nrk.no

Du skal ikke gråte over knust iPhone

Kategori: Gadgets


Nei forresten, jeg tar det tilbake. Det er ett tidspunkt i en gadgetnerds liv at det virkelig er lov til å ta til tårene, og det er når din splitter nye iPhone 3G sklir ut av brystlomma di når du bøyer deg for å plukke opp nøklene, og faller i sakte film ned mot sitt endelikt. Du forsøker deg på litt febrilsk Matrix timebending, men du har ikke sjangs, og din høyt elskede telefon lander i asfalten med smørsida ned. Du kjenner du blir heit og småkvalm. Gikk det bra? Skal du tørre å snu den rundt?

Du snur den, og den ser ca slik ut:

5493_155918307024_603287024_3816858_3855290_n

Se så lei meg jeg ble! Og dette bildet er tatt en hel måned etterpå!

Heldigvis virket touchscreenen fremdeles, og LCDen var like hel, så jeg kunne fortsette å bruke telefonen en stund, men den hadde unektelig mistet sin sex-appeal. Noe måtte gjøres.

Jeg tenkte først å ta den med til dripod.no, som tar 1000,- kroner for å bytte glasset (ved personlig oppmøte!), men jeg tenkte jeg skulle gjøre et forsøk på å fikse den selv først, og det er det resten av denne artikkelen vil handle om. Se og lær!

Verktøy og deler
Tools and parts

Ting du trenger
– En ødelagt iPhone 3G (glasset knust, men LCDen virker). Hvis du ikke har en så kan du jo vurdere å knuse en 🙂
– Nytt glass + digitizer (Kjøp dette som en enhet, ikke hver for seg! Billigste jeg fant kostet $23.68 på Deal Extreme inkludert frakt)
– Superlite stjerne-skrujern (jeg kjøpte et litt teit kit fra Deal Extreme for $3, men det var kun fordi mini-skrujernene mine var så slitte, ville ikke ødelegge skruene. Fikk med masse ubrukelig plast-tøv som liksom skal gjøre det enklere å åpne telefonen.)
– En skarp kniv med tynt blad, for å få glassrammen løs fra den sølvfargede plast-innfatningen.
– Oppdatert: En liten sugekopp, for eksempel en slik du ofte får med når du kjøper hallogenlamper.
– En varmepistol eller hårføner (for å smelte limet som holder glasset fast til rammen. En varmepistol gir deg mer kontroll.)
– Dobbeltsidig teip, så tynn som mulig (du kan kjøpe ferdig-skjært teip, eller du kan skjære til din egen, slik jeg gjorde)
– En liten boks eller noe for å oppbevare skruene i (litt obvious, men hei).
-Dings for å poppe ut SIMkort-holderen (AKA binders)
– Saks
– Et ildfast, barnefritt område (jeg hadde verken eller så jeg tar det med på lista)

– En forståelse av at det er en overhengende mulighet for at du gjør permanent skade på telefonen din hvis du følger disse instruksjonene. Det gikk bra for meg, men det er ikke sikkert det går bra for deg.

Nyttige tutorials
www.youtube.com/watch?v=uZl5FeZXTwA (videoen ligger i bunn av denne artikkelen også og er fin for å se hvordan du fjerner kablene fra hovedkortet. Men den stopper før du kommer til steget hvor du trenger varmepistolen).

Ta ut SIM-kortet og de to skruene i bunn
Remove SIM tray and scews
Finn en binder og stikk den inn i det lille hullet på toppen av telefonen for å poppe løs SIMkortet.

Skru så ut de to skruene du finner nederst på telefonen (en på hver side av åpningen hvor du kobler til laderen).

