nrk.no

Navnet er iPad

Kategorier: Gadgets,Mac & Mobil


Apples mye omtalte tablet ble vist i San Francisco i kveld. iPad har en 9,1 tommers skjerm, er 680 gram, 1,25 cm tykk, har 10 timers batterilevetid og kjører alle eksisterende applikasjoner som finnes for iPhone.

Forventningene til iPad har vært enorme. Vi så på rykter og hva Apples nye tablet kan bety for forskjellige bransjer tidligere i dag.

Så langt har Steve Jobs og hans medarbeidere demonstrert nettaviser som ser mer ut som vanlige aviser enn noengang. De har vist spill som benytter seg av multitouchskjermen, og de har lansert applikasjonen iBooks for å selge bøker til iPad.

Prisen i Norge vet vi ikke ennå, men i USA vil den koste 499 for en 16 GB versjon med wifi/uten 3G – opp til 829 dollar for en 64 GB versjon med wifi og 3G. Omregnet etter dagens kurser er det altså mellom 3000 og 5000 kroner men det vil vel bli litt påslag.

Dagen derpå

Da har stormen lagt seg, nettet begynner å fungere igjen og folk strømmer frem med meninger om en av tidenes mest forhåndsomtalte duppeditter.

Spesifikasjonene ligger klare og tydelige på Apples egne nettsider og det folk lurer på nå er om denne dingsen har innfridd. Hva den kommer til å bety. Endrer den teknologiverden og medieverden slik enkelte hadde håpet på?

Hva sier folk der ute?

Jan Omdahl og Snorre Bryne i Dagbladet har oppsummert. Kathrine Hammerstad og Ida Anna Haugen i VG har snakket med eksperter og konkluderer med at iPad kan bli en ny slager .

Gizmodo er tydelige i hva de savner men har samtidig meninger om hvorfor denne nye dingsen kommer til å knuse eksisterende minilaptoper og lesebrett. Engadget har analysert hvilke rykter som stemte og kommentert iPad generelt fra redaksjonen.

Men hva mener NRKbeta?

Kjernen i NRKbeta-redaksjonen består av Øyvind Solstad, Eirik Solheim og Marius Arnesen. Vi skal alle komme med våre kommentarer så fort vi får flyttet tanker fra hodet gjennom tastaturet og ut på nett.

Oppdatering:
Vi har begynt å publisere våre tanker.

40 kommentarer

 1. Jeg syns den er spennende, men for at den skulle være optimal må det være mulig å bruke SD-kortleseren til å kopiere inn bilder, bearbeide disse og sende de videre til redaksjonen.

  Edit: med iPad camera connection ser det ut som det er mulig: The Camera Connection Kit gives you two ways to import photos and videos from a digital camera. The Camera Connector lets you import your photos and videos to iPad using the camera’s USB cable. Or you can use the SD Card Reader to import photos and videos directly from the camera’s SD card.

  Edit2: Det er tydeligvis mulig allikevel, da SD-kortleseren jeg trodde var innebygd er ekstrautstyr.

  Svar på denne kommentaren

 2. Veeel. Ingenting nytt under solen akkurat. Pen design og grei pris, men akkurat denne har jeg like lite bruk for som MacBook Air i sin tid.
  Har man iPhone og pc/eller Mac fra før ser jeg ikke helt hva denne kan bidra med.
  Ikke kan den ta bilder/film, ikke kan man ringe. Mao. må man fortsatt ha med seg mobil og kamera på tur.

  Svar på denne kommentaren

 3. TOPP 5 – tuller du? : bokmerker.org

  […] helt bortkastet siden halve journaliststanden allerede har erklært boken for død takket være denne oppfinnelsen, men her i Bokmerker tar vi ikke slike impulser innover oss. Ikke ennå i alle fall. Category: […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg er rett og slett usikker på hva den skal brukes til. Jeg har en iPhone til telefon, småspilling og surfing on-the-go, og en MacBook til jobb og film/musikk. Hva skulle jeg brukt iPad til? Lese bøker? Er ikke elektronisk papir (Kindle etc.) mye bedre til denslags?

