nrk.no

Hva var typisk for 00-tallet?

Kategorier: Internett & Kommentar


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Tidligere i høst ble jeg intervjuet av Aftenpostens magasin Innsikt. Vi nærmer oss slutten på et tiår og spørsmålene dreide seg om hva de siste årene har gitt. Som vanlig prøver vi å publisere våre uttalelser i andre medier her på NRKbeta også.

Hvilke trender og utviklingstrekk vil du si har preget det første tiåret av dette årtusenet – 00-tallet – sett fra ditt ståsted?
– Demokratisering av media og den sosiale revolusjonen på nettet. Flere mennesker får produsere og nå ut med innhold. Gjennom blogger, deling av lyd, bilder og deling av video. Så har dette blitt ytterligere forsterket gjennom tjenester som Facebook og Twitter. Der folk både publiserer og kommuniserer.

Dessuten ble det gode gamle fjernsynsapparatet endelig flatt.

Hva var typisk 00-tallet?
– Når man ser på TV har man laptopen i fanget. Og man sluttet å gjøre langsiktige og nøyaktige avtaler. Vi tar detaljene på sparket over mobilen. Det var i dette tiåret at vi begynte å ta internett for gitt. Og se på det som noe alle har og bruker.

Hvis du skal prøve å spå litt om fremtiden – hva kan vi vente oss for neste tiår?
– Det vil skje spennende ting innen mobilteknologi og bærbare enheter. Kombinasjonen av god tilgang til nettet når man er på farten og nøyaktige GPS-enheter i alle små dingser vil føre til nye og spennende tjenester.

Dessuten vil det skje en revolusjon innen analyse av medieinnhold. Som for eksempel ansiktsgjenkjenning i bilder og video. Datamaskiner som kjenner igjen bygninger, former og bevegelser. Og dermed kan si noe om selve innholdet. Dette vil føre til store endringer i hvordan vi søker etter og bruker bilder, video og lyd.

Vi vil også se en ytterligere økning i spennet mellom teknologiske muligheter og lovverkets rammer. Teknologien og folks vaner utvikler seg mye fortere enn lover og regler.

Hva mener dere?

Dette er ikke på noen måte en komplett oppsummering av hele 00-tallet. Hva mener dere? Det viktigste som skjedde innen teknologiens verden? Noen mer konkrete milepæler er jo selvfølgelig ting som YouTube, Facebook, Twitter, iPhone og Spotify. Men hva er deres oppsummering og hva ser dere på som det mest spennende vi vil se i årene som kommer?

25 kommentarer

 1. For Ola Normann har operativsystemet forandret seg veldig, fra å lete etter installasjonsdisketter for windows 98, har vi siden februar 2000 (Win2000) kunnet se en stor utvikling på OS fronten.

  Men ikka la oss glemme mobiltelefonen, jeg tar meg selv i å mobbe mobiler som ikke lar meg gjøre ditt og datt (iPhonen er jo en fanboys våte drøm). Ser vi tilbake mot starten av årtusenet kunne ikke telefoner ta bilder, ikke kunne jeg sende mer enn 140 tegn uten å måtte skrive flere meldinger eller motta dem som 4 høylytte pip.
  Fargeskjerm, og polyfoniske ringetoner er blitt til touchskjerm og noe som faktisk høres ut som Metallicas nyeste låt.

  Kampen om digitale medier har fått medieomtale og folk begynner å skjønne at piratkopiering er galt, selvom ikke alle der ute vet at det ikke er ThePirateBay som legger ut innholdet.

  CGI i filmer er også kjempegøy å se hvor langt de har kommet med, Transformers filmene hadde aldri kunne rettferdig vært laget uten dagens teknologi.

  Storfornøyd med dette årtiet jeg altså!

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg synes det er viktig at åpen programvare har blitt mer tilgjengelig: Ubuntu, Firefox, OpenOffice, osv.

  Og selvfølgelig må «Web 2.0» som alle har snakket om sies å være en definerende faktor. Myspace, Facebook, Twitter osv.

  Men jeg må si meg enig med forrige kommentar. Mobiltelefonen har hatt en utrolig utvikling. Hverdagen er jo helt forandret i forhold til før «00-tallet» på grunn av mobiltelefonen.

  TL;DR: Brukervennlig OpenSource programvare, Web 2.0 og Smartphone.

  Svar på denne kommentaren

 3. The common calendar starts from the year 1, its first full decade contained the years from 1 to 10, the second decade from 11 to 20, and so on. The interval from the year 2001 to 2010 could thus be called the 201st decade, using ordinal numbers.

  Så tiåret varer nok helt til 31.12.2010, kan jo hende at skjer noe fantastisk før året er slutt

  Svar på denne kommentaren

 4. Det har du forsåvidt rett i, men et tiår kan være så mangt, og jeg kan også sitere Wikipedia: «The 2000s was the decade that started on January 1, 2000 and ended on December 31, 2009.» 🙂

  Edit: «00-tallet» er også spesifikt nevnt i tittelen, så å omdefinere artikkelen til noe annet via kommentarfeltet blir litt nærsynt.

