nrk.no

Hvordan blir Apples nye tablet?

Kategorier: Gadgets,Mac & Mobil


I kveld klokka 19.00 norsk tid kommer Apples sjef Steve Jobs til å vise fram det som Apple har kalt «our latest creation».

I en litt kryptisk presseinnbydelse forteller Apple at de skal vise fram noe nytt, og det har ikke akkurat manglet på spekulasjoner, bilder, rykter og lekkasjer. Hypingen har nesten nådd samme høyder som da Apple lanserte den første iPhone i januar for tre år siden.

Vi skal se på hva som finnes av informasjon og rykter, og tenke høyt om hva en såkalt tablet vil bety for forskjellige medier og produkter. Og vil vil mer enn gjerne ha din mening også! Du kan…

…si din mening i kommentarfeltet under
…skrive din egen sak og poste lenken i kommentarfeltet under
…skrive 140 tegn på Twitter og merke med #nytablet

Vi har lagd et eget «norsk» firkantemne fordi det sannsynligvis blir helt umulig å følge #apple i kveld. Da Apple hadde lansering av nye produkter på WWDC i fjor sommer var 9 av 10 trending topics på Twitter Apple-produkter eller -ord. Så teknologifolket bruker Twitter.

Hva kommer?

Nesten alle som spekulerer mener det kommer en tablet – eller tavle-pc som VG kalte det i går – med et operativsystem som er lignende som på iPhone. Det blir med andre ord multitouch – du har da ikke et tastatur men bruker fingrene til å skrive, peke, flytte og navigere. Størrelsen forventes å være rundt 10 tommer, betraktelig større enn dagens iPhone, ørlite mindre enn de minste PCene folk flest har med seg.

Bilde av designer Dustin Curtis

Bøker

I går kveld røpet sjefen i McGraw-Hill – et av USAs største forlag – at deres firma kommer til å levere bøker til Apples nye tablet og at den er basert på «the iPhone operating system». Her kan du se videoen av hva som ble sagt:

Terry McGraw sa blant annet:

“Yeah, Very exciting. Yes, they’ll make their announcement tomorrow on this one. We have worked with Apple for quite a while. And the Tablet is going to be based on the iPhone operating system and so it will be transferable. So what you are going to be able to do now is we have a consortium of e-books. And we have 95% of all our materials that are in e-book format on that one. So now with the tablet you’re going to open up the higher education market, the professional market. The tablet is going to be just really terrific.”

Det han sier passer bra med det vi skrev om i går – at utdanningssektoren vil bli et svært viktig marked for en slik ny tablet.

TechCrunch skrev tidligere denne uken at nettbokhandelen Barnes & Noble vil samarbeide med Apple om bøker på den nye tableten, enten som en applikasjon som leverer bøker eller som en integrert del av iTunes:

We believe there is a good chance there will be a Barnes & Noble bookstore built into the Apple Tablet, either as one of the showcase apps which launches with the device, powering a new book section in iTunes, or integrated directly into the Tablet’s e-reader.

Siden det allerede finnes en Kindle-applikasjon til iPhone, er det svært sannsynlig at Amazons bøker også blir å finne på tableten. Amazon har stor suksess med sin Kindle bokleser, men vil få tøff konkurranse av Apple som har over 100 millioner kunder registrert med kredittkort i nettbutikken iTunes.

Geek and Poke gjør narr av all hypen rundt lanseringen av Apples nye tablet

Magasiner

Det er liten tvil om at magasiner vil få en radikal endring om folk flest begynner å bruke tablets. Ryktene sier at Apple blant annet har vært i samtaler med forlaget Conde Nast som blant annet gir ut Vodue, Wired, GQ og Vanity Fair. Man kan se for seg interaktive magasiner med fulle farger på en forholdsvis stor og bærbar skjerm. Bladene får vesentlig lavere distribusjons- og trykkeriutgifter, og dessuten nye annonsemuligheter. De kan lage interaktive annonser, annonser som baserer seg på kundens alder, bosted og vaner, de kan kjøre video i saker, lyd – og de kan oppdatere innhold via nett.

