nrk.no

NRK Nett-TV på Mac

Kategorier: Mac,NRK,NRKTV & Video


Mange av henvendelsene NRKs publikums-service får er fra folk med Mac som forsøker å spille Nett-TV men desverre ikke får det til. Vi er smertelig klar over at vårt Nett-TV ikke fungerer ideelt på Mac. Mye av det må tilskrives at vårt nåværende system bygger på Windows Media-formatet, et format som ikke akkurat er skreddersydd for Apples operativsystem.

NettTVHead

Det finnes imidlertid måter å spille av Nett-TV på også for deg med Mac. Den mest brukte metoden, og den vi absolutt anbefaler, er ved bruk av Microsoft Silverlight, og skal fungerer hos alle med Mac ved å følge bruksanvisningen under.

Microsoft Silverlight

Det beste for Mac-brukerer er å benytte seg av Microsofts Silverlight. Dette er Microsofts «flash-konkurrent», og lar deg i utgangspunktet, og iallefall rent teoretisk, spille av Windows Media-filer smertefritt i en Webside, også på mac.

 1. Last ned og installer Microsoft Silverlight: http://www.microsoft.com/silverlight/downloads.aspx
 2. Åpne NRKs Nett-TV: http://www.nrk.no/nett-tv
 3. Velg Instillinger i øverste høyre hjørne.
  Screen shot 2009-12-15 at 11.40.35 AM
 4. Velg så Silverlight som din avspiller:
  Screen-shot-2009-12-15-at-11.25.06-AM
 5. Du vil nå være i stand til å spille NRK Nett-TV på Mac via Silverlight:
  nettv

Rent teoretisk skal det også være mulig å få Windows Media til å spille på Mac ved å benytte seg av pluginet Flip-for-Mac, men dette får vi rett og slett ikke til å fungere her i NRKbeta heller. Silverlight fungerer imidlertid veldig bra på alle Mac’ene våre.

Ny Nett-TV

Vi jobber med å legge om hele NRK’s Nett-TV til et format som er plattformuavhenging. Denne prosessen går sin gang, og vi lover å holde dere oppdatert her på NRKbeta så fort vi har noe fornuftig å melde. Fram til da får dere bare bære over med oss, og gjøre det beste ut av den gamle Nett-TV-løsningen vår 🙂

Denne artikkelen er lisensiert under Creative Commons lisensen «Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0 Norge«
Creative Commons Logo

112 kommentarer

 1. Kanskje det hadde vært en idé at Silverlight var satt som default avspiller for Mac-brukere? I dag må samtlige mac-brukere aktivt inn og klikke på «silverlight» – og jeg opplever litt for ofte at NrK ser ut til å ha glemt valget mitt neste gang jeg besøker siden..

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg får NRK Nett-TV til å fungere fint i Safari både med Flip4Mac (versjon 2.2.3.7, jeg har ikke turt å oppgradere) og med Silverlight.

  Jeg bruker Flip4Mac hvis jeg ikke har tid til å se programmet nå, men vil laste det ned i bakgrunnen og lagre filmen til senere (Save as Quick Time movie…) Fungerer tålig bra.

  Skulle gjerne sett at Nett-TV-løsningen var mer Mac-vennlig, da. Men sammenliknet med løsningene til TV2 og TVNorge er jo dette en drøm.

  Svar på denne kommentaren

 3. Hos meg er det mer eller mindre omvendt. Silverlight har bare gitt meg problemer. Hvis jeg er heldig får jeg ikke opp en video – men bare et tomt vindu. Hvis jeg er uheldig (jeg er som regel det), så kræsjer Opera med et brak.

  Flip-for-mac funker derimot sånn passe. Fullskjerm og slike avanserte saker er ikke alltid like greit, men jeg får i alle fall sett videoer.

  Når ser dere for dere at videomigreringen deres er ferdig?

  EDIT: Ja, TV2.no er helt idiotisk. Der kræsjer alt bare jeg drister meg inn på forsiden. I alle fall om jeg prøver å se en video.

  Svar på denne kommentaren

 4. Thomas Sunde Nielsen

  Jeg har også opplevd problemer med silverlight, og flip4mac fungerer omtrent hver fullmåne på nrk.no (mye bedre andre steder). Bra å se at dere går for plattformuavhengighet, hvilket format er det snakk om? Jeg håper at det endelig vil fungere på alle mine plattformer, Mac, Linux og iPhone.

  Svar på denne kommentaren

 5. Dei framtidsutsiktene verkar jo strålande!

  I mi erfaring har eg t.o.m hatt problemer under Windows med Firefox, så det er ikkje berre m.o.t kompatiblitet at WM formatet er suboptimalt.

  Eg vonar også de ikkje set all dykkar lit til Silverlight i den framtidige løysinga. Det er berre juks og bedrag at den skal liksom vere platformuavhengig og open source.

  Hvis eg skulle implementert ei ny og betre løysing trur eg at eg ville ha sikta meg inn på video taggen i HTML5. Rett nok er det framleis ein del krangling rundt kva format ein skal bruke i videoane, men de kunne ha løyst dette t.d ved å utført browser-sniffing og m.o.t det gitt brukaren eit høveleg format for si/sin nettlesar.

  Svar på denne kommentaren

 6. Det er ikke bare Mac-brukere som sliter. Jeg bruker Kubuntu Linux og får en pen, svart rute i stedet for video. Skal prøve litt med forskjellige browsere og se hva som skjer. For det meste bruker jeg Firefox. Men har noen andre installert også.

  WindowsMedia kan spilles helt fint på Linuxbaserte OS, men det krever at du spiller dem i egen spiller f.eks. VLC. Ikke mange som lar oss få tilgang til direktelink til videoen. Det hadde faktisk vært ok å ha.

  Svar på denne kommentaren

 7. Stian A. Giltvedt

  Har motvillig installert Silverlight fordi jeg ønsket å se når Jay-Z gjestet Skavlan for en tid tilbake. Det har også ledet til å se par andre programmer som f.eks «Tid for tegn».

  Kan dere skrive en innlegg om hva vi har å vente av NRK sin nye nett-tv?

  Spesielt etterlyser jeg, og med flere, mulighet til å sette på undertekster på nett-tv. NRK tekster naturligvis på TV og det burde også vært selvfølge å ha mulighet til å tekste på nettet. Å publisere innhold på nett gir dere ikke unntak for teksting.

  Man trenger ikke å se lengre enn nabolandet som allerede tilbyr nett-tv med undertekst som valg og det ser ut som at løsningen er «hylle-vare». Har selv kikket på programmer på tv4play.se og kanal5play.se som lar meg kunne aktivere undertekst med en knapp neders til høyre på avspiller.

  Fredrik E. Nilsen, som sikkert er kjenning hos dere, har skrevet «- IKT-basert informasjon skal være tilgjengelig for alle» hvor han har hatt dialog med Likestillings- og diskrimineringsombudet og har fått avklart følgende i LOV 2008-06-20 nr 42: Lov om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven) paragraf 9;

  § 9. Plikt til generell tilrettelegging (universell utforming)
  Offentlig virksomhet skal arbeide aktivt og målrettet for å fremme universell utforming innenfor virksomheten. Tilsvarende gjelder for privat virksomhet rettet mot allmennheten.

  Svar på denne kommentaren

 8. Det burde absolutt være mer synlig hvordan man bytter mellom Windows Media Player og Silverlight. Burde vært tilgjengelig rett i nærheten av videofilmen.

  Håper det er i planene med bedre støtte for «smooth-streaming», slik at bitrate automatisk bytter avhengig av tilgjengelig båndbredde? Det er ekstremt irriterende å måtte se video som stopper opp og bufrer fra tid til annen.

  Virker som det ikke er noen form for nedlasting av filmklippene, altså slik som f.eks. YouTube gjør når man ser en film. Hvis jeg pauser filmen og venter en liten stund, får jeg fortsatt problemer med buffering.