  Svar på denne kommentaren

 5. «Hvilke trender og utviklingstrekk vil du si har preget det første tiåret av dette årtusenet – 00-tallet – sett fra ditt ståsted?»

  Det første tiåret dette årtusenet er 364 dager fra å være over.

  Mest litt irritert over at nrk,vg,dagbladet,osv med vitende vilje sier at det 201 tiåret er over. Dermed lurer de folk.

  Ja et hvordan som helst tiår kan gå fra 5-15 eller whatever. men det første tiåret dette årtsenet er langt fra over.
  Men du leste kanskje ikke artikkelen ad, bare overskriften og så kommentarene…. Og er verken nærsynt eller langsynt, perfekt 0,0 på begge øynene.

  Svar på denne kommentaren

 6. Det der blir jo bare et definisjonsspørsmål. Men vi er vel alle enige i at år 2000 var første år i dette tiår? Vi feiret jo alle millenniumskifte 1999-2000. Så da har det jo gått ti år da år 2009 blir ferdig. Eller?

  Svar på denne kommentaren

 7. Eirik Solheim (NRK)

  En hard kjerne mente vel at vi skulle feire millenniumsskiftet ved overgangen fra 2000 til 2001 også…

  Whatever. Jeg har hatt min del matematikk og logiske fag, men akkurat her sverger jeg til det som faller de fleste naturlig. Millenniumsskiftet var ved overgangen 1999-2000. Og «00-tallet» går fra 2000 til utgangen av 2009.

  Selv om det tydeligvis ikke er riktig. Og min mening fører til at jeg lurer masse mennesker og sikkert skaper masse problemer…

  Svar på denne kommentaren

 8. Jeg bare påpeker at jesus er født i år 1.
  Før jesus ble født var det år -1
  Det var aldri år 1.
  Så det første tiåret i dette millienium er 2001-2011.
  Om man følger kirkens kalender og tidsregning.
  Er ikke det ganske logisk egentlig ?

  Nå er det jo stor sansynelighet for at jesus ble født både 50 og 100 år før eller etter, så man kan jo godt forkaste hele denne tidsregningen men det blir en annen diskusjon.
  Så lenge vi følger kristen tidsregning, så kan vi gjøre det på en ordentlig måte i det minste.

  Svar på denne kommentaren

 9. (i kommentaren over har jeg skrevet at det aldri var år 1, men det skulle selvfølgelig stå at det aldri var år 0)
  Jeg feiret forresten millenium samtidig som paven, altså i år 2001.
  At de fleste feiret det i år 2000 sier mer om hvor få troende det egentlig er i dette «kristne» landet.
  Og i min mening er det spesielt viktig at særlig nrk går fram med en tidsregning som følger samme tidsregning som det er bestemt at landet bruker. Eller iallefall forstår problemstillingen (som mr solheim tydeligvis gjør, men det virker som om han ignorerer den)

  Det tohundreogførste tiåret starter 2001 og slutter 2011. Det første tiåret dette årtusenet startet altså 2001, og slutter 2011.
  Dette er en veldig upopulær mening å ha, men så lenge vi skal følge kristen tidsregning så er dette faktisk den eneste korrekte mening.

  Dette er en diskusjon som kommer opp igjen hvert tiende år fordi pressen ikke lar de med upopulære meninger komme til.

  Om det ikke er logisk at det ikke finnes et år 0, så kan dere heller konvertere til islamsk tidsregning ? eller kanskje la ateistene finne på sin egen tidsregning ? (tipper det ville blitt noe ala startrek datoer, eller karbondateringstall)

  Men til da, er det kristen tidsregning vi bruker i norge, og der er altså det første tiåret dette århundret fra år 2001 til år 2011.

  Å si 00 tallet er en helt annen ting, å si 10 tallet, 20 tallet 30 tallet, whatever, det er greit, sier man 90 tallet så forstår alle hva man mener, men sier man det hundreognittiende tiåret, så er det altså år 1991 til 2001.

  Svar på denne kommentaren

 10. Okey, men tilbake til hva som var typisk for år 2000-2009:

  Jeg glemte helt av Google. De kom jo ikke før rundt millenniumskiftet, og de forandret jo helt på muligheten til å søke opp ting på nettet.

  I tillegg ble GPS «helt åpent» slik vi kjenner det i dag i år 2000, det må jo sies å være stort.

  Svar på denne kommentaren

 11. Eirik Solheim (NRK)

  @Desynch
  Og om du skriver norsk så staver du Norge med stor N. Og startrekdatoer skrives i ett ord og for eksempel 20-tallet skrives med bindestrek.

