nrk.no

Tilt-Shift video

Kategori: Video


Bathtub V from Keith Loutit on Vimeo.

At framveksten av speilreflekskamera med videomuligheter har ført til  spennende eksperimenter og lek med video fra unge og fremadstormende filmskapere, er det liten tvil om.

En av de som virkelig flytter grensene for hva som er mulig å få til er Australieneren Keith Loutit. Ved å bruke et Tilt-Shift objektiv har han laget en serie videoer hvor Tilt-Shift teknikken, sammen med en litt rask timelapse-effekt, gir ganske så spesielle videoer.

På et Tilt-Shift objektiv kan man både rotere (tilt) og forskyve (shift) selve objektivet relativt i forhold til bildeplanet. Ved å gjøre dette kan man selv bestemme hvor og med hvilken vinkel fokusplanet skal ligge. Dette har vært brukt mye innen stillfoto, og nå ser vi altså også fenomenet i bruk på video.

Ved å bruke Tilt-Shift oppnår man en effekt hvor alt man filmer eller tar bilde av ser ut som små miniatyrer, selv om de i virkeligheten er full-skala. For deg som ikke har lyst til å bla opp tusenlapper på tusenlapper for et Tilt-Shift objektiv, er det mulig å etterligne effekten ved hjelp av Photoshop, eller ved å bruke den svært så enkel Tiltshiftmaker.com

Original:
3089270868_c683dfeed2_b

Falsk miniatyr:
3177868284_8e25a7101c_o

Se alle Keith Loutits Tilt-Shift videoer på hans Vimeoside, eller Vimeokanalen dedisert til Tilt-Shift video generelt.

Også Vincent Laforet bruker Tilt-Shift til video med jevne mellomrom, som ved enkelte av klippene i Surfefilmen «Jamie O’Brian – First Looks»

16 kommentarer

 1. Tøff video og bra artikkel, men jeg stusser litt på ‘For deg som ikke har lyst til å bla opp tusenlapper på tusenlapper for et Tilt-Shift objektiv’. Er det ikke mulig å få til samme effekten med en adapter fra Lensbabies? Eller er det jeg som er helt ute på tur?

  – christian

  Svar på denne kommentaren

 2. Marius Arnesen (NRK)

  @Christian: joda… du har forsåvidt rett i det… selv om mange av tilbakemeldingene fra folk som har brukt en Lensebaby er at det er relativt vanskelig å få de gode reslutatene… Hvis noen har gode erfaringer med bruk av Lensebaby både på bilder og video, så høre vi gjerne fra dere her, med eksempler på hvordan dere har gått fram.

  Svar på denne kommentaren

 3. Det kan hende at det er det litt dårlige grafikkortet her som har skylden, men de stakkatobevegelsene til menneskene og båtene minner meg veldig om «Taubåten Teodor».

  Jeg vet at dere nevner at dette, men det er strengt tatt mer time-lapse fotografi enn video – men siden man på noen kameraer også kan ta opp video nå, vil man snart kunne se video (i ordets snevreste forstand) med tilt-shift-effekt.

  Svar på denne kommentaren

 4. @Stolsvik: Jeg tror det er du som har misforstått noe her, eller oss begge 😉 Jeg nevnte bare at det i eksempelet er time-lapse vi ser, og ikke «spillefilm». Jeg forstår jo at time-lapse er «video» og at folk sikkert har tatt opp video med tilt-shift-effekt.

  Var det noe _annet_ jeg var «på jordet» med? (Og forresten, jeg ser at du er ny, men det er ikke praksis på NRKbeta å komme med syrlige kommentarer, så la være med det i fremtiden.)

  Svar på denne kommentaren

 5. Det jeg lurer på, er hvorfor et snevert fokusområde gjør at man blir lurt til å tro at man ser på en miniatyr? Er det fordi det er en effekt man vanligvis oppnår ved makrofoto? Mine enkle forsøk med å se på små ting med det blotte øye gir nemlig ikke den samme effekten. Ting kommer litt ut av fokus, men ikke i nærheten av slik det gjør med tilt-shift. Det jeg altså lurer på er om det bare er at man er opplært til å oppfatte det som en miniatyr, eller om det det er en «naturlig» årsak 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Siden poenget med tilt-shift effekten er å få det til å se ut som en miniatyrmodell bidrar jo bare hakkingen til å gjøre det enda mer «modellaktig»
  Tror nok ikke en film med 30fps ville gitt samme følelsen…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.