nrk.no

Menn som runker i mørket
    – et innblikk i det nye Nettet

Kategori: Det sosiale nettet


Noen ganger overrasker Internett meg. Både i positiv og negativ retning. Jeg er rett og slett litt usikker på hvor jeg vil plassere Internettets nyeste oppfinnelse, men at det fascinerer meg er det liten tvil om. Det hotteste på Internett akkurat nå, heter Chatroulette, og er veldig NSFW.

Chatroulette.com
Chatroulette.com

Enkelhet, kjapt og anonymt

Konseptet er bortimot så enkelt som det er mulig å få det. Du går til en webside, takker ja til å skru på web-kameraet ditt, og på alt for få sekunder har du et godt gammeldags kikke-hull rett inn i sjela på The Interwebs år 2010:

Et chatvindu.

En NEXT-knapp.

Ditt web-kamera.

En vilkårlig fremmeds webkamera.

Liker du ikke det du ser trykker du NEXT, og du blir serverte neste usensurerte livevideo fra webben. Og her finnes altså det meste av de fleste. Emo-kids fra Kina med bleiket hår. En dansende bamse. Et kollektiv i et land uten snø, med Chatroulette på bordet under frokosten. En asiat som vinker og smiler til meg. Mest sannsynligvis fra den andre siden av planeten. Noen lover å donere $10 til Haiti om du viser puppene dine. Så langt har de fått se tolv pupper. Seks par.

At 90 prosent av deltakerne er menn, er hevet over enhver tvil. At de samme 90 prosentene er på jakt etter jenter når de trykker NEXT, er det også liten tvil om.

Med lysets hastighet

På Internettet i 2010 går ting med lysets hastighet. Minst. En gjennomsnitts «samtale» varer kanskje i 3 sekunder. Maks.

Kamera på. Gutt i mørket. NEXT. Gutt i lyset. NEXT. Vinkende asiat. Jeg vinker tilbake. Pinlig stillhet. NEXT. Jente med utringning. NEXT (Ikke mitt trykk). Svært mørkt men jeg skimter en penis. NEEEXT. Asiatisk jente. Jeg forsøker å være morsom. Hun er morsom tilbake. Smil. Krysser øyne. Hun gjemmer seg bak panneluggen sin. Morsomt. NEXT (faen)

Ti tusen personer er logget på Chatroulette denne tirsdag formiddagen. Ti tusen stykker som er villige til å gi deg en direktekanal inn i deres liv. Internett ala 2010 handler mye om å vise seg fram. De unge leder ann.

Chatroulette har destillert hastigheten og ekshibisjonismen på internett og tilpasset den slik at den passer perfekt til Generation-NEXT. Og de trykker og trykker. NEXT. NEXT. NEXT. Chatroulette er allerede i ferd med å bli det nye store på vorspiel og fest skal man tro «de unge».

Et lite stykke Norge

Midt inne i en av mine Roulette-sessions dukker det opp ei blond ung jente som spør om jeg er fra Norge. Noe jeg jo må innrømme at jeg er. Jeg får diss for at jeg sitter med Chatroulette på jobben. I bakgrunnen fnises det og hoies. Videregående skole tenker jeg. Storefri. Før jeg får introdusert meg høflig med navn, alder og intensjon er jeg offer for Generation-NEXTs utålmodighet. Neste som dukker opp er en fyr med grått hår bak en pult i noe som ser ut som et bibliotek. NEXT!

Not Safe For Work

Det er kanskje greit å nevne det for de av dere som fortsatt sitter å lurer på hvordan dette kan være så fryktelig NSFW: Noen, eller, en god del faktisk, av disse 90 prosentene menn har nemlig fått det for seg at de skal ligge nakne foran kameraet med lemmet sitt i hånden.

Det er her Rulett-delen av Chatroulette kommer inn i bildet. Og som i all annen rulett gjelder regelen «The House Always Wins», noe som i sin tur betyr at du taper… Ikke aner jeg hva disse mennene får ut av dette, og oppgaven med å besvare akkurat det bør kanskje overlates til faggrupper med vesentlig mer kompetanse på Freud og sinnets mysterier enn det jeg innehar.

En moderne «Åpen Linje»

Det minner om flere ting man har sett før. Fra helt tilbake til 80-tallets store slager «Åpen Linje», til en form for SpeedDating på metamfetamin.

Chatroulette representerer et ganske facinerende tverrsnitt av Internett. De fleste her inne er unge, det er flest menn, de har ingen ting mot å by på seg selv (på godt og vondt) og det koster dem ikke en kalori og ditche deg om du ikke er interessant nok. Det er kjapt, uforpliktende, moro, ekkelt, sært og anonymt.

