nrk.no

Bestem MiniTVs fremtid

Kategorier: Mobil,TV & Uten kategori


KOMMERSFor litt over fire måneder siden lanserte Norges mobil-TV (NMTV) MiniTV, en ny måte å se TV på, som første land i Europa. NMTV og Høyskolen i Oslo gjennomfører nå en spørreundersøkelse hvor du har sjansen til å si dine meninger og komme med forslag til forbedring av MiniTV.

Ta del i undersøkelsen her

MiniTV er foreløpig på prøvetid i Norge, og foreløpig bare i Stor-Oslo. Om dere som brukere vil kan MiniTV forhåpentligvis også etterhvert komme til resten av landet.

Kommende kanaler
Hjelp oss med å bestemme fremtidens tjenestetilbud for MiniTV, og vær med i trekningen av tre gavekort på 1000 kroner i NRK Butikken på Marienlyst i Oslo. Ved å delta i undersøkelsen er du med på å bestemme hvilke radio- og TV-kanaler som kan bli tilgjengelig for MiniTV-brukerne i fremtiden. MiniTV er nå gratis, men for at tilbudet skal videreføres er NMTV avhengig av inntekter. Ved å delta i undersøkelsen kan du hjelpe oss med å identifisere hvor disse inntektene skal komme fra.

Det blir stadig mer vanlig å se pendlere med en MiniTV-mottaker i hånda, og om kort tid blir MiniTV enda mer tilgjengelige da også andre butikker enn elektrokjedene vil selge mottakere. Narvesen og 7 Eleven er blant de som slenger seg på den nye trenden og vil tilby mottakere fra medi oktober.

Hva er MiniTV?
MiniTV er et samarbeid mellom de tre største kringkastingsselskapene i Norge: NRK, TV2 og Viasat. En MiniTV er en liten, bærbar mottaker som foreløpig kan ta imot 20 TV- og DAB-radiokanaler. Enkelte MiniTVer kan også fungere som mp3-spiller, navigasjonsutystyr, filmavspiller, digital fotoramme, ekstern harddisk, lydopptaker, notisblokk, etc. Ved å delta i undersøkelsen håper vi at du kan hjelpe oss med å finne ut hvilket innhold og hvilke tilleggstjenester som er mest aktuelle å satse på.

10 kommentarer

 1. Geir Arne Brevik

  Som om ikke utbyggingen av det digitale bakkenettet var en dårlig idé … MiniTV er (som jeg skrev i undersøkelsen) meningsløst. Her flyr stadig flere folk rundt med stadig bedre dingser som er mer enn kapable til å både ta imot (via wifi og/eller 3G, i det minste via lokal sync) og spille av video. I stedet for å videreutvikle tilbudet til disse klientene (i den grad det finnes), vil man med MiniTV lage en helt ny infrastruktur for distribusjon som krever dedikerte klienter. Dersom målet for tv-kanalene som deltar i MiniTV-prosjetket er å nå frem til flere mennesker med innholdet de lager og distribuerer, kan jeg ikke se hvordan MiniTV er en kostnadseffektiv måte å gjøre dette på.

  Min andre innvending er at MiniTV er basert på kringkastingsmodellen, fremfor en on-demand-løsning. Kringkastingsmodellen fungerer bra på store hendelsene som fotball-VM, Melodi grand prix og enkelte typer nyhetshendelser. Til alt annet er on-demand/timeshift å foretrekke, inkl. til repriser av de store hendelsene. Til dette er podcasting og nett-tv langt å foretrekke.

  Som lisensbetaler skulle jeg ønske at NRK hadde satset på programvare, fremfor maskinvare. Gjør Nett-tv på web bedre. Lag et ordentlig mobilgrensesnitt til tjenesten. Lag dedikerte applikasjoner til iPhone, Android og Windows Mobile. Om det er mulig, kom dere inn i boksene i stua: Xbox360, PS3, AppleTV, kabelleverandørene sine PVRer, etc.
  Levér til de kanalene som folk allerede bruker, fremfor å lage ny infrastruktur, teste ny teknologi, måtte overbevise forhandlere om at dette ikke DAB all over again, og til sist måtte markedsføre den nye løsningen til forbrukerne.