Lirk løs rammen
Gently pry the frame loose.
Jeg hadde faktisk to telefoner, siden en kollega av meg også ødela sin telefon ca dagen etter han fikk den. Jeg kunne derfor øve meg litt. Og bra var det, for dette steget er litt hårete å få til uten å gjøre skade på den sorte rammen som ligger rundt og bak glasset. Bruk en kniv med et smalt blad, jeg brukte en tapetkniv. Du må få kniven godt inn mellom den sorte gummiaktige lista og den sølvfargede plasten, og jeg måtte lirke og lure en god del før jeg fikk rammen til å løsne. Jeg brukte kniven til å løfte nok til at jeg fikk bladet inn under rammen, og da kom den. Men som sagt, vær forsiktig, ikke bruk for mye kraft! Ødelegger du rammen ligger du dårlig an. Jeg fikk noe små skader på den sorte gummien, men det er knapt synlig.

Oppdatert: Torger tipser i kommentarfeltet om å bruke en liten sugekopp til å løfte ut glasset. Jeg fant ikke sugekopp når jeg reparerte min, men det høres jo veldig lurt ut. Det kan være du slipper å bruke kniv i det hele tatt faktisk. Det må jeg teste neste gang.

Koble fra tre kabler
Disconnect three cables
Når du har fått løftet opp den nederste delen av den sorte rammen så er neste seg å løsne tre kabler som kobler skjermen til hovedkortet.

Kablene er merket 1, 2, 3 rett og slett, men vær forsiktig når du løsner dem, slik at du ikke skader sammenkoblingene. Bruk kniven eller et lite flatt skrujern til å lirke dem forsiktig løs (se gjerne videoen i bunn av artikkelen dersom du er usikker).

Tilkoblingene som er merket 1 og 2 løfter du rett opp, men nummer 3 er litt annerledes. På noen telefoner er det en liten hvit flapp som du må løfte, på andre telefoner, som min, er denne flappen sort. Du løfter flappen slik at den står nesten rett opp. og da kan du dra ut den siste kabelen. (igjen, se videoen i bunn dersom du føler deg usikker).

Du har nå løsnet glasset+LCDen+rammen fra resten av telefonen. Knall! Nå syns jeg du skal sette kablene på plass igjen før du fortsetter, for å se om du får det til. Du skal kunne slå på telefonen igjen nå og se at LCDen og touchscreenen fremdeles virker. Klem gjerne rammen tilbake på plass også sånn halvveis slik at du får en feeling for hvordan rammen bør sitte når du er ferdig.

Nærbilde av flappen som holder kabel nummer 3
Closeup of flap

Taraaaa!
Taraaaa
Gratulerer! Til venstre kan du nå se baksiden av rammen og LCDen som du nå skal skru løs.

Separer LCDen fra rammen
Separate LCD from the frame.

Du finner tre miniskruer på den ene siden, og to på den andre, gjemt under litt svart teip. Skru ut alle fem.

Iphone 3G glass screen repair

Skru skru skru

Remove last screw
Dette er den siste skruen du må fjerne, jeg lover. Den er plassert på baksiden av LCDen, mot toppen av telefonen. Denne skruen og de fem skruene på sidene har samme størrelse, så du trenger ikke stresse om du blander dem.

Lirk LCDen løs fra rammen
Gently pry the LCD loose from the frame
Plasser kniven din, eller helst noe av plast, under den nederste delen av LCDen, og se om du klarer å løfte den forsiktig. Du må løfte litt, og så dra den litt nedover. Ikke bruk for mye kraft, da kan du knuse LCDen. Det er dumt.

Forøvrig virker det som om LCDen er ganske solid. Den prøvetelefonen jeg fikk låne av min kollage falt ut av lomma hans mens han kjørte motorsykkel (!) og den er fremdeles hel. Faktisk er det hans LCD som nå står i min telefon, jeg endte opp med å bruke både den og hans ramme på min egen. Skikkelig Frankenphone med andre ord!

LCD og glass-ramme skilt fra hverandre
LCD and glass frame separated
Woot!

Pike med knust perleøredobb
Me and my broken glass
Neida, dette er ikke kunst, det er bare meg med min knuste iPhone. Det er få ting som slår å ødelegge sine egne eiendeler, for så å reparere dem igjen, fortrinnsvis.

