nrk.no

En videobloggers bestevenn?

Kategori: Gadgets

"PMB Portable"
«PMB Portable»

De kalles gjerne «Pocket camcorders», «YouTube cameras» eller rett og slett «Mini cameras». Felles for dem alle er at de er små, billige og svært enkle og bruke. Visjonen til produsentene er at de skal være for alle, og at det skal være svært enkelt å publisere video ut på Internettet.

Pocket Camcorders
Pocket Camcorders

Siste generasjon av disse kameraene popper nå ut med muligheten til å ta opp FullHD. Kodak, Pure Digital, Creative og Sony har alle fått disse smårollingene inn i kamerafamiliene sine.

Noe av hovedfokuset fra alle produsentene er enkelhet. Enkelhet, enkelhet og atter enkelthet. Det skal være enkelt å ta opp video, enkelt å spille  av, og ikke minst enkelt å publisere. Felles for de fleste av kameraene er at de har en utskyvbar USB-plugg som går rett i PC eller Mac’en, og oppfører seg som en minnepinne.

Det rosa markedet

amandavardet.blogg.se
amandavardet.blogg.se

Det er helt tydelig hvilket marked det her siktes etter. Videobloggerne, og gjerne de med en såkalt «rosablogg», er de siktet er innstilt på. Framveksten av disse har vært enorm de siste årene og flere av dem bruker også video i sine blogger. Foreløpig har disse stort sett vært tatt opp ved hjelp av web-kameraet i datamaskinen, med mobiltelefon eller med små kompakt-kamera.

Mest profilert ble kanskje Amandavardet etter at hennes videoer, mer eller mindre frivillig, ble «superhits» på YouTube. Her hjemme på bjerget er kanskje Lars Tangen som har markert seg mest med sine videoer.

Det er altså her elektronikkprodusentene ser for seg at de nye kameraene både vil forenkle opptak og publisering, og samtidig øke kvaliteten på opptakene.

En Pocket Camcorder i bruk

Sony Bloggie
Sony Bloggie

Vi har tatt en titt på et av de siste kameraene på Pocket-Camcorder-stammen, Sonys Bloggie PM5.

Sony ser ut til å være på ballen hva dette segmentet angår, og har blant annet også en konkurranse gående hvor du kan være med i konkurransen om en tur til Hollywood for utvalgte bloggere. Videoblogger Lars Tangen ser ut til å være en av de som «have what it takes», og har fått en Bloggie utdelt fra Sony for å være med på moroa.

Det har imidlertid vi også, og har fått lekt oss litt med saken den siste uka.

Sonys Bloggie er svært enkel i bruk. Fisk kameraet opp fra lomma. Drei den roterbare linsa i posisjon,  og kameraet slår seg automatisk på og er klar til bruk. Ett trykk på videoknappen og du er i gang med videoopptak. Vil du ta video av deg selv som prater, dreier du bare kameraet videre rundt, og vips så er du selv hovedpersonen i opptaket. Kameraet ligger godt i hånden og er enkelt og betjene.

So far so good.

Sony Bloggie
Sony Bloggie

Videokvalitet

Også videokvaliteten i godt lys imponerer. Kameraet er i stand til å ta video i oppløsningene «1920×1080, 30P», «1280×720, 60P», «1280×720, 30P» og «640×480, 30P». De to siste oppløsningene gir deg også digital bildestabilisering. Ansiktsgjenkjennelse får du på alle oppløsningene, mens en ufattelig treg digital zoom kun er mulig når du ikke filmer i FullHD.

Kameraet har også en egen knapp på baksiden for digitalbilder. I nok lys fungerer 5Mpixel stillbildekameraet tilfredsstillende. I vanlig rom-belysning eller mørkere, er det så og si umulig å ta skarpe bilder. Lukkertiden blir rett og slett for lang.

En enkel meny gjør jobben hva enkle innstillinger angår, noe som bidrar til at kameraet kan brukes av selv teknologi-analfabeter.

Det som irriterer meg mest ved bruk av kameraet er hvor sinnsykt «trang» linsa er. Man skulle tro at det fornuftige for et kamera hvor man skal filme seg selv mye, er at linsa er så «vid» som mulig, slik at man iallefall lett får med sitt eget ansikt når man holder det i hånden. Selv når jeg holder kameraet på strak arm får jeg kun et normalt «portrettbilde»-utsnitt.

Nå er det strengt tatt mulig jeg har kombinasjonen korte armer / stort hode, men hvis vi antar at jeg ligger på normalen, er dette et stort minus med Sony Bloggie. Dette er hakket lettere med stillbilder da disse er i 4:3 format.

Et gedigent handicap

Sony Bloggie, og forsåvidt alle andre Pocket Camcorders så langt, lider imidlertid av et gedigent handicap. De er ikke på nett.

For konseptet Pocket Camcorder har noe for seg. Det er ekstremt enkelt å ta opp video med kameraet. Resultatet blir bra, og det appellere til grupper som ikke nødvendigvis gidder å sette seg inn i all verden av teknologiske duppe-dingser.

Sony Bloggie mangler nett-tilgang
Sony Bloggie mangler nett-tilgang

Men når kameraet verken har 3G, Bluetooth eller WLAN, men kobles til en PC/Mac for å overføre bilder, føles det som et gedigent skritt tilbake i tid. Software som ShoZou har i flere år gjort selv den enkleste kameramobil i stand til å laste video rett opp til YouTube. For å ikke snakke om iPhone og Android.

