nrk.no

Uka som gikk (48)

Kategori: Uka som gikk


Fredag kveld ble en 7 timer lang dokumentar ukas snakkis på Twitter og Facebook. Da sendte nemlig NRK2 den 7 timer og 16 minutter lange dokumentaren om Bergensbanen. Et kamera i frontvinduet på toget, et på hver av sidene, og en reporter med kamera som gikk rundt og snakket med folk.

toget

Satt sammen med dokumentarinnslag fra NRKs arkiver og toginspirert trafikk førte det til at Twitter fløt over av #bergensbanen-meldinger. Både hashtags.no og Twirus Scandinavia melder at #bergensbanen ble helgas mest brukt firkantemne, og mange samlet seg foran tv’en også i dag søndag da reprisen gikk på NRK2. Toget har akkurat kjørt inn på Oslo S. Vi skal komme tilbake med en lengre artikkel om prosjektet når vi får seertallene, og vi jobber også med å se på hvordan vi kan få lagt ut programmet til nedlasting, enten via bittorrent (mange spør allerede!) eller som podkast. Følg med på NRKbeta!

Bergensbanen minutt for minutt fikk over 600 tilhengere på Facebook, og der foregår fortsatt diskusjonen. En av de bedre idéene som dukket opp på Twitter fredagskvelden var å gjøre et lignende prosjekt for hurtigruta. Sett et kamera i baugen og film hele turen Bergen-Kirkenes-Bergen. 11 dager – perfekt for NRK2 i romjula og nyttårshelg neste år!

Kriminell lørdag

Lørdagen ble mystikk og mørke gjerninger diskutert på Litteraturhuset. Skuespiller Sofie Gråbøl fra Forbrytelsen ble intervjuet og deltok også på nettmøte. Hele seansen ble streamet til nett, med en rekke norske krimforfattere med: Gunnar Staalesen, Jon Michelet, Tom Kristensen og Jan Mehlum snakket om hvordan krimmen har endret seg. Du finner alt sammen i nett-tv og dessuten kan du se Forbrytelsen i nett-tv om du misset den på tv.

Ski Challenge

Skisesongen er i gang for fullt og med det også årets Ski Challenge. Har du PC med Windows kan du laste ned Ski Challenge-spillet og kjøre alle løypene i verdenscupen.

Ukas spill: Indiana Jones i Lego

Spiller.no anmeldte det nye Indiana Jones Lego-spillet og Birger Vestmo mente det er vanedannende og perfekt for familien. Årets julegave?

indianajones

LEGO Indiana Jones 2» er et fabelaktig og vanedannende rekreasjonsspill, der du kan lene deg godt tilbake i sofaen, mens du løser morsomme oppgaver med varierende, men forholdsvis enkel vanskelighetsgrad. Kanskje blir det for tamt for hardcore spillerne, men du finner knapt bedre familiespill enn dette. Det har en akkurat passende vanskelighetsgrad fra en tilbakelent posisjon i sofakroken, det er morsomt og pent å se på. Dessuten jeg elsker spillets tagline: “Where there’s a whip, there’s a way!”

Forsvaret lager sin egen «Facebook»

På søndag ble det diskusjon om metodene Forsvaret bruker for å rekruttere flere soldater. 60 000 norske menn har fått sin egen profil på «Futurebook«, med riktig navn og alder. Men alt annet er fiktivt, og Forsvaret har ikke bedt om tillatelse fra ungommene. Datatilsynet er kritisk og mener dette er lettvint omgang med personopplysninger. Forsvaret mener dette er moderne og treffer ungdommene:

Vi går nye veier i Forsvaret, og ønsker å komme til ungdommen der de er. Hvis vi kan vekke nysgjerrigheten og forberede ungdommene til sesjon, er vi fornøyde, sier han og legger til at de er forberedt på slakt.