  Svar på denne kommentaren

 9. Kommandoen under(hvor du bytter ut www1.nrk.no/nett-tv/klipp/450753 med klippet du vil se) printer direktelinken til videoen. Hvorfor ikke gjøre det enklere for alle de som har problemer med å spille av, ved å gi tilgang til denne linken for alle?

  wget `wget –header «Cookie: NetTV2.0Speed=NetTV2.0Speed=10000» www1.nrk.no/nett-tv/klipp/450753 -q -O- | grep -i Filename | cut -d\» -f4` -O- -q | grep «ref href» | cut -d\» -f2 | head -n 1
  Funker på Linux, tror også Mac.

  Svar på denne kommentaren

 10. Det er Flip4mac som er utvegen her i huset, på PPC med Tiger og Leopard. Buggy som fy (usynlege knappar og slikt), men det funkar når videoen først er i gang.

  Det ville nesten vore betre om det ikkje funka på Mac, for då hadde me vel fått eit alternativ for lenge sidan …

  Svar på denne kommentaren

 11. Anders Jacobsen

  Linux/Ubuntu brukere kan fikle med Firefox + VLC + MediaPlayerConnectivity plugin idag, men noe som «bare virker» for vanlige brukere hadde vært enda bedre… Hvis svaret er en Flash-løsning, pass på at den gode oppløsningen ikke ofres («normal» (og til en viss grad HD) Youtube-kvalitet er umulig å få til å se fint ut på en stor TV…)

  Top tip: publish en katalog over tilgjengelig materiale i et XML format – se hva BBC har gjort for finfin integrasjon i Ubuntu / GNOME Totem: blogs.gnome.org/uraeus/2008/10/08/868/

  Et annet lite punkt for Nett TV 2.0: Tydeliggjøring av hvilket content man har lov til å se (og ikke) hadde også vært fint (et problem for oss som bor i utlandet men som har lyst på norsk TV av og til…) — f.eks funker NRK-produserte programmer men ikke Dagsrevyen…

  Svar på denne kommentaren

 12. Har lastet ned og installert Siverlight, men må – som andre – «velge» det på nytt nesten (men bare nesten) hver gang jeg bruker nett-tven. Og uansett hva jeg gjør får jeg kun spilt av med Flip4Mac når jeg skal se noe direkte…

  Siste versjon av FF, Silverlight og Leopard.

  Svar på denne kommentaren

 13. Kevin Brubeck Unhammer

  Sjølv om eg les NRK Beta-bloggen ser eg sjeldan TV =P men Flip4Mac fungerer kjempefint (msdl er forresten eit nyttig program som lastar ned ein mms-straum), Silverlight var berre trøbbel.

  Elles finst det ein NRK Nettradio-plugin til Amarok (tools->script manager->get more), som nyttar dei fantastiske skripta frå media.hiof.no/scripts/stream_details.php .

  …alt det folk finn på for å gjere NRK meir brukarvennleg…hehe

  Svar på denne kommentaren

 14. Personlig synes jeg NRK nett-tv funker utmerket på mac. Selv kjører jeg siste versjon av snowleopard og siste versjon av Flip4Mac installert.

  I Flip4Mac kan jeg også angi om jeg ønsker at nett-tv skal «poppe» ut av nettleseren og spilles i QuicTime X. Da blir det nesten som å ha et tvkort installert. Bra kvalitet, ingen irriterende rammer rundt videoen osv.

  Svar på denne kommentaren

 15. Marius Arnesen (NRK)

  @Leos: Mitt forslag for Nett-Radio (Live) er å benytte deg av de direkte lydstrømmene fra nrk.no/tjenester/lyd/

  qualbeen: Godt tips. Jeg spiller det videre.

  Thomas Sunde Nielsen : I all hovedsak ser vi på MPEG-4 baserte løsninger med utspilling på ulike måter for de ulike plattformene.

  Mr Johs: HTML5 videotaggen er med i betraktningen, men enig i at det er litt prematurt enda.

  Oceanwater: Ja. Ser poenget med direktelinker. Kan ikke love noe der på nåværende tidspunkt. Rettigheter er ofte litt vanskelige rundt de juridiske definisjonene som åpner for slikt.

  Stian A. Giltvedt: Vi har også med oss ønsket og kravet om undertekster inn i en ny løsning. Vi legger også ut undertekster på de fleste podkaster der det er tilgjengelig og teknisk mulig.

  Svar på denne kommentaren

 16. Jeg bruker Flip4Mac, og det fungerer godt, men jeg har skaffet meg en digital tv-tuner som tar inn riksnett på macen min, og det fungerer enda bedre.

  Nå håper jeg at rikstv snart tillater at jeg får se krypterte kanaler gjennom macen min også (for øyeblikket er ikke det lov, man må «lure» RiksTV og si at du har f.eks. en Panasonic TV som er rikstv-kompatibelt…)

  Svar på denne kommentaren

 17. Henrik Lied (NRK)

  Ei løysing som er veldig ideell og framtidsretta er video4all.js. Eldre nettlesarar / nettlesarar som ikkje støtter det nye VIDEO-elementet til HTML5, får på den måten servert ein gammaldags OBJECT-snutt som går tilbake til operativsystemets standardavspelar.

  Dette scriptet kan evt. modifiserast til å spytte ut ein Flash-player for dei som har problemer med VIDEO-elementet.

  Svar på denne kommentaren

 18. Både Silverlight og Flip4mac fungerer bra. Men jeg foretrekker Flip4 pga. Video farger og lyshet (brightnesd) se veldig lys ut. Kan ikke forklarer det, men den er irriterende i lengde. Regner med den er en codec setting , og er muligens mer synlig på Apple skjermer pga gamma forskjellen.
  I allefall – lykke til med fremtidens løsninger! Dagens er jo en fin tjeneste.

  Svar på denne kommentaren

 19. Bruker selv Opera og har elendig erfaring med Silverlight, men det har blitt litt bedre i det siste. Foretrekker flip4mac fortsatt fordi jeg får videoen i et eget vindu, veldig kjekt. Som regel ender det dog med at jeg setter med på PCen når jeg vil se noe fra nett-tv.

  Svar på denne kommentaren

 20. Håkon K. Olafsen

  Jeg ser at det er flere som har gode og dårlige erfaringer med Mac og Silverlight. Jeg har selv funnet ut at problemet er Opera (eller FF), som ikke har like god støtte som Safari. Jeg har ikke problemer med å skifte til Safari når jeg skal se et tv-program eller høre på raidoprogram, og det funker utmerket med Silverlight. (Kjører Leopard.)

  Benytt Safari og det bør fungere utmerket.

  Svar på denne kommentaren

 21. Alexander Karlstad

  Anders Jacobsen: Etter hva jeg tror er en liten bugfix i Totem sin nettleserplugin ser det nå ut til at nett-tv-en til NRK fungerer uten MediaPlayerConnectivity-plugin. Man må vel uansett ha installert kodeker (ubuntu-restricted-extras er fin) for å få det til og fungere, men da «slipper» man Moonlight om man ikke vil ha det 🙂

  Svar på denne kommentaren

 22. Flott at NRK som allmennkringkaster satser på monopolteknologi fra Microsoft. Lurer på hvor lang tid det vil ta før jeg må oppgradere til Microsoft-sertifisert TV. Embrace, extend and extinguish.

  Svar på denne kommentaren

 23. 2rgeir: Nei, radiostrømmene fra Høgskolen i Østfold er ikke en knallgod radioløsning. Lyden er ræva i forhold til Windows Media-strømmene. Vil en ha FM-lyd er det vel like greit å skru på en vanlig gammeldags FM-radio på mobiltelefonen eller noe slikt…

  Svar på denne kommentaren

 24. Det er merkelig hvor forskjellig dette virker for forskjellige brukere.
  Jeg har selv aldri fått Silverlight til å funke pålitelig.
  Jeg har prøvd det selv og jeg har hjulpet to venner som installerte Silverlight etter anbefalingen fra NRK. Bildet har hos begge venner vært tregt, hakkete og ustabilt og ofte gått helt i stå. Men etter installasjon av Flip4Mac har de ikke hatt noen problemer. Jeg har selv brukt Flip4Mac hele tiden uten problemer.
  Jeg har sagt fra tidligere at anbefalingen om å brukke Silverlight burde modifiseres slik at også Flip4Mac nevnes som tydeligvis virker brukbart for mange. Selv om ikke NRK selv får det til.
  Jeg har ikke tatt sjansen på å oppdatere til nyeste versjon av Flip4Mac da den nå også installerer Silverlight etter at Microsoft har overtatt.