Iphone 3G glass screen repair

Varmepistol
Heat gun time
Legg en avis eller noe annet som brenner veldig godt (ironi) under rammen/glasset, og skru på varmepistolen eller hårføneren. Du må prøve deg litt fram med avstandene og hvor lenge du skal varme, men ta det piano. Test litt, varm bare noen sekunder, og se om du får løftet litt på glassfragmentene.
Det verste som kan skje nå er at du smelter Home-knappen, eller varmer opp glasset så mye at rammen slår seg. Det siste skjedde med meg, men jeg fikk fikset det ved å varme rammen forsiktig og bøye den tilbake til sin opprinnelige form (mer eller mindre) med fingrene. Vær også forsiktig så du ikke smelter den myke sorte gummilisten som ligger rundt glasset. Dess mindre skade du gjør på denne jo mindre lort og fukt får du inn i telefonen seinere.

Forsøk å løsne glasset fra rammen med fingrene
Use your fingers to gently lift the glass from the frame
Jeg leste på nettet at noen anbefalte å begynne i øverste venstre hjørne, men jeg aner ikke hvorfor. På min telefon hadde glasset allerede løsnet litt fra rammen på sidene, så jeg bestemte meg for å begynne der.

Jeg klarte å fjerne den midtre delen av glasset uten problemer, uten å bruke varmepistolen i det hele tatt egentlig, men det kommer jo an på hvor herpa glasset ditt er. Glasset øverst og nederst på rammen satt derimot bom fast.

Men ved å varme opp glasset litt etter litt, fant jeg etter hvert en kombinasjon av avstand og tid som fungerte. Jeg varmet noen sekunder, og prøvde så å lirke ut en glassbit med kniven, men igjen uten å bryte. Rammen virker forbausende solid, men ta tiden til hjelp slikt at du ikke knekker den. Jeg brukte ca 30 minutter på å få glasset løst. Jeg fikk også bruk for en pinsett, men du klarer jobben med kun kniv.

En stor bit<br />
One big chunk

Iphone 3G glass screen repair

Iphone 3G glass screen repair

Varm opp glasset igjen
Reheat glass
Og gjenta.

En nærmere titt på den dobbeltsidige teipen som er brukt på iPhonen
A closer look at the adhesive tape use on the iPhone
Det orginale glasset er festet til rammen med gjennomsiktig dobbeltsidig teip øverst og nederst. Men det er plassert en hel del elektronikk her også, så for å få nok overflate bør teipen skjæres til, slik at du ikke dekker til høytaler, ymse sensorer og home-knappen. Rundt Home-knappen går det lett, men topp-seksjonen av panelet er mer intrikat å få til. Legg merke til at teipen ikke går helt ut til kanten.

Iphone 3G glass screen repair

Nesten ferdig med glassfjerningen
Almost done with glass removal
Bruk en kniv eller et flatt skrujern til å skrape av så mye du kan av den gjenværende teipen og små glassfragmenter som måtte ligge igjen. I tillegg til dobbeltsidig teip ser det ut til at Apple har brukt en eller annen form for silikon til å feste glasset, ytterst rundt kantene. Hvis du har neglelakk-fjerner eller aceton så kan du muligens bruke det for å gni rammen ren.

Selv brukte jeg en q-tip med elekronikk-rens på til dette. Det er viktig å få overflaten så ren og glatt som mulig, og selvfølgelig fett-fri, slik at teipen ikke løsner.

Det er også viktig at det nye glasset er plassert så dypt som mulig i rammen. Jeg var litt små-lat, så jeg slurvet litt med dette steget, noe som førte til at glasset ble liggende pittelitt høyere enn orginalen. No big deal, men verdt å gjøre ordentlig.

Skjær til din egen dobbeltsidige teip.
Cut your own adhesive tape from double sided tape
Jeg hadde to ruller med dobbeltsidig teip liggende, men jeg antar du får kjøpt det på alle anstendige jernvarehandler og byggvare-forretninger. Teipen bør være så tynn som overhode mulig.

