nrk.no

Kameratest – iPhone 3Gs

Kategorier: Foto & Mobil


Her i NRKbeta er vi over middels interessert i bilder og video. Derfor ønsket vi å ta en grundig titt på kameraet i siste versjon av iPhone. Hvordan blir kvaliteten på bildene fra den nye iPhone 3Gs? I forhold til den originale iPhone 3G har den nye fått autofokus og høyere oppløsning.

Vi vet at kameraet på nye iPhone ikke kommer opp mot de beste kameraene på andre telefoner, men Apples programvare for håndtering av bilder og video er så tydelig og brukervennlig at denne telefonen likevel kan være meget aktuell i reportasjesammenheng.

compare_3G_vs_3Gs_images

Amobil har testet nye iPhone 3Gs ganske grundig. Dagbladet har også sett på den. Men ikke gjort direkte sammenligninger med andre mobilkamera. Vi tok med oss vår gamle iPhone 3G, en ny 3Gs, en Nokia N95 og referansekameraet Canon 5D MkII. Og uten noe mer mas. Her er bildene. Klikk på dem for å få dem større.

I godt lys

Referansebilde. Canon 5D Mark II med EF 24-105 f4 L. Satt til ISO100, f/8 og lukkertid 1/125s
redflower-5D2

iPhone 3Gs. Den valgte ISO70, f/2.8 og 1/500s
redflower-3Gs

Standard iPhone 3G. Den legger ikke ved EXIF-data, så vi har ikke ISO-verdi og lukkertid.
redflower-3G

Nokia N95. ISO100, f/2.8 og 1/125s.
redflower-N95

100% forstørret direkte sammenligning mellom iPhone 3Gs til venstre og Nokia N95 til høyre.
100crop_3GsvsN95_flower

Og til slutt en 100% forstørrelse som sammenligner 3Gs (til venstre) med gammel 3G (til høyre).
100crop_3Gvs3Gs_compare

Svakt lys

Situasjonen er noe jeg vil kalle svakt innelys. Vi snakker en stue med behagelig dimmet belysning.

Referansebilde. Canon 5D Mark II med EF 24-105 f4 L. Satt til ISO2000, f/4,5 og lukkertid 1/13s
IMG_4811

iPhone 3Gs. Den valgte ISO607, f/2.8 og 1/11s
IMG_0343

Standard iPhone 3G.
IMG_0287

Nokia N95. ISO800, f/2.8 og 1/17s.
31072009003

100% forstørret direkte sammenligning mellom iPhone 3Gs til venstre og Nokia N95 til høyre.
100crop_3GsvsN95_lowlight

For moro skyld. 100% forstørret direkte sammenligning mellom iPhone 3Gs til venstre og Canon 5D MkII til høyre.
100crop_3Gsvs5D2_lowlight

Og til slutt en 100% crop som sammenligner 3Gs (til venstre) med gammel 3G (til høyre).
100crop_3Gvs3Gs_compare_lowlight

Konklusjon

3Gs er vesentlig bedre enn gamle 3G. Men ytelsen på stillbilder alene er kanskje ikke verd en oppgradering? Med mindre man bruker telefonen mye til å «ta notater». Det gjør jeg. En artikkel i et magasin jeg vil huske? En god vin jeg fikk på restaurant? En reklame på veggen? Jeg knipser et bilde med iPhone og lagrer som et notat i Evernote.

Til denslags er nye 3Gs veldig, veldig mye bedre enn gamle 3G. Her er noen eksempler. Vist med 100% forstørret bilde fra 3Gs til venstre og gamle 3G til høyre.

Bilde av tekst i en avis. Forsåvidt brukbart med begge telefoner.
100crop_3Gvs3Gs_avis

Nærbilde av tekst i avis (gamle 3G kan jo i realiteten ikke ta nærbilder).
100crop_3Gvs3Gs_avis_close

Etikett på vinflaske.
100crop_3Gvs3Gs_vin

For slike bilder kan nye 3Gs gjøre ting som gamle 3G rett og slett ikke kan.