Vi fyra opp et videokamera og dokumenterte vår ferd gjennom ruletten. Vi gjorde flere forksjellige forsøk med Chatroulette, og noe av det mest morsomme var kanskje og kjapt kle seg ut som «The Gimp» fra Pulp Fiction:

https://youtube.com/watch?v=0Upbhp-aavY%26hl%3Den%26fs%3D1

Er du ikke tøff nok i trynet til å både se andre eller by på deg selv, kan alltids tjenesten Omegle tilfredstille mye av de samme behovene. Eneste forkjellen er at det her ikke er noe webkamera involvert.

Bare rett og slett en mulighet til å chatte med tilfeldig mennesker.

Oppdatering: Les mer om skaperen av Chatroulette i New York Times.

I created this project for fun. Initially, I had no business goals with it. I created this project recently. I was and still am a teenager myself, that is why I had a certain feeling of what other teenagers would want to see on the Internet. I myself enjoyed talking to friends with Skype using a microphone and webcam. But we got tired of talking to each other eventually. So I decided to create a little site for me and my friends where we could connect randomly with other people.

Fred Wilson har samlet noen morsomme fakta om Chatroulette på bloggen sin, blant annet:

It spread entirely by word of mouth

Chatroulette runs on seven servers in Frankfurt, Germany

47 kommentarer

 1. magne gisvold

  …men dere ble ikke goatse’et iallfall 😉

  egentlig en genial tjeneste – fordi det loves jo ingenting, alt kan skje; og det er derfor man gidder.
  kommer kanskje til å bli en effektiv måte å finne chat-partnere med samme, eh, tilbøyeligheter? (NOEN der ute må jo digge han fyren som disser med magen. Etc.)

  Svar på denne kommentaren

 2. Anders Hofseth (NRK)

  @magne Hehe. Må nok skuffe dem med eh, tilbøyeligheter… Han som disset med magen reagerte ikke da vi vinket til ham og var såpass timet med musikken han spilte at vi har en mistanke om at vi bare var koblet til et youtube-klipp.

  -anders
  (iPhone-fotograf og Gimp-assistent)

  Svar på denne kommentaren

 3. OKey folkens, dette var KONGE! Om du har iPhone, og sitter på ekstern skjerm på en laptop med webkamera: Finn en YouTube-video av noen jenter som danser foran webkamera (mange av dem) Legg iPhonen på på trackpad, og legg skjermen såpass ned at den kun filmer skjermområdet på telefonen. Sett i gang! Dette var priceless underholdning å se menn som blir svette i panna og trekker for gardinene… hehehehehe

  Svar på denne kommentaren

 4. Anders Hofseth (NRK)

  @Jan Mayen spillereglene er vel egentlig at man sitter og trykker til man får «han som sitter og drar i snoppen». Da har man tapt. Litt som russisk rulett, faktisk.

  Vi så under researchen her at det sjelden var flere trykk frem til han som dro i snoppen enn 10 pr runde.

  Er det noen glade medieforskere som mangler semesteroppgaveemne der ute, kan de jo gjøre en vitenskapelig telling og publisere tallet under «hvor mange bidrar»-diskusjonen annetsteds her på NRKbeta 😉

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (NRK) (svar til Pål)

   @Pål: Så kult! Fint at det funker til andre ting enn «æsj» og NEEEEEXT!!

 5. Jeg tror du bør skrive at dette -ikke passer for barn-. Kjønnsorganer, indre organer, dødsfall, selvmord, folk med våpen, og mye mer er det som har møtt meg flere ganger. Har også fått slengt i ansiktet av en mann med pistol at han skulle ta livet av seg, og så nexta han. Heldigvis traff jeg på sammen mannen dagen etter, men for barn tror jeg ikke dette er noe heldig møte.

  På en annen side så er det faktisk veldig mange hyggelige mennesker der. Har snakket folk fra Italia, Japan, Kina og Sverige som ville fortsette å ha kontakt på msn 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Øyvind Solstad (NRK)

  @ma og @Ole: Jeg er av den oppfatning at små barn IKKE skal sitte alene og surfe på nettet. Ikke i det hele tatt. Om de skal det, så skal maskinen de er på ha programvare som bare slipper dem inn på godkjente nettsteder. Det er samme prinsipp som når de er ute. Du lar ikke ungene gå hvor de vil i byen eller bygda. Og du følger med dem.

  Når de blir større, får de lov til mer, med opplæring. Ditto med nettet.

  Så mitt svar er de aldri skal kunne komme inn på Chatroulette til å begynne med.

  Svar på denne kommentaren

 7. De fleste som sitter der er fra /b/, somethingaweful etc og troller med manycam.com/ eller lignende programvare.

  Som @tanketom sier kan man da linke opp video med et webcam.

  Men de gangene man møter på noen som IKKE sitter å napper i løken, eller viser video filer av goatse etc så er denne tjenesten veldig kul.

