nrk.no

Ut.no er ute i betaversjon

Kategorier: Nettjenester & NRK


Hvor skal du gå tur i helga? Skal du i fjellet, eller i skogen? Hva kan du se der du går og hvem andre har erfaringer med ruta? Dette og mye mer skal du kunne få vite ved å bruke ut.no, en ny tjeneste fra NRK og DNT.

For noen dager siden kom betaversjonen av ut.no ut, og vi har begynt å legge inn turer. Foreløpig kan du ikke legge inn egne turer men det kommer selvsagt! Men du kan begynne å bruke nettstedet. Og vi er veldig interessert i høre hva du synes.

utnobeta

Tidligere omtale

Vi har tidligere omtalt samarbeidet mellom NRK og DNT – i disse to artiklene:

Turportal fra NRK og DNT – hvordan skal vi lage den?
Navnet blir ut.no

Og fikk da masse respons fra dere som vi har hatt masse bruk for! Tusen tusen takk! Det har vært til utrolig bra hjelp for oss, og gjør at vi kan lage en enda bedre tjeneste. Siden vi nå «bare» har en betaversjon ute, er det dessverre masse som ikke er der. Men her er noe av det vi har i hodet og på datan akkurat nå:

Kartet

På UT.no geotagger vi alt innholdet slik at det kan plasseres i et kart. Du kan da gå på tur i kartet og se turforslag, hytter, videoer og artikler. Prøv gjerne å aktivere «video» på kartsiden nå.

Søkefeltet

Alle steder i Norge som du finner på yr.no skal du også finne på UT.no. Dessuten vil vi at du skal få treff på turforslag, arrangementer og overnattingssteder i nærheten av stedet du søkte etter. Søker du f.eks. på Haugastøl, vil vi at du også skal få treff på nabotettstedet Ustaoset.

Kommer snart

 • Egne aktivitetssider, for f.eks. padling, fjelltur og ski. Foreløpig inneholder disse sidene kun én artikkel, men etterhvert kommer det blant annet videoer og gode tips på disse sidene.
 • Arrangementskalender.
 • Turmat.

Feil vi har funnet

Disse feilene jobber vi med å rette nå:

 • Enkelte turområder mangler i kartet.
 • Noen av zoomnivåene i kartet mangler hytter og ruter.
 • Kartikoner er ikke klikkbare i Google Earth.
 • I noen artikler er «Faktabokser» plassert feil.

Kommer neste år

Nå finner du innhold fra Den Norske Turistforening og NRK på UT.no. I neste versjon åpner vi for innhold fra deg. Dette er noe av det du kan glede deg til:

 • Last opp egne bilder og videoer og del turopplevelsene med andre.
 • Last opp gps-spor og del ruten med andre.

Har du andre feilmeldinger til oss? Send en e-post til [email protected]. Redaksjonen treffer du dessuten på [email protected].

Ut.no på Twitter og Facebook

Du kan også følge ut.no på Twitter, og vi tar gjerne i mot forslag via Twitter. Og sist men ikke minst – bli tilhenger av ut.no på Facebook så får du nyheter fra ut.no rett i newsfeeden din. Og du kan bruke Facebook til å foreslå ting, snakke med ut.no eller få svar på spørsmål.

17 kommentarer

 1. Hurra for UT.no. Jeg gleder meg til de viktigste funksjonene er slik de er tenkt.

  Jeg håper kartene blir enda bedre, og jeg mener å ha sett mer detaljerte turkart for enkelte områder før. Overgangen mellom de forskjellige karttypene fungerer ikke helt godt enda. Søk i stedsnavn, vann, elver og fjell fra Statens kartverk sine kart savnes.

  Stå på! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Jan Erik Gulliksen

  Gleder meg vilt til dette kommer opp. Jeg har kommet med noen innspill 🙂 Men de har mye igjen her. Jeg er enig med Rolf Valle at kart er pri.1 de bør kunne åpnes i eget vindu samt ta bilde og utskrift med valgte lag. I tillegg bør det bli mulighet for at dette blir et sosialt medium hvor folk kan dele sine erfaringer bilder,video,blogger,tracks,cacher, tips og råd samt forum. Å kunne abonnere på turtips f.eks. til helgen med preferanser som område, vanskelighetsgrad med mer. Embeding slik at man ta med seg sitt eller andres innhold for å bruke i sine egene blogger. En bedre API med yr.no bør også komme inn. Dette går litt for for jeg er engasjert og har egentlig ikke tid til dette nu. Så stå på UT.NO jeg kommer med flere innspill.

  Svar på denne kommentaren

 3. Kartene fra google er langt fra detaljerte nok som turkart. Punktum. Ser heller ikke ut som at caching mot kartverkets WMS-tjeneste fungerer som den skal, kartet sliter virkelig med å laste til tider.

  Ellers så får dere ha lykke til med tjenesten, selv om jeg ikke helt ser at det er NRK sin oppgave å drive med denne type tjenester.

  Svar på denne kommentaren

 4. Åh.. Herlig om folk kan legge inn «bli med ut»-spontanturer, eller mer planlagte turer. Slik kan flere lokkes ut, og det kan bli lettere å bli kjent med nye folk.

  Ellers blir det tøft om man kan stemme opp gode turer.

