nrk.no

Se meg!

Kategorier: Det sosiale nettet,NRK,NRKbeta & TV


I kveld er det temasending om «se meg»-generasjonen på Puls på NRK1 og NRK2. Første sending starter på NRK1 kl. 19.45 og del 2 er på NRK2 kl. 21.30. Puls ser på de unge som vil bli sett på nett. Og snakker om sider ved dette.

Bilde av Gisela Giardino – med en Creativ Commons-lisens.

Med i programmet er psykolog Hedvig Montgomery, komiker Jon Niklas Rønning og artist og blogger Elisabeth Carew.

I over 10 år har Hedvig Montgomery vært med i uttak og oppfølging av reality-deltakere til ulike programmer. Hun kan gi råd til foreldre som bekymrer seg over barnas nettbruk, og vet mye om hva som er «for mye» i denne sammenheng.

Jon Niklas Rønning er kjent fra duoen Bye og Rønning. Har skrevet boka «Generasjon Facebook», der han ironiserer over sin egen generasjon – som har 2000 venner på Facebook, men ingen å drikke kaffe med.

Elisabeth Carew debuterte som artist i 2008 med låta «Rocketfuel». Har sin egen blogg, og er ikke redd for å legge ut bilder og informasjon om privatlivet sitt.

Nye fallgruver

Blant temaene som tas opp er hva som kan skje når man ikke har et gjennomtenkt forhold til hva som legges ut av informasjon. Psykolog Hedvig Montgomery mener nye medier har gitt både nye muligheter og nye fallgruver – og at vi må slutte å forholde oss til sosiale medier som et moralsk spørsmål. Vi må heller se på det som en mulighet som ligger der, som noen velger å bruke og andre ikke.

Ureflekterte 40-åringer

Som vi har meldt tidligere i dag, viser en Sintef-undersøkelse at 40-åringene er de som gjør flest «feil» i sosiale medier.

De trodde gjerne de delte med en liten krets med venner, men så viser det seg at de har delt med halve Norge og flere til.

sier forsker Petter Bae Brandtzæg i SINTEF til Puls.

Blogger om kreft

Møt også Maren-Sofie Solberg som blogger om kreftsykdommen sin. Da hun var 20 år, hadde hun vært slapp, svimmel og gått ned i vekt over en lengre periode. I oktober 2006 fikk hun beskjed fra legen om at hun mest sannsynlig hadde blodkreft. Hun startet Maren-Sofies blogg hvor hun skriver om «hverdagen min med kreft, redselen, tanker og følelser, glede og sorg.»

Det som i utgangspunktet var informasjon til familie og venner, ble til et sted flere fant fram til. Gjennom bloggen fikk Maren-Sofie kontakt med andre som også var syke.

Det å kunne snakke med andre som var syke, betydde veldig mye. Vi forsto hverandre på et helt annet plan.

Les mer om Maren-Sofie på Puls’ nettsider, eller besøk bloggen hennes.

Nettmøte

Har du tanker eller spørsmål til de som deltar i programmet, kan du delta i nettmøte på nrk.no. Du kan også kommentere i kommentarfeltet under, eller lenke til bloggen din om du vil si noe på dine egne sider. På twitter er firkantemnet #semeg.

Jeg deltar selv i del 2 av programmet kl. 21.30 og hvis du har noen spørsmål eller tanker om blogging kan du kontakte meg på [email protected] eller til @osol på Twitter.


Link til video på YouTube.

Temasendingen fra NRK2:

Link til video på YouTube.

3 kommentarer

  1. Menn som runker i mørket       – et innblikk i det nye Nettet

    […] som er villige til å gi deg en direktekanal inn i deres liv. Internett ala 2010 handler mye om å vise seg fram. De unge leder […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.