Nesten ubrukelig software

Mye av problemet med dette kunne vært tatt hånd om av en genial software. Nå har jeg tilgode å se hardwareleverandører produsere genial software, og Sony ser ikke ut til å være et unntak.

"PMB Portable"
"PMB Portable"

Den medfølgende softwaren, som bærer det litt underlige navnet «PMB Portable» gir deg fint oversikt over bilder og videoer som ligger på kameraet. «PMB Portable» ligger på kameraet og kan kjøres direkte fra kameraet når det oppfører seg som en minnepinne.

«PMB Portable»  har også sågar en egen knapp for «Share Online». Her er allerede «Picasa Web Album» lagt inn som et valg, og alt jeg trenger er å logge inn med min eksisterende Picasabruker, og vips så laster jeg opp stills. Bra!

"PMB Portable"
"PMB Portable"

På video er derimot ståa noe anderledes. Sony har laget en software til et kamera som er rettet inn mot videoblogg-segmentet, som ut-av-boksen ikke er i stand til å laste opp video til noe som helst av de mest vanlige videohostene. Hvorfor YouTube ikke allerede ligger inne som et valg, er for oss et sant mysterium.

Vi har forsøk å legge til YouTube for egen maskin, for det skal visstnok være mulig, men alt den ber om er en URL til YouTube, noe som i sin tur fører til at jeg får et valg i menyen som heter «YouTube», men som ikke gjør annet enn å åpne www.youtube.com. Det klarer vi fint uten Sonys hjelp.

Dette gjør det faktisk ikke enklere å publisere med Sony Bloggie, enn med et hvilket som helst annet kompaktkamera. Det gjør det imidlertid mye vanskeligere enn med en mobiltelefon.

Overføldig segment?

Vi liker enkelheten produsentene prøver å fokusere på med «Pocket Camcorderene». At flere får mulighet til å publisere video enkelt til nettet, og attpåtil for en overkommelig sum, er bra. (Kameraene ligger rundt 1500-2000 NOK)

Spørsmålet er bare om Pocket Camcorderene  klarer å finne sitt marked, og om det faller i smak hos videobloggerne. Om ikke mange strakser vil HD-video være standard på de fleste mobiltelefoner. Disse er på nett, og de fleste klarer å knipse bilder og ta video med dem.

Hva skal vi med en Pocket Camcorder da?

På den andre siden ser det ut til at det også er mulig å bruke Pocket Camcorders i mer profesjonell sammenheng. Bildet nedenfor er knipset på CES2010 og viser Robert Scoble med et entourage av folk på slep. Alle utstyrt med et Kodak Zi8-kamera, pimpet opp med mikrofon og lys.

Robert Scoble @ CES2010
Robert Scoble @ CES2010


Flere tester av de ulike Pocket Camcordere finner du her:

The Flip Ultra HD: http://www.dinside.no/816910/the-flip-ultra-hd

Test av seks ulike kamera : http://www.pcworld.com/article/164197/six_hd_pocket_camcorders_sidebyside.html

Kodak Zi8: http://reviews.cnet.com/digital-camcorders/kodak-zi8-pocket-video/4505-6500_7-33740345.html

Creative Vado HD: http://pcworld.about.com/od/camcorders/Creative-Labs-Vado-HD-Pocket-C.htm

4 kommentarer

  1. Jeg leter etter en mulighet å få raskt lastet opp video/bilder tatt med et annet kamera fra min (Android) mobil uten å bruke PC – akkurat på linje med det som dere her etterspør (men ikke noe problem for meg om mobilen må være proxy – det er der jeg har sim-kortet som gir meg fri bruk uansett).

    Er det noen som vet om noen muligheter? Det kan se ut som om Eye-fi ( eye.fi/ ) kanskje kan klare biffen. Alternativt hadde en SD-kort leser til mobiltelefonen kunne fungert tilfredsstillende (om enn ikke perfekt). Det blir bare rot å bruke den interne SD-kortleseren i min HTC Dream/G1, så det må nok en ekstern SD-kortleser til.

    Svar på denne kommentaren

  2. Jeg kjøpte Creative Vado HD (1. gen) til mine foreldre til jul. Det beste kameraet er det du faktisk bruker, ikke sant? Dette kameraet kan man ha i jakkelomma og dermed har man det med seg hele tiden. I motsetning et kamera som krever at man drasser på en egen veske.

    I tillegg er det utrolig enkelt å bruke. On / Record / Stop. Også er filmene ferdig komprimert og klar for youtube. For familievideo o.l. er dette ypperlig. Også ganske billig.

    Jeg er hvertfall veldig fornøyd.

    Svar på denne kommentaren

    • Simon (svar til Simon)

      Det glemte jeg; dere sa at snart er HD video standard på telefoner. Og det er jo sant, men foreløpig er video kvaliteten vestentlig dårligere. Men enda viktigere er det kanskje at videoopptak tar knekken på batteriet på telefonen utrolig raskt.

      Dette argumentet gjelder selvfølgelig for alle dedikerte dingser (mp3, gps osv) og en gang er kanskje ikke batteri kapasitet et problem. Men inntil videre foretrekker jeg å kunne bruke kameraet til det er tomt, og alikevel ha batteri til å ringe. Så får jeg heller drasse på en dings ekstra.

      Jeg sa dette i en annen post også, men få tilbake «endre kommentar»-valget. Vær så snill!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.