  Med andre ord: Dette er en av de første gadgetene Apple har lansert som jeg ikke umiddelbart så bruksområdet til. MacBook Air ble nevnt – denne tenkte jeg med en gang at ville treffe en spesifikk målgruppe. De jeg kjenner som kjøpte den er fremdeles veldig fornøyde. Men iPad.. usikker!

  Svar på denne kommentaren

 5. @Mats Der er jeg uenig; dette er en helt annen type device. e-Ink har den store fordelen at det har to modi, av eller på, og det eneste som, hva skjermen angår, krever strøm, er switching. Dette gjør skjermen svært energieffektiv, men har et viktig drawback til en tablet-device, skjermoppdateringsfrekvensen er ALT for treg.

  Jeg er selv den stolte eier av en ebok, og er svært godt fornøyd med den, nettopp fordi jeg visste nøyaktig hva jeg kjøpte. Jeg forventet ikke lynrask ytelse, jeg forventet å kunne lese mange bøker mellom hver lading. Og det kan jeg!

  Formfaktoren ser bra ut, men jeg er kritisk til både vekten og strømkapasitet. Jeg noterer meg at, i likhet med iPod og iPhone, er det heller ikke her lagt opp til at brukeren selv skal kunne bytte batteri.

  Jeg synes det er spennende at de har valgt å bruke iPhone OS til denne, det tror jeg er et riktig valg for Apple; det er intuitivt i bruk, og gjør det et OS på en slik enhet skal gjøre; det BARE FUNGERER.

  Teknologi-nerden i meg sier «Ooh, shiny», mens fornuftsmennesket i meg sier «Jepp, nok en enhet jeg ikke har behov for.» For det er jo behov det hele koker ned til; har jeg egentlig behov for dette?

  Summa summarum er interessen min skjerpet, men jeg er ikke overbevist, og kommer nok ikke til å bruke de fem til seks tusen kroner den nok kommer til å ligge på i Norge. Det er spesielt to ting som medvirker til dette:

  1: Lock-in
  Apple=Lock-in til en viss grad. Jeg hadde vært mer positivt innstilt dersom de i tilleg til iPhone OS også hadde lansert en som f.eks. kjører Android. Det kommer selvfølgelig aldri Apple til å gjøre, og det er greit nok det, men det er en spiker i kista for min del.

  2: Dårlige tilkoblingsmuligheter
  Nok en gang lar jeg meg irritere av at Apple insisterer på å bruke sine egne proprietære løsninger til tilkobling og lading, og det faktum at de ikke har inkludert en naturlig løsning på en slik enhet, en minnekort-leser. Man kan selvfølgelig argumentere med at det finnes så mange formater etc., men dersom man har en SD(HC)-leser, vil langt på vei de flestes behov være dekket.

  Svar på denne kommentaren

 6. Er det noen der ute som vet hvor mye papir som produseres til folkevalgte? Jeg ser for meg iPad som erstatning for store mengder dokumenter som veier mye og krever ryggsekk for fotgjengere. Tenk dere kilovis med dokumenter som nå kan leses elektronisk på en 680 g iPad. Vel og merke om dingsen fungerer utmerket som lesebrett.

  Svar på denne kommentaren

 7. Mats Taraldsvik

  Dette gjør skjermen svært energieffektiv, men har et viktig drawback til en tablet-device, skjermoppdateringsfrekvensen er ALT for treg.

  Det er jeg klar over, og det var litt av tanken bak «lignende teknologi». Akkurat skjermoppdateringsfrekvensen er noe et selskap virkelig kan score på, dersom de skulle lage en sånn enhet.

  Jeg ser imidlertid at dette er noe jeg ønsker meg, og at det dessverre havnet langt bort fra Apples nye device.

  @Kari :
  Med skjermteknologien som brukes, tror jeg ikke den egner seg særlig godt som lesebrett. Jeg tror heller du ønsker deg noe i retning av det jeg vil ha, og det ser ut til at vi blir nødt til å smøre oss med en god del tålmodighet, samme hvilken produsent vi leter hos.