Jeg hadde egentlig tenk å bestille ferdig-skåret teip fra nettet, men jeg fant det ikke hos DealExtreme, og ville ikke vente en evighet på å få det i posten fra noen andre (DealExtrem er også trege, det tar minst et par uker før du får det du bestiller, ofte mer).

Her er noen tips for å gjøre et enklere å klippe til teipen:

Det nye glasset jeg kjøpte fra DealExtreme var beskyttet av tynn gjennomsiktig plast på alle flater, og på topp og bunn var det to biter som fungerte perfekt som maler. Denne plasten er også litt klissete, så det er bare å legge den på baksiden av den gjennomsiktige teipen og klippe rundt.

Dobbeltsidig teip klippet til og plassert
Adhesive strips cut and placed
Som du kan se på bildet må du klippe til teipen slik at den ikke dekker til noe viktig.

Tips: For å få til toppen med alle sine rare former, la jeg en gjennomsiktig plastpose over rammen, og brukte sprit-tusj til å markere de feltene som måtte klippes bort. Jeg la så plastposten over teipen, og teipet posen fast, og kunne så klippe vekk de feltene jeg hadde skravert ut på posen. Kanskje smart, kanskje det finnes en enklere måte, men det funker ihvertfall.

Legg teipen på plass i rammen og press hardt ned en liten stund i hvert hjørne. Fjern så beskyttelsesfilmen på den dobbeltsidige teipen. Snart ferdig!

Sett inn det nye glasspanelet
Time to put the new front panel in
Vask hendene eller ta på deg Michael Jackson-hanskene dine slik at du ikke får fettflekker på baksiden av glasset. Ta så vekk plastfilmen på baksiden av glasset (la den være på på framsiden).

Jeg tok ikke bilder av dette, men det er jo ganske selvforklarende. Plasser nederste del av glasset mot nederste del av rammen, og senk det så forsiktig ned. Bruk Home-knappen som guide. Teipen biter seg ikke fast med en gang, så du klarer å flytte litt rundt på glasset til det passer perfekt i rammen.

Pass på at kablene som er koblet til panelet ikke setter seg fast i tapen, bruk fingrene til å få kablene på rett side av rammen og ikke kommer i klem mellom ramma og glasset.

Klem så hardt en bra stund (20-30 sekund) på hvert hjørne av glasset slik at teipen får festet seg så godt som mulig.

Og presto, da var den vanskelige biten over! Nå er det bare å skru alt på plass igjen!

Iphone 3G, god som ny!

Iphone 3G, good as new!
Jeg hopper over hvordan du setter sammen telefonen igjen, det er jo bare å gjøre det i revers. Det viktigste nå er at du er superforsiktig når du fester kablene igjen, slik at du ikke skader tilkoblingene på noe vis. Ikke bruk for mye kraft. En av kablene fra rammen er også lagt i en slags loop, og har veldig lyst til å ligge oppover, men da blir den i veien for SIMkort-holderen seinere (fant jeg ut the hard way), så du må bøye denne sløyfa slik at den peker nedover mot Home-knappen.

Når du har fått festet de tre kablene, og før du klemmer glassrammen ned på plass, så bør du slå på telefonen og teste at alt virker. Og det gjør den selvfølgelig, så da er det bare å klemme rammen på plass, og sette i de to siste skruene!

Og da er det bare en ting igjen å gjøre, og det er å skryte av hvor flink og miljøvennlig du er til alle du kjenner, mens du beføler din nydelige og glatte iPhone-skjerm!

Nyttig video
YouTube – iPhone 3G Dissection, Disassembly, Take Apart & Tear Down by DirectFix.com

PS: Takk til alle mine venner og kjente som ga meg moralsk støtte i denne vanskelig perioden av livet mitt, i RL og på Twitter. 🙂

Oppdatering: Jeg ble spurt om hvor mye det kostet totalt og hvor lang tid det tok.