  Svar på denne kommentaren

 25. Jeg har gitt opp. Silverlight fungerer kun tidvis, og med snow leopard på min intel macbook pro (ikke unibody) nekter jeg å installere Flip4Mac da quicktime prøver å generere previews på alle filmer når jeg åpner en mappe, og med .wmv tar dette en evighet, og jeg må force-quitte quicktime/finder.

  Flip4Mac har jeg generelt bare dårlige erfaringer med gjennom versjonshistorien, og for meg føles som det bevisst er konstruert av MS for at wm-formatene ikke skal funke skikkelig på mac, men ha ryggen klar fordi det funker sånn halvveis.

  Få all NRK video over på åpne formater! Vi har ventet i årevis!!

  Svar på denne kommentaren

 26. Thomas: Det er ikke bare for Silverlight og Flip4Mac Microsoft benytter denne taktikken. Også Messenger for Mac ser tilsynelatende ut til å fungere greit nok. Men sjekker en hvilke systemkall programmet gjør og frekvensen på disse, kan en begynne å lure…

  Microsoft er jo ikke helt ukjent med å aktivt drive sabotasje overfor konkurrenter, noe f.eks. norske Opera Software har fått merke gjentatte ganger tidligere.

  Svar på denne kommentaren

 27. Man klikker. Funker det, OK; funker det ikke, så droppes nettstedet. NRK er foreløpig, grunnet usedvanlig klønete plattformvalg, et uaktuelt nettsted for meg. Sømløs mediabruk (tekst, lyd, bilde, film), er i dag et absolutt minimumskrav på et seriøst nettsted. Skjerpings!

  Svar på denne kommentaren

 28. Roy Sigurd Karlsbakk

  På tide å få lagt over til åpne formater?

  Dere la jo om til mpeg4 osv på arkivmedia, men hvorfor ikke på nett-tv? Hva med Linux-brukerne? Det finnes jo sånt som metapakka ubuntu-restricted-extras, men skal man være streng, så kan man vel strengt tatt ikke bruke sånt på skoler.

  Hva venter dere på?

  roy

  Svar på denne kommentaren

 29. Marius Arnesen (NRK)

  @Roy Sigurd Karlsbakk:: Ja. På tide å legge over til åpne formater. Det er vi enige om Roy Sigurd, og det er akkurat det slutten på denne artikkelen forteller noe om. Hvis du leste så langt ned.

  Verbet du leter etter er ikke «venter», men «jobber». Det er vel ingen som kunne ønske så mye som oss at det gikk ann å «vente» seg til andre løsningner.

  Omfanget av NRK’s Nett-TV er stort. Vi snakker om en gigantisk videotjeneste som det desverre tar lang tid å legge over på en ny løsning. Ikke minst finne en god løsning for. Men vi jobber altså med dette. Vi venter ikke.

  Grunnen til at vi har lagt om til mpeg-4 og flash på korte klipp er at omfanget av disse, og systemet de ligger i, lettere lot seg oppdatere enn selve nett-tv. Det tok rett og slett kortere tid, og var mindre komplekst, men også her jobber vi med forbedringer.

  Svar på denne kommentaren

 30. Vidar S. Ramdal

  «Vi jobber med å legge om hele NRK’s Nett-TV til et format som er plattformuavhenging.»

  Det er helt supert. Virkelig. Men har dere noen tidsramme for når det blir gjennomført, om enn veldig omtrentlig?

  Svar på denne kommentaren

 31. Marius Arnesen (NRK)

  @Åsmund:Nei. Det foreligger ingen konkrete planer om å overføre de gamle RealVideo-klippene til et nytt system.

  Når det er sagt så er arkivstoff noe vi anser som svært verdifullt stoff, og du skal ikke se bort fra at noe av det gamle innholdet dukker opp på en ny plattform i en annen innpakking.

  Noen direkte overføring av alle RealVideo-klipp vil vi derimot mest sannsynlig ikke foreta oss.

  Svar på denne kommentaren

 32. Odin Omdal Hørthe / Velmont

  Rart ingen hev sagt det, — men eg hev ein god del folk på Ubuntu Linux, løysingi for å få ein GODT FUNGERANDE løysing for dei er:

  Innstaller moonlight og trykk på «silverlight» i innstillingar.

  Det fungerer knallbra. Eg synast sjølvsagt det er ei dårleg løysing, eg vil jo helst få det i Ogg Theora yver video-taggen slik at det berre fungerer — men det var godt å få det fiksa for alle dei. Det siste eg vil er jo at dei skal gå yver til Windows att etter eg hev vore so flink å hatt dei på Ubuntu so utruleg lengje 🙂

  Svar på denne kommentaren

 33. Uno har laget et Automatorscript som er genialt. Scriptet legger en tjeneste til Safari som gjør at du kan åpne Nrk`s streamer/programmer i Quicktime. Når du har gjort det en gang, så åpner den automatisk programmet i QT neste gang. Du kan også åpne streamen direkte i QT, uten å åpne Safari først. Så sant du vet adressen vel og merke.

  Du kan lage handlingen selv, men Uno har også lagt ut en link slik at du laste ned handlingen. Deretter er det bare å putte den i rette mappe og vips så har du Nrk i QT.

  Svar på denne kommentaren

 34. Ble bare tull med innlegget jeg laget og nå ble den tatt for å være spam. Orker ikke skrive hele om igjen.

  Kortversjonen: Vil du spille av Nrk i Quicktime så finner du guide og link til Automatorhandling på hjemmesiden til Uno. Fungerer aldeles strålende og du slipper alt som heter Microsoft enten det er Silverlight el. Flip4 Mac

  Derfor log.uno.name/post/194400232

  Svar på denne kommentaren

 35. Nybakt mac-bruker og slet med å finne de «hemmelige» knappene i skjermbildet når Flip4Mac kjører for å vise fullskjerm som enkelte bruksanvisninger peker på.

  Endret innstillingene som anvist og Silverlight funker som Hans i Grete!

  Problemet for NRK er vel at disse plattformuavhengige formatene ikke støttes av de plattformene «folk flest» samt mange bedrifter bruker, nemlig IE6 (Måtte den brenne)

  Jeg tror nok det har smertet å måtte innse at MS kunne levere den beste løsningen p.t., men vi får håpe det ikke varer.

  Når kommer NRK med sin iPlayer forresten?

  Svar på denne kommentaren

 36. NRK skullekunneburde krevja at folk brukar ein høveleg nettlesar for å sjå på nettv. På eitt punkt må berre verda få komma vidare. Og fint drit i alle dei elendige drittforetaki som ynskjer å halda på makkverket; dei kann helder bruka tidi si på å uppgradera netlesarane sine (elder ganske enkelt leggja inn Firefox!) i staden for å sjå nettv.

  Forressten må eg skryta masse av sjølve innhaldet på nettv. Eg hev aldri sett stort på det sjølv, men då den 4. klagen kom på frå dei 10-12 folki eg hev fengje yver på Ubuntu forstod eg dette var etterlengta saker og so fekk me fiksa det med Moonlight. Sjølv um det heile er eit skittent triks frå MS for å få kontroll yver teknologi, noko dei òg segjer sjølv.

  So ser godt fram til ei opi standardbasert løysing som berre fungerer i GNU/Linux.

  Ps: kva med mobiloptimerte sider nrkbeta? Elder ligg dei paa m.nrkbeta.no?