Her på NRKbeta har vi hatt to saker hvor forlagshus viser konsepter for hvordan de ser for seg slike magasiner. Svenske Bonnier har laget denne konseptskissen:

Og Sports Illustrated ser for seg noe lignende:

Ville du kjøpt magasiner på en 10″ skjerm? Jeg synes det ser veldig spennende og tipper Wired – teknofolkets bibel – vil være et av de første magasinene som havner i butikken på Apples tablet. David Rowan, redaktøren i Wired har sett på prototypene Wired jobber med, og er frelst:

I’ve been looking at a prototype of Wired designed for the tablet by Scott Dadich, US Wired’s creative director, and I’m in awe: infographics that are animated and interactive, Start items which you can click for multimedia enhancements, features you can read in standard magazine format or (turn the screen) as easy-on-the-eye text with a choice of picture displays. Sure, paper will endure. But the screen offers vast new possibilities.

Aviser

Mange aviser sliter med å tjene penger. Salget av papiraviser går ned og reklameinntektene på nett er ikke store nok til å dekke opp for manglende salg av fysiske aviser. Hvis avisene legger ut alt innholdet sitt på nett, mister de enda flere papirlesere. Og folk synes tydeligvis ikke det er altfor stas å laste ned pdf-utgaver av avisene.

Enkelte norske aviser har vært i samtaler med Kindle om å eventuelt levere sine aviser til Kindle, men foreløpig har ingenting konkret kommet ut av dette. Så spørs det om folk vil ønske å kjøpe aviser på tablets. Fordelene er mange: Ferske nyheter, farger, mulighet for video, lyd og samtale med leserne (kommentarer og chat) og annonser rettet mot spesielle grupper. Akkurat som med magasiner, kan den store fargeskjermen være det som forandrer folks oppfatning av hva som er en «brukanes» avis på en tablet.

En annen sak er betalingen. Apple har som sagt over 100 millioner kunder med kredittkort registrert i iTunes-butikken. Da vil det være enkelt å ta betaling for dagens avis til en tablet.

Spill

Jason Calacanis tuller på Twitter-kontoen sin i dag om at «Farmville for Apple tablet is a huge game changer.» Farmville har millioner av spillere på Facebook. Ut fra endel andre meldinger Calacanis kommer med, er det ikke så godt å si om han er alvorlig. Men mye kan være sannsynlig, som denne:

Apple tablet connects to other tablets over wifi for gaming. There will be LAN parties with these things, people playing first personshooters

Allerede med iPhone utfordrer Apple Sony og Nintendo på bærbare spill. Det er over 100 000 applikasjoner i App Store, og mange av disse er spill. De fleste store spillprodusentene lager spill for iPhone og iPod touch, og med en 10″ skjerm er det helt nye muligheter for hva som kan lages av spill. En produsent av kryssord for iPhone, har allerede meldt at de jobber med en versjon for den store skjermen.

Spådom: En bærbar maskin med en bra 10″ skjerm, akselometer, stor datakraft og Apples App Store, vil bli en utrolig spillmaskin. Det kommer til å gi Sony og Nintendo grå hår og være en grunn i seg selv for familier til å kjøpe tableten.

En ny måte å konsumere innhold

I en interessant kommentar på TechCrunch, skriver jason Kincaid at den nye tableten ikke bare handler om å få tak i innhold men måten du konsumerer innhold:

But the Tablet can break new ground. It won’t just be a new way to conveniently access content. It will be a new way to consume it. Last September, Gizmodo reported that Apple was urging publishers to create so-called hybridized content that “draws from audio, video and interactive graphics in books, magazines and newspapers, where paper layouts would be static.”

Vi rapporterte fra LeWeb i desember, hvor Gary Vaynerchuk snakket om nettet og måten det har forandret oss på. Han sa mye klokt – blant annet:

People get used to new stuff very fast.

Jeg tror – akkurat som Jason Kincaid – at lette, flate tablets, med multitouch og nettilgang vil forandre radikalt måten vi konsumerer innhold.

Men det forutsetter at de som leverer innholdet skjønner at det må tilpasses til nye måter å oppleve det på. Når man ser hvor utrolig tregt det har gått med musikkbransjen, hvor sidrumpa filmbransjen er – og hvor avventende bokbransjen er, så er jeg ikke 100% optimist ennå.

Det er mye styr og skriverier rundt Apple i dag. Det handler ikke bare om smart markedsføring, men om produkter som kan forandre radikalt måten forskjellige bransjer fungerer. Og det er det verdt å følge med på!