  Hvis dere så absolutt vil sette opp sendere og antenner: Bygg ut wifi, eller sørg for at det er skikkelig hastighet på linjene til basestasjonene til NetCom og Telenor.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg skulle til å skrive akkurat det samme som Geir! 🙂
  Ser rett og slett ikke poenget med Mini-TV, det er ikke noe jeg kommer til å bruke.
  Ikke når jeg har en iphone jeg kan fylle opp med filmer, tv-serier og podcasts som jeg kan se når jeg vil, hvor jeg vil.

  Jobb mer med on-demand 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Et par raske spørreskjema-tips:
  1. Spør om bare en ting i hvert spørsmål: Unngå svaralternativer som «Nei, men jeg har tenkt til å…». Bruk filterspørsmål ved sånne tilfeller.
  2. For de som svarer at de ikke har hørt om MiniTV kan det være lurt å ha med en forklaringstekst i neste bilde som forklarer hva MiniTV er.
  3. Dere burde kanskje hatt med et spm om hvor mye penger en er villig til å betale. «Noen kroner» i spm-teksten er upresist, og jegkan tenke meg at dette varierer fra person til person.
  4. Dette er dere sikkert klar over, men husk at utvalget på denne undersøkelsen ikke er representativt, iom at den er selvrekruttert blant NRKbetas lesere.
  5. TNS Gallup kan også gjennomføre sånne undersøkelser, med representative utvalg 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Interessante innspel. Grunnane til at NMTV har lansert MiniTV via DMB er fleire.

  Det er viktig for kringkastarane å samarbeide om teknologi, tenester og innhald.

  Stadig fleire ser TV og aldri har kvar gjennomsnittsnordmann over 15 år sett så mange minutt TV kvar einaste dag. Og då snakkar vi om direktesende TV-kanalar heime i stova. TV via internett, mobil – både direkte og i opptak kjem i tillegg.

  Når det gjeld distribusjon av det same innhaldet til mange sjåarar eller lyttarar på same tid så finst det ingenting som kan konkurrere med kringkasting. Og dette gjeld ikkje berre OL, Ski-VM, fotballkampar og Melodi Grand Prix. Dette gjeld veldig mange av programma som går på TV kvar einaste dag og kvar einaste veke. Både TV 2 og NRK har ofte rundt ein million sjåarar for ulike TV-program. Å berre satse på WLAN eller liknande er ikkje bra for brukarane verken på kort eller lang sikt. Desse netta vert kontrollerte av operatørar som skal tene pengar på dei. Og Internettet i Noreg er ikkje breitt eller stort nok til å kunne levere TV-innhald til fleire enn nokre få titusenar på same tid.

  Det betyr ikkje at vi ikkje skal levere program i opptak. For at MiniTV skal bli ei så god teneste som mogeleg er det særs viktig å sy tilbodet i saman slik at sjåarane og lyttarane kan motta direktesende program via DMB og program i opptak via 3G, WLAN eller liknande.

  Verken NMTV, NRK, TV 2 eller MTG/Viasat satsar på maskinvare. Det er det opp til tradisjonelle selskap som Sony, Philips, Panasonic, Nokia, Samsung og Apple å gjere. MiniTV er innhaldet og tenestene. Og det skal vi levere på ein framifrå måte. Når det gjeld maskinvaren så kjem den i stadig nye utgåver frå ulike produsentar som konkurrerer om å få deg til å kjøpe akkurat sin dings. DMB vert inkludert i stadig fleire dingsar, noko som gjer desse dingsane enno meir brukbare. Både NMTV og eigarane av NMTV satsar sjølvsagt også på å tilpasse innhladet til ulike plattformar. Som dei har gjort før. Sjølv om ein dreiv og sysla med fargefjernsyn for nokre år sidan forska ein også på forbetring av lydbiletet. For å ta eit døme. Det eine utelukkar ikkje det andre. Vi har tru på DMB som ein distribusjonsteknologi. Viss stordelen av de der ute ikkje har det er det naturleg å leggje ned satsinga, men alle statistikkar viser at folk vil ha direktesend TV heime i stova, på bussen, om bord i båten, på tur med hunden og på skistadion. MiniTV gjer det mogeleg og enkelt å få det TV-tilbodet du ønskjer der du vil ha det. Foreløpig berre i Stor-Oslo og rundt heile Oslofjorden, men kanskje på sikt over heile landet. Om det norske folk ønskjer det då.

