig!

10 kommentarer

 1. Marius Krinnan

  Rett under venneforslagene står følgende hos meg:

  «Takk, Marius
  Takka vere deg er mange av venene dine no på Facebook. Finn dine Gmail vener med ****@gmail.comadressa di og hald kontakten.»

  Jeg har ikke importert noe som helst av epostkontakter. Hvordan i all verden kan mange av vennene mine være der takket være meg da?
  Har Facebook importert kontakter uten min tillatelse?

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (NRK) (svar til Marius Krinnan)

   Nei, Facebook importerer ikke adresser uten tillatelse. Hva skjer om du klikker på facebook.com/impact

   Hvor mange står det der?

   Jeg tror den algoritmen som skriver «takket være deg er mange av vennene på Facebook» er en aaaaaanelse på tur. Jeg har invitert tre venner til Facebook og det er da ikke mange.

  • Testet den impact-siden (takk for tips). Jeg har verken sendt invitasjoner eller mottatt invitasjoner. Og i alle fall ikke importert noen kontakter fra gmail. Likevel foreslår FB en person jeg har vekslet e-poster med via gmail, men som ikke er i nærheten av å være en felles venn. FB foreslår også personer jeg ikke aner hvem er og som heller ikke har felles venner med meg.

   Synes det er litt merkelig noe av dette.

  • Øyvind Solstad (NRK) (svar til j)

   @J: Men vet du om vedkommende du har mailet med har lastet opp SIN kontaktliste? Da er dere koblet sammen. Hør på innslaget, der forklarer jeg dette.

  • Øyvind: nei, impact stemmer faktisk 100%, om du har rekruttert en, som har rekrutert 100, som igjen har rekruttert 5 hver, så er du ansvarlig for at 501 personer er på facebook…
   Så ja tallet ser enormt ut til tider.

 2. Arne Skjærholt

  Vi skal nok ikke se bort ifra at Facebook har noen gode algoritmer også. Hvis du har en gjeng med venner som alle har en venn du ikke har, skal man ikke se bort ifra at den siste personen også er en bekjent av deg. Putt dette inn i en smart maskinlærlingsalgoritme med den magien, og så tror jeg nok «Facebook leser jobbmailen min» kan komme ut i den andre enden.

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg skal ikke påberope meg innsikt i Facebooks algoritmer for å foreslå venner, men en kjent sosiologisk teori lansert av Mark Granovetter (en.wikipedia.org/wiki/Mark_Granovetter) er «The Strength of Weak Ties» (google.no/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=3&ved=0CBcQFjAC&url=http%3A%2F%2Fci…). Denne lanserer ideen at svake bindinger kan kompensere for sterke (direkte) bindinger for å oppnå kontakt med nye målgrupper.

  Med sine 3-400 millioner profiler besitter Facebook for tiden et av verdens største personnettverk, og bindingene mellom disse gjør det enkelt å finne ut av hvem som f.eks. er venners venner evt. bruker en maskinlæringsalgoritme slik @Arne Skjærholt foreslo ved å kombinere flere parametre f.eks. innholdsanalyse i kommentarer.

  Svar på denne kommentaren

 4. Nå gikk det opp et lys for meg. Jeg har nemlig uttrykt bekymring for dette både her og der tidligere. Tilfellet var som følger: Jeg jobber på bibliotek, og vi skal jo behandle brukere med diskresjon. Og jeg syntes det ble på kanten da en bruker jeg har mailet med kun på jobb plutselig dukket opp i venneforslagsboksen. At brukeren har en hotmail-adresse og at jeg har lagt inn jobbmailen som alternativ mailadresse i fjesboka kan tydeligvis skape forbindelsen. I mitt tilfelle skapte jo ikke dette noe ubehag for hverken meg eller bruker. Men hva om jeg hadde vært saksbehandler hos NAV og kommet med et strengt avslag? (Forhåpentligvis hadde jeg da ikke oppgitt jobbadressen til fjesboka, men er det noe alle tenker på?), eller kundebehandler i bank …

  Det er nok ganske mange tilfeller hvor forbindelsen potensielt kan skape ubehag.

  Svar på denne kommentaren

 5. Håkon Honningsvåg

  jeg har begrenset facebook til kun nærmeste familie, men følger en del grupper. Da blir venneforslagene til facebook dominerende på min vegg/side. Er det mulig å sette en begrensning ?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.