  Jeg likte @kristin sin kommentar: «Helt hysterisk – jeg elsker internett!» 🙂

  Svar på denne kommentaren

 8. At 90 prosent av deltakerne er menn, er hevet over enhver tvil. At de samme 90 prosentene er på jakt etter jenter når de trykker NEXT, er det også liten tvil om.

  Jeg kan ikke prøve denne tjenesten nå (er på jobben!), men våger allikevel å tvile sterkt på denne påstanden. Kunne ikke artikkelforfatteren tenke seg at mange av disse mennene er på jakt etter andre menn?

  Det virker langt mer sannsynlig at en som sitter og masturberer foran åpent web-kamera er ute etter å treffe likesinnede.

  Å skrive som om alle er heterofile, spesielt i en artikkel om internett, er temmelig naivt og hetero-sjåvinistisk.

  Svar på denne kommentaren

 9. Marius Arnesen (NRK)

  @EH: Det kan artikkelforfatteren tenke seg ja. Og det er nok på ingen måte utenkelig at det sitter to menn og runker til hverandre på ChatRoulette. Flere mest sannsynlig.

  Men hvis du nå har fått prøvd tjenesten vil du oppdage at de av mennene som ikke runker, også har en lei tendens til å klikke bort andre menn. Forsøk med å sette en blond jente foran kameraet viser at «de samme» mennene da ikke nødvendigvis klikker NEXT innen 1 sekund.

  De runkende mennene er tross alt i et ganske godt mindretall der inne.

  Så jeg tror det er greit hold i påstanden om at de fleste av mennene der inne faktisk er der på jakt etter det motsatte kjønn. Det er mulig det burde vært spesifisert at dette ikke nødvendigvis ikke gjelder de som runker, men det gjorde vi altså ikke.

  Svar på denne kommentaren

 10. Haha. Dette var genialt.
  Morsomt, selvom annenhvert bilde er av menn med private eiendeler ute i lyset.
  Men, en god latter forlenger livet som de sier.
  Har hvertfall blitt litt populært i denne klassen vil jeg tro.

  Og må også få sagt at artikkelen er godt skrevet.
  Morsom, litt kåsseri over det hele.
  Likte det (:

  Svar på denne kommentaren

 11. Er en gubbe på 55 og gikk inn for å se hva dette var etter tips fra NRKBeta.
  Hadde alt i alt noen fornøyelige timer; flere ganske lange og interessante samtaler med unge folk /studenter fra bl.a.Kina, Usa, Frankrike, Tyskland og Tyrkia. En gjeng var opptatt av sne og det ble stor jubel da jeg tok den bærbare med utfor huset 🙂 Hadde en lang samtale med en data/audio/tv-nerd fra Nederland. Så ikke ansiktet hans, bare et bilde av den store Samsung-tv,en hans. Fikk kanongod veiledning på hvilken flatskjerm jeg skal kjøpe nå før OL starter. Han var superekspert og jeg lærte masse.
  Det ble en god del klikking på NEXT, mye ufyselig innimellom de alrighte folkene.
  Det var tydelig at jeg var i eldste laget for å bruke denne tjenesten. Mange av de som fikk bildet mitt opp hadde svært stygge kommentarer; «pedo» var gjenganger, ellers mye annet som «crazy grandpa», «idiot», «get off old man» etc…
  Er nok litt betenkt på å gjenta dette, både det verbale/skriftlige og videomessig ekle var tildels svært ekkelt. Hadde vært ok dersom det fantes en slik tjeneste for oss over 40, hadde nok tålt å se en og annen runkemann inni mellom, verre med pedobeskyldningene og annet ufint fra enkelte ufyselige unge folk blant alle de ok 🙂
  Nok om det, nå skal jeg på Elkjøp og prute på en LG tv 🙂

  Svar på denne kommentaren

 12. jøss detta virka som eit gøyalt opplegg, æg blei evi nyskjerrig faktisk, men æg er nett paranoid og tør ikkje ha web cam,i tilfelle ein skolle finne på nåke heilt forsskrekkeleg fælt eller perverst i blodfylla , men synes det er moro å høyre om slike ting, spriter jo opp verden eit lite grann å slikt er bra 😉

  Svar på denne kommentaren

 13. Svenn-Arne Dragly

  Hva er sannsynligheten for at jeg faktisk skulle treffe på en jeg studerer med når jeg prøvde ut tjenesten i går kveld? Av 18 000 personer var jeg ganske forbløffet over å finne en jeg kjente da jeg trykket «Next»! 😀

  Svar på denne kommentaren

 14. Populært å sitte med dette på skolen. Når 70% av skolen er på samtidlig, treffer man fort noen man kjenner!
  Kom i chat med en fra Japan en gang. GØY med de brae samtalene! Men unødvendig de som bare vil vise fram stellet sitt. Tror ikke de har skjønt det asså ..

