nrk.no

Bak kulissene: Himmelblå 1:3

Kategori: NRK

Et lite utdrag fra dreieboken til sjefsfotograf Christine Heitmann.

Dette er første del i en serie artikler som tar dere med bak kulissene til TV-serien Himmelblå. Vi skal gå gjennom store deler av produksjonskjeden. Foto, lys, lyd og etterarbeid. Nå aller først gir vi dere litt bakgrunn og generell informasjon.

For en stund siden spurte vi hva dere ville med NRKbeta. Et av gjennomgangs-temaene i kommentarfeltet var ønsket om mer innblikk i hvordan produksjonene våre blir til, og mer informasjon om de tekniske løsningene vi bruker.

Klapperen er fremdeles i bruk.
Klapperen er fremdeles i bruk.Så da vi fikk nyss om at opptakene til den tredje sesongen med Himmelblå nå nærmer seg slutten, benyttet vi anledningen til å reise til Brønnøysund for å ta en titt på de nyskapende tekniske løsningene som brukes for å lage den populære serien, som kommer på NRK1 til våren.

Først noen stemningsbilder fra opptakene på Ylvingen

Bak kulissene: Himmelblå from NRKbeta on Vimeo.

Sesong tre består av åtte episoder som har blitt produsert i bolker på to. For hver bolk har det kommet ny regissør og nytt team fra NRK, mens stabsmedlemene fra medprodusenten, det Bodøbaserte produksjonsselskapet News On Request, har vært faste gjennom alle åtte episoder.

News On Request har vært involvert i Himmelblåprosjektet helt fra starten, og stiller i denne runden med 20 av medarbeiderne til staben på rundt 30. Firmaet er bevisste på å rekruttere unge talenter fra landsdelen, og flere av stabsmedlemmene har også vært med på innspillingen av Død Snø.

Script Mona Kahn, sjefsfotograf Christine Heitmann og regisør Eva Dahr ved regikonsollen
Script Mona Kahn, sjefsfotograf Christine Heitmann og regissør Eva Dahr ved regikonsollen


For de to siste episodene har seriens konseptuerende regisør, Eva Dahr igjen hatt regien. Fra NRK har Christine Heitmann vært sjefsfotograf og Jan Dalehaug hatt lydansvaret. Frilanseren Johan Alvebris har hatt ansvaret for lyset.

Rorbuene hvor staben har vært innlosjert
Rorbuene hvor staben har vært innlosjert


Hele staben har vært innlosjert i det nedlagte rorbuferiesenteret Kystferie. Stedet som tidligere blant annet har fungert som asylmottak, har plass nok til kostymelager og har egen brygge hvor den innleide skyssbåten
VegaStar kan legge til når stab, skuespillere og statister skal til og fra Ylvingen.

Staben ankommer Ylvingen med Vegastar, klare for en ny opptaksdag.
Staben ankommer Ylvingen med Vegastar, klare for en ny opptaksdag.


Og det er nettop her på øya Ylvingen som ligger en drøy halvtimes båttur utenfor Brønnøysund at størstedelen av produksjonen har foregått. Det stadig skiftende været i området har til tider vært en utfordring. Men selv om sol kan skifte til regn, hagl eller snø i løpet av minutter, har de ikke mistet mer enn èn opptaksdag i løpet av de tre sesongene. Og den gangen var det rett og slett fordi båten ikke kunne gå ut.

Visuelt er hele serien inspirert av fotografiene til kunstneren Rune Johansen fra Bodø. Han har arbeidet mye med å fotografere nordnorske mennesker og hjem.

Ved å bruke autentiske locations, rekvisitter og kostymer, samt å la kameraene etterligne Johansens flate, todimensjonale stil – ved å ta bilder rett mot veggene i stedet for på skrå – forsøker man å gjenskape stemningen fra hans fotografier i scenene.


Et lite utdrag fra dreieboken til sjefsfotograf Christine Heitmann.
Et lite utdrag fra dreieboken til sjefsfotograf Christine Heitmann.


Med disse visuelle idealene i bakhodet, lager sjefsfotografen i samarbeid med regissøren dreieboken, som er planen for hvordan manuset skal billedlegges.

Og hvordan staben arbeider på settet, får du mer innblikk i når våre artikler om lys, foto, lyd, «log, råklipp og backup», klipp, lydetterarbeid og fargekorrigering blir publisert.

Inntil det skjer kan de som er interessert lese mer på seriens egne sider eller se noe av det eksisterende bakomstoffet i Nrk Nett-TV.

16 kommentarer

  1. Konge, jeg gleder meg til resten! Fotobøkene til Rune Johansen er forresten definitivt verdt å sjekke ut. Jeg jobba på et fotobokprosjekt for et år sida, om et lite lokalsamfunn i Nord-Trøndelag, hvor han var en stor inspirasjonskilde. 🙂

    Svar på denne kommentaren

  2. Velkommen “Hjem”

    […] mer om hvordan NRK jobber med drama, kan du lese våre tre artikler om Himmelblå-produksjonen: Bak kulissene: Himmelblå 1:3 Bak kulissene: Himmelblå 2:3 Bak kulissene: Himmelblå […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.