  God søndag.

  Svar på denne kommentaren

 5. Geir Arne Brevik

  Tusen takk for grundig svar. Det er mye å ta tak i, men jeg vil konsentrere meg om dette: «Å berre satse på WLAN eller liknande er ikkje bra for brukarane verken på kort eller lang sikt. Desse netta vert kontrollerte av operatørar som skal tene pengar på dei. Og Internettet i Noreg er ikkje breitt eller stort nok til å kunne levere TV-innhald til fleire enn nokre få titusenar på same tid.»

  For det første er ikke TV 2 eller MTG ideelle organisasjoner som først og fremst starter MobilTV motivert av kjærlighet for tv-mediet. De er ute etter å tjene penger. Og det er det ingenting galt i. Jeg ser heller ikke noe galt i at Get tjener penger på internett-kabelen min, at NetCom tjener penger på at jeg bruker mobilen min, eller at Telenor tjener penger på å formidle internett-signaler til og fra Norge. Så lenge de ikke legger seg opp i hva jeg bruker tjenestene til. Google: Net neutrality.

  Der jeg derimot blir mer skeptisk, er der det er for sterke koblinger mellom innholdsprodusenter og distributører. Særlig når mine lisenspenger skal gå til å bygge ut et slikt nett. Se RiksTV og MiniTV.

  Når det gjelder påstanden om at nettet hverken er stort nok eller bredt nok for direkteformidling av tv i dag, er denne utvilsomt sann. Den kan også brukes som et argument for utbygging og videreutvikling (f.eks. av p2p-løsninger for direktesendinger).
  Ooops: mobilnettet ble akkurat bredere: tu.no/it/article223283.ece

  Jeg er også skeptisk til å bruke dagens seermønster som grunnlag for å si at folk først og fremst ønsker direktesendinger på mobilenhetene sine. Folk bruker ikke mobilene sine til det samme som 42″-flatskjermene sine. Konteksten er en annen. Jeg vil i hvert fall mye heller ha mulighet for å se de reportasjene jeg vil fra NRK Sport når jeg sitter på bussen, enn å måtte se på Barne-TV.

  Jeg spiser hatten min om Apple lanserer DMB-støtte i iPhone innen fem år. Og jeg er prinsippielt skeptisk til at NRK skal jobbe med teknologier som er mer enn fem år unna. Se DAB.

  Svar på denne kommentaren

 6. Hvilken dekningsområde har miniTV per i dag? (utenfor Oslo, eventuelt)
  Noe nytt om support av DBM støtte i aktuelle telefoner? Det er lite realistisk om en ikke kan bruke sin egen preferanse for telefon (iPhone, Nokia, for mitt vedkommende).
  Jeg skal kjøpe en telefon til en venn som ønsker å se mobilTV i Norge (og i Sverige+ Finland), men har litt problemer med å finne oppdatert informasjon. (På forhånd takk!)

  Jeg antar dere er inneforstått med at EU’s preferanse er DVB-h, og at både denne og DMB har hatt prøveprosjekter i Europa lenge før dere ble «først» 😉

  Ellers har Geir Arne Brevik skrevet det meste allerede.

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg har nå funnet svarene på alt utenom dekningsområde for «miniTV»: Er der noen steder jeg kan få en mere detaljert dekningsområde/kart enn det rimelige grove anslaget jeg finner på minitv.no?

  På forhånd mange takk.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.