FBI – 19.45 på NRK1 i kveld

Hvis du vil se og høre hva Apple faktisk lanserte, sjekk innom NRKbeta i kveld eller slå på Forbrukerinspektørene på NRK1 rett etter Dagsrevyen, kl. 19.45 til 20.15 på NRK1. Vil du følge med hva som skjer underveis så er Engadget alltid kvasse på live oppdateringer.

33 kommentarer

 1. – 10 tommers skjerm
  – 3G og Wifi, men ikke telefonmuligheter (annet enn VoIP)
  – Selges i hovedsak operatørbundet til ca. 6-7000 kr her i landet (8-9000 uten abbonement, $699 og $999 i USA – noe haugevis av folk kommer til å si er ALTFOR dyrt før de har prøvd en selv og betalt likevel)
  – OLED er usannsynlig. Det er for dyrt, og det er fortsatt for liten produksjon av slike skjermer i den størrelsen. En eller annen LCD med svært god lesbarhet for tekst er sannsynlig – men den må også være brukbar for film.
  – Prosessor fra ARM med Apples unike tilpasning. Dette, sammen med batteriteknologi fra macbookene vil gi 6-7 timer levetid (kanskje opp mot 10)
  – skjerm i glass, bakside i aluminium/plast (ikke ulikt den første iPhonen)
  – HDMI eller Mini DisplayPort-utgang
  – slippes i USA i juni, resten av verden i løpet av 2010
  – Kan kjøre alle app store-programmer, og Apple lanserer også verktøy for å la utviklere portere programmene sine til den nye skjermens oppløsning.
  – Virtuelt tastatur som fungerer på en eller annen snedig måte (veldig spent på dette)
  – 64 GB flashminne for lagring (og haugevis folk kommer til å bitche over at de ikke får plass til 1 gazillion hd-filmer samtidig)
  – mye mer avansert multitouch enn før, med bl.a. tohånds-kombinasjoner som gjør masse gøye, rare ting
  – Bøker/blader etc. blir integrert i iTunes store
  – iPhone OS 4.0 (som kommer til sommeren) vil få tilsvarende muligheter for å laste inn magasiner, bøker etc.
  – Jeff Bezos (Amazon) og Steve Ballmer (Microsoft) kommer til å le av den, si den er altfor dyr, og at deres egne produkter er mye bedre en iTablet’en – samtidig som de funderer febrilsk på hvordan de skal klare å ta igjen forspranget.

  Svar på denne kommentaren

 2. Eirik H. Urke

  For meg virker det som Apple er i ferd med å bygge en Plattform For Alt Innhold ™. Som ikke bare er tableten i seg selv, men et iTunes som i prinsippet håndterer alt av artikler, bøker, spill, apps, video/filmer, musikk etc. Der alt kan kjøpes med ett klikk og konsumeres på en lang rekke enheter, om det så er tablet, Mac, PC, TV eller iPhone.

  Derfor blir det spennende å se hvordan denne forretningsmodellen skal funke, hvilke avtaler som er i boks og ikke minst: Om det nå blir mulig for enhver spire å selge sin hittil upubliserte bok, låt eller artikkel.

  Mediehusene kan håpe på at journalistikken med dette blir lønnsom igjen, selvsagt. Men det er ikke Jesus som ventes i kveld.

  Kveldens store skuffelse kan bli at herligheten helt eller delvis blir utilgjengelig i Norge ved lansering.

  Svar på denne kommentaren

 3. «Siden det allerede finnes en Kindle-applikasjon til iPhone, er det da ganske utenkelig at ikke Amazons bøker ikke vil bli å finne på tableten.»

  Ble litt svimmel av å finne ut hva dere mente. Dere tror Amazon-bøker vil bli å finne på den kommende «iTablet», eller ikke?

  Svar på denne kommentaren

 4. @elverke: spot on! Uansett hvordan den blir, kommer den til å bli dyr, men folk vil betale og konkurrenter vil si ting som «dette har vi prøvd før og det er en dårlig foretningsmodell» og så kommer det knock-offs i løpet av 2011-2012

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg tipper at Apple forsøker å lansere en ny måte å lese aviser på, altså en erstatning for papiret – som i tillegg er online og gir oss tekstbehandling og andre nytteprogrammer. Den vil også raskt bli interessant for alle utviklerne av iPhone-spill og applikasjoner. Kritiske punkter blir batterilevetid, holdbarhet og ikke minst lyssterkheten (en bærbar Mac er som kjent ubrukelig utendørs pga. sollyset).