  Svar på denne kommentaren

 5. Fin sak – tilbakemeldinger er gull! Sender dere spørsmål på epost: [email protected] eller [email protected], på facebook eller på twitter, er det lettere for oss å svare. Vi jobber også med å gjøre feedbacken vår noen hakk mer brukervennlig…
  Jenny, journalist UT.no og NRK Natur
  @Bjarte: kart velges automatisk for deg etter zoomnivå, eller du kan velge selv feks turkart.

  Svar på denne kommentaren

 6. Gleder meg utrolig mye. Jeg tror dette blir en side jeg kommer til å være mye innom.

  En av de tingene jeg ser som bør gjøres noe med er at lister over turruter og hytter bør presenteres med et kart, istedenfor bare en liste med stedsnavn, som ofte sier lite når man ikke er kjent i området. Alle slike lister bør også presenteres med informasjon som lengde, vanskelighetsgrad og andre ting når man skal plukke ut f.eks forslag til turruter.

  Svar på denne kommentaren

 7. Espen Hobbesland

  Det finnes jo allerede en del geotaggede bilder på f.eks flickr. Kunne det vært mulig for folk å overføre disse til ut.no?

  Fant forresten et bilde av lille Lundegårdsvann i Bergen plassert på litt feil på kartet,nemlig på Nattlandsholmen i Nattlandsvatnet i Suldal i Rogaland. Lurer på hvordan det har havnet der?

  Svar på denne kommentaren

 8. Per Olav Alvestad

  Kommer det diskusjonsforum? Merker for eks når eg er inne på barn på tur, og det står tips om pulk og bæremeis osv at eg får lyst til å dele mine erfaringer, og får lyst til å lese om andres. Dette er jo veldig populært på ulike mammaforum og barn i magen og alt det der.

  Tenker at artikkelkommentering fort blir bare langt og uoversiktelig, men at ei lenke til aktuelle forum med diskusjoner kunne vært fint å hatt i bunn av artiklene.

  Svar på denne kommentaren

 9. Martin Berglund

  @Per Olav: Jeg synes også diskusjonsforum er et godt forslag.

  Kommentarer er noe annet enn diskusjonforum, men her på NRKbeta er skillet mindre tydelig enn mange andre steder 😉

  På UT.no tror jeg det vil være lurt å skille kommentarer og diskusjon 🙂

  Svar på denne kommentaren

 10. Diskuter gjerne både her og der, fint det.
  @Per olav og @martin: ja, det kommer diskusjonsforum. akkurat slike ting vi vil ha med og gi mulighet til å komme med innspill om.
  @Espen oops. Det skal bort. Takk!

  Svar på denne kommentaren

 11. Ser dere planlegger mulighet for å laste opp bilder. Er jo mange som tar bilder fra turer og deler disse på nettsider som Flickr. Hvorfor ikke gjøre som Last.fm gjør med bilder fra events? Ved å legge inn en tag i bildet så kan bildet f.eks dukke opp under turer, hytter. Det vil da bli lettere å dele bilder med UT.no for de som allerede bruker tjenester som Flickr.

  Svar på denne kommentaren

 12. Veldig positiv til dette tiltaket! Jeg synes turkartene funker fra skjerm og endelig kan en få et godt inntrykk av terrenget uten å folde opp de store kartene.
  men er det slikt at de ikke skal kunne printes ut??? Det funket iallefall ikke. Dette er kanskje rettighetsproblematikk også? Bruken av video og bilder tror jeg kommer til å motivere folk til å dra mer på tur. Også til mindre kjente steder.
  En ide jeg synes kanskje kunne integreres er muligheten til å aktivere føreforhold fra skiforeningen i Oslo slik som her maps.google.no/?q=http://www.skiforeningen.no/markadb/kml/loypestatus/7.kml veldig hendig sak det der.

  tilsvarende finnes kanskje for andre skiforeninger også. Samt snøforhold fra skiinfo hadde vært gull.

  punktet Adkomst under hytter synes jeg er veldig viktig at blir bra. Det er ofte noe jeg bruker tid på når jeg skal gå tur. Hvordan kommer en seg dit kollektivt. Da hadde det vært bra med linker eller informasjon direkte til/fra nsb/norway/trafikanten/kolombus etc..

  Værvarselet burde komme opp av seg selv, slik det gjør på turistforeningen.no

  Lykke til med utviklinga!

  Svar på denne kommentaren

 13. Gratulerer med beta-lanseringen, dette har jeg sett frem i mot! Skal bli meget spennende å følge med etter som ut.no tar form med innhold osv.
  Jeg håper at ut.no vil bli en god base for å finne turtips, ruteforslag og erfaringer fra andre tur- og fjellvandrere, for her har jo tilbudet fra turistforeningen.no vært høyst varierende.

  Men, til de av dere som ønsker at google maps skal fungere som turkart: Kjøp detaljert kart for det området du skal ferdes i! Spesielt hvis det er til fjells og du planlegger lengre toppturer osv. Korrekt og detaljert kart er meget viktig for egen sikkerhet, og man kan ikke forvente eller stole på at google maps eller andre skal levere «sikre» turkart. Desuten ville det blitt mange ark å holde styr på med mindre du skal gå en liten kveldstur.
  For min egen del håper jeg å kunne bruke kartenen på ut.no som planleggingskart, og dét fungerer de meget godt til.

  /L

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.