  Svar på denne kommentaren

 8. Så har Apple nok en gang klart å få journalister over hele verden til å skrive side opp og side ned om et produkt som etter forhåndsnakket skulle være noe helt revolusjonerende men som når det blir presentert ikke er noe annet enn middelmådig med litt fancy design og sannsynligvis overpriset(det er jo fra Apple). Tenk om dere hadde, for en gangs skyld, hadde tatt en mer profesjonell holdning til utspill og rykter fra Apple leiren.

  Svar på denne kommentaren

 9. Mattis Hovden Aas

  En stilig sak. Helt klart. Men for meg er det ikke noe mer – tror jeg.

  Blir vel ikke sånn at man løper til butikken og kjøper denne fordi man trenger den. Med iPhone var det liksom noe annet – ørlitegrann mer revolusjonerende. Så neste gang jeg skal ha meg en PC-sak kan det hende jeg kjøper den, men nå som jeg har PC/iPhone ser jeg ikke noe behov eller spesiell moro i den saken.

  Nå som det ikke er så mye info enda, er jeg ikke skråsikker på dette. Men har ikke lest noe om tegnebrett-funksjonalitet. Hadde den hatt det hadde saken vært en annen. Da kunne det absolutt vært en super løsning for en designer/illustratør som også får med en del annet stæsj på kjøpet. Om dette ikke er i denne første versjonen kommer det nok en gang i framtiden.

  Svar på denne kommentaren

 10. hoolaaa
  Jeg gleder meg faktisk litt til dette nye produktet. Det er nok riktig det noen av skeptikerne sier, det er dyrt, det er veldig MAC, etc etc, men som ihuga datamanik bruker ser jeg bruksområder hvor det vil gjøre hverdagen min lettere, feks bruker jeg i dag iPhone til mail når jeg reiser, (jeg er ute på tur nesten hver uke), her kan jeg surfe og lese mail med mye større skjerm, fint for å sjekke nyheter på web, min viktigste nyhetskanal.
  Jada jeg vet, den koster typisk MAC for mye, man kjøper den største 🙂 osv osv, men jeg kommer nok til å skaffe meg en uansett.
  Så får vi heller være med å foreslå endringer som gjør den enda mer brukervennlig.
  @Dag hvordan skal vi ha en mer profesjonell holdning?

  Svar på denne kommentaren

 11. Kan jeg nå lese normale vg.no eller kommer den til å sende meg automatisk til en 240×320 pikslers oppløsning dratt utover på 768×1024 piksler på grunn av iPhone OS? Samme gjelder forsåvidt NRKbeta.

  På bildene til engadget ser det ut som det går veldig greit å laste hele siden, men så har ikke de en automatisk videresendelse heller.

  Svar på denne kommentaren

 12. Har ikke fått fordøyd dette ordentlig, men fikk noen med seg om det er glassskjerm som på Iphone? Har knust skjermen min, og vet at det koster over 1000 å fikse det. Hva blir prisen for å fikse en Ipads tur i gulvet, mon tro?

  Håper NRKbeta får testa en så fort som mulig. Eller at det kommer en billig kopi på Dealextreme, slik det gjorde da vi fikk Ifone.

  Svar på denne kommentaren

 13. Den gode gamle macbook-en min er i dag en sofa-pc, som brukes til surfing, e-post osv. Her hadde iPad vært et glimrende alternativ. Jeg ser for meg at den kan stå framme på et bord som en digital bilderamme når du ikke bruker den. Veldig mange trenger ikke mer av en datamaskin enn dette. (Men jeg vil tro de fleste lesere av nrkbeta ønsker mer fra en datamaskin).

  Det jeg savnet fra presentasjonen var det som trengs for at en iPad kan erstatte behovet for en datamaskin. Man snakker fremdeles om synking med iTunes. Jeg hadde forventet at Apple hadde klar netttjenester for backup, lagring, musikk osv, som gjorde det unødvendig å synke med en annen datamaskin. Det kan jo være at de jobber med saken, men uten det på plass føler jeg at potensialet med en iPad ikke er utnyttet.

  For min egen del blir nok mitt neste innkjøp en vanlig bærbar (macbook pro) – siden jeg også vil ha mulighet til videoredigering, programmering o.l.