  Svar på denne kommentaren

 37. Kevin Brubeck Unhammer

  @Vebb: MS har ikkje levert den beste løysinga. MS har levert ei løysing som fungerer kjempebra viss
  1. alle brukarar køyrer MS-programvare
  2. alle leverandørar nyttar MS-format

  Dette er ein ganske stor forskjell frå å vere den beste løysinga. Det hadde vel vore rettare å seie at MS er best på «vendor lock-in», altså å få til ein situasjon der punkta over er oppfylt.

  Tenk om situasjonen var annleis, t.d. slik:
  1. alle brukarar køyrer programvare som er kompatibel med dei nyaste opne standardane
  2. alle leverandørar nyttar opne standardar

  — ville du likevel sagt at MS hadde den beste løysinga?

  Ein ting er å samanlikne teknologien bak, ein heilt annan er kva for format og programvare som tilfeldigvis er mest i bruk.

  @Odin: «berre fungerer» var litt tvitydig der (du vil vel at det skal fungere på GNU/Hurd au? =P)

  Svar på denne kommentaren

 38. Og der har IT avisen helt tilfeldigvis helt samme sak, til og med screendump er vel lik.
  Godt med egne saker, venter med glede på ny nett tv løsning som funker bedre på mac, selv om silverlight var en milevis oppgradering fra windows media. Litt bedre lydnivå og mer detaljer i skygge/høylys blir bra når det kommer.

  Svar på denne kommentaren

 39. Microsoft Silverlight er ikke et alternativ.
  Jeg skal ikke gjenta hva både andre og jeg har skrevet om dette tidligere, men det hadde vært greit om dette vedkjennes.
  Det nytter ikke at Microsoft gjentar og gjentar at Silverlight er løsningen når det ikke funker for mange.

  Der er ymse problemer med NRK nettTV.
  For enkelte sendinger så bruker jeg heller dansk nettTV eller svensk nettTV, Dette gjelder alle programmer, men eksempelvis så har svensk svt.se ingen problemer med «Skavland» – ingen hakking, stopp midt i for å returnere til start, hakking, osv. (samme programmet som fra NRK nettTV, men altså med godt resultat, også på Mac).
  Tilsvarende for «Forbrydelsen» dra danske nettTV (dr.dk)
  Osv.

  Jeg ser også at nettRadio nevnes.
  Den gav jeg opp for lenge, lenge siden – og da ikke grunnet manglende interesse.

  Svar på denne kommentaren

 40. Jeg har osx 10.4.8 på en gammel hackingtosh laptop, flip4mac fungerer perfekt, har osx 10.5.4 på en annen hackingtosh laptop, ingen problemer.
  Tenk for en skam, jeg det tok meg nesten 10 sekunder å få det til å virke.

  Nettradioen var riktignok mer kinky å få til, men har man ikke skills nok til å få det til, burde man kanskje vurdere om mac virkelig var riktig valg.
  Ey vent, genial tanke: hvorfor ikke bare bruke fm mottakeren i iphonen/ipoden ?

  Elsker de fanboysa som kjøper seg iphone og mac og barberer skallen og joiner macmenigheten, for så å syte over at ting som i utgangspunktet fungerer utmerket, ikke er optimalisert for dem.
  Dette er de samme idiotene som sitter å venter på en microsoft artikkel eller software de kan bashe.
  Men man kan vel ikke skylde på dem, hele poenget med mac er jo å være anderledes og bli en mobber. (Im a mac)

  Alt fungerer utmerket med linux (og en god del knoting med mindre du vet hva du gjør) og alt fungerer out of the box for storparten av brukerne som bruker windows.

  Håper for guds skyld nrk ikke går for en crappy flash eller java basert spiller som ødelegger alt. Jeg f.eks er en av de 4% som ikke har java aktivert, og ikke kjører flash. Jeg vil heller bruke systemressursene til noe annet enn reklame.
  Om dere ofrer 4% av windowsbrukerne for å få 4% flere macbrukere så går vinninga opp i spinninga, hold det i bakhodet.

  Men tvi tvi nrk og håper spilleren dere kommer med fungerer out of the box for flertallet av brukerne.
  Så kan de spesielle heller ta bryet med å installere third party software.

  -edit typos

  Svar på denne kommentaren

 41. Som flere har nevnt er det utrolig irriterende å måtte gå inn hver gang og velge Silverlight.

  Jeg synes imidlertid det er enda mer irriterende at det ikke går an å hoppe fremover eller bakover i programmene. Valgene er enten der du er eller starte helt på nytt. Veldig kjedelig i lange programmer der du f.eks har sett litt av programmet før, men allikevel må starte på nytt. Eller hvis man har lyst til å se forrige scene en gang til. Med ujevne mellomrom bestemmer det til og med seg for å starte på begynnelsen av programmet av seg selv også. Dette gjør at jeg unngår NRKs nett-tv mest mulig, jeg blir så irritert hver gang jeg prøver å se på noe der.

  Jeg har sett endel på TV3s nett-tv de siste ukene og der fungerer dette utmerket. Jeg skulle tro at NRK både har mye større budsjetter og er mer teknologisk avansert enn en liten kanal som TV3, men slik er det tydeligvis ikke …

  Svar på denne kommentaren

 42. @Krunk: Pr. i dag så har IE (samtlige versjoner tilsammen) markedsandel på 63%.

  Generelt, når en skal levere en service til samtlige brukere, så må en bruke standarder og løsninger som fungerer for et bredt publikum, uten at de (publikum) skal bli tvunget til å måtte bruke kun 1 leverandør.
  Holder en seg til standardiserte løsninger – så vil det funke out of the box for 100%, ikke bare for 63%.
  TV og radio er for konsumentmarkedet, og ikke bare for de som har kunnskaper om teknologi.

  Over noen år så har jeg faset ut TVen og radioen, og har kun nettbasert løsning. Fra en Noxon internet radio, har jeg over 11.000 radiokanaler, hvorav 93 er norske (25 av disse er fra NRK), og fra PC-skjerm(er) kan jeg velge de TVkanaler jeg ønsker – all musikk (og lydbøker, noen også kjøpt fra NRK) har jeg samlet på linux server med failover h/w (hvor jeg også har bibliotek over bøker og DVDer).
  A ha en egen konfigurasjon bare for NRK nett-media finner jeg urimelig – men hadde (beholdt) en Windows/XP-box over en tid kun for dette formålet – inntil til fant det altfor tidkrevende (og kostbart) å vedlikeholde den.
  At MSwindows fungerer out-of-the-box er ikke min erfaring – det kommer an på hva du ønsker å gjøre…

  Jeg bør også nevne at NRK har etter hvert lagt ut mange programmer for ipod, og etter at dette er samlet under nrk.no/podkast/ så er det mulig å finne bedre fram til ønskede program.

  Og tilslutt; NRK har mye bra av programmer
  (men bør rydde litt i linkene i nettTV)

  😉

  Svar på denne kommentaren

 43. Har sett mye på NRK sine programmer som ligger på nett, men med varierende erfaringer.
  Det virker som nettleverandøren min (Telenor/CanalDigital) har satt på en sperre for hastigheten du kan få fra NRK sine sider med andre nettlesere en Explorer. Bruker jeg Opera eller FireFox blir nettilgangen koblet opp og ned uregelmessig. Kobler jeg den opp via Get, er det like stabilt på alle nettleserne.

  Svar på denne kommentaren

 44. @KillBuljo,
  Jeg bruker ingen av disse du nevner (jeg bor utenfor Norge, og NRK setter da ned hastigheten uansett, tross at jeg har 22MB link) – dessuten: hastighet skal ikke påvirke kvaliteten (buffring skal håndtere dette).

