nrk.no

PICNIC09: Fra 44 til 87 på 123

Kategori: Konferanser og messer


Jeg hadde faktisk sett «The Curious Case of Benjamin Button«. Filmen der Brad Pitt fødes som 80-åring og dør som spedbarn. Filmen der Pitt faktisk ser ut som han både er 87-år og to år, på litt under to timer.

Jeg hadde slått meg til ro med at det måtte ha vært en mildt sagt omfattende make-up jobb som lå til grunn for Pitts forvandling.

Så feil kan man altså ta.

Ed Ubli
Ed Ubrich på PICNIC09

Under PICNIC09 fortalte Ed Ulbrich fra effektmakerne i «Digital domain» hemmeligheten bak hvordan de løste utfordringen med å blåse liv i Benjamin Button på film.

En oppgave som lenge har vært ansett som den digitale effektverdens egne «Holy Grail».

For å starte med det viktigste først: Benjamin Button som gammel mann er 100% digital. Ingen makeup,  gummimaske eller parykker. Den aldrende og eldgamle versjonen av Benjamin Button er heldigital fra halsen og opp.

Utfordringer i kø
Utfordringer i kø

Forkastet tradisjonell teknikk

Digital domain stod ovenfor en hel rekke utfordringer i forbindelse med Benjamin.

– Vi måtte få Brads små «ticks» og ansiktsuttrykk, de små tingene som faktisk gjør Brad til Brad, til å følge med gjennom hele filmen. Uansett om det var mørkt, lyst, om Benjamin var inne eller ute, gråt eller lo, måtte det reflektere Brad, sier Ulbrich.

Digital Domain forkastet kanskje kjapt den tradisjonelle måten å gjøre dette på, kjent som facial tracking.

– Vi hadde behov for informasjonen som lå imellom de tradisjonelle trackingpunktene. Vi hadde behov for å få fram detaljrikdommen som oppstår når skinn beveger seg over muskler, som igjen beveger seg over et skjellet, forklarer Ulbrich.

Løsningen ble en lapskaus av ulike teknologier, men helt sentralt stod Dr Paul Eckmans F.A.C.S (Facial Action Coding System), utviklet på 1970-tallet.

Kort fortalt består F.A.C.S i å katalogisere menneskelige ansiktsuttrykk, og at man ved å ta utgangspunkt i 70 grunnuttrykkene et menneskelig ansikt kan ha, er i stand til å gjenskape alle mulige utrykk.

Contour Camera System
Contour Camera System

Ved bruk av kamerasystemet Contour var man de stand til å gjøre sanntids 3D-opptak av Pitts ansikt, også kjent som «Surface Tracking», noe som gir en mye høyere nøyaktighet enn tradisjonell marker tracking.

Contour vs Facial Tracking
Contour vs Facial Tracking

– Aha-opplevelsen fikk vi da det gikk opp for oss at det faktisk kom til å fungere å sette Pitt foran Contour-kameraene, kline ham inn med fosforsminke, gjøre opptak av Eckmans 70 ansiktsuttrykk og bruke dette som grunnlag for Benjamin Button, sier Ulbrich videre.

Brad Pitt Contour bilder
Brad Pitt Contour bilder

Til slutt satt man igjen med en database med 3D video av alt Brad Pitt er i stand til å gjøre av ansiktbevegelser. Fortsatt riktignok som 44-åring.

Siden det på en måte ligger i filmens natur at Pitt skal være både eldre og yngre enn sine respektive menneskeår, måtte produksjonscrewet lage modeller med hvordan han kom til å se ut ved de ulike stadiene i livet.

Make-up artister på banen

Make-up artistene Rick Baker og Kazuhiro Tsuji fikk oppgaven med å lage en modell av Brad Pitt som 60, 70 og 80-åring. Ved så å bruke databasen med ansiktsuttrykkene fra Pitt som 44-åring, og overføre disse til modellene som make-up artistene hadde lagd, hadde man en komplett database med ansiktsuttrykk også for Benjamin som 60, 70 og 80-åring.

Skuespiller med blå hette med tracking markere
Skuespiller med blå hette med tracking markere

Alle scenene hvor Benjamin var mellom 60-80 år, ble så spilt inn med ulike skuespillere som alle hadde blå hette med tracking markere.

Brad Pitt ble så hentet inn for å lyd-dubbe de ulike scenene, samtidig som man også gjorde opptak av ansiktsuttrykkene hans i de ulike scenene. Ved hjelp av databasen med ansiktsuttrykk kunne man så sette sammen det rette type ansiktsuttrykk med riktig alder på skuespiller-dummyen.

Lyd og ansiktsdubbing
Lyd og ansiktsdubbing

Resultatet ble, som alle som har sett filmen allerede vet, intet mindre enn fantastisk.

Ed Ulbrichs foredrag om hvordan Brad Pitt ble Benjamin Button kan du se i sin helhet i dette så og si identiske foredraget fra TED:

Screen shot 2009-09-25 at 14.12.30
PICNIC avholdes hvert år i Amsterdam, Nederland.

Fra www.picnicnetwork.org:
«PICNIC is a cross-discipline platform for creative conversation and collaboration. It’s a unique festival featuring a strategic conference, complimented by hands-on workshops and matchmaking sessions.»

4 kommentarer

  1. Et innblikk i NRKbetas trafikktall

    […] nettet (4000) 5. Bak kulissene: Himmelblå (2 500) 6. PICNIC09: Fortellerteknikk 2.0 (2 000) 7. PICNIC09: Fra 44 til 87 på 123 (1 500) 8. Bittorrent samleside (1200) 9. 20 screenshots fra Stortingsvalget 2009 (1100) 10. […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.