nrk.no

Hansken er kastet – Spotify til iPhone og Android

Kategori: Mobil

Spotify for iPhone

Spotify for iPhone
Spotify for iPhone

Dagens absolutte snakkis er utvilsomt  at Spotify er sluppet til både iPhone og Android. Applikasjonen har vært ventet en god stund, etter at det ble bekreftet at den hadde sluppet gjennom Apples litt sære nåløye.

Applikasjonen i seg selv virker fin fin. Den er stabil og robust, spiller musikk som vi forventer og er overraskende kjapp (både Android og iPhone). Vi liker å kunne differensierere søkene våre mellom Tracks, Ablums og Artists, og selv om vi fortsatt savner muligheten for favoritter i Spotify,  slår det oss at dette er bra utført håndtverk.

Søk IMG_0979 IMG_0980(2)

Det er imidlertid to ting det er verdt å bite seg merke i med dette lille kvantespranget innen mediekonsum:

Spill musikk selv om du er offline

Det første heter «Offline playlist» og kan ikke annet enn å betegnes som en aldri så liten genistrek fra Spotify-gjengen. Konseptet er like genialt som det er enkelt. Trykk på «Offline playlist» knappen, trykk på en spilleliste, og sangene i denne listen lastes ned til din mobiltelefon. På iPhone må du være på et WLAN når du laster ned musikk, men det skal vi kunne leve med. På Android kan du også laste ned musikk via 3G-nettet.

Borte vekk er all bekymring for hva som skjer, når jeg ved lange flyturer ikke eier musikken min, men kun leier den. Fin fint også for ferdsel i grisgrendte 3G-strøk. Her vanker det klappsing på skuldra i bøtter og spann.

Du skal visstnok kunne ta med inntil 3 333 låter på denne måten, og du kan når som helst endre hvilke 3 333 låter det er. En ny sync, så har du andre låter (etter litt venting).

Du må betale for å bruke Spotify på iPhone/Android

Det andre er det faktum at du må ha Spotify Premium for å kunne bruke tjenesten. Jeg tror ikke jeg tar i, hvis jeg sier at det vil komme et aldri så lite rush med nye betalende kunder til Spotify de nærmeste dagene.

Når man i tillegg vet at Spotify har slitt med å få folk over fra den reklamebaserte løsningen sin, virker dette rett og slett som en markedsmessig genistrek. I åpenhetens navn skulle vi kanskje sett at Spotify på mobilen også var tilgjengelig for de som ikke vil betale de 99 kronene det koster å være Spotify Premium-medlem, mens det fra en mer kommersiell innfallsvinkel selvsagt er lett å se at dette er svært lurt.

Vi savner å kunne multitaske på iPhonen. Det er ganske opplagt at det er mye annet man kunne tenke seg å gjøre på en iPhone mens man hører på musikk. På tide å våkne Apple? Alternativet er selvsagt å gå for Android-versjonen, hvor nevnte multi-tasking er en naturlig del av OS’et.

Wimp, den norske konkurrenten til Spotify, og forsåvidt også Apple iTunes, har med andre ord fått noe å strekke seg etter…

Hansken er kastet hva musikk til mobilen angår…

Andre

Dagbladet mener at Spotify for iPhone «…gjør akkurat det det skal, men foreløpig ikke så veldig mye mer». Mens VG fokuserer på at den norske konkurrenten WIMP ikke har klar sin mobile klient ennå – men lover Spotify har konkurranse når WIMP er klar.

Oppdatering: VG har nå publisert en test med mer fokus på Spotify-applikasjonen.

31 kommentarer

 1. Jonas Svartberg

  «Det kreves at du er på WLAN når du laster ned musikk, men det skal vi kunne leve med.»

  Man kan også laste ned via 3G, i hvert fall på Android-klienten. Er en instilling som må skrues på bare.

  Svar på denne kommentaren

 2. Kvifor kobler de dykk ikkje opp mot Twingly sitt bloggsøk og linker til nettavisene sine artikler slik at de får litt meir trafikk til bloggen? Sannsynlegvis mange som kunne tenkt seg å lese denne bloggen men ikkje aner at han eksisterer..

  Keep up the good work 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Som en av de som har hatt Spotify Premium en stund så syns jeg IKKE at de skal åpne for ikke-premium-kunder på Spotify Mobile. Dette er ikke et firma som leker butikk.

  Det er mye bedre å sammenligne spotify med paytv eller Sirus/XM radio. Du må betale for det, men da får du også tilgang til nesten det du ønsker av musikk.

  Wimp har ingenting å stille opp med i forhold til Spotify for min del. Alt for lite EDM.

  -C-

  Svar på denne kommentaren

 4. En jailbreaket iPhone med «Backgrounder» installert kan sende Spotify i bakgrunnen. (Programmet lar deg velge hvilke programmer som alltid skal sendes til bakgrunnen, hvilke som aldri skal — og øvrige kan du legge i bakgrunnen ved å holde inne hjem-knappen.)

  Helt enig i at denne funksjonaliteten godt kunne ha vært tilgjengelig ut av boksen — det er den eneste grunnen til at jeg har jailbreak nå.