  Svar på denne kommentaren

 45. Jeg har vært fornøyd bruker av Nettradio og NettTV helt fram til siste store fornyelse på NRKs sider. Nå henger Opera seg hver gang og radion har blitt tregere på Safari. Jeg bruker OX 10 Snow leopard på Mac. ØNSKER MEG NRK PÅ OPERA

  Svar på denne kommentaren

 46. Britt noen spørsmål:
  1. hentet du ut den statistikken fra nrk.no ? fordi at du viser til en amerikansk undersøkelse at ie bare har 63% markedsandel, så betyr ikke det at 63% av nrk.no sine besøkende har ie, jeg tipper det tallet er høyere, mye høyere.
  Noen med tilgang til tnsmatrix som kan gi browserstats på nrk.no ?
  2.
  nrks nett tv fungerer out of the box på windows maskiner.
  selv om din erfaring med mswindows er at det ikke fungerer.
  Kanskje du skulle prøve noe annet enn windows millenium ?
  3.
  Nrk holder seg faktisk til standardiserte løsninger. Det er bare det at ditt (dårlig valgte) os ikke takler denne standarden uten å installere 3dje parts software.
  4
  At folk skal fase ut tven, tviler jeg på at er nrks mål. Da dette er inntektskilden deres. (iallefall til lisensordningen blir forandret)
  5
  Betaler du norsk tv lisens ? jeg tipper du ikke gjør det siden du bor i utlandet, og da synes jeg faktisk nrk er ganske snille som i det hele tatt lar deg få en stream (throttled eller ikke)

  GeirC: nrks nettradio og nett tv fungerer utmerket på både opera og safari her. Kjører snow leopard atm.
  kanskje du har fått en software feil? eller en har trykket på noe du ikke burde trykket på ? prøvd å reinstallere programmene ?

  Å, nei glem det, mac har jo aldri feil 😉

  (insert hypnotiserende badeball uten påfølgende feilmelding)

  Svar på denne kommentaren

 47. Hadde det ikke vært en idé å lage en guide for Nett-TV i GNU/Linux? Dette er mye mer knotete enn å installere Silverlight i OS X.

  Har fått Nett-TV til å fungere på to måter i Ubuntu. Antar at det også vil fungere på de fleste Debian-baserte systemer. Begge metodene krever at du har pakken «w32codecs» («w64codecs» for 64-bitsbrukere) installert. Denne kan installeres fra pakkebrønnen «Medibuntu», som kan legges til ved å taste inn følgende i en terminal. (Programmer – Tilbehør – Terminal. Bruk Ctrl+Shift+V for å lime inn i terminal.) Kommandoen krever at du skriver inn passordet ditt:

  sudo wget medibuntu.org/sources.list.d/$(lsb_release -cs).list \
  –output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list &&
  sudo apt-get -q update &&
  sudo apt-get –yes -q –allow-unauthenticated install medibuntu-keyring &&
  sudo apt-get -q update

  Du kan nå installere «w32codecs» eller «w64codecs» ved å skrive

  sudo apt-get install w32codecs

  eller

  sudo apt-get install w64codecs

  Den første metoden er å bruke en Firefox-plugin som heter «mediaplayerconnectivity» til å åpne videoen i VLC Media Player.

  Først må du installere VLC. Dette kan gjøres ved at du skriver inn

  sudo apt-get install vlc

  «mediaplayerconnectivity» kan installeres i Firefox fra følgende nettadresse:
  addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/446

  Restart Firefox og sørg for å velge «vlc» som avspiller i guiden som kommer opp. Du skal nå være i stand til å spille av videoer i Nett-TV ved å trykke på videoruta slik at videoen startes opp i VLC.

  Den andre metoden er å benytte seg av «MPlayer» og browser-plugin som heter «gecko-mediaplayer». Ulempen med dette er at MPlayer ikke lar deg spole i sendingene. Fordelene er at det kan brukes i andre browsere enn Firefox og at du får videoen integrert i nettleseren dersom du skulle foretrekke dette. Det skal i utgangspunktet fungere i alle Gecko-baserte nettlesere (ikke testet) i tillegg til at det fungerer fint med Chromium ettersom denne benytter seg av Firefox sitt plugin-sett. Fungerer dessverre ikke i Opera.

  Før du installerer «gecko-mediaplayer» må du fjerne pakken «totem-mozilla» med følgende kommando. Det ikke farlig å kjøre kommandoen dersom du er usikker på om du har «totem-mozilla» installert:

  sudo apt-get remove totem-mozilla

  «Mplayer» og «gecko-mediaplayer» kan nå installeres med følgende kommando:

  sudo apt-get install mplayer gecko-mediaplayer

  Det skal nå fungere spille av Nett-TV. Har hatt noe problemer med at videoen ikke vil starte med en gang, men dette har stort sett løst seg etter tilstrekkelig mange nok trykk på «play»-knappen.

  PS: Dere er hjertelig velkommen til å bruke hele eller deler av denne guiden hvor som helst på NRK sine nettsteder eller andre steder for den saks skyld.

  Svar på denne kommentaren

 48. Øyvind Solstad (NRK)

  Vi har ikke startet med det først nå, Roger. Vi har jobbet med det i årevis. Dessverre har vi hatt store problemer med det fordi omfanget av prosjektet er så stort. Vi har nærmere 80 000 klipp i Nett-TV og over det tidobbelt på videobånd i arkivet. Da må vi ha en løsning som funker og som er stabil før vi slipper den ut. Det har vi ennå ikke fått til.

  Svar på denne kommentaren

 49. @aksel: elder so kann dei berre innstallera moonlight innstikket til firefox, enkelt trykk her:

  Ubuntu Karmic-brukarar klikk her for å innstallera Moonlight

  (Ikkje heilt sikker på pakkenamnet, sit på telefonen)

  Eit klikk (og sjølvsagt alle next next-tingi som kjem upp etterpå).

  Når det er sagt synast eg godt NRK kunne uppdatert sida for å visa korleis; trass i at det er enkelt tyder ikkje at det er upplagt. Dessutan, syg å måtta lasta ned ms sine kodekar, ufrie dritgreier, men må godta slik for at folk ikkje skal vera leid seg. Berre synd me treng det for å sjå nNRK nettv.

  Svar på denne kommentaren

 50. Marius Arnesen (NRK)

  @Aksel Hovdar: Takk for fin Linux-info. Jeg, og ingen andre her i NRKbeta-redaksjonen, er Linuxfolk så det kommer godt med. Hvis det er OK for deg flytter jeg kommentaren din opp som en del av selve saken. Kan du sende meg noen screenshots som viser hvordan dette ser ut også for å gjøre det litt mer forståelig?!

  Svar på denne kommentaren

 51. Odin Hørthe Omdal / Velmont

  Kva skjer med at mine innspel alltid vert ignorert? Kannhenda eg skal gjera det litt meir pedagogisk:

  1. Last ned og installer Moonlight. Anten gå til nedlastingssida eller klikk denne lenkja for å leggja inn moonlight-plugin-mozilla dersom du brukar Ubuntu 9.10 (karmic).

  2. Åpne NRKs Nett-TV: nrk.no/nett-tv

  3. Velg Instillinger i øverste høyre hjørne.

  4. Velg så Silverlight som din avspiller:

  5. Moonlight vil so segja at du manglar microsoft-kodekane og spyrr um du vil lasta dei ned automatisk, sei ja.

  6. Du vil nå være i stand til å spille NRK Nett-TV i Linux via Moonlight

  Eg tykkjer Aksel sin metode er flott, og det er den eg brukar sjølv – men «min» metode er då mykje enklare for sluttbrukarar. Ingen terminal, ingen dill-dall.

  Svar på denne kommentaren

 52. Marius Arnesen (NRK)

  @Odin Hørthe Omdal: Det gjør vi selvsagt med vilje og overlegg Odin… det må du jo ha skjønt nå! 😉 Neida… Vi overser selvsagt ingen her inne. Og absolutt ikke deg! 🙂

  Jeg trenger en forklaring på Linux installeringen. Er det så enkelt som å installer Moonlight for Ubuntubrukere (Noe jeg kjenner jeg liker tanken på) eller må man igjenom Aksel Hovdars smørbrødliste? Eller fungerer begge?