Pris:
Jeg hadde de fleste verktøyene allerede, så det eneste som kostet penger var glasset og skrujernet, og prisen på disse ble totalt $26.68 dollar, eller rett over 159 kroner med dagens kurs. Dette var inkludert frakt. En grei pris spør du meg, rett og slett billig morro.

Tid
Selve jobben tok ikke så lang tid, jeg brukte kanskje et par timer totalt fordi jeg hadde unger hengende over skulderen. Det som tok lengst tid var å få glasset jeg bestilte. DealExtreme brukte ca 3 uker på å sende det til meg, men that’s what you get når frakten er inkludert. Hvis noen vet om et bedre sted å bestille fra så tar jeg gjerne imot tips. Jeg har nemlig en følelse av at jeg kommer til å mose telefonen flere ganger, den tåler jo tydeligvis absolutt ingen ting. 🙂

57 kommentarer

 1. Kondomeriet Kjersti

  Wow!! Kjenner jeg ble litt imponert nå! Men ikke så giret at jeg har lyst til å prøve på det der selv… Har tilfeldigvis en iPhone 3G liggende i skuffen (med knust glass) Om du føler for å perfeksjonere må du bare si ifra så kan du øve deg litt mer på min 😉

  Svar på denne kommentaren

 2. ifixit.com har også flotte bildetutorials for å reparere/dissekere iphones 🙂 Jeg slet med noen taster som ble trykket på av seg selv. Trodde det var støv eller noe slikt, men viste seg å være en løs skrue som toucha borti en båndkabel. Sært, men funker bra nå \o/

  Svar på denne kommentaren

 3. Sjekk ut zagg.com. Her får du kjøpt en film som du kan pakke inn din iphone i. Denne type gjennomsiktig film koster 25 dollar. Og det er også livstidsgarati på denne. Se på filmene de har lagt ut på siden sin. Etter å ha montert på den gjennomsiktige filmen kan du fatisk ripe opp moibilen med nøkkel, eller andre lignede ting. IKKE EN RIPE Å SE. ANBEFALES. LØP Å KJØP!

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg kjøpte et gjør det selv kit fra it247.no med glass, sugekopp og alt en trenger for kr 590,- syns det ble for stress å lete rundt hos flere leverandører, fikk uansett kjapp levering her. Klarte imidlertid å svi høyttaleren med varmepistolen så det endte med at jeg måtte sende den inn til it247 uansett. Det ble en litt mer kostbar affære for meg, men nå er den så god som ny! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. @Kenneth Urk, kjipt å høre at du flamberte høytaleren. Det skal ikke så mye varme til for å få glasse til å slippe litt, bare 1-3 sekunder omgangen. Glasset blir glovarmt på null komma svisj.

  @nogo Mulig det, jeg tenkte litt på hvorvidt jeg skulle lenke direkte til bestemte leverandører, men valgte å gjøre det, og så heller la folk fortelle om andre alternativer i kommentarfeltet. Sammen er vi smartere og mer informerte enn vi er alene, er tanken. Denne artikkelen handler om hvordan jeg gjorde det, og er ikke ment å være en bibel for hvordan andre skal gjøre det, men det regner jeg med at alle skjønner.

  @Ole K Ja eller evt en iPhone 3GS med video, det var nok det jeg hadde mest lyst på. Men jeg syns det er viktig å holde liv i ens eiendeler så lenge som mulig, av miljømessige grunner, og fordi bestefaren min gjorde det slik. Du kan se noen flere av mine små-reparasjoner på Flickr flickr.com/photos/mskogly/collections/72157613369909149/

  Svar på denne kommentaren

 6. Fixa trasigt iPhone-glas själv

  […] sig på det här. På länken nedan finns steg-för-steg-instruktioner för byte av skärmglas. nrkbeta.no Läs vidare och kommentera: mobil.feber.se/art/165313/fixa-trasigt-iphone-glas-sjalv/ —– Detta […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Et innblikk i NRKbetas trafikktall

  […] Direkte til NRKbeta.no (32 000) 2. Du skal ikke gråte over knust iPhone (11 000) 3. Utstyret er IKKE halve jobben (4 100) 4. Fem tips for suksess på det sosiale nettet […]

  Svar på denne kommentaren

 8. @karlis Det er ikke samme skjerm (lcd) eller touchpanel på 3G og 3GS. De kan se helt identiske ut, men kontaktene er ulike. Du vil ikke klare å koble et 3G touchpanel til en 3GS telefon. Ryktene skal ha det til at http://it247.no lagerfører alle variantene til en grei pris.