Hva med video og alt det andre?

Vi har valgt å dele denne testen opp i flere deler. Neste del vil ta for seg videomulighetene på iPhone 3Gs.

Alle bildene i denne artikkelen er lisensiert med en Creative Commons-lisens som gjør at du kan bruke bildene så lenge du krediterer NRKbeta og linker til denne artikkelen. Du finner alle originalbildene i denne mappen.

10 kommentarer

 1. «Her i NRKbeta er vi over middels interessert i bilder og video.»

  Hvorfor i all verden sammenligner dere da med med en over 2,5 år gammel telefon? Hva med Nokia N86? Samsung Omnia HD? Samsung Innov8? Sony Ericsson C905? Selv Nokia N82 har bedre kamera enn N95.

  Og alvorlig talt – skal dere skrive om utviklingen av mobilkameraer, så er jo Iphone overhodet ikke i front. Hva er argumentasjonen for å bruke den i en slik artikkel? Jeg må presisere at jeg ikke er en «hateboy», verken ift Apple generelt eller Iphone, men jeg er ekstremt spent på logikken som ligger bak å fokusere på Iphone pga kameraet – kanskje et av de største argumentene MOT telefonen. De nevnte alternativene tar veldig mye bedre bilder enn både N95, 3G og 3GS – Iphone-modellene har ikke engang blits eller kameralys, eller linsebeskyttelse.

  Svar på denne kommentaren

 2. Leste du videre i artikkelen? Syns de ga en god forklaring der.

  «Vi vet at kameraet på nye iPhone ikke kommer opp mot de beste kameraene på andre telefoner, men Apples programvare for håndtering av bilder og video er så tydelig og brukervennlig at denne telefonen likevel kan være meget aktuell i reportasjesammenheng.»

  Og det er godt mulig de hadde de andre mobilkameraene for hånden og tenkte «vi har 5 min ledig tid nå, skal vi teste ut hvor forskjellige de er på bilder?»

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  @Bjørn H:
  Beklager dersom dette ble utydelig. Dette er ikke en artikkel om utviklingen av mobilkameraer. Det er en artikkel om kameraet på iPhone 3Gs. Noe jeg prøvde å få ganske tydelig frem med tittelen «Kameratest – iPhone 3Gs».

  For å gjøre det tydeligere for leserne hvordan kvaliteten er har jeg sammenlignet med andre mer kjente og velbrukte telefoner. Det viktigste var å vise forskjellen i forhold til forgjengeren, men gode gamle N95 er også en meget populær telefon som mange kjenner. Derfor er den fin å bruke som referanse når man skal vise kvaliteten til kameraet på en telefon som ikke fullt så mange har fått tak i enda.

  @Jørgen J har allerede repetert noe av grunnen til at det ikke spesielt gode kameraet på 3Gs er interessant. Programvaren er tydeligere og mer brukervennlig enn på de fleste andre telefoner på markedet akkurat nå. Det gjør denne telefonen aktuell for journalister som ikke er så interessert i å grave i kompliserte menyer. Den kan åpne for at flere når ut med video og bilder. Selv om det finnes mobiltelefoner med rent teknisk bedre kameraer der ute.

  Svar på denne kommentaren

 4. Video på iPhone 3Gs

  […] er ikke spesielt bra i forhold til det beste på andre mobiltelefoner. Men som nevnt i testen av kvaliteten på stillbilder er iPhone likevel viktig å titte på i forhold til denne funksjonaliteten. Fordi […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg ønsker meg en Iphone siden jeg har investert i Mac. Men kamera på den tlf. er enda ikke godt nok. Denne artikkelen var derfor mitt i blinken for meg. Jeg har fått bekreftet at Iphone enda har noe uoppgjort med oss kamera brukere. Håper de ordner opp. Jeg har nå min andre N82, den har et fantastisk kamera.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.