  Svar på denne kommentaren

 15. Ulf Knausgård

  Paradoksalt nok tar jeg i bruk Internett(et) for å formidle denne kommentaren men…
  (Kanskje det i denne sammenheng t.o.m. blir som å banne i kirken for å bruke et fremdeles slagkraftig uttrykk.) En tanke har dog vært med meg en stund, og pussig nok oppleves den som mer og mer befriende. Her er den:

  Tenk om Internett sluttet å eksistere. En verden uten Internett slik den opplevdes før i tiden når man var ungdom. (Anvendes stavekontroll markeres internett hvis ikke det staves med stor i.)

  Denne tanken lukter det selvsagt håpløs nostalgi av i betydning; «alt var bedre før». Men uansett kunne det vært moro å skru tiden tilbake på dette området.

  Man vil selvfølgelig oppleve at tiden skrues ned til et betydelig saktere tempo som vil kreve en radikal endring av ens tålmodighet (med tanke på de mange praktiske ting som Internett brukes til). Men overordnet sett er jeg faktisk ganske lei av det man kan kalle en ”internett-avhengig tilværelse” som kan sies å spille en helt sentral rolle i dagens omstillingsparate, hastige, og delvis overfladiske informasjonssamfunn.

  (Det finnes sikkert et mangfold av webbasert sivile foreninger som allerede har kjempet for et internettfritt samfunn i lang tid.)

  Mvh, Ulf

  Svar på denne kommentaren

 16. Stig Marlon Weston

  Og du er herved invitert til Chatroulette fest
  facebook.com/#!/event.php?eid=346475165420&ref=mf

  Torsdag 4. mars arrangerer Paranaiv og Cyan:Studio et møte mellom det offentlige, og det ekstremt private.
  Vi kjører videochat live og usensurert på storskjerm hele kvelden, og koser oss med å møte hundrevis av intetanende «gjester» – og ikke minst deres reaksjon på å møte oss.

  Kall det en fest, et eksperiment, eller kanskje kunst.
  Det blir uansett… interessant.

  Svar på denne kommentaren

 17. Diverse Tøv VII « Alea Iacta Est

  […] ble en overraskende suksess og er nå tilgjengelig for nedlasting: 22 GB og 246 GB (!). Både NRK og Dagbladet har i den siste tiden omtalt fenomenet Chatroulette, hvor internettets gode og […]

  Svar på denne kommentaren

 18. Chatroulette med piano soundtrack

  […] var mange tvilsomme menn i mørket da Marius Arnesen i NRKbeta testet ut Chatroulette for en stund siden. En kar som heter Merton bestemte seg for å heve standarden på Chatroulette. […]

  Svar på denne kommentaren

 19. Av og til gir klipp og lim bedre journalistikk | Netthoder

  […] og ba meg om noen kommentarer om Chatroulette, fordi jeg jo skal ha peiling på sosiale medier (en god introduksjon til Chatroulette finner du hos NRK Beta, og artig nok er Chatroulette et større fenomen i Norge enn i […]

  Svar på denne kommentaren

 20. Fjortisjenter og tjukkaser med tissen ute « Fred Ut, Sønn

  […] Chatrullett har vært et omdisktuert samtaleemne på veven de siste ukene. Dette er altså et litt sært fenomen der du videochatter med en vilt fremmed helt til en av dere trykker videre til neste person. Rullettelementet ligger i at en god tredjedel av folka der er i overkant interessert i å vise deg tissen sin. Det er bare et tids(tiss)spørsmål før dette er tabloidnyheter også i Norge, siden jeg ikke leser norske aviser kan det godt hende at det er det allerede. […]

  Svar på denne kommentaren

 21. Chatroulette – Vår nye meta favoritt

  […] omtalte for en stund siden tjenesten Chatroulette, som også har fått oppmerksomhet i bøtter og spann siden den gang. Folk har spilt piano, lansert […]

  Svar på denne kommentaren

 22. Hei alle. Jeg vil råde deg til et annet program som heter SplitCam. Jeg likte ManyCam, men jeg hadde et problem med dette programmet! (
  Men med SplitCam alt fungerer fint. Hvis dette er noen som er interessant – ny versjon av SplitCam 5,4 kjører, med mange nye funksjoner som web-kamera effekter, youtube nedlasting, HD-oppløsning, og mer.

  Svar på denne kommentaren

 23. Så… vi forsøkte å være TV-stjerner… | BetaTrondheim

  […] eller annet på engelsk mens jeg febrilsk leita etter ABORT knappen og prøvde å ikke tenke på menn som runker i mørket. Rakk det […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.