  Svar på denne kommentaren

 9. Funker denne telefonen ennå? Jeg er så skeptisk som det går an til ‘avansert’ elektronikk fra DX. Jeg har bestilt småting derfra før, og kvaliteten er gjennomgående svak. Derfor er jeg litt skeptisk til noe så avansert som en iPhone-del…
  Funker den fortsatt?

  Svar på denne kommentaren

 10. @Paul Ja den funker perfekt, selv med pølsefingrene mine. Jeg merker dog at jeg endelig kan behandle iphonen som jeg har gjort med mine andre telefoner, dvs hard og dårlig, nå som jeg vet hvor (relativt) lett og billig det er å skifte skjerm på den.

  Svar på denne kommentaren

 11. ååååh..Neii :-S
  Skulle prøve selv men alt funker ikke som det skal på en måte 😛
  Når jeg trykker på lcdskjermen så åpnes ikonet ved siden av og ikke der jeg trykker.
  Men alt ser bra ut ellers på lcd skjermen bare at den ikke funker som den skal 🙁

  Svar på denne kommentaren

  • Johnny (svar til Elise)

   Hei. Har opplevd det samme som deg.Etter bytte av glass så det bra ut helt til jeg oppdaget feil icon ble åpnet. finnes det forskjellige modeller av glass og digitalizer til iphone 3G S ???

  • Morten Skogly (svar til Johnny)

   Jeg har bare testet med 3g, ikke 3gs, men de skal etter hva jeg har lest være forskjellige ja. Det skjer av og til på min at jeg ikke treffer rett på tastaturet, men det pleier å løse seg raskt ved å låse skjermen og tørke av den litt. går går det fint igjen.

  • Joachim (svar til Frode a k)

   Såvidt jeg forstår er det noe herk å bare skifte glasset alene. Men du må skifte glasset+touch sensor, som kommer i en del. De sier i en kommentar over her at kontaktene til touch sensoren på 3G og 3GS er forskjellige.

   Her har du også en side med greie priser som har det meste av deler:

   directfix.com/

  • Morten Skogly (svar til Joachim)

   Spiller ingen trille tror jeg, men ta dem gjerne i 1-2-3 rekkefølgen siden de ligger litt over hverandre, kablene altså. Lykke til!

 12. Åh, dette vet jeg ikke om jeg tør. Men har jo ikke råd til å sende den på rep. Nå er denne mye mindre knust enn din. Tror du glasset blir vanskeligere å pelle av da? Og kan man bytte bakdeksel også? Artig med «ny» telefon. Den er jo gullegod ellers. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 13. Hei!

  Flott «tutorial»!

  Alt gikk som på skinner, helt frem til jeg skulle ringe… :/ Ingen lyd i høyttaleren (den foran på skjermen) Lurer på om du har en grei måte å feste denne koblingen på? Den hvite streken som går på ledningen, skal den helt inn til kanten på den hvite porten?

  Svar på denne kommentaren

 14. Samma her. Skjermen gikk i hvitt, ser at ting fungerer, men det er jo en liten trøst når en må konsentrere seg om å finne ut av hva som står der.Skjermen var helt fin når jeg begynte operasjonen. Syns også at kontaktene var var det vanskeligste å få på plass. Kan dårlig kontakt være en forklaring. Syns ikke nr 1 kom helt inn og var usikker på om nr 2 og 3 traff riktig.
  Noen som har samme problem???

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.