Harris, DAB og britiske kart

Her på NRKbeta startet uka med episode av «Tekno», hvor Marius var i studio for å snakke om snakke om Jonathan Harris som lager kunst av data. Du kan se det i NRKs nett-tv. Her har vi en intern spøk gående siden undertegnede skrev en laaaang artikkel om Jonathan Harris for snart to år siden, men som vi fortsatt ikke har publisert. Nyttårsforsett kanskje?

Vi skrev om digitalradio Norge som søker daglig leder for å jobbe med fremtidens radio.

Og i Storbritannia gjør Kartverket som her i Norge; frigir kartene. Forskjellen er at britene slår på stortromma og frigir mer data, og er tydeligvis mer stolt av det siden både statsminister og «oppfinneren» av World Wide Web, Tim Berners-Lee var med på lanseringen av nyheten.

Beta av nye Urørt

NRK-Urort-Forsiden1

Urørt kommer med ny look snart, og vi inviterer til test. Sjekk ut betasidene, og meld fra om hva du liker, ikke liker, hva som virker og så videre. Morten blir kjempeglad for alle synspunkter, enten på e-post eller i kommentarfeltet.

Genial viral markedsføring fra IKEA

IKEA lagde en viral markedsføringskampanje for et nytt varehus i Sverige som var så vellykket at Facebook endret vilkårene for bruk av tjenesten! Marius lot som imponere og det ble fin diskusjon i kommentarfeltet.

Ja, dette var en såpass dårlig ide at Facebook har sikret seg at det ikke gjentas. Skjønner ikke at NRKbeta synes spam er morsomt.

Er dette spamming eller ikke? Hva synes du? Diskusjonen foregår fortsatt.

Fansen betaler igjen og igjen – om de får lov

Undertegnede gått rundt med en konsert på ørene hele uka. Etter en særdeles vellykket Simple Minds-konsert på tirsdag, skrev jeg en artikkel om hvor smart Simple Minds behandler fansen ved å la oss få kjøpe konserten på minnepinne ved utgangen. Som en skrev på Twitter; ordet «minnepinne» får ny mening! (Husker dessverre ikke hvem som sa det, noen som vet?)

simple-minds
«Simple Minds – Sentrum Scene – November 2009» – foto av Øyvind Solstad med en Creative Commons-lisens.

Jeg mener plate- og filmbransjen fortsatt er altfor opptatt av å sperre for kjøp enn for å gjøre det mulig. Vi har fått tilsvar, både fra bransjen og lesere av NRKbeta. Jeg skal i møte og kanskje bli overbevist om noe annet? Vi får se, det kommer en artikkel med noen spørsmål jeg gjerne ville hatt svar på. Og en leser mener vi ikke kan ha testet nye Zune. Så det må få gjort! Takk for tips og send gjerne flere. Adressen er nrkbeta hos gmail.com.

Utålmodige tilhørere og en konkurrent til Comic Sans

Eirik har vært i Monaco og konstaterer at også fiffen dukker ned i telefonene sine når presentasjonene blir for kjedelige:

Jeg kunne ikke annet enn å knipse et bilde av den twittrende, mailsjekkende, surfende og facebooksoftende forsamlingen rundt mitt bord.

IMG_0543

Petter Bae Brandtzæg kommenterer og lenker til en lignende situasjon som skjedde i USA, hvor Danah Boyd nærmest ble filleristet på Twitter etter en heller uengasjerende presentasjon under Web 2.0 Expo. Hun omtaler selv hva som skjedde på bloggen sin og synes dette ble altfor mye – så mye at hun vurderer å gi seg:

Now, I don’t mind being critiqued. I think that being a public figure automatically involves that. I’ve developed a pretty thick skin over the years, but there are still things that get to me. And the situation at Web2.0 Expo was one of those. Part of the problem for me is that, as a speaker, I work hard to try to create a conversation with the audience. When it’s not possible or when I do a poor job, it sucks. But it also really sucks to just be the talking head as everyone else is having a conversation literally behind your back. It makes you feel like a marionette. And frankly, if that’s what public speaking is going to be like, I’m out.