  Svar på denne kommentaren

 14. @Kari Mange fylkeskommuner/kommuner osv har gitt fylkestingsrepresentanter pc-er, men alle printer ut hjemme.

  Veldig interessant med iPad. Tror jeg må kutte ut 1000krsabbnm til iPhonen for å rettferdiggjøre å kjøpe denne. Blir forh. med 3G.

  Kommer til å glede meg i 60 dager 🙂

  Svar på denne kommentaren

 15. Kai Aage Pedersen

  Tøff sak, men blir vel fort liggjande heime i stova. På jobbreise må eg ha maskin med tastatur – og Iphone sjølvsagt. Tippar uansett den blir ein slager, mange som har heilt andre behov og bruksmønster enn det eg har!
  Ser forresten ikkje vekk frå at eg bestiller ein slik eg og!:-) Lyt finna ut kva eg ikkje har bruk for.

  Svar på denne kommentaren

 16. Dette var da ikke noe nytt. Det finnes bedre alternativer slik som Archos 9: archos.com/products/nb/archos_9/index.html?country=no&lang=en&p=i2. Den kjører Windows 7, og ja, du kan ha iTunes på den. Den spiller av HD video, kan kjøre officepakka og andre programmer som skype etc. Den har kamera, 60gig disk og wifi som standard. Jobs begynner å bli gammel…. iPad er jo bare en stor iPod touch….. Archos 9 støtter selvfølgelig flash og alt annet din vanlige pc gjør. Hvem trenger appstore når du kan ha med deg alt en vanlig pc kan ha? Spill er selvfølgelig en annen sak. Det er ikke en muskelmaskin, men jeg tror ikke man kan kjøre så kraftige spill på iPad heller. iPad kan kjøpes med 3G, men seriøst! Eget abb til iPad? Archos 9 har bluetooth og kobler seg til via mobilen din når du trenger det. Ca samme pris og…..

  Svar på denne kommentaren

 17. Ja, hvem trenger en ny dings med skreddersøm rundt de typiske oppgavene man ønsker å gjøre (Se bilder, lese mail, surfe) når man likegreit kan dille med drivere til windows, usammenhengende brukergrensesnitt, lavere batteritid, tregere disk, mindre skjerm og glemme multitouch…

  Det fine med iPad er at jeg ser en umiddelbar farmor-faktor her. En enkel og grei dings det er vanskelig å gjøre de store feilene på. En dings som bare vil bli ladet og brukt uten dill. (Ok, dette gjenstår jo å se..).

  Tiden vil vise. Ser iallfall ut som en deilig sofadings 🙂

  Svar på denne kommentaren

 18. Tøvete gimmick-greie.

  Hvem vil bruke kr 5000 og oppover (Ja la oss være realistiske for hvilken pris denne dingsen vil få i avgifts-Norge) på noe slikt istedenfor å bare kjøpe seg en bærbar pc for samme sum?

  Man får en helt grei lapton til 5000 + kr som kan gjøre 10 ganger flere ting enn iPAD’en.

  Svar på denne kommentaren

 19. Skuffende! Jeg hadde håpet på noe med et ordentlig os. iPhone OS fungerer greit på iPhone, men på en tablet? Det ser fint ut, men nei takk. Ingen multitasking gjør at jeg vil kalle denne meningsløs. I hvert fall ikke noe jeg vil ha.

