nrk.no

De små søte robotene fikk hjelp

Kategorier: Internett & Konferanser og messer


Jonathan Zittrain holdt et meget bra foredrag på Open Video Conference i går. Interessant, godt fortalt og til tider veldig morsomt og underholdende. Det er vanskelig å gjengi foredrag i en enkel artikkel på en blogg, men jeg skal prøve å oppsummere litt etter samme prinsipp som jeg brukte for Chris Anderson og Mike Walch da de besøkte Norge tidligere i år.

Jonathan Zittrain
I Bildet: Jonathan Zittrain. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta – Creative Commons.

Han innledet med en fin analogi i forhold til hvordan internett fungerer. Han står på scenen med en liten fjernkontroll for å styre presentasjonen. Og foreslår at han skal sende fjernkontrollen ned i enden av salen. Han kan gjøre det på to måter. Gi den til en av de ansvarlige autoritetspersonene som arrangerer konferansen og be dem gå ned i enden av salen med den.

Eller han kan gi den til en person på første rad og be den personen sende den videre bakover. Til slutt vil den ende opp bakerst.

Autoritetsperson som bærer den hele veien blir et bilde på tradisjonelle medier. Å la publikum sende den nedover blir et bildet på internett. Både rent teknisk og på et innholdsmessig nivå.

Han mener at nettet fungerer ypperlig, men at vi kommer til å få problemer i forhold til video fordi det krever så mye båndbredde. Der kan såkalte «mesh networks» hjelpe. At maskinene våre begynner å kommunisere direkte med hverandre på en bedre måte. Gjerne bygget inn i maskinvaren.

På samme måten som Nicolas Negropontes OLPC automatisk setter opp et slikt nett når man starter den. Det holder at en OLPC i området er koblet til internett. De andre bærer trafikken videre seg imellom.

På en måte blir dette fildelingsteknologi tatt et hakk videre.

Han nevnte også et spennende eksperiment som ble utført av Kacie Kinzer. Hun bygget noen veldig søte små roboter som bare kunne gå rett frem. Veldig sakte. På toppen hadde de et flagg der det stot at «jeg prøver å komme meg til følgende sted i andre enden av denne parken»

tweenbots
Bilde fra Tweenbots.com

Så slapp hun dem ut i den ene enden av en park i New York og lot dem tikke avgårde uten synlig oppsyn. Det som skjedde da var at folk ble nyskjerrige, leste på flagget og begynte å hjelpe robotene i riktig retning ved å snu på dem slik at de til slutt nådde målet.

(Her var det et bilde som nå er fjernet pga. følgende herlige meta-meta-meta-muligens copyrightproblem:
Jeg tar et bilde av en slide i Zittrains presentasjon. Det bilde er en grafikk av Washington Park med GPS-track av en av robotene. Selve illustrasjonen av Washington park er Kacie litt usikker på rettighetene rundt. Og vil derfor helst at vi ikke sprer det før hun er sikker.)

Kacies eksperiment blir en fysisk versjon av det vi på internett kaller «crowdsourcing». At en stor mer eller mindre uorganisert mengde mennesker går sammen og løser et problem.

Zittrain nevnte også et par andre gode eksempler. Et sted i USA hadde de problemer med mange ulykker i en fotgjengerovergang. De pøste på med ekstra skilt, symboler og lys. Til ingen nytte. Så fjernet de alle skiltene og symbolene. Gjorde overgangen naken og ryddig. Da gikk ulykkestallene ned. Interessant i forhold til design og brukervennlighet.

Til slutt filosoferte han over systemer på nettet der folk får betalt for å gjøre enkle oppgaver. Som Amazons «Meckanical Turk«. Der mennesker får penger for å gjøre enkle oppgaver som likevel ikke kan løses av en datamaskin. Vel og bra, men hva når slike systemer brukes for å få folk til å løse mer eller mindre uærlige oppgaver. Som å knekke passord, eller skrive falske produktanmeldelser?

Jonathan Zittrain

Han skisserte et system der den ærlige og til tider veldig positive borgerjournalistikken kan bli forstyrret av aktører som for eksempel betaler folk pr. minutt for å rapportere live fra sine mobiltelefoner på styrt og kontrollert vis. For å få frem et konstruert budskap fra en situasjon.

Er du på en konferanse og ser Zittrains navn på programmet kan du trygt prioritere hans presentasjon. Jonathan Zittrains bok «The future of the internet – and how to stop it» kan leses eller lastes ned i sin helhet på futureoftheinternet.org.

Jonathan Zittrain
Foto: Eirik Solheim / NRKbeta – Creative Commons.

1 kommentar

  1. Eplebiten.no

    Resultatet ved Kinzers robotforsøk er jo egentlig ikke så veldig overraskende i og med at de fleste mennesker er jo både nysgjerrige og hjelpsomme. Men kanskje vi bare trenger forsøk som hennes for å minne oss på dette?

    Når det gjelder fenomenet crowdsourcing, så er jeg ganske overbevist om at dette vil dessverre bli et økende problem på nettbutikker som Amazon. Men forhåpentligvis vil Amazon finne en løsning på dette. Dette har jo allerede eksistert blant annet innen webhosting-bransjen, og da spesielt i form av selskaper som lager egne «reviewsites» hvor de selv får de beste skussmål, eller ved at de betaler folk for å skrive positive anmeldelser.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.