  Svar på denne kommentaren

 5. @Christian Skulle akkurat til å nevne det samme, du kom meg i forkjøpet 🙂
  spotify.com/blog/archives/2009/09/07/first-look-at-spotify-on-s60/

  Kan jo egentlig si at denne nyheten er så stor at jeg vurderer å gå til anskaffelse av HTC Hero omtrent bare pga denne applikasjonen (OK, det er en del andre kule ting med Android også, men det er ting jeg kan leve uten)

  @Øyvind Solstad: Ingen av dere i redaksjonen som har en Android telefon og har lyst til å komme med en liten artikkel om den? Dere skriver alltid interessante artikler om teknodupeditter, skulle gjerne likt å vite hva dere synes!:)

  Svar på denne kommentaren

 6. Må innrømme jeg ble ganske bekymret over mangelen på informasjon om en evt. Androidklient da nyheten om at Spotify ble godkjent i Appstore kom, men i går ble alle bekymringer borte. Herlig klient på Spotify, men opplever at den hakker litt på HTC Hero når jeg syncer playlists, og at når jeg vekker telefonen igjen hakker musikken litt.
  Men for all del, den trumfer jo iPhoneversjonen med mulighet for multitasking.

  Svar på denne kommentaren

 7. Anbefaler redaksjonen ikke å dømme HTC Hero uten å ha testet den med HTCs firmwareoppdatering. Personlig syntes jeg den var genial – og rask nok i massevis – også uten oppdateringen, men med den har telefonen virkelig blitt lynrask også.

  Svar på denne kommentaren

 8. «Vi savner å ikke kunne multitaske på iPhonen.»

  Stilig setning, du kan fjerne negasjonen («ikke») uten at setningen mister sin opprinnelige mening. Si ifra når du begynner å dele på null og sånn også… 😉

  Svar på denne kommentaren

 9. Jeg tror min neste telefon blir Android-basert, så dette er spennende. Den funksjonaliteten jeg kunne tenkt meg er Shazam-lignende software (music detection) med «add to spotify». Funker det med Shazam på iPhone, eller er den bundet til iTunes?

  Svar på denne kommentaren

 10. Jeg er en cheap jævel så jeg har selvfølgelig ikke abbo på Spotify, men testa den hos en kollega i dag. Det er jo en minimalistisk app, så det er ikke så mye å si, annet enn at den gjør akkurat det den trenger å gjøre = synker de listene du lager slik at du kan spille offline. Med andre ord ganske perfekt. Gi oss det samme nå for video (hello Voddler), og så kan de fleste andre distrokanaler bare klappe sammen for min del!

  Jeg har sinnsjukt lyst til å lage det samme for Urørt.no, men jeg er litt skeptisk til om iTunes vil slippe oss til i app-store. Men dersom noen studenter der ute har lyst og tid og peil til å gjøre noe for Android (eller iPhone) så send meg en mail på [email protected] da dere!

  Svar på denne kommentaren

 11. @Astrid: Android er et mobilt operativsystem som Google har utviklet, som seiler opp som en konkurrent til iPhone plattformen fra Apple og har mye av den samme funksjonaliteten. Det er en litt ny måte å tenke operativsystem på.

  Svar på denne kommentaren

 12. Dr3as.net… » Blog Archive » Litt Android nytt

  […] for oss android brukere nå. For det første har jo Spotify klienten kommet, skrevet mye bra på nrk beta og testen vg har gjort er jo god lesing. Nemlig at Android versjonen er bedre enn iPhone versjonen […]

  Svar på denne kommentaren

 13. Merkelig at ingen spør om dette er bra for artistene (who cares?).
  Det blir neppe noe mer musikk i fremtiden fra artister som ikke har en rik pappa hvis de ikke kan tjene noe på å skape musikken. Min antydning er at artistene kommer til å tjene svært lite på en streaming deal slik denne mellop platebransjen og Spotify. Betaler vi for Spotify mobile kommer platebransjen til å tjene godt, Spotify mindre og artisten nesten ikke noe (best case). Vi kan ikke alle bare oppføre oss som bortsjemte konsumenter, på et tidspunkt må vi også prøve å hjelpe i hverfall de artistene vi elsker.

  Svar på denne kommentaren

 14. @Frank: Jeg tror du er inne på noe i det du sier. Men for meg har det vært helt motsatt. Jeg har hørt lite på musikk og kjøpt lite musikk. En del ganger har jeg kjøpt CD-er jeg trodde jeg ville like, men som jeg ikke har hørt på etterpå. Det har ikke gitt meg mer lyst å kjøpe musikk. Last.fm og Spotify har gitt meg en mulighet til å finne ut hva slags musikk jeg liker. Jeg har oppdaget nye artister som er utafor VG-lista. De musikerne jeg har tro på og liker best, støtter jeg ved å kjøpe albumene deres.

  Svar på denne kommentaren

 15. Android vs iPhone – Det er her kampen skal stå!

  […] det likevel er en svært reel konkurranse så vi det godt eksempel på i denne uka. Spotify slapp sin mobilapplikasjon samtidlig både for iPhonen og Android. Android-versjonen har sågar to store fortrinn med  […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.