  Svar på denne kommentaren

 20. Archos brukere

  Dette var veldig skuffende fra Steve Jobs. Dette er jo ikke den ITablet som var lovet til i dag. Selv på Facebook er det konkurranser med ITablet som premier. Nei dette var svakt altså. En forvokst Ipod / Iphone i A4 størrelse. Nå kommer Apple til å få tyn altså. Hvem vil gå rundt med en A4 stor Ipod / Iphone i lomma. Og så mye som den ikke har.
  Jammen godt at jeg har forhåndsbestilt en Archos 9 Tablet Touchscreen Windows7 PC til rundt 6000 kroner når den lanseres her i Norge i de nærmeste dagene. Den kombinerer det beste fra Archos sine toppmodeller det siste året med en fullblods håndholdt Windows 7 PC med touchscreen. Nye Office 2010 for Touchscreen Windows 7 er det også mulig å legge inn for de som ønsker det.
  Archos 9 har HD skjerm oppløsning, kan spille av Full HD filmer (1920×1080), har innebygget WebKamera og mikrofon samt selvsagt bra mini surround høyttalere.
  Skype i aller nyeste versjon med høykvalitets video og lyd er bare helt rått. Hva skal man med mobiltelefon og andre telefoner som koster masse penger å bruke.
  Nyeste versjonen av Archos sitt prisbelønte mediacenter, som innbefatter bl.a. PVR, digital TV, TV harddiskopptaker, visning av HD filmer og alt annet via TVen, 15000 internettradio kanaler og 1500 internett-TV kanaler fra hele verden, Podcast fra hele verden, en stor mengde egne dataspill, kan avspille DVD filmer som legges inn på harddisken, PDF dokumenter av alle slag, Opera Powered nett leser.eller andre, opptil 500 Gb harddisk og mye mere snadder. Archos 9 har nå tatt skrittet fullt og helt til å bli et realt tøft alternativ til standard bærbare PCer.
  Jeg velger absolutt Archos 9 Tablet Touchscreen PC som min kuule bærbare PC. Tenk å holde en bærbar PC som ser ut som en mini flat-TV med mediacenter og alt mulig snadder innebygget. Archos leverer regelmessig noe som ligger langt foran Apple hver eneste gang. Bare så synd media får hivd Apple produkter etter seg hver gang og Apple er tusenkunstnere i skape PR jippo og millioner hver dag i reklame, markedsføring og annonseringer og ikke minst arrangere gedigne show hver gang Steve Jobs skal vise frem et nytt produkt. Apple menigheten biter på hver eneste gang. I Frankrike der Archos holder til, får Apple virkelig kjørt seg. Archos 9 Tablet PC ble lansert i Frankrike på samme dagen som Windows 7 ble lansert høsten 2009. På grunn av massiv etterspørsel og salg i Frankrike tar det ofte litt tid før Archos sine nyeste produkter er i salg i land som Norge. Men den som venter på det beste, venter ikke forgjeves. Det går an hvis en vil å bestille på nettbutikken Pixmania som leverer fra Frankrike til hele Europa, men de er litt omdiskuterte som Europas største nettbutikk.

  Svar på denne kommentaren

 21. iWant.
  har Kindle fra før og elsker kjøpsopplevelsen på den, men brukervennligheten utover å lese svart/hvitt(grå) tekst er begrenset, kan riktignok høre mp3 filer på den, men der stopper det. iPad vil i mitt liv bety at jeg kommer til å åpne lommeboka for online magasiner/aviser og ikke minst kjøpe bøker. I tillegg kommer jeg til å dra med paden i møter for oversiktlige produksjonsplaner/kalenderfunksjoner, møtereferater etc. På vei til møtet i Bergen (f.eks) kan jeg se en film, eller drømme meg bort tilbake til juleferien i Mexico samtidig som jeg hører på noe digg musikk. Blir nok ikke lett å finne noe å bruke denne dingsen til nei…

  Svar på denne kommentaren

 22. The iPad – STFU && RTFM

  […] your choice of WLAN (all models) 3G (some models) and 16, 32 or 64 GB memory.   A commenter at NRK Beta said it was disappointing that it didn’t have some sort of eInk technology. Now, while eInk […]

  Svar på denne kommentaren

 23. Helt klart en dings jeg skal ha!! 🙂 Aviser bye, bye! 🙂 Med denne skal jeg styre musikken i hele hjemmet, fjernkontroll av barne-TV spesielt, TV, internett og film på storskjerm, navigasjon i bilen, underholdning av barna på hytta, sjermdeling av iMac og Mac Mini mot 55″ TV-stua. Og alle de deilige appene! 🙂 Detta blir super bra. Korrekt move!