  Svar på denne kommentaren

 6. Øyvind Solstad (NRK)

  Etter å ha KÅLA med Coveritlive i en halv time, fjerna jeg den. Den hentet ikke inn #nytablet fra Twitter, og den krevde moderering av alle kommentarer, selv om jeg forsøkte slå det av. Vi får klare oss med Twitter og kommentarfelt.

  Svar på denne kommentaren

 7. Dette må eg seie var ein grundig og god gjennomgang av rykte, forventningar og kva vi veit no! Utruleg artig og fantastisk at NRK er på plass med dette. ^^ Skal definitivt følgje med før eg skal på teater i kveld.

  Svar på denne kommentaren

 8. Halvor Sølvberg

  Hei !

  HTC2 eller hva det nå heiter er glimrende. Men hvem kjøper en bil som bare kan gå på metalon i 1 minutt. Få.

  Selv har eg litt tru på en tablet der iPhone er i en slott/port. Fordi eg tror det blir litt vel mye å holde styr på om man både skal synkronisere stasjoner, telefon og tablet.

  Gi meg en slik tablet med lading til telefon, lang driftstid på batteri, og muligens lyd og 85% taster som option.

  Svar på denne kommentaren

 9. Jeg vet allerede nå at jeg aldri kommer til å kjøpe et lesebrett. Hvorfor? Fordi jeg ikke gidder å måtte forholde meg til enda en dings. Jeg har allerede mobil og laptop, det er ikke plass til en ny dings. Det vil bli upraktisk, derfor hjelper det ikke hvor fantastisk bra dette (event.) er rent teknologisk. F. eks. gidder jeg ikke å drasse rundt på et kamera i tillegg til mobiltelefonen, fordi denne allerede har et kamera (som er godt nok for mitt bruk).

  Jeg mistenker at all hypen rundt Apples nye dings dels skyldes religiøs beundring av ypperstepresten Steve Jobs, og dels at mange forblindes av teknologien i seg selv.

  Dessuten – det er ubehaglig å lese lange tekster på en skjerm. Lange artikler går an, en stund, men å lese en bok eller et helt magasin på en skjerm er bare tull. Det lar seg gjøre, men det er ikke optimalt. Ingenting slår en fysisk bok.

  Svar på denne kommentaren

 10. Hvis de kommer med en tablet så håper jeg at den får et operativsystem som ligner med på OS X enn på iPhone OS, eller at de i hvert fall tillater programmer som konkurrerer med deres egne programmer og at de gjør prosessen med å legge ut programmer enklere og raskere. Jeg savner Opera på iPhonen og savner samtidig muligheten til å fjerne programmen som fulgte med, men som jeg aldri bruker (f.eks. aksjer).

  Dersom den også er tynn, med en god skjerm og med et batteri som holder den i live i 8-10 timer så tror jeg den blir et godt alternativ til MacBooken til enklere oppgaver og surfing. Jeg er dog ikke villig til å betale over 6000 kr for en tablet, i hvert fall ikke opp mot 8-9000.

  Svar på denne kommentaren

 11. Halvor Sølvberg

  @Øyvind

  I utgangspunktet er eg einig.

  Ta dette med å ha sikkerhetskopi/backup, det er det ikke mange som har hjemme. Og sett i forhold til datamengder, kunskap/tid så er dette en dyr afere, om noe klikker.

  Opsett, måten å gjøre ting på er ikke så samkjørt som å gå fra bil til bil. Men bevares, blir deise to enheter (iPhone/tablet) nok like i utgangspunktet så bevares, ja.

  Ting tar tid !

  Svar på denne kommentaren

 12. Øyvind Solstad (NRK)

  Ser argumentene dine @Terje. Skjermen må være veldig bra for at man skal gidde å lese lenge. Jeg lurer litt på hvorfor du kaller det et «lesebrett»? Dette er jo en datamaskin med et fullt OS? Som jeg skrev i artikkelen vil det kunne gjøre MYE mer enn å lese på.

  Enig i at Steve Jobs hypes opp, men *hvis* en tablet gjør de tingene de ryktes – ser du at mange bransjer faktisk kommer til å forandres? Eller tror du ikke det vil skje?

  Svar på denne kommentaren

 13. @Øyvind Som jeg forstår det så er dette en helt ny plattform med eget OS. Da tenker jeg, hvorfor kan ikke den funksjonaliteten som kommer med dette knyttes til den plattformen jeg allerede har, nemlig laptoppen? Ok, jeg har ikke touch-skjerm i dag, men er det avgjørende?