Forfatter Eirik Newth har skrevet en interessant sak om dette på bloggen sin hvor han konkluderer:

Teknikken som ble brukt under Danah Boyds foredrag bærer bud om en fremtidig redefinisjon av forelesningsgenren slik vi kjenner den. Allerede idag eksisterer teknologien som gjør det mulig å erstatte Powerpoint-forelesninger med et samspill mellom forelesere og sal via spørsmål, kommentarer, søkeresultater, avstemninger og oppgaver som utføres i fellesskap. Men teknologien er ennå ikke sømløs eller utbredt nok, og publikum er på langt nær modent for en slik utvikling. Inntil videre vil en slik dialogisk form fort ende opp med å domineres av en liten gruppe ihuga nerder med sin egen dagsorden, og da kan det i mange tilfelle være like greit å la være. Ikke bare av respekt for foreleseren, men også for flertallet som sitter i salen, og som pådyttes meninger de aldri ble forespeilt i programmet.

Eirik Sans

Ukes siste artikkel kom etter en Twittermelding fra Robert SørensenEirik lager en erstatning for Comic Sans – den nye fonten Eirik Sans:

IMG_1949

Det ryktes at VG Nett skal bruke denne til overskriftene etter at de har fått heller hard medfart med det nye designet de innførte denne uken.

9 kommentarer

 1. Frank Eivind Rundholt

  I utgangspunktet med en sending på 7 timer med togtur fra Bergen til Oslo synes jeg virket veldig sært. MEN, det var noe fantastisk fascinerende over det hele.

  Jeg satt natt til lørdag i og glodde på de to siste timene av turen. Stemninga var god på Twitter og det er kanskje det mest sosiale TV-programmet jeg har sett på lenge.

  Selv da programmet gikk i reprise på søndag, var det vanskelig å bytte kanal når jeg først var kommet til NRK2.

  Lokmotivet Thomas og vennene hans er jo blåbær i forhold til Bergensbanen på TV. Kudos til NRK for å ta sjansen på et slikt prosjekt. Uten at jeg kan si dette med sikkerhet, vil jeg tro at dere i NRK er overrasket over all den positive oppmerksomheten dette programmet har fått.

  Godt jobbet NRK.

  Svar på denne kommentaren

 2. Vi sjekker om vi kan få lagt togturen ut på torrent. Men uten musikken. Frontkamera skjøt alt i HD og kanskje vi klarer å få frigjort det slik at vi kan legge ut hele turen fra frontkamera i full HD. Vil i såfall bli annonsert her på NRKbeta…

  Svar på denne kommentaren

 3. Johannes Fjose Berg

  Hva med salg? Jeg vet det er farlig å si noe slikt på denen nettsiden, men jeg kunne godt tenke meg å gå i en god gammeldags butikk og kjøpe hele greia. På DVD. Ikke på hverken minnepinne, via nedlasting eller annet lurt 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Bergensbanen seertall

  […] Vi har akkurat fått inn seertallene for #bergensbanen: 75 000 seere i snitt på sendingen på fredag. Den beste halvtimen var 280 000 innom. Hele 1,2 millioner var innom i løpet av sendingen. Les mer om Bergensbanen i vår oppsummering for uke 48. […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Vi tar hansken i Hurtigruta. Vi har elleve skip, og det er bare å velge. Vi vet jo fra besøkstallene på «skipene nå» at det er ekstremt mange hurtigrutefans der ute.
  En ellevedagers tur på sommeren hadde vært supert, nesten uten natt fra ende til annen.

  Svar på denne kommentaren

 6. Hurtigruten: FAQ – Ofte stilte spørsmål

  […] samtidig, så det blir ikke riktig å kreditere en enkelt person for dette, men vi vet at vi skrev dette i september 2009, uken #Bergensbanen ble sendt på NRK2: En av de bedre idéene som dukket opp på […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Hurtigruten: FAQ – Frequently Asked Questions

  […] we know for a fact that in September 2009, the week #Bergensbanen was screened on NRK2, we wrote this in a summary: One of the better ideas that showed up on Twitter Friday night, was to do a similar project for […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.