nrk.no

CES2010: Strøm uten en tråd

Kategori: Gadgets


Trådløs strøm har vært en våt drøm for mange lenge. Sakte men sikkert har denne teknologien utviklet seg, fra prototypene vi så på CES i fjor, til faktiske produkter på årets messe.

Det er flere som har konsepter for trådløs strøm, men Fulton er et av firmaene som har tatt det lengste skrittet fra konseptdesign til ferdige produkter. Fortsatt gjenstår imidlertid den største hindringen av dem alle: Å få bransjen til å bli enige om en standard.

For selv om Fulton har gått sammen med produsenter i nær sagt alle deler av elektronikkbransjen, finnes det ingen standard for trådløs strøm. Teknologien Fulton benytter er basert på induksjon, og kan levere alt fra svaktrøm til sterkstrøm. Dave Baarman forklarer hvordan det hele fungerer:

Tanken er å for eksempel bygge inn den trådløse laderteknologien i møbler eller i omgivelsene rundt oss, eller den noe enklere løsningen hvor laderplata er en del av en nattbordslampe. En skrivepult vil da for eksempel kunne lade laptopen din når du setter deg ned for å sende mail, mobilen din som ligger ved siden av, eller e-readeren din som bare ligger der å slenger.

For produkter som ikke er støttet av teknologien i utgangspunktet, finnes det ulike «jakker» som gjør lading mulig. Slike «jakker» finnes for stort sett alle mobiltelefoner.

Tanken er langt fra dum, men som vanlig med ny-teknologi er det gjennomføringen, og hvor mange av elektronikkprodusentene som blir med på «Fulton-laget» som gjør dette til en vinn eller forsvinn teknologi.

Videoen nedenfor viser noen av løsningene hvor Fulton har inngått samarbeid med elektronikkprodusenter:

Andre artikler fra CES 2010:

[seriesposts]

13 kommentarer

 1. Minner om han gubben som spurte el leverandøren om han kunne kople seg opp mot høyspentlinja som gikk over vidda. Han ville ha strøm til TV, Varme og Kjøleskap på hytta si. Da han fikk nei lagde han selv ett trådløst anlegg for støm på hytta si. Da det ble oppdaget gjorde Norske myndigheter teknologien ulovlig og gav gubben kraftig bot for å ha stjelt støm fra kraft leverandøren. I stedet kunne de jo ha avtalt med gubben om å få bruke patenten hans og tilbydd trådløs strøm til alle som hadde hytte eller hus utenfor det vanlige el-nettet. Det hadde jo åpnet for ett helt nytt marked for strøm leverandørene.

  Svar på denne kommentaren

 2. Dette blir veldig pirkete… beklager på forhånd 🙂
  Men «Trådløs strøm har vært en våt drøm for mange lenge.»… bruker dere ikke batterier?

  Dere mener vel «helt trådløs lading…» – noe som selvsagt skal bli veldig bra – men som er noe helt annet.

  Svar på denne kommentaren

 3. Vi som har levd en stund har fått store diskusjoner om stråling fra mobiltelefoner («koke hjernen»), høyspentledninger i nærheten av barnehager som har blitt gravd ned i bakken for å unngå elektromagnetisk stråling, DECT (trådløse telefoner som «spyr ut» stråling i større grad enn mobilen osv).

  Nå skal det bli «hot» å utsette oss for MER ståling i «heimen»:

  Energi oppstår ikke av seg selv- og går heller ikke til spille. Den effekten som en TV/flatskjerm eller liknende trenger, må derfor overføres med et (minst) like stort tilsvarende magnetfelt. De som husker noe fra fysikkforsøkene på skolen, får kanskje et bilde av hvordan magnetfeltene fikk jernfilspon ttil å ligge i «baner» rundt magneten. Slik spredning blir det også UTENFOR «korridoren» mellom magnetspolen som skal levere- og forbrukerapparatet (selvsagt verst der det er en del fysisk avstand mellom disse- og effektoverføringen er størst). Noe av poenget er jo at vi skal TA MED OSS «forbrukerne» rundt i rommet, ikke sant?

  Å innføre MER / sterkere elektromagnetiske felter blir som å innføre asbest inn i husene igjen.

  Svar på denne kommentaren

 4. Hva var argumentet her?
  SELGEREN viser sitt «fantastiske» produkt.
  Jeg har vært radio/TV-reparatør i mange år (vet noe om avstemte kretser). elektronikkingeniør i over 20, på sykehus reparerte vi trådløse (for lading av batteriet) fjernkontroller i operasjonssalene osv. Teknikken er langt fra ny. Radio/TV- overføring funker på samme måte (der er jo avstanden mellom sender og mottakerne rimelig lang). Ved mikrobølgeovner behøver man ikke å «avstemme kjøttet» til magnetronens (senderens) frekvens, det samme oppdaget nok mannskapet på MTB-ene våre som fikk «morsomme barn» etter å ha vært for lenge i nærheten av deres radiosendere.
  For all del- om folk ønsker å bli eksponert for elektromagnetisk stråling skal ikke jeg ta fra dem gleden. Jeg syns det er like greit å putte en nettledning i en stikkontakt.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.