  Men selv om du krydrer språket ditt med masse skrivefeil skjønner jeg hva du mener. Så jeg setter over til @Simon:

  Yepp, Google og GPS er absolutt en del av dette tiåret!

  Svar på denne kommentaren

 12. Jeg er ikke skribent, ergo jeg trenger ikke skrive korrekt norsk.
  Har heller ikke som mål å skrive korrekt norsk, men målet mitt er å bli forstått.

  Det mest spennende jeg mener i årene som kommer, er cloud computing.
  (og mye der ble jo strengt tatt funnet opp/utviklet i dette tiåret, selv om få brukere helt har skjønt hva nettskyen er)
  Spesielt utviklingen av spilltjenester i skyen er spennende.
  Når man ikke trenger å oppdatere/bytte spillkonsoll, og omså kan bruke mobilen sin til å spille på.
  (iphone eller android eller hva det måtte være)
  Hvordan de skal løse problemet med latency er enda mer spennende.(spillere er jo tross alt vant til max 200ms latency multiplayer, 0-20ms lokalt)
  Når disse løsningene kommer for fullt, løser de nok mange av de enorme problemene med piratkopiering.
  (spotify er et bra eksempel)

  Svar på denne kommentaren

 13. Eirik Solheim (NRK)

  …og du blir forstått! 🙂

  Cloud Computing er et veldig bra innspill. Og jeg håper at 2010-2020 blir tiåret der vi får noen seriøse norske aktører på banen slik at jeg ikke trenger å fortsette å kjøpe tjenester fra en treg bokhandel i USA hver gang jeg skal ha slike tjenester.

  Svar på denne kommentaren

 14. Wikipedia er VELDIG stort for min del, og for ganske mange andres vil jeg tro!

  Ellers veldig mange gode forslag her, sett bort fra all kranglingen om når tiåret er/har vært (slutt med det!!)

  Svar på denne kommentaren

 15. I tillegg til avis->web og Google (books) har vi også fått Kindle, elektronisk selvangivelse, flybilletter og musikk (som nevnt). Bedrifter sender oss SMS om ordrestatus, bankene er nesten helt flyttet til nettet og mobilen. «Alt» har gått mot å bli elektronisk.

  Svar på denne kommentaren

 16. Btw, enig i at det første tiåret dette årtusenet startet 2001 og slutter 2011, men 00-10 kan også kalles et tiår;)

  Ontopic: Dere har jo glemt av de imo viktigste tingene i 00tiåret:
  Torrent (er det noe som har flyttet like mye data dette tiåret som denne protokollen? tilogmed seriøse bedrifter som blizzard bruker denne protokollen til å patche spillene sine)
  HTPC for hvermannsen, oppgraderingen av sendenettet fra analoge signaler til digitale signaler. (venter bare på radionettet, fm/am ftl)
  HD ble allemannseie. (og 7-1 surround tilgjengelig for 2000 kr)
  Eksplosjonen av sosiale nettverk, tyveri av menneskerettigheter (ref: datalagringsdirektivene) ignorering av rettigheter av brukerne (ref facebook og piratene)
  Det offentlige kom etter på nett. (altin.no)
  Bankid som er lost cause. osv osv.

  Jeg håper at det kommende tiåret:
  1. folk kjøper seg en nokia iphone (apple brøt jo tross alt 10 patenter) og nokia macbook 😛
  2. Mafian og trykkeriene går konkurs/går igjennom store omstruktureringer (fildeling/online salg er mer miljøvenlig og billigere for alle parter)
  3. Folk blir obs på sine og andres menneskerettigheter og kjemper imot overvåkning og kollektiv straff.

  Svar på denne kommentaren

 17. I kampen om små lagringsmedium fra diskett til zip-drive og alt mulig annet som er blitt prøvd ut, så har vel USB minnepennen kommet ut som en vinner.
  Diskettens død ble jo tidlig forutsett av mange, og det var flere som prøve å slå den ut uten å klare det. Lenge virket det jo som disketten nektet å død, før USB minnepennen dukket opp og tok knekken på alle andre konkurrenter.
  Vi kan vel si med sikkerhet at disketten er død nå :/

  Svar på denne kommentaren

 18. Leste nettopp en artikkel om at disketten lever i beste velgående innenfor norsk helsevesen, hvor fastlegeregistrene oppdateres månedlig gjennom synkronisering via masseutsendelser av 3,5-floppyer. Også er det sikkert enkelte demoscene-purister som er uenige i at disketten er død 😀

  Svar på denne kommentaren

 19. NRKbetas nyhetsbrev 15. desember 2020

  […] Denne kommentaren fra 2009 er morsom å lese nå. Både fordi man ser hvor fort utviklingen har gått («det gode gamle fjernsynsapparatet ble endelig flatt») og fordi Eiriks spådommer om fremtiden bekreftes ganske greit med mobilsporingssaken vi åpnet dette brevet med: […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.