nrk.no

Fotomoro i mørket

Kategorier: Foto & Moro


Vi nærmer oss årets mørkeste dag. Og man skulle tro at det bare blir vanskeligere og vanskeligere å utføre det ordet fotografi egentlig betyr: «å skrive med lys». Men akkurat den biten blir bare lettere og lettere jo mindre lys du har rundt deg.

IMG_0737

Det er en eldgammel teknikk. Til og med Picasso drev med dette. Men dette er fremdeles like enkelt og spennende. På vei hjem i går kveld tok jeg en stopp sammen med seksåringen for å gjøre et lite eksperiment. Vi var utstyrt med hver vår lommelykt og jeg har alltid et eller annet kamera i lommen. Denne gangen var det en liten Canon SX200IS.

Og da har du det du trenger:
– mørke
– en lyskilde
– et kamera som har mulighet for manuell innstilling

Har du et stativ til kamera øker det fleksibiliteten, men jeg er såpass lat at jeg sjelden gidder å dra med meg et stativ. Jeg bruker moder jord. Finner et sted å sette kamera støtt. Denne gangen ble det rett på bakken.

Finn den skremmende M-innstillingen på kamera. Her må du regne med litt eksperimentering. Basert på hvor mørkt det egentlig er rundt deg og hvor kraftig lommelykt du har. Vi var utstyrt med nymotens LED-lykter. De er svært effektive til denne typen eksperiment.

Blenderåpning, ISO og lukkertid

Når du har funnet den manuelle innstillingen på kamera handler det stort sett om å få presset lukkertiden på kamera opp til det lengste og samtidig sørge for blenderåpning og ISO-verdi som gjør at bildet ikke blir overeksponert pga. det grunnleggende lyset som du uansett vil ha rundt deg.

IMG_0738

Jeg endte med kameraets maksinnstilling på 15 sekunder, en ISO-verdi på 100 og en blenderåpning på f/8.

Fokus

Her kan du også eksperimentere. Men det kan være lurt å rette lommelykten på et punkt omtrent der du vil ha fokus og bruke kameraets autofokus for å fokusere der du lyser. Så slår du kameraet over i manuell fokus slik at det ikke prøver å fokusere igjen når du trykker ned avløseren i stummende mørke før du skal begynne å tegne med lys.

Selve bildet

Sett kamera støtt. Trykk på avløseren. Så løper du frem og vifter med lommelykten din. Helt til den tilmålte eksponeringen er ferdig. I vårt tilfelle var det 15 sekunder.

Og dermed har du fotografert i ordets rette forstand. Herfra er det bare å begynne å leke. Med forskjellige farger på lyset, former, eksponeringer, fokus osv.

Det er selvfølgelig noen som har perfeksjonert denne teknikken også. På engelsk kalles teknikken ofte for «light graffiti» eller «light painting» og her er en god del inspirasjon.

3278256809_d7dc3df3f1_b(Fotograf: Pat Murray / Creative Commons)

Flickr har egne grupper for denne teknikken og dere må gjerne spe på med linker og eksempler på ting dere lager selv i kommentarfeltet!

25 kommentarer

 1. Eirik Solheim (NRK)

  Ja. De har kommet med CHDK for SX200IS nå. Kjører den på det minnekortet som står i kamera for tiden. Mye kult der. Jeg installerte hovedsaklig for å få støtte for RAW, men som du sier kan CHDK også gi mye lengre lukkertider enn de maksimale 15 sekundene som original firmware gir.

  Tenkte faktisk ikke på det da vi var ute og lekte med lommelyktene. Godt tips!

  Svar på denne kommentaren

 2. Eirik Solheim (NRK)

  Du kan eventuelt bruke en eller annen innstilling der du får stille tiden manuelt. Ofte kalt «Tv» eller noe slikt.

  Men dersom kameraet ikke har noen muligheter for å overstyre automatikken blir det vanskelig. Du kan eventuelt stille deg opp i et helt 100% mørkt rom. Da vil du få relativt lang lukkertid, men et kamera uten manuelle innstillinger har som oftest ikke mer enn et par sekunder som lengste lukkertid.

  Svar på denne kommentaren

 3. Hei. Dette var fantastisk, har prøvd meg frem med mitt speilreflekskamera. Skjønner jeg er helt nybegynner. Sier sånn vi sier her i Østfold. «Fårn’te te» Jeg har selvutløseren på 10 sekunder, og danser og hopper og spretter som en galning her. Det ser ut som at den bare tar det siste sprettet, og da blir det ingenting. Skjønner jeg gjør noe galt her. Noen ide om hva? Og jeg skjønner at jeg må nok gå en skole her, men du verden hvor fint det egentlig er da. Håper på svar.

  Svar på denne kommentaren

 4. Eirik Solheim (NRK)

  Du kan eksperimentere både med og uten blitz. Men det er altså ikke selvutløseren du skal benytte. Den påvirker ikke lukkertiden. Meningen her er at du skal få kamera til å eksponere veldig lenge.

  Da må du finne den innstillingen på speilrefleksen som heter «M» eller «T». Der får du lov til å stille inn tiden manuelt. Lukkertiden altså.

  På de fleste speilreflekser får du lov til å sette den helt opp mot 30 sekunder. Til vanlig opererer du gjerne med så korte lukkertider som et sekstidels sekund eller ned mot tusendels sekund.

  Men nå vil du altså ha LANG lukkertid. Mange sekunder.