  Men bøker, Nei de skal stå i bokhylla. Bøker er en del av interiøret. Kindle skal jeg aldri ha og iallefall ikke nå…

  Svar på denne kommentaren

 24. Stupide nordmenn i redaksjoner er bare et gjeng med kresne forbrukere som aldri selv har skapt noe.

  De sitter der ogmener masse, og karaktergir produkter andre lands bedrifter disainer og produserer for stupide kjøpeglade nordmenn.

  De samme folka satt og dømte Apple nord og ned og en snarlig død, og snakket skit om Apples produkter, i tiden førSteve Jobs kom tilbake til selskapet.

  Nå er alle kjøtthodene stolte eiere av ipods, iphones, Macbuuuuuk Pråååo, og er sååå eksperter på intel.prosessorer, OSX, Apps osv osv.

  Gå ut og skap noe selv. Lag EN ting selv.Prøv å selge noe. Prøv å se litt inn i fremtiden. Prøv å se de lange linjer i f.eks Apples og Jobss forretningsstrategier.

  Uansett så er det herrlig å se at kjøtthodene i norske såkalte kreative og oppegående redaksjoner og miljøer IKKE har greid å påvirke Apples geniale forretningsdrift på noen som helst måte.

  Jeg derimot…

  Kan ikke dere såkalte besserwissere utdanne dere, bruke hue og så kommemed kloke uttalelser om f.eks iPad.

  Tro meg – dette er fremtiden, og dere kommer alle til å sitte på det stupide Kaffebrenneriet eller på Lorry og vise frem og taste på en iPad om et års tid -fortsatt bare som stupide forbrukere som kjøper det beste av hva ANDRE produserer for markedet.

  *RAP*

  Svar på denne kommentaren

 25. Først jeg er fan av appleprodukter, jeg bruker selv macbook pro, ipod og airport extreme. Jeg har betalt utviklerlisens til Apple og kan ikke tenke meg å holde en eneste presentasjon uten å bruke Keynote. Men jeg har en ond klump i magen i måten NRK og NRK beta dekker applestoff på.

  NRKs formålsparagraf §1.
  …konsekvent fremme ytrings- og informasjonsfriheten, de demokratiske grunnverdier og de grunnleggende menneskerettigheter og det enkelte menneskes frihet og verdighet. Programvirksomheten skal preges av allsidighet, upartiskhet, saklighet og skal legge vekt på det vesentlige.

  Så det jeg lurer på er om NRKs følging av applehypen følger formålsparagrafen til NRK?

  Her er noen fakta som dere burde tenke litt over:

  Når jeg gjør et søk på «windows 7» på google med nrk.no som begrensing:

  google.com/search?q=%22windows+7%22+OR+windows7+site%3Anrk.no+-debattforum&btnG=Search&hl=…

  PÅ Nrkbeta er den eneste dekningen av windows 7 denne:

  nrkbeta.no/2009/01/10/ces2009-microsoft-windows-7/

  Om jeg søker på nrk.no og nrk beta på iphone så gir dette dobbelt ganger så mange treff som om jeg ber om treff på android, nokia, sony ericsson, htc, motorola, samsung, symbian osv søkt på med eller kriteriet. Altså dobbelt så mange treff som alle andre merkenavn tilsammen.

  Når man også sjekker browser statistikken på norske websider så er trafikken fra apple produkter kun en brøkdel av trafikken fra andre plattformer, og da er iphone innberegnet.

  Apple selger ikke flest mobiltelefoner i Norge, men likevel dekker NRK apple mobiler langt mer enn alle andre produsenter tilsammen.

  Så NRK og NRKbeta, jeg lurer på følgende:

  Er NRKs dekning av Apple upartisk?
  Er NRKs dekning av apple dekning av det vesentlige?

  Svar på denne kommentaren

 26. Det mer jeg leser om den det sikrere er jeg på at jeg skal ha en, MEN jeg er også enig med de som mener at Apple legger for store restriksjoner på oss brukere så disse gutta har et poeng:
  defectivebydesign.org/blog/apple-ipad-drm-petition

  Allikevel bruker jeg iTunes, iPod og iPhone daglig fordi de funker for meg og mitt bruk av digitale medier. Men vi må aldri stoppe presset på Apple, de har gått fra å være forbrukerorienterte hippier til å bli de værste kommersielle haiene på noen områder.