  Spørsmålet er vel egentlig: Hvilken metode er det best at vi anbefaler for NRKs brukere?

  Svar på denne kommentaren

 53. Odin Hørthe Omdal / Velmont

  Min metode er mykje enklare. Det er klikk-tut-og-køyr.

  Aksel sin er betre av di du ikkje må godta Microsoft sine drakoniske lisensar og stø deira rammeverk (som dei sjølvsagt hev laga for å få/halda kontroll på netet).

  Sidan NRK allereide hev valt å bruka MS si løysing, so trur eg dykk allereide manglar alle moralske skruplar, so eg seier gå for den enkle moonlight-løysingi 😉

  Dessutan er ho i mi erfaring meir stabil.

  Forresten treng min språkvask til «lovleg» nynorsk, elder omsetjing til bokmål. Nokre av punkti er jo på bokmål, kopiert frå hovudteksten 😉

  Svar på denne kommentaren

 54. Ubuntu 9.10, firefox 3.5, mplayer 2.8.3.1.1 og siste ver. av gecko
  Netttv fungerer helt utmerket, tok 3 sekunder å google opp hvordan man får netttv til å funke på nrks sider i kubuntu/debian.

  Om man ikke får det til å virke, og ikke har lært seg å google, så tror jeg ikke kubuntu er riktig valg av operativsystem for å være ærlig.

  Men enig, nrk burde hatt en oppskrift: Slik får du det til å virke på diverse operativsystem på sine sider.

  Er fornøyd med valget av netttv codec jeg, i motsetning til flertallet av syterne over her, synes videokvaliteten er god og lyden er god, utvalget er stooooooort. Er glad dere ikke har valgt quicktime container
  (greit nok den er nesten samme som mpeg4 standarden, men fungerer kun optimalt mot den største møkkaspilleren av dem alle)

  Spørsmål til nrkbeta gjengen når kommer støtten til xbox360(zune) og ps3(psn) ?
  Dere burde vært tilgjengelig der, akkurat som at dere burde vært tilgjengelig igjennom itunes.

  Svar på denne kommentaren

 55. @Odin Hørte Omdal og Marius Arnesen

  Min erfaring er dessverre at Moonlight ikke fungerer på NRK sine nettsider (eller noen andre nettsider for den saks skyld). Sitter for øyeblikket på to PCer med up-to-date Ubuntu 9.10 + Firefox 3.5 + Moonlight 2.0, men klarer ikke å få spilt av i Moonlight på noen av dem. Har installert kodek-pakka til Microsoft, men får kun følgende skjermbilde opp:
  dl.dropbox.com/u/955480/Moonlight.png

  Det skal sies at jeg har fått det til å fungere sporadisk med noen tidligere betaversjoner, men for meg virker det ikke stabilt nok til at det er å anbefale. Det enkleste og mest stabile i mine øyne er mediaplayerconnectivity + VLC

  Svar på denne kommentaren

 56. «@Aksel Hovdar: Takk for fin Linux-info. Jeg, og ingen andre her i NRKbeta-redaksjonen, er Linuxfolk så det kommer godt med. Hvis det er OK for deg flytter jeg kommentaren din opp som en del av selve saken. Kan du sende meg noen screenshots som viser hvordan dette ser ut også for å gjøre det litt mer forståelig?!»

  Den er grei. Om du gir meg litt tid kan jeg sende deg noen lenker med screenshots.

  Svar på denne kommentaren

 57. @Krunk: Browser statistikk innhentes flere steder, og er ikke relatert til NRK. (Enkelte land har lavere IE brukere, enn 63%)
  Om en må ha MS IE for å bruke nettTV så sier det seg selv at majoriteten av de som registreres hos NRK, er nettopp disse som supportes: MS brukere. De resterende får bruke TV’en eller la være.
  Spyware fra TNS er det veldig mange som sperrer for, i sine firewalls og browsere (det er default konfig. i mange programvare), så dette er ingen kilde å hente reell statistikk fra. TNS er derimot et PR konklomerat, med markedsføringsverktøy for kommersielle aktører. (Som også samler inn persondata og driver profiling over en lav sko).
  Microsoft leverer (i hovesak) proprietære løsninger – og disse er ikke «standard». Internetstandarder er definerte og spesifiserte, og de er totalt uavhengig av platform. Det skal være opp til brukeren hva brukeren ønsker å velge, uavhengig av operativsystem. Dette er hele filosofien bak standarder for internet – og også derfor funker internet.

  Du forsto kanskje ikke hva jeg skrev (?)- som var at nettTV og nettradio er konsumermarkedet. På konsumentmarkedet så betraktes en TVbrowser som en «blackbox», dvs. at forbruker skal ikke trenge å ha noen kjennskap til, formening om, eller tanker om, hvilke OS denne boksen har. Å snakke om OS A, B eller C, versjon så-og-slik er feilsporing og meningsløst.
  Dette markedet er det ikke NRK som dirigerer, men blir drevet fram av andre markedskrefter, og hvor NRK må henge meg – noe som går noenlunde greit om en innehar et monopol(?)
  Du spør om jeg betaler TVlisens. Bortsett fra at dette er saken uvedkommende, så kan jeg ikke betale lisens for noe jeg ikke har, rimeligvis.
  NRK (og andre media)’s betalingsmodeller er opp til tjenesteyterne å definere.
  Jeg liker NRK fordi de leverer mye godt innhold i programmer (både TV og radio), og synes det er leit at de gikk i MS-fella.
  Når alt funker etter standarder, så er jeg sikker på at NRK kan få betalende kunder også utenfor landegrensene.

  Det hovedveiende positive her, er dette siste: NRK leverer mye bra, og da sammenligner jeg med andre lands TV og radiokanaler jeg har erfaring med: Absolutt topp klasse! (vel, nyhetene kan bli bedre, om jeg skal nyansere litt 🙂 )

  Svar på denne kommentaren

 58. Britt:
  For det første, du innrømmer at du bruker nrks tjenester på nett (netttv/nettradio og nettsiden) og du betaler ikke lisens og bor i utlandet, imo: vær glad du får noe i det hele tatt.

  For det andre:
  Jeg tror at om du sjekker tnsmatrix (som bl.a. nrk og vg bruker nå som standard måleverktøy?) så vil du se at både på vg og nrk så er antallet brukere som bruker windows som os, enormt mye større enn andre. 82% er et tall jeg har sett tidligere.
  Men kanskje noen fra nrk (eller andre med tilgang til tnsmatrix) kunne opplyst om os/browser statistikk?

  Det er svært få som blocker tns-matrix/tns-gallup, og dette er slett ikke spyware, heller ikke blocket av browsere per default.
  (går du inn på f.eks vg.no registreres hostname/ip/pages/browser etc.)
  Ja du kan fake hvordan browser du bruker, du kan fake hvordan os du bruker, du kan bounce via proxies for å skjule ip adressen din, men det gjøres ikke per default i mange programmer (kommer ikke på noen faktisk)

  Du påstår at wmv ikke er en standard fordi den ikke er åpen? quicktime er heller ikke åpen, og er en like proprietert container.
  Å kalle dette en ms felle, vel det er din mening, min mening er at
  NRK har valgt den løsningen som var best på det tidspunktet den ble valgt (og i manges mening fortsatt er best). Den fungerer jo tross alt på samtlige windows maskiner uten at brukerne trenger å tenke på noe, men mac brukere og linux brukere må gjøre noen trykk, though luck, lag din egen release, klag til steve jobs.
  Men det hjelper ikke klage til nrk for at ditt valg av software er crap.

  Og nå er det en haug med klipp allerede tilgjengelig i dette formatet, skal disse konverteres til et annet format (=kvalitetstap) eller skal de spilles inn på nytt? Hvem skal betale for det ? Brukerne? lisensen?

  Jeg blir negativ til lisensen om lisenspengene mine skal kastes bort på å konvertere .wmv til whatever, fordi uansett konvertering=kvalitetstap.
  Og om de skal digitalisere alt på nytt i et annet format, vel, det er minst like bortkastet.