  Så sjekk om du finner innstillingen for lukkertid. Ikke for selvutløser. For den vil gjøre akkurat som du beskriver. Kun knipse din siste bevegelse.

  Svar på denne kommentaren

 5. Blir mange spørsmål her. Håper at det også kan «redde» nybegynner slik som meg. Dess flere som leser hvordan det kan gjøres fra bunnen av, kanskje flere får det til. Vel, i går kveld satte jeg den på 30 sekunder. Hoppet og spratt, og da bildet ble tatt hadde jeg fått med strålene og meg! Og det var uten blits. Så kommer spørsmålene da. Skal jeg stå bak lommelykten? Fordi på ditt bilde er det mørkt i bakgrunnen. Det var det hos meg også selvom det bare var ute i gården. (Jeg skal kjøpe stativ i dag, satte apparatet på gelenderet til trappa). Så hva gjorde jeg feil da? Skal jeg rette strålene mot noe? Eller bare ute i løse luften? Takker på forhånd.

  Svar på denne kommentaren

 6. Eirik Solheim (NRK)

  Dersom bildet blir for lyst totalt sett er det fordi det blir sluppet inn for mye lys. På digitale kamera kan du justere eksponeringen hovedsaklig med tre variabler:

  1. Tiden
  2. Blenderåpningen
  3. ISO-verdien

  Når du er ute og «maler med lys» vil du ha lengst mulig lukkertid. Så da må du justere eksponeringen med de to andre faktorene. Så du kan prøve igjen med lavere ISO-verdi (for eksempel 100) og mindre blenderåpning. For blenderåpningen sin del justeres den fra for eksempel 3,5 og opp til 16 eller 22.

  Et høyt tall slipper inn mindre lys. Så du kan teste med:

  1. Tiden = 30 sek
  2. Blenderåpningen = 8 eller 11
  3. ISO = 100

  Og hold lommelykten foran deg rettet mot kamera.

  Svar på denne kommentaren

 7. Vel, har prøvd meg igjen jeg da.. Uff, dette så enkelt ut, men det er nok ikke så enkelt for damer kanskje? Jeg har Canon EOS 450D, TV innstillingen brukte jeg. Det står i manualen at det betyr tidsverdien, der kan jeg sette sekunder men blenderåpningen kan jeg ikke stille inn. (Står ingenting om det i manualen). Så har jeg gått over til manual. 30 sekunder, F8.0, Iso 100, (AI servo), men bildet ble opplyst med hele meg igjen. Og denne gangen uten blits. Stod ca 4 meter unna. Så nå gir jeg meg. Skjønner jeg må gå på skole for dette her. Brukte stativ denne gangen så apparatet stod ca. 1,25 m over bakken. Brukte autofokus først slik at jeg fokuserte på stedet jeg skulle stå, slo da over på manual. Takker for ideen og hjelpen så langt.

  Svar på denne kommentaren

 8. Eirik Solheim (NRK)

  Da har du jo funnet frem til alle de riktige innstillingene! Veldig bra. Det høres rett og slett ut som du bare trenger et sted som er mye mørkere i utgangspunktet. Et helt mørkt rom, eller ute et sted der det er skikkelig mørkt. Er det for mye lys på stedet du befinner deg vil hele bildet bli lyst fordi 30 sekunder er veldig lang lukkertid, hvilket betyr at mye lys slipper inn.

  Du kan eventuelt også prøve med blender 16 eller helt opp til 22.

  Svar på denne kommentaren

 9. Gikk ut igjen jeg for å prøve meg. Fikk ikke til denne gangen heller, kan hende det har noe med den store blitslampen oppe på himmelen å gjøre også. Alt er jo så lyst. Må slukke den først ser det ut som. Skal øve mer mer. Skal ta meg en tur inn i skogen i morgen hvor månen forhåpentligvis ikke skinner så godt. Gir ikke opp helt ennå, hvis jeg får det til, ja da kan hvem som heltst få det til. Da blir det så enkelt at mor kan gjøre det. Jeg har prøvd blender 22, men da ble jeg helt opplyst. Sikkert for mye lys fra blitsen oppe på himmelen.

  Svar på denne kommentaren

 10. Veldig hyggelig å kunne beherske noen enkle teknikker for å komme igjennom vinteren dersom man har interesse for foto. Lightpainting har virkelig blusset opp som en stor hit på steder som flickr i det siste. Mye takket være han her som virkelig har funnet en stil.
  Twin Cities Brightest sin flickr: flickr.com/photos/twincitiesbrightest/

  Det største problemet er ikke å ta selve bildet, men teknikkene rundt lyktene og lære seg hvordan man kan bruke lyset/mørket. Bruk f.eks en blitz for å skape en shilouette av deg selv. Eller heng en lommelykt i taket og sving den rundt mens du har kameraet pekende oppover fra gulvet. Bare fantasien setter grenser!

  Her er mine forsøk:
  flickr.com/photos/torelo/sets/72157623624913194/

  Lykke til!
  🙂 Tore

  Svar på denne kommentaren

 11. Lekre lysmaleri laget med iPad

  […] er uansett spennende og om dere vil leke dere litt nå utover høsten kan dere ta en titt på vår artikkel om hvordan du kan lage dine egne lysmalerier. Mer info om akkurat denne filmen kan dere finne hos BERG og Dentsu London. Litt om musikken, og i […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.