nrk.no

Knappens historie

Kategorier: Design & Konferanser og messer


Monsterkonferansen South-by-South-West (SXSW) er i gang i Austin, Texas. Konferansen/festivalen som etter hvert har vokst fram som en av de største og viktigste både på web, musikk og film. SXSW startet med musikkdelen i 1987, mens «Interactive» og «Film» har vært på programmet siden 1994.

Bill DeRouchery
Bill DeRouchery

På konferansens første dag kunne man blant annet høre Bill DeRouchey foredra om «History of the Button». En svært interessant oppsummering av hvordan knappen som konsept har formet måten vi navigerer på. Fra det som regnes som den første knappen i historien på en lommelykt i 1898, til dagens svært avanserte multi-touch-paneler.

Verdens første knapp
Verdens første knapp

DeRouchey tar oss med på en kjapp tur gjennom flere stadier av enkel interaksjon. På starten av 1900-tallet var knappen i utgangspunktet en bryter som slo av og på noe, for eksempel strømmen på en lommelykt, før den på 1930-tallet for første gang, med introduksjon av radio med «Presets», representerte en måte å lagre noe på.

På 1980-tallet ble knappen virtuell med introduksjonen av den første Mac’en. Knappen ble noe man brukte til å styre noe på en skjerm. I 1984 kjørte Apple en gigantisk kampanje for å forklare folk hvordan de skulle bruke en mus med en knapp for å kontrollere objekter på skjermen. Det er ikke lengre enn 26 år siden.

Radio med "preset" knapp
Radio med "preset" knapp

Whats next?

DeRouchey forklare gjennom sitt foredrag at knappen har gått fra å være en bryter, til en tradisjonell knapp til dagens overflate (Surface). I dag er det ingen som reagerer på trykke på en glassplate. Å «Pinche» for å zoome i bilder, eller slide et bilde for å se det neste.

YouTube flommer formelig over med videoer av barn som bruker multitouch-skjermen på iPhonen:

Så hvor går ferden for knappen nå?

Skal vi tro DeRouchey er det neste på programmet for interaksjon det han beskriver som «Liquid», eller «flytende» materiale, som responderer og endrer seg etter hvordan man bruker det.

«Dynamic Tactile Surface» kalles konseptet, og var veldig i vinden i forbindelse med ryktene rundt Apples iPad lansering.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.