  Svar på denne kommentaren

  • Jemeela (svar til reidar otto)

   add midi files to treo 700w 8OO mac poker free download 8682 air force one mids =-OO aqua ice diamond blackjack watch 565461

 27. Her er litt mer malurt i teknologibegeret 🙂

  Jeg vil kommentere begivenheten i går fra et kommersielt markedsføringssynspunkt:

  Det som skjedde i går var at et digert multinasjonalt selskap lanserte et nytt produkt. Milliarder av kroner står på spill. Det kunne vært en film eller et album som skulle lanseres, men denne gangen var det en elektronisk dings, iPad. Presentasjonen var, som vanlig, perfekt regissert, av en arme med sikkert godt betalte reklamefolk. Ingenting av det vi så i går var tilfeldig. Steve Jobs skjeggstubber og svarte genser f. eks. er valgt fordi det gir ham et image som selger godt i Apples målgruppe, nemlig reklamefolk, designere, akademikere, estetikere etc. Disse folkene er trendsettere, de første til å adoptere ny teknologi, og derfor er det avgjørende at de kan identifisere seg med Jobs.

  Hvorfor ble ikke seansen TV-overført? Selvfølgelig for å lage mest mulig hype, kø og kaos. iPad fikk deler av internett til å knele. Selv NRKBeta var nede i en periode. Dette er selvsagt mye bedre enn en straight live TV-overføring og det er planlagt av profesjonelle markedsførere.

  I denne konteksten er det litt skuffende å se at teknologi-journalistene på NRKBeta ikke ofrer denne typen problemstillinger en tanke, men utelukkende snakker om selve produktet og teknologien som om dette er kommersielt nøytralt. Satt på spissen kan man si at dere fungerte som «nyttige idioter» for Apple. Har dere nå dagen derpå reflektert noe rundt dette?

  Svar på denne kommentaren

 28. geir inge pedersen

  Om 6-7 år, er vel denne i-paden like stor som i-phone???? utviklingen viser vel at ting blir mindre og mindre, og i-paden er jo slik den er nå en forvokst i-phone som du ikke kan ringe eller ta bilde med…….

  Dette er jo en dings som ser ut som en i-phone skulle sett ut for noen år siden hehe

  jau jau glad jeg har i-phone så ligger jeg litt i fremtiden

  Svar på denne kommentaren

 29. Fint utseende, men iPad kommer ikke til å revolusjonere e-bokmarkedet av den enkle grunn at det IKKE er behagelig å lese bøker på en LCD-skjerm. Batterilevetiden er heller ikke god nok. Kindle kan man ha med seg på en lengre fjelltur, men ikke iPad. Som avisleser kan den nok funke, men til ebøker – nei.

  Ingen multitasking på et multimedieprodukt i 2010 – dette punktet taler for seg selv.

  Valget av 4:3-standarden er litt merkelig med tanke på video. Man får altså ikke HD-bilde, og må belage seg på svarte felter i topp og bunn av skjermen. 16:9 hadde kanskje vært et tilsvarende vanskelig valg for bøker, men de kunne valgt en mellomløsning (som med iPhone).

  Jeg tror Apple har bommet grovt med dette produktet. De fleste av funksjonene har vi allerede på smarttelefonene våre (musikk, telefon, spill). Er folk villige til å betale 4000/5000/6000 kroner for å kunne lese aviser og se video i et litt større format? Jeg tror ikke det.

  Svar på denne kommentaren

 30. Karl den store

  Hm.. har man mulighet til å koble til ekstern harddisk til denne? I og med at den har såpass stusslig med plass innebygd, så hadde det vært kjekt om jeg kunne bruke den med ekstern disk. Jeg trenger noe til å tømme minnebrikkene mine når jeg ikke er hjemme, men jeg har svært sjelden laptop med meg da den blir for mye pes. Dette er akkurat hva jeg har ventet på om den bare kan brukes til å overføre og organisere bilder til ekstern disk.
  Med kamerabrikker på 32 Gb blir det fort litt trangt med den kapasiteten som er angitt.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.