  En bruker bør vite at den boksen han kjøper gjør det han vil den skal gjøre. (og selgernes jobb er jo å informere om hva den kan)
  Hvis ikke har man jo angreretten.
  (Øy kaffekokeren min varmer ikke opp bilen korrekt)
  Det finnes plenty med bokser som støtter nrks nett tv format, og det finnes noen som ikke støtter det, og noen som krever at brukeren installere software.
  Og ja, jeg støtter tanken med at nrk skal være en kanal i zune/psn/itunes, men for all del, ikke lås dere til bare en vendor, og fortsett å vær gratis for de av oss som betaler lisens
  (om dere krever at man registrerer seg med lisensKID eller lignende hadde kanskje vært en ide?)
  Og jeg er enig i at nrk er topp klasse, imo best av samtlige.

  Svar på denne kommentaren

 59. Odin Hørthe Omdal / Velmont

  @Aksel: Du sa:

  Min erfaring er dessverre at Moonlight ikke fungerer på NRK sine nettsider (eller noen andre nettsider for den saks skyld). Sitter for øyeblikket på to PCer med up-to-date Ubuntu 9.10 + Firefox 3.5 + Moonlight 2.0, men klarer ikke å få spilt av i Moonlight på noen av dem.

  Sant, gløymde totalt den irriterande 2.0-versjonen. Det er berre Moonlight 1.0.1 som fungerer

  Det er Moonlight 1.0.1 som ligg i Ubuntu, og den som vert lasta ned frå go-mono-netsida.

  Likevel finst det noko nyare som Firefox insisterer på å «oppgradera» (yeah right) til.

  Det skjer ikkje med den enkle ubuntu-installasjonen, berre dersom du hev lagt til moonlight via netsida til go-mono.

  So du kann gjera ein av tvo ting viss du vil ha Moonlight til å fungera:

  1. Ikkje uppgradera pluginen når Firefox spyrr deg, elder

  2. *Fjerna* moonlight frå Firefox og klikka apt-lenkja for å leggja han inn frå Ubuntu sin eigen pakkebrønn. Då vil ikkje Firefox prøva å uppdatera han, av di det tek Ubuntu andsvaret for.

  Svar på denne kommentaren

 60. Se der fungerte alt straks mye bedre 😀

  Tror likevel det kan være lurt å ta med guide på alle tre metodene da det på meg virker som om kvaliteten blir noe dårligere i Moonlight. Man kan jo sette det opp slik at man anbefaler Moonlight som den enkleste metoden dersom man ikke er helt vant med GNU/Linux.

  Svar på denne kommentaren

 61. NRK Nett-TV på Linux

  […] vår artikkel om hvordan man får NRK Nett-TV til å spille best mulig på Mac, kom det såpass mye med innspill rundt hvordan man også kan få Nett-TV til å fungere på Linux, […]

  Svar på denne kommentaren

 62. Jeg er veldig fornøyd med Mediaplayerconnectivity til Firefox, og har brukt den i mange år. Har også testa Moonlight, men sist gang jeg prøvde, måtte jeg sjekke ut koden, og kompilere den selv, så det er en stund siden.

  Jeg hjelper gjerne med å lage veiledninger til Linux 🙂 Vi er mange som har ganske god greie på dette i avdelingen 😉

  Mvh
  Silje 🙂

  Svar på denne kommentaren

 63. @Britt @Krunk: 72% ie og 92% windows på nrk.no
  Britt har et poeng, flere bruker ie på nrk.no siden nettspilleren er designet for det, men jeg tror overall i norge så er vel maskinantallet ca det samme
  (Har ingen statistikk å vise til men det er ikke til å skyve under en skuff at minst 90% av maskinene i norge kjører en eller annen form for windows)
  Må si meg litt enig med krunk i at valget av codec på det tidspunktet den ble valgt, var desidert best, og å konvertere all video er litt nyttesløst, men de kan jo nå begynne med et helt åpent format (som samtidig støtter en slags drm eller kopibeskyttelse)
  Kan noen med peiling komme med forslag ? ikke proprietert åpen kildekode med støtte for kopibeskyttelse slik matrialet ikke kan stjeles?
  Quicktime er like lukket som windows media…
  Ideelt sett skal videoen fungere på samtlige os.
  Hva har man slags alternativ igjen da ?

  Kjetil: hvordan upnp server kjører du for å mate ps3`en med netttv fra nrk ?
  Jeg bruker dlink dsm 323 som upnp og den mater ps3en med nett tv fra nrk helt fint (var et herk å sette opp korrekt dog)
  For å få det til å kjøre på xbox360 så trenger du kun en media center extender, dvs enten en standard windows mediacenter pc, eller en åpen kildekodevariant (google is your friend)

  For å få nrk netttv til å kjøre på nintendo wii er det litt værre. du må ha en version ikke er oppdatert forbi 3.4, så installere homebrew channel, så kjøre wiilc homebrew, så streame via upnp, men det er så komplisert at de som får det til har vel lært seg å google;)

  Svar på denne kommentaren

 64. For min del funker silverlight dårlig. Den bufrer svært dårlig og idag fant jeg en liten «hack» som kan funke frem til NRK begynner med H.264 som de sier at de skal.

  Egentlig så bruker NRK H.264 allerede. Om du har iPhone så kobles streamen altid over til en H.264 utgave nrk har klar. Kvaliteten er litt dårligere men det virker iallefall. Så hvordan få tak i riktig url for hver visning?

  Last ned iPhoney. Apple sitt eget verktøy for å simulere iPhone Safari
  dere finner det her : macupdate.com/info.php/id/25268/iphoney

  Huks å sette programmet «iPhone User Agent» modus. Herifra vil du enkelt kunne kopiere linkene over i QT

  Svar på denne kommentaren

 65. @Krunk,
  Det er opp til NRK hvordan de vil begrense aksess til sine nettsider – og også hvordan lisensieringen implementeres, noe som forøvrig er utenfor temaet her.

  Blokkering av adware og spyware (eller behaviour-tracking) gjøres av mange – og av forskjellige årsaker som også er uvesentlig her.

  Jeg uttrykket at Microsoft løsningen ikke var en intenet standard. Internet standarder finner du definert av spesifiserte RFC’er (Det er dette som per definisjon er «internet standard» og er ikke et synonym for «open software» eller «freeware»).
  Folks valg av os er deres valg – men det er ikke så enkelt som at enhver kan lage sin egen progranvare. UiO forsøkte, men fikk avslag fra Microsoft, om jeg husker riktig….
  Tilsvarende som folk velger sin egen mobiltelefon-leverandør eller MP3-spiller. Om du synes at Ericsson er crap, eller iPod er crap, så er der likevel noen som ønsker å kjøpe disse – og det har de sin fulle rett til. Det ville være uhørt om en SMS «leses best med windows» osv.

  Som teknolog og også arkitekt for store, multinasjonale infrastrukturer, så vil jeg alltid anbefale løsninger som er skalerbare, basert på standarder og med rom for de preferanser som enkelte divisjoner eller grupper måtte ha, uten å kompromitere sikkerhet eller fleksibilitet. Og, ja, jeg har sett mange «MS-feller» underveis.
  Og med «MS-felle» så tenkte jeg litt videre enn bare brukergrensesnittet som brukeren ser via en nettleser.

  For å gå tilbake til det opprinnelige temaet (om at Silverlight ikke er god løsning) – så synes jeg at der har skjedd en del forbedringer siste året og at det går i riktig retning.
  Bortsett fra slikt som ossstatus error -19160 eller programmer med feil innhold (eksempelvis 1/2 parten fra programmet tidligere osv.)