  Kanskje er det sånn at tablet OS vil erstatte dagens laptop, av en eller flere grunner. I såfall er jeg med. Mitt hovedpoeng er at det ikke er plass til en ekstra dings.

  Mange bransjer vil endres? Dette får meg til å tenke på «fantastiske» Google Wave som skulle revolusjonere måten vi kommuniserte med hverandre på. Det skjedde vel knapt? Hypen er gått ut av den ballongen nå, så vidt jeg kan se.

  Det er lett å glemme, særlig for teknofreaks, at dette faktisk ikke bare handler om teknologi, men også om big business. Når en publisher står fram og er entusiastisk i forhold til den nye Apple-greia, så ligger det også penger bak. Han er altså ikke noe «nøytralt» sannhetsvitne for at dette virkelig er en fornuftig teknologi. Men jeg skal avvente hva ypperstepresten har å si i kveld før jeg avvskriver dette endelig 🙂

  Svar på denne kommentaren

 14. Øyvind Solstad (NRK)

  @Terje: hahahahha, som du kaaaaaaanskje la merke til var vi skeptiske til Wave. Jeg synes ikke dette bare handler om teknofreaks. Og Apple forandret faktisk musikkbransjenn med iPod. Og ALLE skal nå ha egen App Store. Så de har vanligvis noen visjoner og idéer som alle løper etter.

  Og ja – multitouchskjermen er svært avgjørende. Jeg kommer aldri til å kjøpe en telefon uten multitouch. Nexus One kan gjerne lage drinker til meg men om jeg må klikke på knapper for å bla da kan det være.

  Svar på denne kommentaren

 15. Erland Flaten

  Håper på et forsøk med «iTunes for artikler». En forutsetning er at produsentene prøver å tilby saker som er så eksklusive at de ikke ligger gratis hos konkurrenten. Det bør også være såre enkelt å tilby stoff slik at de som faktisk kan tilby eksklusivt stoff kan prøve sine nisjesaker – som forlagsbransjen uansett ikke produserer. Hvor går grensen for nisjesaker? Er det morselskapets saksunivers eller totalmarkedet.Er mer spent på nye måter å selge artikler på enn hardwaren.

  At Apple fikser en grei dings er jeg ikke tvil om. Husker jeg prøvde Newton i gamle dager. Fasinerende, men så dyr at kun de aller mest overbetalte reklamebyråsjefene hadde råd til å ha med seg slik en i møter for å tøffe seg.

  Syns forsøket fra Berg/Bonnier er bra. Nedover navigasjon for dybe og bortover for neste sak. Trenger en dings som er solid, bra på video, bra på bilder. Ikke denne elektriske steintavla fra amazonasen.

  Ellers er vi noen bransjefolk på Lillehammer som skal ha oss pizza og gosple i vei når mesias stiger ned og kaster glassperler. Liksom litt kritiske er man i hverdagen, men i kveld er det full sprekk og frem i lyset som Appleklakør.

  Kanskje vil også Steve abdisere med «one more thing – and the last one». Da må vi reise oss.

  Svar på denne kommentaren

 16. NRKbeta følger lanseringen av Apples nye tablet direkte

  […] alle solemerker lansere en tablet, og vi følger med overalt der det kommer nyheter. Tidligere i dag presenterte vi rykter og forventninger, og nå får vi snart svar på hva som faktisk […]

  Svar på denne kommentaren

 17. Halvor Sølvberg

  Hei !

  @Øyvind !

  Du fantaserer Du og !

  Tja,

  Kor mange gangar kan dei overaske deise, applene. Med elementere ting og brukervenlighet, som andre produsenter ikke ser ut for å forstå; hvorfore til.

  Fri kildekode er en ting, at det virker og kan bremse er det ingen som tenker på.

  For litt siden hadde eg en oppstart av min gamle apple med 09, fra 92. Ungdomen var overasket over tetris, oppstart hastighet osv på den (gamle appelen). Og dette var før man fikk antivirus.

  Svar på denne kommentaren

 18. Wired på en plate

  […] nevnte vel såvidt en kveld her for noen uker siden at Apple lanserte iPad, og hadde noen tanker om hvordan iPad vil være den første dingsen som gjør at vi begynner å lese – og kjøpe – magasiner på en […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.