  😉

  Svar på denne kommentaren

 66. Hei !

  Idiotisk av NRK som også ble påpekt av mange den gang de gjorde det å velge Microsoft format og løsninger. Noen over her later til å tro at en skal velge OS etter hva som tilbydes av video formater, men det er å snu det hele på hodet. Årsaken til at Microsoft dominerer er nettopp at bedrifter som NRK vikler seg inn i teknologien deres og brukere er nødt å følge etter for å kunne få tjenesten. En får bare håpe at NRK ikke betaler noe for denne innviklingen. Det er det nemlig mange som gjør og tror de har vært kjempelure. Linux miljøet har heldigvis løst Microsft video codec slik at en kan se NRK uten å måtte sitte på det dårligste OS’et, den dårligste browseren (IE ). Men skandalevalget fra NRK står fortsatt og de vil slite med det framover

  Svar på denne kommentaren

 67. Øyvind Solstad (NRK)

  @oldman: Om du leser endel av det vi har skrevet her på NRKbeta så vet du at NRK har et ønske om å komme over på formater som fungerer bedre på andre OS. Windows Media ble valgt for mange år siden, og vi jobber med ny løsning for Nett-TV. Inntil det kommer så må vi leve med WMV.

  Svar på denne kommentaren

 68. @Eivind Birkedal: Dette er jeg klar over – men der er likevel de omtalte problemer.

  @NRK: All ros til dere som stadig forbedrer løsningene – og også takk for en åpen diskusjon (og denne blogen)
  Masse bra!
  🙂

  Svar på denne kommentaren

 69. wmv… enkelte ledere med beslutningstagende myndighet burde være fengslet for den blemmen der. Skattepenger og lisenspenger gitt i gave til Microsoft, som i alle år har arbeidet så hardt som remmer og tøy kan holde for å stenge sluttbrukere inne.

  Svar på denne kommentaren

 70. Jeg skulle visst ikke skrevet at NRK forbedrer… for flere og flere programmer gir nå feilmelding (som omtalt ovenfor).
  Samme probelemet med flere browsere, og det funker hverken med Siverlight eller flip4mac.
  Silverlight stopper download (loading from straumod.nrk.no…. og deretter «done», uten at noe loades).
  IEv8 crasher, mens Safari og Firefox gir feilmelding.

  På info-help sidene kan en lese «I utgangspunktet støttes Safari, Opera og FireFox opptil versjon 2.0.0.18, men individuelle oppsett kan påvirke funksjonaliteten.»

  «Fremskrittet»?

  Svar på denne kommentaren

 71. Kevin Brubeck Unhammer

  @Charlotte: Prøvd flip4mac? Det er mogleg du må installere ei eldre utgåve, eg har v.2.2.2.3; sidan denne utgåva faktisk fungerer, og NRK er det einaste eg treng flip4mac til, har eg stilt han inn til å aldri sjekke etter oppdateringar 🙂

  Svar på denne kommentaren

 72. Dersom NRK vil kontakte meg for oppfølgning så kan jeg gi nærmere opplysninger.
  Og teste ut for dem, med de detaljer som trengs.
  Men de problemene som er nå, er ikke relatert hverken Silverlight eller flip4mac.

  Svar på denne kommentaren

 73. Toralf Sandåker

  Jeg får Silverlight til å fungere på Mac med Firefox, men hvorfor husker ikke Nett-TV-tjenesten at jeg har valgt Silverlight i innstillingene til neste gang? Der er ganske idiotisk i 2010 å få samme feilmelding hver gang man går inn på Nett-TV og måtte gjenta innstillingene, selv når Silverlight er installert for lengst.

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Toralf Sandåker)

   Enig. Vi jobber med ny nett-tv, og det har derfor ikke høy prioritert å fikse på den gamle.

   Dette problemet er imidlertid meldt inn til bug-fixing, noe som forhåpentligvis betyr at vi også får fixet det…

 74. At ikke nettTv funker skylder ikke at en ikke «husker» innstillinger.Dette blir bare dummere og dummere.
  Også med Silverlight (som slettes ikke funker tilfredsstillende da der later til å ikke være sync mellom bilde og lyd – eller buffering) .. så er der mange programmer som legges ut, og som ikke er lesbare/se-bare.

  Det mangler en tilbakemeldingssystem til NRK, hvor der er mulig å få svar/opprette en kommunikasjon – og hva som ikke funker – med tilbakemelding fra NRK om hvorfor det ikke funker.

  At nå går alt så meget bedre – funker definitivt ikke.

  Svar på denne kommentaren

 75. Avspeling av NRK Nett-TV i nyaste Ubuntu (den enkle metoden) – Velmont – Odin Hørthe Omdal

  […] var litt flaut aktiv i kommentarfeltet til NRK Beta då dei skreiv «korleis få NRK Nettv til å fungera på Mac», sjølvsagt for å forklara korleis folk kan få gjort det same1 i Ubuntu Linux 9.10 (eg har […]

  Svar på denne kommentaren

 76. Hei, og flott at dere ser på problemet!

  Hvordan får jeg tilgang til NRK nett-TV i mobilversjon? Denne fungerer fint på min Android-telefon!

  På laptop’en kjører jeg Linux (Fedora – finner ikke gammel versjon av Moonlight), og i det siste har det vært så-som-så med fungerende strømmer fra NRK. Jeg bruker totem med en haug med kodeker for å se NRK sin nett-TV, da dette er det eneste som ser ut til å fungere sånn halvveis for tiden (mplayer og VLC gir bare feilmeldinger når jeg prøver å mate den med stream-URL’en. Kan det ha noe med at jeg av-og-til finner «rtsp»-strømmer istedet for «mms»? Jeg leste et sted at Windows bruker «ikke-standard» rtsp-strømmer, hva nå enn det betyr – og jeg mener å huske at «mms»-strømmer fungerte fint.). Problemet med totem/rtsp er om man trykker «pause» eller bufferet tømmes, så stopper strømmen, og går ikke an å restarte (må starte helt fra begynnelsen igjen, noe som er fryktelig irriterende når strømmen krasjer på ca. samme sted ca. hver gang… Fristende å prøve å spille den på «gamlemåten» min – dumpe strømmen til fil, og spille den av i ro og mak uten å være avhengig av nettforbindelse).

  Videre: Jeg satt og sleit med å få det til å fungere 100% i går kveld, og startet derfor den samme strømmen ganske mange ganger innen et kort tidsrom. Plutselig sluttet serveren helt å svare meg. Er det en maksgrense på hvor ofte man kan hente ned en video? Ser det fungerer igjen nå…

  Jeg ser det står noe om at en ny web-TV løsning er på trappene, hvordan vil i så fall denne fungere?

  Ang. transkoding, som mange her er redde for: Jeg vil anta at dere ikke kun har lagret opptakene i wmv, men at dette er automatiske transkodinger fra f.eks. Mpeg2 kildemateriale -> wmv i ulike bitrater?

  Svar på denne kommentaren

  • Kevin Brubeck Unhammer (svar til Kyrre)

   Har du prøvd mediaplayerconnectivity med VLC i staden for totem-pluginen?

   Du kan au starta msdl eller mplayer med mms- eller rtsp-adressa, og så sjå fila i t.d. VLC medan ho lastar ned, det pleier å gå veldig bra (trass i at du les fila medan ho er i bruk). Iallfall med Nytt på nytt 🙂

   Apropos, Nytt på nytt burde vel vera mogleg å ha som videopodkast[1], det er vel ingen problematisk lisensiering der?

   —–
   [1] Synd at «kringlasting» ikkje har slått an. Norsk rikskringlasting. Eg kan ha det.

  • Odin Hørthe Omdal / Velmont (svar til Kevin Brubeck Unhammer)

   Ahh, kringlasting, herleg! Eg skal byrja bruka det med ein gong 😀

   Elles fungerer stadig NRK fint i mplayer for meg, — eg brukar same oppskriften som eg hev forklart i ein video på bloggen min. Men det er altso i Ubuntu 10.10.

   Og elles synast eg Totem fungerer kjempefint, eg hev sett masse-masse på NRK Nett-TV i det siste, og det fungerer veldig bra. All kudos til Ubuntu, Gstreamer og Totem-teamet for det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.